Langlaufer Nyenget klopt thuisheld Niskanen, Andersson houdt nét stand

In het Finse Ruka hebben 's werelds beste langlaufers zaterdag de tien kilometer in klassieke stijl afgewerkt. Het werden zowel bij de vrouwen als mannen spannende wedstrijden, met spanning tot aan het eind wat betreft de overwinning.

Vrouwen
Al vanaf het begin was duidelijk dat Ebba Andersson de grote favoriete was: op elk meetpunt dook ze onder de snelste tijden door, hoewel de verschillen aan het einde toch nog wat kleiner werden. De Amerikaanse Rosie Brennan had haar wedstrijd perfect ingedeeld en eindigde erg sterk, maar Andersson hield genoeg over en de Zweedse dook 4,9 seconden onder Brennan's tijd aan de finish door. Plek drie ging ook naar Zweden en wel naar Frida Karlsson op 9,9 seconden, met de derde Zweedse, Moa Ilar, op 22,2 tellen op plek vier, voor het Duitse duo Katharina Hennig en Victoria Carl - met name de zesde plek van sprintster Carl was indrukwekkend.

Mannen
De Fin Iivo Niskanen was zeker voor het thuispubliek de grote favoriet en zette een uitstekende race neer, waar de een na de ander zijn tanden op stuk zou bijten. Dat gold echter niet voor Martin Løwstrøm Nyenget: de Noor liep een vergelijkbaar schema als Niskanen en dook aan de finish 2,9 seconden onder diens tijd door, tot boosheid en uiteraard vooral teleurstelling van de Fin. Het leverde Nyenget zijn tweede World Cup-zege op, Niskanen hield plek twee wel vast en de Noorse sprinter Erik Valnes wist op 9,7 seconden een fraaie derde plek te pakken door landgenoot Pål Golberg met een ruime seconde net van het podium te tikken.