F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlander verbeterde zo twee records in de Formule 1: meeste zeges in één seizoen (zestien) en meeste punten in een seizoen (466 punten). Lewis Hamilton en Charles Leclerc waren de andere twee op het podium, terwijl thuisrijder Sergio Perez al na één ronde klaar was.

Leclerc startte vanaf poleposition, terwijl Lance Stroll (andere setup) en Yuki Tsunoda (gewisselde motoronderdelen) vanuit de pits moesten vertrekken. Het was Verstappen die vanaf plek drie goed vertrokken was en tussen de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz dook en nog voor de eerste bocht de leiding greep. Sergio Perez maakte er drie dik van, maar ging te vroeg naar binnen, raakte Leclerc, sprong met de auto omhoog en ging met schade de pits in. Het was einde verhaal voor de thuisheld. Vanwege rommel op de baan volgde een korte virtuele safety car.

Verstappen sloeg direct een gaatje met Leclerc die een ruime voorsprong had op Sainz, Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton. Dat laatste duo vocht in de beginfase een stevig duel uit dat gewonnen werd door Ricciardo. Na tien ronden waagde Hamilton een volgende poging die wel succesvol was.

De eerste die een stop maakte was Verstappen waardoor de leiding ging naar Leclerc, terwijl Verstappen op plek zeven weer de baan op kwam. De Nederlander leek als enige op een tweestopper te zitten en moest aan een inhaalrace beginnen. Die bracht hem al snel op plek drie achter Sainz die na 28 ronden ook ingehaald werd. Het gat met Leclerc bedroeg op dat moment acht seconden.

Van de toppers waren het de Ferrari's die na ruim dertig ronden als laatste stopten waarbij Verstappen de leiding greep voor Leclerc, Hamilton en Sainz met Ricciardo op plek vijf. Na 33 ronden schreef Kevin Magnussen zijn Haas compleet af nadat de ophanging rechtsachter het begaf, waardoor een safety car naar buiten kwam. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om voor de tweede maal te stoppen en de leiding te behouden. Er volgde zelfs een rode vlag omdat de schade aan de bandenstapels gerepareerd moesten worden. De stand was op dat moment: Verstappen, Leclerc, Hamilton, Sainz, Ricciardo, Oscar Piastri, George Russell, Tsunoda, Nico Hülkenberg en Lando Norris.

Na een onderbreking ging het veld met als eerste Verstappen weer naar buiten richting de startgrid voor een race over 35 ronden. Verstappen behield de leiding voor Leclerc, Hamilton, Sainz, Russell en Ricciardo. De Nederlander sloeg gelijk een gaatje met Leclerc die Hamilton in zijn nek wist. De Brit wist Leclerc via het gras te passeren voor bocht één en greep zo de tweede positie.

Verstappen liep langzaam maar zeker uit op Hamilton die een hele lange stint op mediums moest doen, waardoor Leclerc hoop bleef houden op plek twee. Verder naar achteren streden Piastri en Tsunoda om plek zeven, waarbij het duo elkaar meermalen raakte en Tsunoda uiteindelijk spinde.

Met nog zeventien ronden te gaan begonnen de mediums het langzaam maar zeker op te geven, al wist Hamilton het gat met de achter hem rijdende Leclerc op vijf seconden te houden. Iets daarachter haalde Norris Ricciardo op fraaie wijze in voor plek zes, waarna hij jacht kon maken op Russell. Norris haalde zijn landgenoot met nog enkele ronden te gaan op nog fraaiere wijze in dan dat hij bij Ricciardo had gedaan en lag na een enorme inhaalrace vijfde.

Na 71 ronden werd Verstappen voor de zestiende maal dit seizoen als winnaar afgevlagd, voor Hamilton en Leclerc. Sainz eindigde op plek vier, voor Norris, Russell en Ricciardo die belangrijke punten binnensleepte voor AlphaTauri. Piastri pakte de achtste positie, voor Alexander Albon en Esteban Ocon.