Chinese en Russische bedrijven bereiken overeenstemming over samenwerking

China en Rusland verdiepen hun economische samenwerking. Tijdens een regionale conferentie in het noordoosten van China zijn een aantal samenwerkingsovereenkomsten ondertekend, zo meldden Chinese staatsmedia. De sectoren varieerden van industrie en logistiek tot e-commerce en landbouw.

De conferentie in Shenyang, de hoofdstad van de provincie Liaoning, werd bijgewoond door bijna 800 Chinese bedrijven die voet aan de grond willen krijgen op de Russische markt.

Omgekeerd hebben zich van januari tot september volgens de Chinese radio zo'n 40 Russische bedrijven in Liaoning gevestigd. De export vanuit Liaoning naar Rusland steeg in deze periode met 82,3 procent tot een waarde van 42,64 miljard yuan - het equivalent van ongeveer 5,5 miljard euro.

China breidt de samenwerking met zijn buurland uit na de invasie van Russische troepen in Oekraïne vorig jaar. Daarbij heeft het noordoosten van het land - bestaande uit de provincies Liaoning, Heilongjiang en Jilin - een nieuw strategisch belang gekregen als gebied voor bilaterale handel.