F1: Leclerc verrast Verstappen in kwalificatie Mexico

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Mexico. De Monegask snelde met de Ferrari naar een tijd van 1.17,166 waarmee hij een fractie sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz en wereldkampioen Max Verstappen.

Het beloofde in de Mexicaanse hoofdstad een spannende kwalificatie te worden en dat werd het ook. Al in Q1 waren de verschillen zodanig klein dat bijna het hele veld een tweede run moest maken. Hierbij moesten een aantal coureurs, waaronder Verstappen en George Russell, op het matje komen omdat ze bij het uitrijden van de pits het veld ophielden. Lewis Hamilton en Logan Sargeant mochten zich melden na zich niet aan de regels te hebben gehouden na een spin van Fernando Alonso. De Spanjaard stond in de slotminuut achterstevoren en zorgde er hiermee voor dat Lando Norris zeer verrassend als laatste eindigde. De Brit kon in de McLaren geen goede tijd op de borden krijgen. Ook Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Sargeant konden uitstappen.

In het tweede gedeelte zaten de tijden opnieuw zeer dicht bij elkaar en waren de druiven zuur voor Alexander Albon die de baanlimieten overschreed en zo niet doorging naar Q3. Yuki Tsunoda zal tijdens de race achteraan starten en daarom hielp de Japanner teamgenoot Daniel Ricciardo aan een plek bij de beste tien. Ook Pierre Gasly, Nico Hülkenberg en Alonso gingen niet door.

Verstappen leek in het slotdeel met een 1.17,286 orde op zaken te stellen tot heel verrassend de Ferrari's van Leclerc en Sainz onder de tijd van de Nederlander door gingen. Verstappen verbeterde zich in de tweede run nog wel, maar bleef op plek drie steken, voor de zeer verrassende Ricciardo. Sergio Perez klokte voor eigen publiek de vijfde tijd, voor Hamilton, Oscar Piastri, Russell, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou.