F1: Uitslag Grand Prix van Las Vegas

Max Verstappen heeft zijn achttiende zege van het Formule 1-seizoen 2023 geboekt. De Nederlander won de Grand Prix van van Las Vegas na een enerverende race waarbij hij Charles Leclerc en Sergio Perez voorbleef.

Leclerc startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Het duo ging er na de start direct af waarbij Verstappen uiteindelijk de leiding greep, voor Leclerc en Russell. Achterin in het veld was er een spin met Carlos Sainz, Fernando Alonso en Valtteri Bottas die achteraan aan konden sluiten. Vanwege de rommel op de baan volgde een virtuele safety car. Sergio Perez, Alonso en Bottas moesten met schade naar binnen voor nieuwe onderdelen en banden. Yuki Tsunoda profiteerde van alles door van de twintigste naar de elfde positie door te schuiven.

Nadat het veld was vrijgegeven duurde het niet lang voordat er een safety volgde. Lando Norris raakte zijn McLaren plotseling kwijt door een hobbel en crashte hard de muur in. De Brit kon ongedeerd uitstappen. Na zes rondjes werd het veld weer vrijgegeven waarbij Verstappen een goede herstart kende. Verder naar achteren wist Oscar Piastri de elfde positie van Tsunoda over te nemen. De Australiër had het tempo te pakken, want ook Nico Hülkenberg ging er snel aan.

Verstappen trok een gaatje met Leclerc, maar kreeg ook te horen dat hij vijf seconden straf kreeg omdat hij de Monegask in de eerste bocht buiten de baan had gedrukt. Omdat er vele toppers bijna achteraan reden waren er in de beginfase veel inhaalacties die regelmatig zeer fraai waren. Zo kwamen Piastri, Lewis Hamilton, Perez en Sainz langzaam naar voren.

Vooraan wist Leclerc het gat met Verstappen te dichten en waagde een aanval die direct raak was. Verstappen ging direct naar binnen voor nieuwe banden en om zijn straf in te lossen. De Nederlander kwam als elfde terug de baan op, achter Russell. Hamilton passeerde Piastri, maar er was geen ruimte, waardoor beide auto's elkaar raakten en Piastri direct de pits in dook. Hamilton reed door, maar had een lekke band waardoor hij veel tijd verloor en achteraan aan kon sluiten.

Leclerc stopte na 21 ronden waardoor de leiding naar Perez ging, voor Lance Stroll en Leclerc. Daarachter reed Sainz, maar de Spanjaard werd eerst ingehaald door Russell en daarna Verstappen. De Nederlander passeerde hierna Russell die op de Red Bull instuurde waarna er onderdelen in de lucht vlogen. Omdat er veel rotzooi lag volgde een safety car. Veel coureurs besloten om een stop te maken, maar Leclerc niet die de leiding greep, voor Perez, Pierre Gasly, Piastri, Verstappen, Ocon, Lance Stroll, Alexander Albon, Russell en Sainz.

Na 29 ronden bracht Leclercc het veld weer op gang met Perez in zijn nek. Ondertussen hoorde Russell dat hij voor de aanrijding met Verstappen vijf seconden straf kreeg. De Nedelander zelf schoof snel door naar plek vier, waarna hij op jacht ging naar Piastri die nog een stop moest maken. Voor de neus van de Australiër wist Perez de eerste positie van Leclerc over te nemen.

Verstappen schoof door naar de derde plek en maakte jacht op Leclerc die DRS gebruikte om aan te haken bij Perez. Sterker nog Leclerc pakte na 35 ronden de eerste positie weer over, wat Verstappen de kans gaf om bij het duo aan te haken. De Nederlander pakte al vlot de tweede positie en ook Leclerc ging er snel aan waardoor Verstappen opnieuw de eerste positie greep.

Verstappen reed zich langzaam los, waardoor Perez de jacht op Leclerc weer kon openen. De Mexicaan greep met nog zeven ronden te gaan de tweede positie na een foutje van Leclerc die klaagde over de banden die er aan waren. Piastri viel vooraan weg nadat hij nog een stop moest maken.

Na 50 ronden zegevierde Verstappen voor Leclerc die Perez in de laatste ronde nog de tweede positie afsnoepte door een geslaagde laatste inhaalactie. Ocon eindigde op plek vier, voor Stroll, Sainz, Hamilton en Russell die door een straf van vijf seconden terugviel naar plek acht. Alonso einidgde op plek negen, terwijl Piastri het laatste punt mee naar huis nam.