Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat de premie voor de basisverzekering volgend jaar stijgt met 11,50 euro per maand. Het is voor het eerst sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 dat de premies van DSW met zo’n groot bedrag omhoog gaan. Hoogleraar Wim Groot verwacht dat andere verzekeraars met nog hogere stijgingen komen. “Dit leidt vooral tot problemen bij de middenklasse. De lagere inkomens worden gecompenseerd met een zorgtoeslag, maar met een modaal inkomen moet je de volle mep zelf betalen. Met een gezin kom je dan al gauw op zo’n 25 euro per maand extra uit.” Meer hierover bij Skipr.

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. “Ik ben bang dat die niet te voorkomen is”, zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

De premiestijging wordt veroorzaakt door een stijging van de loonkosten voor zorgpersoneel, van prijzen in de zorgsector en door een toename van de zorgvraag door onder andere de vergrijzing, zei demissionair minister Kuipers.