Demonstraties rond Zwarte Piet lopen uit de hand, 9 arrestaties

Bij de sinterklaasintocht in De Lier zijn gistermiddag in totaal negen personen gearresteerd door de politie. Dit vanwege hun betrokkenheid bij het protest tegen Kick Out Zwarte Piet. KOZP demonstreerde bij de intocht vanwege kritiek op het gebruik van zwarte schmink bij de aanwezige pieten. 

Tijdens de tegen-actie werden de KOZP-demonstranten bekogeld met onder meer vuurwerk en eieren door de honderden voorstanders van een zwarte piet. Gelukkig raakte niemand gewond, zo meldde de politie.

Van de negen personen die werden gearresteerd, zaten er op zondagochtend nog vijf vast. Volgens de politie zijnr vier verdachten betrokken bij het vernielen van meerdere politiecamera's voor aanvang van de sinterklaasintocht en één verdachte wordt beschuldigd van het afsteken van illegaal vuurwerk. De camera's waren geplaatst in de Hoofdstraat ter bevordering van de veiligheid tijdens de intocht. Voorafgaand aan de demonstratie werden bij een controle van een auto drie mensen aangehouden omdat ze slagwapens bij zich droegen.

De YouTube-video (Omroep West) geeft een duidelijk chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in De Lier.