FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 november 2023

Recordzege Djokovic op ATP Finals

Novak Djokovic heeft voor de zevende keer de ATP Finals gewonnen. De Serviër versloeg in de finale de Italiaan Jannik Sinner in twee sets, 6-3 en 6-3.

In de groepsfase was Sinner na een thriller nog de beste (7-5, 6-7 en 7-6) maar nu was Djokovic duidelijk de sterkste. De achtste game van de tweede set was nog wel een flink gevecht, maar toen de nummer één van de wereld deze won en op 5-3 kwam was de wedstrijd eigenlijk beslist. Toen Sinner daarna op matchpoint tegen een dubbele fout sloeg was de titel definief voor Djokovic.

"Ik ben heel blij dat mijn kinderen erbij zijn op dit mooie moment. Ik heb altijd de ambitie gehad om door te gaan tot het moment dat zij ook kunnen waarderen wat ik doe. Het is heel mooi om mijn vreugde nu met ze te kunnen delen”, zei Djokovic.

Met zijn zevende zege verbreekt Djokovic het record van Roger Federer, die het toernooi zes keer won. Pete Sampras en Ivan Lendl wonnen vijf keer. Rafael Nadal wist het traditionele toernooi aan het einde van het jaar nooit te winnen.

Aardman Animations komt zonder klei te zitten

Waar Hollywood maanden lang plat lag wegens stakingen, dreigt zich in Groot Brittannië een ander drama te voltrekken. Door sluiting van de kleifabriek dreigt Aardman Animations zonder de speciale klei te komen zitten waarmee ze Shaun the Sheep, Wallace & Gromit en de kippen in Chicken Run tot leven wekken.

Toen het nieuws de kleikunstenaars bereikte hebben ze direct de resterende voorraad opgekocht. Hierdoor is er voldoende materiaal om de productie die nu onder handen is, een nieuwe Wallace & Gromit, af te ronden, maar daarna is het op.

De klei die gebruikt wordt, Lewis Newplast, werd alleen door deze ene leverancier gemaakt. Aardman zal dus opzoek moeten naar een goedje dat even goed geschikt is om in de juiste vorm te kneden en ook nog tegen de warme studio lampen kan.

Ohja, gelukkig hebben we de video's nog. Enjoy!

Grand Prix van Macau terug en vol spektakel, Browning volgt Verschoor op

Voor het eerst sinds Richard Verschoor's overwinning in 2019 - daarna kwamen COVID-problemen - is in de straten van Macau de fameuze Macau Grand Prix verreden, al decennialang de meest prestigieuze Formule 3-race ter wereld. Zaterdag stond de kwalificatierace op het programma, zondag was het dan tijd voor de Grand Prix, die tegenwoordig ook door het leven gaat als de F3 World Cup.

De kwalificatierace werd gewonnen door Luke Browning, die vooral bij de start en na een safety car-situatie bij de herstart een mooie strijd uitvocht met Gabriele Mini en de sterk naar voren gekomen Alex Dunne. Diezelfde Dunne finishte uiteindelijk als tweede, voor Mini en met Dino Beganovic als enige die daar nog bij in de buurt wist te blijven. Richard Verschoor werd twaalfde, Laurens van Hoepen veertiende en tweevoudig Macau-winnaar Dan Ticktum werd in de Lisboabocht de muur in gedrukt door Ugo Ugochukwu.

Zo ging de Grand Prix van Macau zondagochtend van start met Browning voorop, Dunne naast hem en Mini met Beganovic op rij twee, gevolgd door Dennis Hauger, Mari Boya, Paul Aron, Pepe Marti, Isack Hadjar en Zane Maloney. De wat chaotische start leek goed te verlopen, tot de eerste keer in de Lisboabocht: Dunne zat aan de buitenkant, haalde de bocht niet en ging de bandenstapel in. Na een korte 'full course yellow' konden we door, maar er volgde wel gelijk weer een full course yellow: Beganovic probeerde Mini in te halen voor plek twee, maar schoot door en ging de bandenstapel in.

Op het lange stuk richting bocht één slipstreamde Hauger zich langs Aron naar plek drie, een ronde later deed Boya precies hetzelfde bij Aron. Voor Aron moest het ergste nog komen: acht ronden voor het einde crashte hij hard, waarna de Est met een halve en brandende auto het beeld in kwam schuiven. Hij klom er wel snel uit en leek zelf in elk geval in orde, maar zijn auto was totaal afgeschreven en onder meer Marti en Wurz hadden ook schade opgelopen bij het hele gebeuren.

De race werd geneutraliseerd met de rode vlag, met name omdat er flink wat gerepareerd moest worden. Na een uitgebreide pauze kon men weer door voor vier ronden racen, met Browning, Mini, Hauger en Boya voorop en Van Hoepen en Verschoor inmiddels op de zevende en achtste plek. Met een geweldige herstart pakte Hauger de tweede plek over van Mini, terwijl Browning nog maar net de leiding vast wist te houden.

De safety car kwam al na één ronde de baan weer op: Nikola Tsolov was bij het opkomen van het rechte stuk stevig de muur in geknald, zijn derde crash van het weekeinde. Zo was er van racen geen sprake meer en eindigde de Grand Prix op wat gezapige wijze: Browning pakte de winst, voor Hauger en Mini. Verschoor werd zesde, Van Hoepen verloor nog wat en eindigde als tiende.

Eerste MotoGP-zege voor 'werkloze' Di Giannantonio, Bagnaia zet grote stap naar titel

Op het Lusail International Circuit is zondag de Grand Prix van Qatar in de MotoGP verreden. Het werd een fraaie race, waarin op meerdere fronten stevig geknokt werd, maar waarin de strijd om de wereldtitel juist wel flink wat spanning verloor.

Nagenoeg dezelfde startopstelling als voor de sprintrace van zaterdag stond op de grid, aangevoerd door polesitter Luca Marini en teamgenoten Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez. WK-leider Francesco Bagnaia stond op rij twee naast titelrivaal Jorge Martin en diens teamgenoot Johann Zarco, voor Marc Marquez, Maverick Viñales en Raul Fernandez. Brad Binder, Augusto Fernandez en Marco Bezzecchi stonden op rij vier en met Fabio Quartararo, Enea Bastianini en Jack Miller was de vijfde rij ook bijzonder goed gevuld.

Bagnaia kende op twee manieren een topstart: zelf nam hij de leiding en titelconcurrent Martin schoot bij de start weg en zakte meerdere plekken terug. Na de openingsfase had Bagnaia de leiding, voor Marini, Alex Marquez, Di Giannantonio, Binder, Marc Marquez en de op enige afstand rijdende Martin, die alle zeilen bij moest zetten om in elk geval bij de Honda voor hem te blijven.

Marc Marquez had grote moeite om de groep te volgen en werd teruggehaald door Martin, terwijl de overige vier enigszins in het kielzog van Bagnaia bleven. Martin had het alsmaar zwaarder en richting de helft van de race gingen Viñales én Marc Marquez hem in een paar bochten voorbij, waarna hij met teamgenoot Zarco eindelijk een beetje iets van een buffer achter zich had op inmiddels de achtste plek.

Voorin had Di Giannantonio het gat naar Bagnaia vrijwel gedicht. Al snel bleek dat Zarco totaal geen buffer kon vormen voor Martin en in no-time viel ook Quartararo met succes aan. Zo werd er op meerdere fronten flink geknokt, want voorin was Di Giannantonio echt aangesloten bij Bagnaia, terwijl Binder, Alex Marquez en Marini zijn tempo bij lange na niet meer konden volgen en juist Viñales in hun nek begonnen te krijgen.

Met nog iets meer dan drie ronden te gaan opende Di Giannantonio met succes de aanval op de leiding van Bagnaia, die kort daarop bij een tegenaanval bíjna tegen zijn mede-Ducatirijder aan reed. Zijn fout zorgde er wel voor dat Bagnaia Di Giannantonio definitief moest laten gaan, terwijl Marini op plek drie mogelijk zelfs nog een klein beetje een gevaar kon worden.

Di Giannantonio, die opvallend genoeg nog niet zeker is van een zitje voor volgend jaar, kwam niet meer in de problemen en zijn allereerste overwinning in de MotoGP was een feit. Bagnaia kwam als tweede over de finish, Marini completeerde het podium, voor Viñales, Binder en Alex Marquez - Martin bolde als tiende over de meet en kan zijn droom op de wereldtitel bijna vaarwel zeggen.

Humphries en Cross naar finale Grand Slam of Darts

In Wolverhampton zijn zondagmiddag de twee halve finales gespeeld van de Grand Slam of Darts. Dat leverde prima wedstrijden op, hoewel de spanning niet altijd zo hoog was als met name bij twee van de kwartfinales eerder in het toernooi.

James Wade en Luke Humphries openden de halve finales en een fraaie 142-finish voor 2-1 was het eerste hoogtepunt van Humphries. Wade was met 4-2 de eerste die een gaatje sloeg, maar via 5-3 knokte Humphries zich na wat missers van Wade terug naar 5-5. Cool Hand Luke kwam goed uit de volgende pauze en liep naar een 8-5 voorsprong, gevolgd door een mooie 134-finish van Wade.

Humphries liet Wade echter terugkomen tot 8-7, omdat hij voor de negende keer een dart op dubbel-20 liet liggen: Wade kwam op 8-7 door überhaupt pas de eerste 'tops' van de wedstrijd te raken. The Machine kwam vervolgens de pauze uit en trok de stand met 8-8 weer gelijk, maar Humphries won weer twee legs op rij, waarna hij grote kansen liet liggen om op 11-8 te komen en dus werd het 10-9.

Humphries vond nog eens een keer een versnelling en dit keer leek hij Wade er toch echt knockout mee te krijgen: in rap tempo speelde hij zich naar een 15-10 voorsprong, waarna hij het met een strakke 90-finish afmaakte voor een 16-10 zege en een finaleplek.

Stephen Bunting begon daarna uitstekend tegen Rob Cross, maar die kwam op dreef en ging met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in. Bunting gooide er een 121-finish achteraan voor 3-3, kort daarop liet Cross de kans op een negendarter liggen, maar hij ging wel met een 6-4 voorsprong de tweede onderbreking in.

In de volgende sessie trok Bunting de stand gelijk naar 6-6, waarna Cross met 8-7 de pauze in ging. Met een 110-finish via dubbel-16 plaatste Cross een break voor 9-7 en dat breidde hij uit naar een 11-7 voorsprong, maar Bunting knokte zich nog wel wat terug naar 11-9 bij de volgende onderbreking.

Cross liet zich niet van de wijs brengen en onder meer een fraaie 127-finish hielp hem op weg naar 13-9 en vervolgens 15-10. Cross liet drie keer op rij kansen liggen en zag Bunting daar telkens van profiteren, maar met een lekkere 69-finish maakte hij het alsnog af: 16-13 en zijn tiende majorfinale - zijn eerste op de Grand Slam - was een feit.

Iserbyt te sterk voor Van der Haar in wereldbekerveldrit Troyes

Eli Iserbyt heeft de wereldbekercross in Troyes gewonnen. In Frankrijk was de 26-jarige Belg te sterk voor Lars van der Haar, die daarmee ook de leiding overneemt in het algemeen klassement van de Nederlander.

Ryan Kamp had de kopstart in Troyes. De jonge Nederlander dook als in het veld in en werd gevolgd door Gerben Kuypers, Niels Vandeputte, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar. Eli Iserbyt had zijn start gemist mede door een lekke band en kwam pas als vijftiende door.

Na de openingsronde reed er een kopgroep van zeven met daarbij vier renners van Baloise Trek Lions. Lars van der Haar, een van de kopmannen van die ploeg, zag zijn kans en versnelde en de Nederlander had direct een kleine voorsprong te pakken van tien seconden. Kuypers probeerde het gat klein te houden, maar de Belg kreeg het gat niet dicht. Ondertussen was Iserbyt komen aansluiten in de achtervolgende groep en de Belg zette direct door in de achtervolging. Hij reed in een ruk naar Kuypers toe en liet daarna zijn landgenoot ook direct achter.

Halverwege de cross zou Iserbyt komen aansluiten bij en probeerde Van der Haar direct onder druk te zetten, maar daar had de Nederlander nog een antwoord op. Bij een tweede aanval moest Van der Haar wel een gaatje laten op Iserbyt en bij het ingaan van de slotronde had Iserbyt acht seconden voorsprong, die gaf hij niet meer weg en won in Frankrijk voor Iserbyt. In de achtergrond reed Joris Nieuwenhuis naar een knappe derde plaats.

In het algemeen klassement neemt Iserbyt de leiding over van Van der Haar. Na vier wedstrijden in de wereldbeker heeft de 26-jarige Belg één pun

Alvarado wint wereldbekercross bij terugkeer Pieterse

Ceylin del Carmen Alvarado heeft voor het tweede weekend op rij een wereldbekerwedstrijd veldrijden gewonnen. In het Franse Troyes won ze voor Puck Pieterse, die in Frankrijk haar rentree maakte in het veld. Lucinda Brand maakte het podium vol.

Puck Pieterse maakte na enkele weken rust weer haar rentree in het veld en de Nederlandse kende direct een goede start. De Nederlandse kampioene zette direct de rest onder druk en alleen Ceylin del Carmen Alvarado kon met moeite aanpikken bij Pieterse.

Na een paar foutjes van Alvarado kreeg Pieterse een voorsprong van tien seconden en hield dat enige tijd vast, maar met nog drie rondes te gaan reed Alvarado weer naar Pieterse toe. Ze sloot aan bij Pieterse en liet de Nederlandse kampioene ook direct achter. Pieterse probeerde nog wel aan te sluiten, maar Alvarado reed onbedreigd naar de overwinning in Troyes, voor Pieterse. Lucinda Brand werd op een kleine minuut derde.

Voor Alvarado was het haar tweede zege op rij in de wereldbeker en ze gaat daarmee ruim aan de leiding voor Fem van Empel en Zoe Bäckstedt.

Aldeguer pakt derde Moto2-zege op rij, Nederlanders buiten de punten

In de Moto2 is zondagmiddag de Grand Prix van Qatar afgewerkt. Op het Lusail International Circuit was het eerste deel van de race ook wat de leiding betreft vermakelijk, daarna ging het vooral om de posities achter de eerste plek, maar daar was het zeker een leuke strijd.

Poleposition was verrassend voor Joe Roberts, met Celestino Vietti en Aron Canet naast zich op rij één. Fermin Aldeguer, Sam Lowes en Jake Dixon vormden rij twee, voor kersvers wereldkampioen Pedro Acosta, Marcos Ramirez en Manuel Gonzalez. Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf plek veertien, Bo Bendsneyder moest het doen vanaf de 25e plek.

Robert pakte in de openingsfase netjes de leiding, Canet, Vietti, Dixon en Gonzalez volgden. Na een paar ronden hadden Canet, Roberts, Dixon en Gonzalez een klein gaatje te pakken naar de achtervolgers, aangevoerd door Tony Arbolino. De kopgroep kon niet echt wegrijden en onder meer Aldeguer en Arbolino sloten weer aan, net als Ai Ogura.

Halverwege de race nam Aldeguer de leiding over en begon hij voorzichtig een gaatje te slaan naar Canet, Dixon en Gonzalez, die op hun beurt weer een groep met onder meer Alonso Lopez, Ogura en Somkiat Chantra op achterstand zetten. Richting de slotfase haakte Dixon af bij de andere twee, die het niet voor elkaar kregen om bij Aldeguer in de buurt te blijven.

Aldeguer werd geen moment bedreigd en reed naar zijn derde opeenvolgende Moto2-zege, gelijk een open sollicitatie naar een MotoGP-plekje voor volgend jaar. Er werd wel stevig geknokt om plek twee en die ging uiteindelijk naar Gonzalez, millimeters voor Canet - Ogura pakte Dixon nog in de strijd om plek vier. Van den Goorbergh finishte als negentiende, Bendsneyder als 22e.

Wereldtitel Moto3 beslist, Veijer 10e in Qatar

Op het Lusail International Circuit is zondagmiddag de Grand Prix van Qatar in de Moto3 verreden. Dat was de eerste race dit jaar waarin de wereldtitel vergeven kon worden, nog twee coureurs zouden beslissen of de titel in Qatar beslist werd of een week later bij de slotrace in Valencia.

Daniel Holgado vertrok vanaf poleposition en had Diogo Moreira en Deniz Öncü naast zich op de eerste rij, met titelkandidaat Ayumu Sasaki, diens teamgenoot Collin Veijer en Romano Fenati op rij twee. Joel Kelso, Matteo Bertelle en Ivan Ortola vormden de derde rij, WK-leider Jaume Masia startte vanaf plek tien.

Holgado kende een prima start en kwam na de openingsronde als eerste door, maar Öncü nam hem al snel te grazen en Sasaki volgde, voor David Alonso, Moreira, Ortola en Masia - Veijer had het lastig en zakte terug naar plek tien. Al snel reed Masia zich verder naar voren en in ronde drie trof hij concurrent Sasaki, die na een beuk een handvol plekken verloor.

Richting de helft van de race hadden Sasaki en Masia weer mot aan de kop van de race, waar David Muñoz van profiteerde - Moreira ging ondertussen vanuit de kopgroep onderuit. Voorin was vooral Masia op bijzonder onprettige wijze aan het racen, waar hij dan ook een waarschuwing voor kreeg. Ortola deelde ook een beuk uit en kreeg een dubbele longlappenalty vanuit de kopgroep.

De race ontpopte zich meer en meer tot een klassieke Moto3-race en met drie ronden te gaan bestond de kopgroep nog altijd uit zeker twintig coureurs. Masia pakte op dat moment de leiding en Sasaki reed op plek acht, waarmee Masia voor het eerst virtueel de wereldtitel in handen had: bij winst voor Masia moest Sasaki in de top-4 eindigen.

Twee ronden voor het einde waren ineens vijf mannen weg: Masia, Holgado, Riccardo Rossi, Alonso en Öncü. Masia hield daar de leiding vast, zij het met wat moeite, en reed naar de overwinning, voor Alonso en Öncü. Sasaki deed alles wat hij kon, maar bleef steken op plek zes en dus mocht Masia de wereldtitel vieren. Veijer finishte als tiende.

Israëlische televisie: mogelijke vrijlating 87 gijzelaars Hamas

Zondag verkondigde de Israëlische televisie nieuws over een mogelijke overeenkomst om gijzelaars in de Gazastrook vrij te laten. Volgens het bericht zou de militante islamitische Hamas hebben aangegeven in principe bereid te zijn om 87 gijzelaars vrij te laten, meldde de zender N12, zich beroepend op een bron dicht bij Hamas. De vrij te laten groep gegijzelden zou bestaan uit 53 vrouwen, kinderen en jongeren en 34 buitenlanders.

In ruil daarvoor moet Israël zich verbinden tot een vijfdaagse wapenstilstand in de Gazastrook en de vrouwelijke en minderjarige Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen vrijlaten. Ook zouden een aantal 'politieke' gevangenen moeten worden vrijgelaten. Hamas eiste ook meer brandstof voor de Gazastrook. Volgens de omroep heeft Israël vervolgens een tegenvoorstel gedaan waarin ze de vrijlating van alle door Hamas gegijzelde kinderen en moeders vragen. Tegelijkertijd meldde de omroep dat het nog onduidelijk is of de deal door zou gaan.

Het bericht over dit akkoord verscheen gisteren al in de Washington Post, maar werd tegengesproken door deIsraëlische premier Benjamin Netanyahu. Tijdens een persconferentie gisteravond zei hij dat er veel geruchten en nepnieuws over de gegijzelden rondging. "Ik wil het duidelijk maken: tot nu toe is er geen overeenkomst." Als er iets te zeggen valt, zei Netanyahu, dan zal dat gemeld worden. Hij zei ook dat als de gijzelaars zouden worden overgedragen, Israël bereid zou zijn tot een tijdelijke wapenstilstand.

WHO bevestigt de evacuatie van 31 ernstig zieke baby's uit Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de evacuatie van baby's uit het Al-Shifa ziekenhuis in de Gazastrook bevestigd. "31 zeer zieke baby's zijn geëvacueerd, evenals 6 medische professionals en 10 personeelsleden," schreef WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op X.

Eerder maakte Hamas al bekend dat er minstens 30 baby's waren geëvacueerd. De baby's zijn overgebracht naar medische faciliteiten in Egypte. Voor de evacuatie zijn zes ambulances van de Palestijnse Rode Halve Maan ingezet. De baby's werden naar een kraamkliniek in Rafah in het zuiden van de Gazastrook gebracht. "Er zijn verdere missies gepland om de resterende patiënten en het medisch personeel van het Al-Shifa ziekenhuis te vervoeren," zei Tedros. Dit vereist echter veiligheidsgaranties van beide partijen in het conflict.

Demonstraties rond Zwarte Piet lopen uit de hand, 9 arrestaties

Bij de sinterklaasintocht in De Lier zijn gistermiddag in totaal negen personen gearresteerd door de politie. Dit vanwege hun betrokkenheid bij het protest tegen Kick Out Zwarte Piet. KOZP demonstreerde bij de intocht vanwege kritiek op het gebruik van zwarte schmink bij de aanwezige pieten. 

Tijdens de tegen-actie werden de KOZP-demonstranten bekogeld met onder meer vuurwerk en eieren door de honderden voorstanders van een zwarte piet. Gelukkig raakte niemand gewond, zo meldde de politie.

Van de negen personen die werden gearresteerd, zaten er op zondagochtend nog vijf vast. Volgens de politie zijnr vier verdachten betrokken bij het vernielen van meerdere politiecamera's voor aanvang van de sinterklaasintocht en één verdachte wordt beschuldigd van het afsteken van illegaal vuurwerk. De camera's waren geplaatst in de Hoofdstraat ter bevordering van de veiligheid tijdens de intocht. Voorafgaand aan de demonstratie werden bij een controle van een auto drie mensen aangehouden omdat ze slagwapens bij zich droegen.

De YouTube-video (Omroep West) geeft een duidelijk chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in De Lier.

SGP wil porno verbieden: 'vrouwen worden gedegradeerd tot lustobject'

SGP-leider Chris Stoffer wil een verbod op pornobladen en pornofilms. Dit om pornoverslaving tegen te gaan. Daarnaast is Stoffer van mening dat pornografie niet bijdraagt aan een gezonde visie op seksualiteit. Porno is volgens de SGP een oppervlakkige vorm van lustbeleving die vrouwen degradeert tot lustobject. Moeten Kim Holland en Rox zich dan maar laten omscholen? 

Wim van der Leegte onverwachts overleden

Oprichter en oud-topman van VDL-groep Wim van der Leegte is afgelopen nacht onverwachts overleden. Hij is 76 jaar oud geworden.

Hij begon ooit op jonge leeftijd in het metaal- en constructiebedrijf van zijn vader. Door slim ondernemen en op het juiste moment belangrijke overnames te doen wist hij zijn bedrijf te laten uitgroeien tot één van de grootste industriële ondernemingen van ons land. Zo nam hij het failliete busbedrijf van DAF over dat, na samenvoeging met andere busproducenten die werden overgenomen, weer een succesvol bedrijf werd. Ook de overname van het destijds op de rand van de afgrond bungelende NedCar baarde opzien. Inmiddels werken er ca. 16.000 mensen voor de VDL groep, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten.

In 2014 werd Van der Leegte benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn belangrijke rol in de Nederlandse maakindustrie.

Nuis haalt uit met ruime zege op 1000m, Nederland wint teamsprint

In Beijing is zondag het tweede World Cup-weekeinde voor de langebaanschaatsers alweer afgesloten. Ook nu stonden er weer drie individuele afstanden op het programma, gevolgd door de teamsprint bij de vrouwen en de massastart bij de mannen.

500m vrouwen
In de zesde rit ging het voor het eerst goed hard: de Chinese Tian Ruining snelde naar een keurige 38,08 seconden. Jutta Leerdam nam het op tegen Kim Min-sun en in die spannende rit was de Zuid-Koreaanse net te sterk: 37,85 tegen 37,88. Dat leverde niet de winst op, die kwam in de volgende rit: de Amerikaanse Erin Jackson maakte grote indruk en snelde naar 37,54 seconden. Landgenote Kimi Goetz viel daarna iets tegen en moest in 38,02 genoegen nemen met plek vier, achter Kim en Leerdam. Marrit Fledderus werd in 38,27 keurig zesde, Naomi Verkerk achtste (38,43), de nog half zieke Femke Kok negende (38,57) en Dione Voskamp veertiende (38,62).

1000m mannen
De eerste écht gevaarlijke tijd kwam in de vierde rit: Håvard Holmefjord Lorentzen reed een indrukwekkende 1:08,99 minuten, een tijd die benaderd werd door de Japanner Tatsuya Shinhama (1:09,18). Thuisrijder Ning Zhongyan kwam met 1:09,03 erg dicht in de buurt, maar in de laatste rit bleef er van Lorentzen's tijd niks over: Kjeld Nuis zette een geweldige race neer en knalde naar een zeer indrukwekkende zege in 1:08,11 minuten, bijna een seconde sneller dan nummer twee Lorentzen en nummer drie Ning. Jenning de Boo werd in 1:09,32 fraai zesde, Tim Prins werd achtste (1:09,53) en Tijmen Snel won in 1:09,20 de B-divisie.

3000m vrouwen
Irene Schouten moest in de eerste rit starten en dat ging bepaald niet lekker: al vanaf het begin zat ze totaal niet in de race en met 4:10,62 minuten bleef ze ver boven haar eigen kunnen. De tijd bleef nog even staan, tot in de vijfde rit de Chinese Mei Han op fraaie wijze 4:05,45 op de klokken zette. Die bleef even staan, Joy Beune kwam na een goed begin ook net tekort: 4:06,20.

In de slotrit moest Han haar plek wel inleveren: Ragne Wiklund reed tegen de Tsjechische Martina Sablikova en de Noorse pakte de winst in 4:03,41 minuten, voor de 4:04,86 van Sablikova. Han werd derde, de eerste Chinese podiumplaats ooit op de lange afstanden. Beune werd uiteindelijk vierde, Sanne in 't Hof zevende (4:10,01) en Schouten achtste. Marijke Groenewoud won eerder op de dag de B-groep in 3:59,34 minuten, het ijs was vermoedelijk nog veel beter dan tijdens de A-groepen, en Elisa Dul werd in 4:05,06 derde in de B-groep.

Teamsprint vrouwen
Canada zette met Brooklyn McDougall, Maddison Pearman en Ivanie Blondin een goede tijd van 1:28,75 op de klokken, maar Nederland was sneller: gelegenheidstrio Helga Drost, Naomi Verkerk en Antoinette Rijpma-De Jong reed na een dijk van een slotronde van Rijpma-De Jong naar de winnende tijd van 1:27,73 minuten. Canada bleef wel op plek twee staan, voor de 1:29,09 van Andzelika Wojcik, Iga Wojtasik en Karolina Bosiek namens Polen.

Massastart mannen
Een vroege aanval van de Fransman Timothy Loubineaud en de Duitser Felix Rijhnen werd in de kiem gesmoord, waarna de sprint om de winst geopend werd door de Italiaan Daniele di Stefano. Hij trok de sprint aan voor landgenoot Andrea Giovannini en die kwam er overheen voor de winst. Di Stefano hield ondertussen stand en pakte een fraai 1-2'tje voor de Italianen, met de Belg Bart Swings op plek drie. Bart Hoolwerf werd vierde, Marcel Bosker elfde.

Darters Bunting en Cross zeer overtuigend naar halve finales Grand Slam of Darts

In Wolverhampton zijn zaterdagavond de laatste twee kwartfinales van de Grand Slam of Darts gespeeld. Het ging er weer om wie als eerste zestien legs zou winnen en dit keer waren de partijen een stuk minder spannend dan de klassiekers die men op vrijdagavond voorgeschoteld kreeg.

De avond werd geopend door Grand Slam-sensatie Stowe Buntz en Stephen Bunting, die al snel een 4-1 voorsprong pakte. Buntz liet zien dat zijn vorm nog zeker niet voorbij was en knokte zich terug naar 5-5. Met een 84-finish pakte Bunting vervolgens een 8-6 voorsprong, wat hij liet volgen door een 93-finish.

Bunting bleef ze bijzonder goed raken en met een 101-finish kwam hij op 10-6. Met een 180 zette Bunting zich weg op 4, wat hij ook gewoon netjes uitgooide, net als dubbel-8 een leg later: 15-8. In de volgende leg was 48 geen probleem en Bunting maakte het op zeer overtuigende wijze af met een 16-8 zege.

Damon Heta nam het in de laatste kwartfinale op tegen Rob Cross, waarbij het prima gelijk op ging, tot Cross een 6-4 voorsprong pakte. Heta kwam terug tot 6-6, maar Cross won wederom twee legs op rij en breidde dat zelfs uit naar een 12-6 voorsprong. Heta liet alle kansen liggen om hier en daar een leg te pakken en Cross maakte gehakt van de Australiër: 16-6.

Zondagmiddag worden de halve finales gespeeld, 's avonds staat de finale op het programma.

F1: Uitslag Grand Prix van Las Vegas

Max Verstappen heeft zijn achttiende zege van het Formule 1-seizoen 2023 geboekt. De Nederlander won de Grand Prix van van Las Vegas na een enerverende race waarbij hij Charles Leclerc en Sergio Perez voorbleef.

Leclerc startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Het duo ging er na de start direct af waarbij Verstappen uiteindelijk de leiding greep, voor Leclerc en Russell. Achterin in het veld was er een spin met Carlos Sainz, Fernando Alonso en Valtteri Bottas die achteraan aan konden sluiten. Vanwege de rommel op de baan volgde een virtuele safety car. Sergio Perez, Alonso en Bottas moesten met schade naar binnen voor nieuwe onderdelen en banden. Yuki Tsunoda profiteerde van alles door van de twintigste naar de elfde positie door te schuiven.

Nadat het veld was vrijgegeven duurde het niet lang voordat er een safety volgde. Lando Norris raakte zijn McLaren plotseling kwijt door een hobbel en crashte hard de muur in. De Brit kon ongedeerd uitstappen. Na zes rondjes werd het veld weer vrijgegeven waarbij Verstappen een goede herstart kende. Verder naar achteren wist Oscar Piastri de elfde positie van Tsunoda over te nemen. De Australiër had het tempo te pakken, want ook Nico Hülkenberg ging er snel aan.

Verstappen trok een gaatje met Leclerc, maar kreeg ook te horen dat hij vijf seconden straf kreeg omdat hij de Monegask in de eerste bocht buiten de baan had gedrukt. Omdat er vele toppers bijna achteraan reden waren er in de beginfase veel inhaalacties die regelmatig zeer fraai waren. Zo kwamen Piastri, Lewis Hamilton, Perez en Sainz langzaam naar voren.

Vooraan wist Leclerc het gat met Verstappen te dichten en waagde een aanval die direct raak was. Verstappen ging direct naar binnen voor nieuwe banden en om zijn straf in te lossen. De Nederlander kwam als elfde terug de baan op, achter Russell. Hamilton passeerde Piastri, maar er was geen ruimte, waardoor beide auto's elkaar raakten en Piastri direct de pits in dook. Hamilton reed door, maar had een lekke band waardoor hij veel tijd verloor en achteraan aan kon sluiten.

Leclerc stopte na 21 ronden waardoor de leiding naar Perez ging, voor Lance Stroll en Leclerc. Daarachter reed Sainz, maar de Spanjaard werd eerst ingehaald door Russell en daarna Verstappen. De Nederlander passeerde hierna Russell die op de Red Bull instuurde waarna er onderdelen in de lucht vlogen. Omdat er veel rotzooi lag volgde een safety car. Veel coureurs besloten om een stop te maken, maar Leclerc niet die de leiding greep, voor Perez, Pierre Gasly, Piastri, Verstappen, Ocon, Lance Stroll, Alexander Albon, Russell en Sainz.

Na 29 ronden bracht Leclercc het veld weer op gang met Perez in zijn nek. Ondertussen hoorde Russell dat hij voor de aanrijding met Verstappen vijf seconden straf kreeg. De Nedelander zelf schoof snel door naar plek vier, waarna hij op jacht ging naar Piastri die nog een stop moest maken. Voor de neus van de Australiër wist Perez de eerste positie van Leclerc over te nemen.

Verstappen schoof door naar de derde plek en maakte jacht op Leclerc die DRS gebruikte om aan te haken bij Perez. Sterker nog Leclerc pakte na 35 ronden de eerste positie weer over, wat Verstappen de kans gaf om bij het duo aan te haken. De Nederlander pakte al vlot de tweede positie en ook Leclerc ging er snel aan waardoor Verstappen opnieuw de eerste positie greep.

Verstappen reed zich langzaam los, waardoor Perez de jacht op Leclerc weer kon openen. De Mexicaan greep met nog zeven ronden te gaan de tweede positie na een foutje van Leclerc die klaagde over de banden die er aan waren. Piastri viel vooraan weg nadat hij nog een stop moest maken.

Na 50 ronden zegevierde Verstappen voor Leclerc die Perez in de laatste ronde nog de tweede positie afsnoepte door een geslaagde laatste inhaalactie. Ocon eindigde op plek vier, voor Stroll, Sainz, Hamilton en Russell die door een straf van vijf seconden terugviel naar plek acht. Alonso einidgde op plek negen, terwijl Piastri het laatste punt mee naar huis nam.

Bill en Sharona leefden als Nederlandse Bonnie en Clyde

In 2021 trokken de Brabantse Bill en Sharona rovend en moordend door ons land, zichzelf de 'Nederlandse Bonnie en Clyde' noemend. Excessief gebruik van drank en drugs waren kenmerkend voor hun strooptocht.

In Amsterdam werden zij uiteindelijk gearresteerd en dit najaar boog de rechter zich over deze zaak. Op 5 december volgt de uitspraak. Omroep Brabant heeft in een video het verhaal nog eens op een rij gezet.

FOK! Wat een weer: buien

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er af en toe zon en kan er ook een enkele bui voorkomen. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is er veel bewolking en trekt er een enkele bui over. Aan het einde van de middag gaat het in de noordelijke helft stevig regenen. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond is het bewolkt en valt er vooral in het noorden en midden veel regen. De west- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de westkust krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Komende nacht regent het in het noord(oost)en, elders is er er een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Landinwaarts staat er een matige zuidwestenwind en aan zee een krachtige westenwind, windkracht 6.

Tot morgen! 

                   

Paddenstoelen in Lauwers  (Foto: bondage)
Paddenstoelen in Lauwersoog (Foto: bondage)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1106

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rusland verkoopt 99 procent van zijn olie boven het prijsplafond van $60

Het Duitse Der Spiegel meldt dat het Westerse olieprijsplafond op dit moment blijkbaar geen effect heeft: in oktober verscheepte Rusland ongeveer 99 procent van zijn olie-export tegen prijzen boven de $60 per vat. Dat bedrag is eigenlijk het prijsplafond voor Russische olie. Westerse rederijen mogen geen Russische olie vervoeren waarvoor meer betaald is en Westerse verzekeringsmaatschappijen mogen deze lading dan niet verzekeren.

Maar de regeling werkt niet, blijkt uit evaluaties van Russische buitenlandse handelsgegevens door economen van het KSE Instituut in Kyiv, die de redactie van Spiegel in kon zien. Zelfs aan de andere kant van de Baltische Zee – waar traditioneel het meest gebruik wordt gemaakt van door het Westen verzekerde tankers – werden de afgelopen maand bijna geen transporten uitgevoerd voor olievaten met prijzen onder de $60. Volgens KSE-econoom Benjamin Hilgenstock zijn daar twee redenen voor: ten eerste heeft Moskou zijn eigen aantal tankers opgevoerd. Deze liggen tot nu toe grotendeels buiten het bereik van het Westen. Om deze reden neemt het aandeel olietransporten met Westerse deelname af.

Het KSE Instituut maakt deel uit van de Kyiv School of Economics in de Oekraïense hoofdstad.

Zieke zeeschildpad na herstel weer vrijgelaten op Australisch strand

De redding en verzorging gedurende drie maanden van een met uitsterven bedreigde vrouwelijke karetschildpad bleek succesvol. Ze mocht weer terug de oceaan in. De reddingsactie was een samenwerkingsverband tussen SEA LIFESunshine Coast Aquarium en Australia Zoo.

Toen het dier strandde op de Australische kust, leed Tallulah aan een aangetast drijfvermogen (ophoping van gas door problemen in het spijsverteringskanaal) en verkeerde in slechte gezondheid. Ze kreeg de eerste zorg in de Australia Zoo voordat ze werd overgebracht naar SEA LIFE Sunshine Coast voor de laatste fase van haar herstel. Leden van beide teams zwaaiden Tallulah uit op het eiland Bribie, waar de zeeschilpadde oceaan in zwom.

Marineschip Zr.Ms. Holland naar Middellandse zee voor mogelijke inzet rond Gaza

Zr.Ms. Holland is vrijdagmiddag vanuit Den Helder vertrokken naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het patrouilleschip kan daar ondersteuning bieden in het geval van evacuaties uit de regio. Een andere optie is om met bondgenoten een bijdrage te leveren aan een maritieme corridor. Zo is via de zee humanitaire hulp in Gaza te krijgen. De Holland komt naar verwachting over anderhalve week aan.

Aan boord van het schip is onder meer een maritieme NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando. Zr.Ms. Holland beschikt verder over 2 snelle FRISC-onderscheppingsboten. Ook is er een kleine extra marinierseenheid aan boord. Inzet wordt afgestemd met internationale partners. De duur daarvan is afhankelijk van de actuele ontwikkelingen.

Nederland is al enige tijd op Cyprus. Daar zijn zowel een C-130 transportvliegtuig als een snel inzetbare eenheid van het Korps Mariniers. Zij staan paraat voor het geval er moet worden geëvacueerd uit de regio. Volgens de huidige planning staan zij tot het eind van dit jaar gereed.

Het kabinet houdt de situatie rond het gewapende conflict tussen Israël en Hamas nauwlettend in de gaten. De strijd heeft grote impact op de bevolking van zowel Israël als in de Palestijnse gebieden. Met name in Gaza is de situatie zeer ernstig. Hier hebben inwoners dringend humanitaire hulp nodig.

BOVAG-autodebat: Vier partijen zetten streep door 'stekkerboete'

Tijdens het Nationale Autodebat van BNR en BOVAG hebben de vier debatterende partijen (D66, GroenLinks-PvdA, NSC en VVD) zich uitgesproken vóór een gewichtscorrectie in de MRB (wegenbelasting) voor elektrische auto’s (EV’s) als die vanaf 2025 deels en vanaf 2026 volledige MRB moeten gaan betalen.

De elektrische auto is in 2026 gemiddeld 60 procent duurder in de (op gewicht gebaseerde) MRB dan een vergelijkbare benzineauto, door het extra gewicht van de accu. Dat is onwenselijk aldus Aukje de Vries, demissionair staatssecretaris en kandidaat kamerlid namens de VVD: “Wij willen ook de elektrische auto betaalbaar houden. Ik wil graag met de aanwezige partijen afspreken om sowieso te komen met een gewichtscorrectie in de MRB.” GroenLinks-PvdA en D66 hadden zich daar al eerder voor uitgesproken en ook NSC bleek er voor te porren. In de woorden van kandidaat-kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen, die namens NSC debatteerde: “Het kan niet zo zijn dat we gaan stimuleren om nieuwe benzineauto’s te kopen. Wij gaan voor eerlijk en betaalbaar. Dat moeten we slim doen.”

De twee andere partijen betuigden hun instemming en daarmee was volgens BNR-presentatoren Wouter Karssen en Meindert Schut het 'Akkoord van Bunnik' een feit.

Gekkenwerk
Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: “Vergelijk je een benzine-Golf met een ID3, dan betaalt de benzine-Golf 156 euro aan MRB per kwartaal (in Overijssel) tegen de ID3 straks 278 euro. Dat is bijna 80 procent meer. Gekkenwerk. En een trap op de rem van verduurzaming die je niet wil. Daarom is de uitspraak van deze vier partijen hoopgevend. Wij zullen zorgen dat dit ook in de formatie op tafel blijft liggen.”

Naast De Vries en Oostenbruggen namen ook Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) en Faissal Boulakjar (D66) deel aan het Nationaal Autodebat. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.