'Heerlijk bier uit afvalwater'

Met behulp van een start-up voor schone technologie heeft Devil’s Canyon brouwerij een bier gemaakt met water afkomstig uit douches, wasmachines en badkamer wastafels van een appartementencomplex in San Francisco. Het afvalwater dat door je riool gaat, uitgezonderd dat uit je toilet, wordt in de VS grijs water genoemd. Het bevat verschillende vuil en chemicaliën, maar heeft geen contact gehad met ontlasting of urine.

Grijs water kan worden verwerkt tot drinkwater. Dit zou helpen bij het aanpakken van wereldwijde watertekorten en droogtes veroorzaakt door klimaatverandering.

“Mensen vinden de gedachte aan hergebruik van water vies en denken dat gerecycled water van lagere kwaliteit is dan kraanwater”, zegt Aaron Tartakovsky, CEO van Epic Cleantec. Aarons bedrijf bouwt en installeert waterzuiveringsinstallaties op locatie die bewezen hebben de waterbehoefte (en daarmee de rekeningen) met wel 95 procent te verminderen.

Hij benaderde Devil’s Canyon brouwerij, gevestigd net buiten San Francisco, om met hem samen te werken aan het bier uit afvalwaterproject. “Toen Aaron ons voor het eerst benaderde, waren we een beetje terughoudend en vroegen we ons af of mensen dat wel wilden”, legt Chris Garrett, eigenaar van de brouwerij, uit.

“Maar hoe langer we er over nadachten klonk het steeds zinniger. We hebben een tekort aan water en we moeten een manier vinden om dat in het dagelijks leven op te vangen, zelfs in dingen zoals bier.”  Het kost ongeveer 7 liter water om slechts één liter bier te produceren. In een toekomst waarin water schaars is, kan bier dat ook worden.

Voor het project ‘Epic OneWater Brew’ hebben Epic Cleantec en Devil’s Canyon-brouwerij een waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd in de kelder van een 40 verdiepingen tellend appartementencomplex in San Francisco. “We verzamelen eigenlijk ongeveer 28.400 liter grijs water per dag in het gebouw, dat we behandelen, door een geavanceerd zuiveringsproces laten gaan en vervolgens omzetten in schoon en her te gebruiken water”, legt Aaron uit.

Het idee achter het project was om het publiek bewust te maken van het 'ongebruikte' potentieel van waterbronnen die op het eerste gezicht misschien onsmakelijk lijken. Het bier smaakt heerlijk volgens Aaron: “Het smaakt naar een lekker, fris Kölsch biertje (hoge gisting)."