Hezbollah-leider Nasrallah dreigt met escalatie van gevechten met Israël

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei vrijdag dat zijn machtige militie al is verwikkeld in ongekende gevechten langs de Libanees-Israëlische grens. De islamitische geestelijke dreigde vervolgens de oorlog tussen Israël en Hamas verder te laten escaleren nu deze al bijna een maand duurt.

Maar in zijn opmerkingen op televisie - zijn eerste sinds de terroristische golf van geweld door Hamas op 7 oktober - kondigde Nasrallah niet aan dat Hezbollah zich volledig in de oorlog zou mengen, wat verwoestende gevolgen zou hebben voor zowel Libanon als Israël.

De Verenigde Staten, de sterkste steunpilaar van Israël, heeft Hezbollah en zijn beschermheer Iran gewaarschuwd zich niet in de strijd te mengen en heeft oorlogsschepen naar de Middellandse Zee gestuurd, een stap waarvan Nasrallah zei "dat zal ons niet afschrikken".

Hezbollah is op alle opties voorbereid, verklaarde hij, "en we kunnen er op elk moment mee starten." De gevechten zouden "niet beperkt blijven" tot de schaal die we tot nu toe hebben gezien, voegde hij eraan toe. In de afgelopen weken heeft Hezbollah dagelijks raketten afgevuurd over de grens, voornamelijk op militaire doelen in het noorden van Israël, maar het heeft een aanzienlijk wapenarsenaal dat in staat is om doelen door heel Israël te raken en duizenden getrainde militanten.

De toespraak van Nasrallah werd in de hele regio verwacht als een indicatie of het conflict tussen Israël en Hamas zou uitmonden in een regionale oorlog.

"Sommigen zeggen dat ik ga aankondigen dat we de strijd zijn aangegaan," zei Nasrallah vrijdag. "We zijn de strijd al aangegaan op 8 oktober." Hij voerde aan dat de grensoverschrijdende aanvallen van Hezbollah op Israëlische troepen het IDF uit Gaza hebben weggehouden bij Hamas.