VN-secretaris-generaal “geschokt” door Israëlische aanval op ambulances

VN-secretaris-generaal Guterres heeft zijn afschuw uitgesproken over de Israëlische beschieting van een ambulance in de stad Gaza. 

In een verklaring zei Guterres dat de beelden van lichamen die op straat lagen voor het Shifa ziekenhuis schokkend waren. Hij riep op tot respect voor het internationaal recht. Dit omvat ook de bescherming van civiele infrastructuur, aldus Guterres. De secretaris-generaal herhaalde zijn oproep tot een humanitair staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Tegenstrijdige verklaringen
Het Israëlische leger had eerder bevestigd dat ze een ambulance hadden beschoten, deze zou door het islamistische Hamas worden gebruikt om wapens en strijders te vervoeren. Verschillende terroristen werden bij de aanval gedood. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid verklaarde daarentegen dat gewonden naar de grensovergang waren vervoerd zodat ze in Egypte konden worden behandeld. Het ministerie voegde eraan toe dat 13 mensen waren gedood en 26 anderen gewond. De beweringen van beide partijen konden in eerste instantie niet onafhankelijk worden geverifieerd.