FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 november 2023

Komt de nieuwe Einstein uit Nederland?

Alles wat op aarde gebeurt heeft te maken met natuurkrachten, dat een gebouw niet uit elkaar valt of jij niet door de lucht zweeft. Eerder toonden wetenschappers aan dat er 4 natuurkrachten zijn. Maar Jacco de Vries van de Universiteit Maastricht is bezig met een baanbrekend onderzoek naar de 5de natuurkracht, deze kracht zou mogelijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van ons heelal! Wie weet hebben wij wel te maken met de nieuwe Einstein….

Want zo'n 5de natuurkracht is best pittig om uit te leggen, om het toch een beetje op te helderen, speelt de redactie van Universiteit van Nederland een potje voetbal en duwen we onze redacteur met een skateboard van een heuvel af.

00:00 Waarom zijn natuurkundige krachten zo belangrijk?
00:58 Is er een nieuwe natuurkracht ontdekt?
02:32 Wat zijn de natuurkundige krachten?
03:09 Zwaartekracht experiment
04:45 Het mysterie dat Jacco probeert te ontrafelen
06:32 Hoe ontdek je een nieuwe natuurkracht?
07:48 Tijd voor een potje voetbal
08:43 Wat kunnen we met een vijfde natuurkracht?
09:08 Wat is er gebeurd bij de oerknal?
11:59 Wanneer wordt de 5de natuurkracht ontdekt?

Hezbollah-leider Nasrallah dreigt met escalatie van gevechten met Israël

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei vrijdag dat zijn machtige militie al is verwikkeld in ongekende gevechten langs de Libanees-Israëlische grens. De islamitische geestelijke dreigde vervolgens de oorlog tussen Israël en Hamas verder te laten escaleren nu deze al bijna een maand duurt.

Maar in zijn opmerkingen op televisie - zijn eerste sinds de terroristische golf van geweld door Hamas op 7 oktober - kondigde Nasrallah niet aan dat Hezbollah zich volledig in de oorlog zou mengen, wat verwoestende gevolgen zou hebben voor zowel Libanon als Israël.

De Verenigde Staten, de sterkste steunpilaar van Israël, heeft Hezbollah en zijn beschermheer Iran gewaarschuwd zich niet in de strijd te mengen en heeft oorlogsschepen naar de Middellandse Zee gestuurd, een stap waarvan Nasrallah zei "dat zal ons niet afschrikken".

Hezbollah is op alle opties voorbereid, verklaarde hij, "en we kunnen er op elk moment mee starten." De gevechten zouden "niet beperkt blijven" tot de schaal die we tot nu toe hebben gezien, voegde hij eraan toe. In de afgelopen weken heeft Hezbollah dagelijks raketten afgevuurd over de grens, voornamelijk op militaire doelen in het noorden van Israël, maar het heeft een aanzienlijk wapenarsenaal dat in staat is om doelen door heel Israël te raken en duizenden getrainde militanten.

De toespraak van Nasrallah werd in de hele regio verwacht als een indicatie of het conflict tussen Israël en Hamas zou uitmonden in een regionale oorlog.

"Sommigen zeggen dat ik ga aankondigen dat we de strijd zijn aangegaan," zei Nasrallah vrijdag. "We zijn de strijd al aangegaan op 8 oktober." Hij voerde aan dat de grensoverschrijdende aanvallen van Hezbollah op Israëlische troepen het IDF uit Gaza hebben weggehouden bij Hamas.

Overstromingen in Toscane door extreme regenval Ciarán

Na woensdag de Frans-Atlantische kust te hebben getroffen, zette de storm Ciaran donderdag zijn verwoestende pad door West-Europa voort, waarbij ten minste zeven doden vielen en overstromingen werden veroorzaakt in Frankrijk, Spanje, België, Nederland en Duitsland.

Vooral de Italiaanse regio Toscane, die geteisterd werd door overstromingen waarbij ten minste vijf mensen omkwamen, werd zwaar getroffen door de storm. In de buurt van de stad Pistoia stortte een brug in, waarbij twee mensen omkwamen, terwijl een ander omkwam in de stad Rosignano.

De gouverneur van Toscane zei dat er problemen waren rond twee grote rivieren in het gebied, de Bisenzio, ten noorden van Florence, en de Ombrone, in het zuidelijke deel van de regio.

Italiaanse regeringsfunctionarissen kondigden vrijdag de noodtoestand af terwijl brandweerreddingsteams in de centrale regio blijven zoeken naar ontheemde inwoners en toeristen.

Als reactie op de verwoestingen door de storm Ciaran heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni vijf miljoen euro hulp toegezegd aan Toscane.

F1: Verstappen pakt poleposition in Brazilië

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander kwam op het circuit Interlagos tot een tijd van 1.10,727 waarmee hij een fractie sneller was dan Charles Leclerc en Lance Stroll. De kwalificatie werd vanwege een weersomslag voortijdig beëindigd.

Het begin van de kwalificatie was uitgesteld vanwege rommel op het asfalt, maar de teams waren er niet blij mee omdat er dreiging van regen was. Hierdoor was het direct druk op de baan nadat het licht op groen was gegaan. De verschillen op het asfalt in Sao Paulo waren klein, waardoor alle rijders meerdere runs moesten maken. Door de tijdsverbeteringen was het spannend wie door zou gaan naar het tweede deel. Uiteindelijk vielen Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Logan Sargeant en Guanyu Zhou af.

In Q2 was het vanwege de dreiging van regen opnieuw meteen druk op de baan. Duidelijk werd dat de verschillen zeer klein waren, waardoor het een strijd om duizendsten was om in het derde deel te komen. Opnieuw moesten veel rijders een tweede run doen en vielen de Mercedes-coureurs op dankzij enkele drifts. Nadat de vlag gevallen was konden Nico Hülkenberg, Estaban Ocon, Pierre Gasly, Kevin Magnussen en Alexander Albon uitstappen.

Ook in het laatste deel was het meteen druk op de baan omdat er zeer donkere wolken op komst waren. Verstappen was goed wakker en reed met een 1.10,727 de snelste tijd, voor Leclerc en de verrassende Stroll. Fernando Alonso pakte een al even verrassende vierde positie, voor Lewis Hamilton, George Russell en Lando Norris die in Q2 nog de snelste was. Carlos Sainz pakte de achtste positie, voor Sergio Perez die gehinderd werd door Oscar Piastri die tiende werd. Een tweede run kwam er niet meer omdat het weer omsloeg en het met bakken uit de hemel kwam.

Viool van ruim 30.000 euro gestolen uit internationale trein

Een viool van ruim 30.000 euro is op zondagmiddag 29 oktober rond 16.30 uur gestolen uit een internationale trein op het Centraal Station in Amsterdam. De trein stond op het punt te vertrekken naar Duitsland. De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal.

De politie laat weten dat het niet zomaar om een viool gaat, maar om een 'bijzonder exemplaar'. Het instrument is veel geld waard. "De eigenaresse wil graag haar viool terug en de politie houdt met alle plezier de dader van de diefstal aan", schrijft de politie. Het instrument zat in een rechthoekige en donkerkleurige koffer.

De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben. "Mogelijk is de viool te koop aangeboden", of "bespeelt iemand ineens dit unieke instrument".

Releaseperiode tweede seizoen House of the Dragon bekend

Zojuist is bekend geworden wanneer er gekeken kan worden naar het tweede seizoen van de succesvolle Game of Thrones-prequelserie House of the Dragon. Dit meldt Variety.

Tijdens een persevenement in New York maakte HBO Max-netwerkhoofd Casey Bloys bekend dat de eerste aflevering te zien zal zijn in de vroege zomer van 2024. Dit houdt in dat er in april of mei weer genoten kan worden van de intriges, het verraad en de machtspelletjes van de Targaryens. Ook werd er een eerste trailer vertoond, maar daarvoor moest de pers een embargo ondertekenen, wat inhoudt dat er niets geschreven mag worden over de beelden tot een bepaalde datum. Ook die precieze datum is niet bekend.

De serie werd drie weken na het uitkomen van de eerste aflevering verlengd met een tweede seizoen en de opnames begonnen afgelopen april. De opnames werden niet bedreigd door de schrijversstaking, omdat de scripts al klaar waren voordat de staking officieel werd uitgeroepen. Het hield wel in dat showrunner Ryan Condal alleen aanwezig was op set in zijn rol als producent en niets aan kon passen aan de al bestaande scripts. 

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een Game of Thrones spinoff-serie, maar de opnames daarvan liggen stil vanwege de protesten van acteursvakbond SAG-AFTRA. 

Nog geen kwart van jongvolwassenen heeft eerste HPV-vaccinatie gehaald

Van de jongvolwassenen die in aanmerking komen voor gratis vaccinatie tegen HPV heeft tot en met half oktober slechts 22 procent de eerste prik gehaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat de tijd begint te dringen als mensen tot 27 jaar de prikken nog gratis willen krijgen. Ze hebben tot 1 juni 2024 de tijd om de volledige vaccinatieserie af te ronden.

De vaccinatieserie tegen het humaan papillomavirus (HPV) bestaat uit twee prikken. Hier moet minstens vijf maanden tussen zitten. Het virus kan kanker veroorzaken. Met het vaccin vermindert het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Sinds 2008 zit de HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma, in eerste instantie was deze alleen voor meisjes. Meer hierover bij Skipr.

Meer jonge paling aan de Europese kusten

Woensdag publiceerde het wetenschappelijk onderzoeksorgaan ICES haar jaarlijkse advies voor bescherming van de palingstand in Europa. Net als vorig jaar betreft het advies onder andere een nul-vangst voor de palingvisserij. Het advies verbaast de internationale palingsector. De cijfers waar het advies op is gebaseerd laten een geringe daling zien, terwijl de waarnemingen in de praktijk het tegenovergestelde tonen. In de sector roept het vragen op over de juistheid van de metingen en de betrouwbaarheid van de cijfers.

Aan de kusten van Frankrijk komt 85% van alle glasaal (baby paling) in Europa aan. De jaarlijkse monitoring van de Franse visserijcommissies laten al jaren een stijgende lijn in het aantal glasalen zien. Maar ook wetenschappelijke onderzoeken in de Zuidelijke Oostzee, Nederland en Zweden tonen een stijging aan. Voor Frankrijk redenen genoeg om aan te sturen op methodes waarbij wetenschappelijke gegevens worden geïntegreerd met die uit de visserij. Tot nu toe is daar door ICES-wetenschappers echter afwijzend op gereageerd. De wetenschap worstelt al jaren met meetmethodieken. Omdat men stug blijft vasthouden aan monitoring op vaste plekken ondanks dat de omstandigheden veelal ingrijpend veranderd zijn en de jonge paling haar weg al lang elders heeft gevonden.

Wetenschappers meten in heel Europa de hoeveelheid glasaal die bij de kusten naar binnen komt. Tussen 1980 en 2010 daalde de intrek van glasaal, net als andere migrerende vissoorten, fors door verdwijning of afsluiting van leefgebied (95% volgens WWF-onderzoek), kustbarrières, obstakels in het water en overbevissing. Vanaf 2010 is het aantal jongen echter gestabiliseerd. De cijfers laten het laatste decennium zelfs een lichte stijging zien. In seizoen 2022/2023 was die stijging voor de Franse wetenschappelijke adviescommissie de reden om het vangstquotum voor 2023/2024 te verhogen van 59 naar 95 ton. De overheid hield de verhoging beperkt tot 65 ton (waarvan 60% voor uitzet in de natuur).

EU-commissie wil geen beperking van de visserij
De Europese Visserijcommissie heeft in oktober unaniem het advies van speciaal rapporteur Bert-Jan Ruissen (SGP) aangenomen, om geen aanvullende visserijmaatregelen te treffen en de focus te leggen op het verwijderen van barrières die de palingtrek bemoeilijken. Dat laatste wordt inmiddels algemeen gezien als belangrijkste oorzaak van de daling in de palingstand in de vorige eeuw. In november besluit het Europarlement over het advies van Ruissen.

Douane vindt 77.000 illegale medicijnen zoals anabolen en erectiepillen bij PostNL

Bij een speciale speuractie in het internationale postcentrum van PostNL in Den Haag hebben de douane en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ruim zevenhonderd pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen gevonden. Alle pakketten zijn in beslag genomen en vernietigd. De actie, vorige maand, maakte deel uit van de internationale bestrijdingsaanpak  Pangea onder leiding van Interpol.

Er waren in Den Haag veel erectiemiddelen en 'doping-gerelateerde' middelen bij, zoals anabolen, laten de instanties donderdag weten. Dat was bij vergelijkbare acties eerder ook al het geval. “Opvallend dit jaar waren zendingen met verdovingscrème, die wordt gebruikt in de tattoowereld, en diabetesmedicijnen, recent regelmatig in het nieuws als afslankmiddel”, melden ze verder. Meer hierover bij Skipr

Pangea
De actie Pangea vindt jaarlijks wereldwijd plaats onder regie van Interpol. In Nederland voeren de IGJ en Douane deze samen uit. Het doel van de Nederlandse actieweek is om een indruk te krijgen welk type geneesmiddelen het land binnenkomen, waar ze vandaan komen en in welke hoeveelheden. Maar ook om aandacht te vragen voor de risico’s van de illegale handel in geneesmiddelen.

Rol sociale media
De inspectie ziet dat naast websites, de illegale handel steeds vaker plaatsvindt via sociale media, of dat het gebruik van middelen daar wordt gepromoot.

“We krijgen bijvoorbeeld meldingen over studenten die via instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen. En we zien veel aandacht van influencers voor afslankmedicatie. Maar er is geen enkele controle op deze medicijnen. Als koper weet je niet wat erin zit, er bijwerkingen zijn en wat het doet in combinatie met andere middelen. Dit zijn niet voor niets geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is van je eigen (huis)arts. En als je ze via een online-apotheek aanschaft dan alleen bij een apotheek die beschikt over het EU-logo”, aldus een betrokken IGJ-inspecteur.

De Douane benadrukt het belang van reguliere controles: "Met deze internationale actie, waarbij in Nederland de IGJ en Douane nauw hebben samengewerkt, krijgen we meer inzicht over de illegale handel in geneesmiddelen. Belangrijkste boodschap aan de consumenten is: bestel geen geneesmiddelen via internet. Het is gevaarlijk voor de gezondheid en bovendien verboden."

Hamas geeft beelden vrij van strijd tegen IDF in Gaza

Het terroristische Hamas heeft videobeelden vrijgegeven van hoe hun manschappen de Israëlische strijdkrachten lijken aan te vallen - waaronder één ontmoeting waarbij een militant uit een tunnel klimt, naar een tank rent en er een explosief op plaatst, waarna hij terug de tunnel in rent.

Op de beelden, compleet met geluidseffecten en aantekeningen, is ook te zien hoe een strijder een RPG, of raket aangedreven granaat, afvuurt op een doelwit dat aan het oog onttrokken wordt door bomen en struikgewas.

De video's, waarvan de authenticiteit niet onafhankelijk is geverifieerd, zouden wijzen op de dodelijke aard van de stedelijke strijd die momenteel plaatsvindt in Gaza, nu Israëlische troepen een aantal weken van zware bombardementen opvolgen met een invasie op de grond.

Rusland leidt zware verliezen bij mislukte aanval op Vuhledar

Rusland heeft zware verliezen geleden bij een mislukte pantseraanval nabij de oostelijke stad Vuhledar.

Volgens Oekraïense militaire bloggers is bevestigd dat ten minste 10 tanks, troepen en gevechtsvoertuigen door Oekraïne zijn vernietigd ten oosten van het dorp Mykilske.

In een reactie op de aanval zei president Volodymyr Zelenskyy: "Er was een poging van de vijand om op te rukken in de richting van Vuhledar, maar onze soldaten hielden dit tegen en brachten de vijand zware verliezen toe: tientallen voertuigen, veel doden en gewonden."

Personeel recyclebedrijf Amsterdam vindt fosforgranaat

Medewerkers van een Amsterdams bedrijf dat onderdelen van spoortrajecten recyclet hebben afgelopen woensdag een granaat op hun terrein gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van defensie heeft de granaat meegenomen.

De medewerkers dachten eerst nog dat het om een stuk ijzer ging. "Toen ze beter keken zagen zij dat het een granaat was", schrijft de politie op Facebook. 

Het bleek een Britse fosformortiergranaat, die niet meer gevaarlijk was voor omstanders of gebouwen. De EOD heeft de granaat op een veilige plek, hoogstwaarschijnlijk elders in het Westelijk Havengebied, tot ontploffing gebracht.

FOK! Wat een weer: the day after Ciarán

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in een groot deel van het land bewolkt met van tijd tot tijd buien, de meeste in de noordwestelijke helft. In het noordwesten kan plaatselijk wateroverlast ontstaan. In het zuidoosten is het droger en is de zon mogelijk nog even te zien. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Aan zee en op het IJsselmeer komen er nog windstoten voor tot ca. 75 km/uur.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt en valt er af en toe regen. In het noordwesten regent het harder en daar kan plaatselijk wateroverlast voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De zuid- tot zuidwestenwind is landinwaarts matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Aan zee en op het IJsselmeer komen er nog windstoten voor tot ca. 70 km/uur.

Vanavond blijven er over het noorden en westen buien trekken, in het zuidoosten is het vrijwel droog. Langs de westkust blijft de kans op buien vanaf de Noordzee bestaan. De zuid- tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af.

Komende nacht vallen er vooral in de kustprovincies enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen! 

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1089

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #228 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1391
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
©FOK.nl e.a.