Darters Noppert, Van Gerwen en Van Veen naar kwartfinales op EK

In de Westfalenhallen in Dortmund zijn zaterdag de achtste finales gespeeld van het European Championship, een van de majors in het darts. Drie Nederlanders zaten nog in het toernooi en die wisten zich alledrie te plaatsen voor de kwartfinales, die zondagmiddag gespeeld worden.

Chris Dobey opende de dag met een wedstrijd tegen Stephen Bunting, waarin hij aanvankelijk domineerde en met onder meer een 170-finish naar een 7-2 voorsprong liep. Bunting knokte zich bijna volledig terug, liet de kans op 9-9 liggen en zag vervolgens hoe Dobey het alsnog afmaakte: 10-8. Danny Noppert had het vervolgens lastig tegen Rob Cross, maar klopte de Engelsman met 10-7.

Gerwyn Price en Nathan Aspinall gingen vooral in het eerste deel van hun wedstrijd geweldig tekeer, met voor beiden gemiddelden van dik boven de 110 punten per beurt. Price hield het beter vol en wist het dan ook af te maken: 10-5. Michael Smith werd vervolgens weggeblazen door Peter Wright, hoewel hij de eer aan het einde nog een beetje kon redden en de schade beperkt bleef tot 10-4.

Gian van Veen opende de avondsessie met een partij tegen Daryl Gurney en maakte wederom indruk: dé Nederlandse revelatie van het jaar legde de Noord-Ier er met 10-6 op. José de Sousa had vervolgens niks in te brengen tegen James Wade, die met een 144-finish op 3-0 kwam, 160 uitgooide voor 5-0 en het uiteindelijk afmaakte met een bijzonder overtuigende 10-1.

Krzysztof Ratajski kon Luke Humphries een tijdje prima bijbenen, maar de Engelsman was toch simpelweg een maatje te groot: 10-5. De avond werd afgesloten door Michael van Gerwen en de Duitse held van de afgelopen weken, Ricardo Pietreczko, die opende met een 167-finish. Van Gerwen gooide 140 uit op 3-3 en kwam met een 145-finish op 8-6, waarna het toch nét even te lastig werd voor Pietreczko: hij liet een kans om terug te komen tot 9-8 liggen en Van Gerwen maakte het met een 110-finish af met 10-7.