Gom van Strien legt per direct zijn functie als verkenner neer

Morgen begint Verkenner Van Strien zijn onderzoek naar mogelijke regeringscoalities met gesprekken met PVV-leider Wilders, GroenLinks-PvdA-leider Timmermans, VVD-leider Yesilgöz en D66-voorman Jetten. Wilders zal als eerste aan bod komen aan het einde van de ochtend.

Update 9.47 uur: Senator Gom van Strijen liet vanmorgen weten zijn taken als verkenner per direct neer te leggen. Dit vanwege de beschuldigingen van fraude die dit weekend naar buiten kwamen. De verkenning van een nieuwe coalitie is daarmee acuut tot stilstand gekomen, de voor vanmorgen geplande gesprekken met Wilders (PVV), Timmermans (GL-PvdA), Yesilgöz (VVD) en Jetten (D66) gaan ook niet door, meldt een woordvoerder. Wilders moet nu op zoek naar een nieuwe verkenner en deze voorstellen aan de andere partijen.

Eerder berichtgeving: In de komende dagen zal de verkenner, die al meer dan 12 jaar PVV-senator is, met alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer spreken om hun voorkeuren te inventariseren. Verwacht wordt dat Van Strien over iets meer dan een week verslag zal uitbrengen aan de Kamer.

Dit weekend werd Van Strien in een artikel van NRC in verband gebracht met fraude bij zijn voormalige werkgever. Hij heeft deze beschuldigingen ongegrond verklaard in een persverklaring, waarin hij ook heeft aangegeven gewoon door te gaan als verkenner. Een aantal politieke partijen heeft aan de NOS laten weten geen bezwaar te hebben tegen zijn benoeming.

De formatie bestaat uit drie afzonderlijke fasen: de verkenningsfase, de informatiefase (waar het echte onderhandelen plaatsvindt) en de formatiefase (het zoeken naar ministers en staatssecretarissen). Elke fase wordt openbaar gemaakt en afgerond met een verslag.

Over de beschuldiging wegens fraude heeft Van Strien de volgende verklaring naar buiten gebracht:

“In januari van dit jaar ontving ik een brief van Utrecht Holdings met daarin een aantal beschuldigingen aan mijn adres. Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van. In mijn antwoord op de brief heb ik onder meer toegelicht dat ik heb voldaan aan alle wet- en regelgeving, inclusief compliancevoorschriften. Hierna heb ik niets meer vernomen. Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat.
Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner.”

Zie ook: Heeft PVV-verkenner Gom van Strien zich schuldig gemaakt aan fraude?