FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 september 2023

Uitslag AZ - Heracles

AZ is niet meer foutloos in de eredivisie. Nadat de Alkmaarse ploeg vijf competitiewedstrijden op rij had gewonnen speelde het donderdagavond met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo.

AZ domineerde de eerste helft tegen Heracles en stond bij rust dan ook op voorsprong. Vangelis Pavlidis zorgde voor de 1-0 en voor de Griekse spits was het alweer zijn achtste treffer van het seizoen.

In de tweede helft kwam Heracles uit het niets langszij via Anas Ouahim na 53 minuten. AZ ging daarna weer op zoek naar de winst, maar kon in de tweede helft niet meer overtuigen en het bleef 1-1, al kreeg Pavlidis vlak voor tijd nog een enorme kans op de 2-1.

Door het gelijkspel is PSV de koploper in de eredivisie. AZ volgt nu op twee punten van de Eindhovense ploeg.

Gratis Amazon Prime games voor de maand oktober aangekondigd

Voor de gamers met een abonnement op Amazon Prime staat er in de maand oktober weer een aantal gratis games te wachten. De maand oktober staat in het teken van Halloween, dus het thema deze keer is Horror-survival games. De meest opmerkelijke game van de maand oktober is toch wel Ghostwire: Tokyo, wat een game is van Tango Gameworks.

Ghostwire: Tokyo speelt zich af in een bovennatuurlijke versie van Tokyo waarin je als hoofdpersonage middels bovennatuurlijk krachten op onderzoek uitgaat naar de verdwijning van de gehele bevolking van de stad. Het verhaal is een mix van Japanse Folklore in een moderne stedelijke omgeving. Het spel verschijnt op 5 oktober op de Amazon Prime Gaming pagina en is inwisselbaar via de Epic Games Store. De uitbreiding is niet ingebrepen bij de gratis download.

De gehele lijst voor de maand oktober is als volgt:

  • Ghostwire: Tokyo (Epic Games Store key) - 5 oktober
  • GRUNND (Amazon app) - 5 oktober
  • The Coma 2: Vicious Sisters - Deluxe Edition (GOG key) - 12 oktober
  • Monster Prom 2: Monster Camp (GOG key) - 12 oktober
  • The Textorcist: The Story of Ray Bibbia (GOG key) - 19 oktober
  • Golden Light (Epic Games Store key) - 19 oktober
  • Super Adventure Hand (Amazon app) - 26 oktober

Naast gratis games worden er ook elke week gratis in-game items weggegeven voor bijvoorbeeld spellen zoals Destiny 2, Diablo IV, Fallout 76, Hearthstone, League of Legends, Valorant en nog veel meer. Ik zou zeggen neem een kijkje op de Prime Gaming-pagina.

Wild West in Rotterdam, schietpartij in woning en in het Erasmus MC

Omstreeks 14.25 uur werden er meldingen ontvangen bij de politie over schietincidenten. In eerste instantie vond er een schietpartij plaats in een woning aan het Heiman Dullaertplein, hierbij is ëén persoon overleden en een ander ernstig gewond geraakt. In het huis zouden een moeder en drie kinderen wonen. Twee kinderen waren thuis ten tijde van de schietpartij.

Vervolgens begaf de verdachte zich naar een opleidingsgebouw van het Erasmus ziekenhuis aan de Rochussenstraat, ongeveer 1,5 kilometer verderop, waar een docent zou zijn doodgeschoten en nog iemand zwaargewond is geraakt.

Daarna is de dader door het Sophia Kinderziekenhuis gegaan, waar hij volgens de politie mogelijk nog meer slachtoffers heeft gemaakt. In het ziekenhuis stichtte hij brand.

De politie is met groot materieel uitgerukt en heeft een persoon, die de dader zou zijn van beide incidenten, aangehouden bij de parkeergarage vlakbij het Erasmus MC, onder het helideck. De politie gaat uit van één dader..

Na de schietincidenten brak er zowel in de woning als in het ziekenhuis brand uit. Om 18.45 uur wordt een persconferentie gegeven.


'Ook losse glitter straks niet meer in de winkel te koop'

Glitters hebben een universele aantrekkingskracht op jong en oud, menig kinderpartijtje of carnavalsfeest wordt ermee opgevrolijkt. Maar wat weinig mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom hebben de EU-landen besloten dat het vanaf half oktober in de Europese Unie verboden wordt om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan cosmetica, bijvoorbeeld om dode huidcellen mee weg te scrubben, -ook wel microbeads genoemd- is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Minuscule stukjes plastic die niet afbreken in de natuur en die via drinkwater en voedsel in het menselijk lichaam terecht komen, heten microplastics. Ze worden door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten om een bepaalde textuur of kleur te krijgen. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in de natuur terecht. De lidstaten hebben daarom in EU-verband gevraagd om de uitstoot van microplastics te beperken of zelfs helemaal uit te bannen. De Europese Commissie heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek samen met de EU-landen besloten tot het nu aangekondigde verbod.

Andere producten met microplastics die onder de nieuwe regels vallen, zijn bijvoorbeeld wasverzachters, speelgoed, kunstmest en rubberkorrels voor sportvelden. Van sommige producten is vastgesteld dat het microplastic minder snel in het milieu terecht komt. Een voorbeeld hiervan is nagellak met glitters. Voor deze spullen gelden langere overgangstermijnen, variërend van vier tot twaalf jaar, zodat fabrikanten de tijd hebben om met alternatieven te komen. Deze producten verdwijnen dus nog niet meteen uit de schappen, maar zullen op den duur wel vervangen worden door milieuvriendelijke alternatieven.

Bijna 200 jaar oude whisky wordt geveild, smaakt het nog?

Vorig jaar deed Bertie Troughton, de conciërge van het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, Schotland, een verbazingwekkende ontdekking: in de kelder van het kasteel ontdekte hij 40 flessen van een bijna 200 jaar oude whisky.

Volgens veilinghuis Whiskey Auctioneer dateert de inhoud uit 1833. Dat is met documenten bewezen, zo citeert het Britse persbureau PA een woordvoerder. Volgens het in Perth gevestigde veilinghuis werd de drank in 1833 gedistilleerd, in 1844 gebotteld en in 1932 opnieuw gevuld. 

Een onderzoek met radiokoolstofmethoden bevestigde dat de goede whisky uit het begin van de 19e eeuw komt. Volgens het veilinghuis is dit de oudste Schotse whisky ter wereld. Gezien de historische leeftijd van Scotch wordt er gespeculeerd: is dit de mout die koningin Victoria proefde toen ze in 1844 samen met haar echtgenoot prins Albert het kasteel bezocht? 

Twee dozijn van de flessen zullen vanaf 24 november verkrijgbaar zijn. Het valt te betwijfelen of de inhoud een bijzondere traktatie belooft: volgens PA zei een deskundige die een van de weinige mensen was die de whisky mocht proberen: De smaak heeft een "sterk medicinaal karakter zonder enige noemenswaardige of uitgesproken whisky-smaak".

'Kampioen sprint worden als enige deelnemer'

Een Indiase atletiekwedstrijd eindigde in een schijnvertoning toen slechts één sprinter meedeed aan de 100 meter finale omdat de anderen niet wilden of konden starten vanwege een dopingcontrole.

Verschillende winnaars lieten ook de medailleceremonie links liggen uit angst om gevraagd te worden om alsnog urinemonsters in te leveren tijdens het Delhi State Athletics Championship, meldde de Indian Express-krant.

Functionarissen vertelden AFP dat het Nationaal Antidoping Agentschap (Nada) op dinsdag was gearriveerd om tests uit te voeren op het evenement op dinsdag, waardoor het aantal deelnemers op woensdag, de derde en laatste dag van de competitie, gehalveerd werd.

Het antidopingbezoek volgde nadat een video op sociale media werd gedeeld, waarop te zien was dat een wastafel in het Jawaharlal Nehru Stadium in de hoofdstad vol lag met lege spuitjes verpakkingen van het prestatieverhogende medicijn Erytropoëtine (EPO).

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

De opkomst (en dreiging) van AI is het centrale thema van Gareth Edwards' nieuwe sci-fi-film. Als dat niks voor je is, kun je dit weekend ook nog naar een reeks verse Nederlandse releases.

The Creator

Deze scifi-actiethriller speelt zich af in een toekomstige oorlog tussen het menselijke ras en de troepen van de kunstmatige intelligentie (AI). Joshua (ohn David Washington) is een ex-agent van de speciale eenheid. Hij rouwt om de verdwijning van zijn vrouw (Gemma Chan). Hij wordt gerekruteerd om de Schepper, de ongrijpbare architect van de geavanceerde AI, op te sporen en te doden. Deze architect heeft een mysterieus wapen ontwikkeld met de kracht om niet alleen de oorlog, maar ook het bestaan van de mensheid te beëindigen. Joshua en zijn team van elite-agenten reizen over de vijandelijke linies, naar de duistere kern van het door AI-bezet gebied. Aldaar ontdekken ze dat het wereldbeëindigende wapen dat hij moet vernietigen, een AI is in de vorm van een jong kind (Madeleine Yuna Voyles).

Sweet Dreams

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Als de nacht maar niet valt

Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen we mentale problemen in toenemende mate te voorkomen, onder meer door enorme hoeveelheden data te verzamelen. In Als de nacht maar niet valt wordt deze ontwikkeling tegen het licht gehouden. Worden we inderdaad gelukkiger wanneer we helemaal geen tegenslag, geen onzekerheid en imperfectie ervaren?

It Lives Inside

Sam (Megan Suri) wil niets liever dan erbij horen op haar Amerikaanse highschool en probeert haar Indiase familie en cultuur te verbergen. Tot Sam's frustratie duikt haar oude beste vriendin Tamira ineens op met een mysterieuze glazen pot en begint zich steeds vreemder te gedragen. Sam is er klaar mee, gooit de pot stuk op de grond en daardoor wordt een eeuwenoude Indiase demoon ontketend. De gevolgen zijn gruwelijk en niemand is meer veilig. Kan Sam de demoon vernietigen en Tamira redden?

Dumb Money

In 2021 zet een groep amateurbeleggers en Reddit-gebruikers de beleggingswereld op zijn kop door massaal aandelen te kopen van de verliesmakende videogame-winkel GameStop. Ze creëerden eigenhandig een ’short squeeze’ waarmee ze één van de grootste hedgefunds op Wall Street neerhaalden door samen te spannen tegen de grootgewichten van de beurs.

Dogman

Het meeslepende verhaal van een jongeman, zwaar getekend door het leven, die zijn redding vindt dankzij de liefde van zijn honden.

Big Picnic

Tijdens een warm en zonnig weekend kiezen twee totaal verschillende families ervoor te gaan barbecueën in het park: de Drahomanovys werken in de culturele sector en de Nalyvaichenkos zijn lokale ondernemers. Ze kennen elkaar niet, maar al snel ontstaat er een ruzie die verandert in een ordinaire oorlog om de beschikbare barbecueplaats. Totdat er plotseling een derde persoon verschijnt: een corrupte voortvluchtige man die zijn geld op diezelfde plek heeft verborgen. Hij eist zijn geld terug en als dat niet werkt gijzelt hij de jongste kinderen van beide families. Voor de ouders zit er niets anders op dan samenwerken... 

L'été dernier

Succesvol advocaat Anne leidt een gelukkig leven met haar man Pierre en hun twee jonge dochters. Op een dag trekt de 17-jarige Theo, Pierre’s zoon uit een eerder huwelijk, bij hen in. Het duurt niet lang voordat hij zijn vader vertelt dat hij een affaire heeft met zijn stiefmoeder. Pierre is geschokt, Anne ontkent. De harmonie binnen het eens zo gelukkige gezin is in een keer verdwenen.

A Little Life

Live opgenomen vanuit The Savoy Theatre in London. Het boek 'Een Klein Leven' van Hanya Yanagihara heeft wereldwijd miljoenen lezers diep geraakt. Ivo van Hove heeft er een even indringende theatervoorstelling van gemaakt. Na een uiterst succesvolle periode bij ITA (Internationaal Theater Amsterdam), waar Ivo van Hove het toneelstuk maakte en opvoerde, is de voorstelling nu ook op West End in Londen een record brekend succes. A Little Life volgt vier studievrienden in New York: Willem, die de ambitie heeft acteur te worden, de getalenteerde en succesvolle architect Malcolm, de excentrieke kunstenaar JB en de teruggetrokken, raadselachtige Jude. Wanneer ambitie, verslaving en trots de groep uit elkaar drijft, blijven ze toch verbonden vanwege hun liefde voor Jude en zijn geheimzinnige verleden. Gaandeweg wordt duidelijk dat Jude kampt met een traumatisch verleden en realiseren de vrienden zich dat ze alleen door diepgaand begrip en grenzeloze liefde hun vriendschap met hem kunnen behouden.

Wil

Het is 1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op Joden in hun stad, maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstrijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de Joden uit de klauwen van de bezetter?

Noord-Korea verankert kernbewapening in zijn grondwet

Noord-Korea heeft zijn beleid van het uitbreiden van zijn kernwapenarsenaal in zijn grondwet vastgelegd. Het land moet snel ‘kernwapens op hoog niveau’ ontwikkelen om de ‘regionale en mondiale vrede’ te handhaven. Japan en Zuid-Korea hebben al kritiek geuit.

Noord-Korea heeft de uitbreiding van zijn kernwapenprogramma in zijn grondwet vastgelegd. Leden van de Opperste Volksvergadering keurden unaniem een nieuwe clausule in de grondwet goed om het “recht van het land om te bestaan en zich te ontwikkelen, oorlog af te schrikken en om de regionale en mondiale vrede te handhaven”, meldden staatsmedia.

Om dit te bereiken moet Noord-Korea snel ‘kernwapens op hoog niveau’ ontwikkelen. In een toespraak beschreef heerser Kim Jong Un het versterken van de kernmacht als het basisidee van het Noord-Koreaanse beleid. Het is nu permanent verankerd in de grondwet en niemand mag deze overtreden.

“Exponentieel verhogen” van de productie
Hij riep op tot het ‘exponentieel verhogen’ en gebruiken van de productie van kernwapens, aangezien de VS tot het uiterste waren gegaan met hun ‘militaire provocaties’ en de inzet van strategische faciliteiten in de regio.

Zijn land zou ook een grotere rol moeten spelen in een alliantie van staten die de confrontatie met de VS zoeken in een ‘nieuwe Koude Oorlog’, aldus het staatspersbureau KCNA. Kim sprak over een “historische gebeurtenis die een krachtige politieke hefboom vertegenwoordigt voor het versterken van de nationale defensiecapaciteit.”

Kim beschreef de onlangs toegenomen samenwerking op gebied van veiligheid tussen Washington, Seoul en Tokio als de ‘ergste huidige dreiging’. Als gevolg hiervan is het “zeer belangrijk” voor Noord-Korea om “de modernisering van kernwapens te versnellen.” Kim beschuldigde de VS er opnieuw van zijn regering omver te willen werpen en samen met zijn bondgenoten Zuid-Korea en Japan een soort Aziatische versie van de NAVO te willen vormen. Dit is volgens Kim de ‘wortel van oorlog en agressie’. Washington ontkent de beschuldiging van Noord-Korea dat het een vijandig beleid voert.

Kritiek uit Japan en Zuid-Korea
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoel zei dat regeringsvertegenwoordigers van Zuid-Korea, de VS en Japan de grondwetswijziging tijdens gezamenlijke besprekingen “sterk veroordeeld” hadden. Japan noemde het kernwapenprogramma van Noord-Korea ‘absoluut onaanvaardbaar’.

“De ontwikkeling van kernwapens en raketten door Noord-Korea bedreigt de vrede en veiligheid van ons land en de internationale gemeenschap”, zei de Japanse regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno. “We werken samen met de Verenigde Staten, Zuid-Korea en de rest van de internationale gemeenschap aan de volledige implementatie van de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de volledige denuclearisatie van Noord-Korea.”

Ondanks het verbod opgelegd door VN-resoluties heeft Noord-Korea de reikwijdte van zijn tests met ballistische raketten uitgebreid, die, afhankelijk van het ontwerp, ook kunnen worden uitgerust met een kernkop. Het land heeft dit jaar al talloze rakettesten uitgevoerd.

De VS en Zuid-Korea waarschuwen al maanden dat Noord-Korea in de nabije toekomst ook een kernwapenproef zou kunnen uitvoeren. Het zou de eerste dergelijke test zijn sinds 2017. 

The Talos Principle II lanceert begin november

The Talos Principle II komt op 2 november uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft uitgever Devolver Digital aangekondigd. De puzzel-game krijgt een vraagprijs van dertig euro.

De originele The Talos Principle kwam in 2014 uit en maakte destijds indruk met de relatief complexe puzzels en narratief. Fans wachten dus al jaren op een sequel en daar wordt dit jaar eindelijk gehoor aan gegeven. Ontwikkelaar Croteam belooft met The Talos Principle II volledig nieuwe puzzelmechanieken, een verhaal met meerdere eindes en spectaculaire omgevingen.

PlayStation Plus-games van oktober aangekondigd

Sony heeft de PlayStation Plus-games van oktober alvast bekendgemaakt. Abonnees kunnen vanaf 3 oktober drie nieuwe games downloaden. De meest aantrekkelijke daarvan is misschien wel The Callisto Protocol. Dit is een survival horror third-person shooter van de originele maker van Dead Space.

Voor de liefhebber is er ook Farming Simulator 22. Ten slotte is ook Weird West beschikbaar. Dit is isometric RPG in de stijl van de oude Fallout-games. Abonnees kunnen de games tot en met 6 november aan hun bibliotheek toevoegen.

Genshin Impact versie 4.1 nu beschikbaar

Genshin Impact is door ontwikkelaar miHoYo geüpdatet naar versie 4.1.De free-to-play game maakt in deze update het Fontaine-continent weer ietsjes groter. Het nieuwe gebied heeft meer onderwater kekers en ook een nieuwe baas.

Deze patch komt met nieuwe speelbare personages. In de eerste fase is er een nieuwe 5-star beschikbaar: Neuvillette. Deze hydro DPS unit kan een vernietigende waterkanon afvuren. Later in de maand verschijnt nog een nieuwe 5-star. Wriothesley is een cryo DPS die met zijn vuisten vecht.

Staphorst ziet af van Sinterklaasintocht 2023

Staphorst ziet dit jaar definitief af van een sinterklaasintocht. De gemeente heeft dit besluit genomen nadat aan het begin van deze maand het organisatiecomité, dat bestaat uit de ondernemersvereniging van Rouveen en Staphorst, aangaven dat ze zich terugtrokken omdat ze het oneens waren met de eisen die de gemeente stelt aan het uiterlijk van Piet en de intocht zelf.

Burgemeester Jan ten Kate verklaart dat de intocht “ingewikkelder is geworden dan voorheen”. Hij doelt hierbij onder andere op de gebeurtenissen van vorig jaar, waarbij de demonstraties voor en tegen Zwarte Piet uitliep op rellen. Kick Out Zwarte Piet kondigde vorig jaar een protest aan rond de Sinterklaasintocht in Staphorst. Maar de demonstratie werd uiteindelijk omwille van de veiligheid door de burgemeester verboden.

Enkele automobilisten die afrit Staphorst namen de A28 werden geconfronteerd met honderden mensen, deels met zwarte schmink op hun gezicht. Voordat de demonstranten en de waarnemers het dorp konden bereiken, werden ze bestookt met vuurwerk en bekogeld met eieren door relschoppers. Uiteindelijk moest de burgemeester om veiligheidsredenen de demonstratie annuleren. Sindsdien wordt de sinterklaasintocht in Staphorst beschouwd als een “hoogrisico-evenement”.

Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat de premie voor de basisverzekering volgend jaar stijgt met 11,50 euro per maand. Het is voor het eerst sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 dat de premies van DSW met zo’n groot bedrag omhoog gaan. Hoogleraar Wim Groot verwacht dat andere verzekeraars met nog hogere stijgingen komen. “Dit leidt vooral tot problemen bij de middenklasse. De lagere inkomens worden gecompenseerd met een zorgtoeslag, maar met een modaal inkomen moet je de volle mep zelf betalen. Met een gezin kom je dan al gauw op zo’n 25 euro per maand extra uit.” Meer hierover bij Skipr.

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. “Ik ben bang dat die niet te voorkomen is”, zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

De premiestijging wordt veroorzaakt door een stijging van de loonkosten voor zorgpersoneel, van prijzen in de zorgsector en door een toename van de zorgvraag door onder andere de vergrijzing, zei demissionair minister Kuipers.

Nederland grootste importeur van soja, palmolie en cacao van de EU

Nederland is een grote importeur van producten die door de Europese Commissie worden gelinkt aan ontbossing en landdegradatie. Voorbeelden hiervan zijn soja, palmolie en cacao. Van alle EU-landen haalde Nederland in 2022 de meeste goederen met risico op ontbossing uit niet-EU-landen. Het grootste deel van deze goederen komt uiteindelijk weer in het buitenland terecht. De voedingsindustrie is in Nederland de grootste gebruiker van deze goederen. Dit meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor.

In mei van dit jaar heeft de Europese Raad nieuwe regels vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat de consumptie en handel in de EU niet bijdragen aan ontbossing en verdere aantasting van bos-ecosystemen. Ontbossing en bosdegradatie worden vooral veroorzaakt doordat er wereldwijd steeds meer landbouwgrond bij komt. Concrete voorbeelden van geïmporteerde producten die een link hebben met ontbossing zijn soja, rund, palmolie, hout, cacao en koffie en alle afgeleiden daarvan.

Nederland is de grootste EU-importeur van soja(producten), palmolie(producten) en cacao(producten) uit niet-EU-landen in termen van importwaarde. Ook is Nederland de tweede EU-importeur van hout(producten) en rund(producten) uit niet-EU-landen en de zesde EU-importeur van koffie (komt veel binnen via Duitsland en België).

Houtimport in twintig jaar meer dan verdubbeld
Sinds 2002 is de importhoeveelheid van hout uit niet-EU-landen het meest toegenomen (+125 procent) gevolgd door cacao (+67 procent), rund (+53 procent) en palmolie (+19 procent). De importhoeveelheid van koffie is licht gedaald (met 2 procent) en die van soja daalde met 21 procent.

Brazilië grootste herkomstland buiten de EU
Brazilië is het land buiten de EU waar Nederland de meeste goederen met risico op ontbossing vandaan haalt. In 2022 waren deze goederen 3,2 miljard euro waard. Het ging vooral om soja en hout of houtproducten. Ook uit de Verenigde Staten, na Brazilië het tweede herkomstland, komt veel soja en hout. Uit Ivoorkust, op de derde plek, komen vooral cacaobonen. Uit China haalt Nederland veel houten meubelen en uit Indonesië en Maleisië vooral palmolie. Ook het Verenigd Koninkrijk (met name hout), Uruguay (hout en rundvlees), Argentinië (rundvlees en soja) en Ghana (cacao) staan in de top 10 van herkomstlanden buiten de EU.

Grootste deel import komt uiteindelijk in het buitenland terecht
Ook binnen de EU importeert Nederland goederen met risico op ontbossing. Dit zijn vooral hout en houtproducten uit Duitsland, België en Zweden. Nederland importeert zelfs voor een groter bedrag aan hout en houtproducten dan alle overige ontbossingsgerelateerde producten samen.

Van de totale import van goederen met risico op ontbossing, exclusief quasi-doorvoer, wordt 28 procent weer uitgevoerd naar het buitenland. Van deze goederen gaat 33 procent naar het buitenland na verwerking in Nederland en blijft 39 procent in Nederland (directe consumptie of na verwerking in Nederland). Hout, koffie en rund blijven relatief het meeste in Nederland na import. Cacao wordt relatief veel wederuitgevoerd na import. Palmolie en soja worden relatief veel in Nederland verwerkt voor de export.

Voedingsindustrie hoofdgebruiker goederen met risico op ontbossing
Van de goederen die niet meteen na import worden doorgevoerd naar het buitenland, kan worden gekeken naar het gebruik per bedrijfstak. De voedingsindustrie heeft met 41 procent het grootste aandeel in het gebruik door Nederlandse bedrijfstakken. Daarnaast is het de enige bedrijfstak die gebruikmaakt van alle typen goederen met risico op ontbossing gebruikmaakt. De grootste gebruikers na de voedingsindustrie (papierindustrie, bouw, meubelindustrie, zakelijke dienstverlening) gebruiken alleen hout. Verder is er voor energievoorziening (stoken houtige biomassa) de laatste jaren steeds meer geïmporteerd hout gebruikt. De horeca gebruikt relatief veel ingevoerd rundvlees.

Voedingsindustrie verwerkt vooral voor het buitenland
Het grootste deel van de door de voedingsindustrie verwerkte import van producten met risico op ontbossing komt uiteindelijk in het buitenland terecht. In 2021 ging het om 79 procent. De overige 21 procent van de verwerkte producten blijft in Nederland. Bij de overige bedrijfstakken (samen genomen) blijft 58 procent in Nederland en 42 procent gaat naar het buitenland. Zo verwerkt de bouwsector alleen hout en dat is voor 91 procent bestemd voor Nederland en slechts 9 procent gaat naar het buitenland.

'Een op de twee Nederlanders krijgt kanker door stijgende levensverwachting'

Het risico op het ontwikkelen van kanker is de afgelopen dertig jaar aanzienlijk gestegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt in hun leven te maken met de diagnose kanker, terwijl dit dertig jaar geleden nog gold voor één op de drie Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), zoals gemeld door de Volkskrant.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, toont aan dat het risico op kanker tussen 1990 en 2019 is gestegen van 33 naar 47 procent voor vrouwen en van 40 naar 54 procent voor mannen. Deze toename is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen.

Door de stijgende levensverwachting is ook het risico op het ontwikkelen van kanker toegenomen, aldus Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij het IKNL, in een interview met de Volkskrant. Kanker komt vooral voor bij ouderen: meer dan 80 procent van de patiënten wordt gediagnosticeerd na de leeftijd van 60 jaar. Daarnaast spelen factoren zoals roken, alcoholgebruik, algemene fitheid, gewicht en blootstelling aan uv-straling ook een rol. Ook is het zo dat bij veel kankersoorten de overlevingskansen zijn gestegen.

Geen Gronings gas deze winter, voor het eerst sinds 60 jaar

Vanaf aanstaande zondag zal er vanwege het risico op aardbevingen geen gas meer worden gewonnen uit het Groningenveld. De enige bron van aanzienlijke hoeveelheden Nederlands gas zal dan de gasvelden in de Noordzee zijn. Het merendeel van het gas dat in Nederland wordt gebruikt, wordt nu geïmporteerd uit het buitenland.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is er ook geen gas via de pijpleiding uit Rusland meer beschikbaar zijn. Nederland is daarom voornamelijk afhankelijk van gas uit Noorwegen en vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. De totale hoeveelheid geïmporteerd gas is groter dan de hoeveelheid die wordt verbruikt, omdat Nederland fungeert als doorvoerland voor gas.

Een deel van het gas wordt via Duitsland en België verder Europa ingestuurd. De capaciteit voor import van vloeibaar gas uit andere delen van de wereld is aanzienlijk uitgebreid. Zo is de Gate Terminal in Rotterdam vergroot en wordt ook de capaciteit van de nieuwe drijvende terminal in de Eemshaven verder opgevoerd. Deze winter staat Nederland er goed voor, zoals Bart Jan Hoevers, directeur van Gasunie Transport Services, uitlegt: “De gasopslagen zijn bijna voor 100 procent gevuld en dat is aan het begin van de winter de beste positie die je je gegeven de omstandigheden kan wensen.” Het vullen van de gasopslagen verliep niet zonder problemen. De Nederlandse overheid heeft bedrijven overgehaald om tegen hoge gasprijzen toch gas op te slaan voor deze winter, via Energie Beheer Nederland. Deze zomer heeft het kabinet nog eens 210 miljoen euro extra gereserveerd om de vullingsgraad boven de 80 procent te krijgen.

Jim Ryan verlaat volgend jaar Sony

Jim Ryan, Sony Interactive Entertainment (SIE) President en CEO, verlaat volgend jaar Sony. Dit maakt het bedrijf bekend op hun website. Jim Ryan is dertig jaar werkzaam geweest voor Sony en is sinds 2019 CEO voor SIE.

Ryan geeft zelf aan dat hij het lastig vindt om zijn werkzaamheden in Noord-Amerika te combineren met zijn leven in Europa. In maart 2024 stopt Ryan officieel. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Hiroki Totoki, COO en CFO van de Sony Group Corporation.

Wie na de overgangsperiode de nieuwe CEO wordt, is nog niet bekend. Daar gaat het bedrijf de komende maanden mee aan de slag.

Sportklimmers sluiten seizoen af met terugkeer in China na jaren afwezigheid

Jarenlang werden er geen grote internationale sportwedstrijden gehouden in China, maar inmiddels keert men beetje bij beetje terug. Ook het sportklimmen streek weer neer in China, waar in Wujiang zelfs de World Cup-finale gehouden werd. Het boulderseizoen was al afgesloten, in het speed- en leadklimmen moest het nog afgerond worden.

Speed vrouwen
De Poolse topfavoriete en wereldrecordhoudster Aleksandra Miroslaw gleed in de kwartfinales tegen thuisfavoriete Niu Di van de muur, wat later een extra dure fout zou blijken. Niu verloor in de halve finales tegen Miroslaw's ontketende landgenote Natalia Kalucka, wiens zus Aleksandra Kalucka dan weer verloor van de Chinese Deng Lijuan.

In de kleine finale was Niu beduidend rapper dan Aleksandra Kalucka, waarna het om de winst ging tussen Deng en Natalia Kalucka. Dat wewrd een bijzonder rappe finale, waarin Deng in 6,58 seconden nét iets te snel was voor de Poolse (6,69). Kalucka pakte met haar tweede plek echter wel de eindzege in de World Cup, mede door de vroege uitschakeling van Miroslaw.

Speed mannen
World Cup-leider Veddriq Leonardo was er in Wujiang niet bij, maar de Indonesiër was wel al zeker van de eindzege in de World Cup. Het werd een Aziatisch feestje, met in de ene halve finale winst van thuisfavoriet Huang Jingjie op de Zuid-Koreaan Shin Eun-cheol, terwijl de grootste Chinese favoriet, Wu Peng, in een bloedsnelle finale van Ryo Omasa uit Japan won: 5,04 tegen 5,07 seconden.

In de kleine finale was Omasa met 5,11 seconden net wat te snel voor Shin (5,16), waarna de Chinese finale het speedseizoen af moest sluiten. Dat werd weer een fraaie strijd, waarin Wu in 5,05 seconden nét iets sneller was dan de 5,10 van Huang.

Lead vrouwen
Het was een moeilijke route die men moest bedwingen: niet de meest technische ooit, maar bijzonder slopend, een zogeheten 'slow burner'. Geen van de eerste vier vrouwen wist echt ver te komen op de route, waarna de Oostenrijkse Jessica Pilz wel een prima prestatie neerzette. De Japanse Natsuki Tanii kwam in de buurt, maar slotklimster Ai Mori bezorgde Japan de winst: zij klom nog een stuk verder dan Pilz en verwees de Oostenrijkse naar plek twee, voor Tanii. In het World Cup-klassement was plek twee voldoende voor Pilz om de eindzege te pakken, de eerste keer voor de veterane - de dominante Sloveense Janja Garnbret was in Wujiang niet aanwezig.

Lead mannen
Shion Omata kwam als tweede in actie en de Japanner zette een prestatie neer waar menigeen niet aan kon tippen. Sterker nog, met alleen tienersensatie Sorato Anraku te gaan stond Omata nog altijd aan de leiding, maar op Anraku stond weer geen maat: de jonge eindwinnaar van de World Cup klom nog een heel stuk hoger, bereikte als enige klimmer het bovenste deel van de muur en pakte zo weer een overwinning. Omata werd verrassend tweede, voor landgenoten Taisei Homma en Yoshiyuki Ogata.

FOK! Wat een weer: veel zon

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er in zuidoosten en oosten flinke perioden met zon, elders overheerst de bewolking. Het blijft droog. De wind uit het zuidwesten is langs de kust vrij krachtig, boven land matig.

Vanmiddag laat in het (zuid)oosten de zon zich regelmatig zien, elders is het vrij bewolkt. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 19°C in het noordwesten en 22°C in het zuidoosten. De wind uit het zuidwesten is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het in het noord(west)en overwegend bewolkt en daar kan een enkele spat regen vallen. Elders zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De wind uit het zuidwesten is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. De minima liggen rond 15°C. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een vrij krachtige zuidwestenwind.

Tot morgen!

Sluierbewolking boven de Winterswyckse buurtschappen (Foto: Anouk)
Sluierbewolking boven de Winterswyckse buurtschappen (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Netflix toont trailers van Tomb Raider, Devil May Cry en Castlevania

Netflix heeft tijdens de DROP01 showcase een tipje van de sluier gelicht van een aantal animatieseries die ze binnenkort gaan uitbrengen, gebaseerd op populaire videogame franchises. De showcase liet een aantal teaser trailers zien van Tomb Raider, Devil May Cry en Castlevania: Nocturne.

Hayley Atwell, bekend van onder andere Doctor Strange in the Mutliverse of Madness, Marvel's Peggy Carter en haar meest recente film Mission Impossible: Dead Reckoning, spreekt de stem in van Lara Croft in Tomb Raider: The Legend of Lara Croft. Deze nieuwe animatieserie staat gepland voor 2024.

De Devil May Cry Series van Capcom wordt geanimeerd door Studio Mir en de producer Adi Shankar die ook verantwoordelijk was voor de Castlevania series. Het is nog niet bekend waneer deze precies gepland staat, behalve dat het voor binnenkort gepland staat.

Er was tevens een zeven minuten durende intro van de eerste aflevering van Castlevania: Nocturne is te zien. Deze serie gaat in premiere op 28 september.

Maar er staat nog meer in de planning. Netflix werkt aan een nieuw origineel multiplatform, AAA-game in een nieuwe studio in Californië. Daarbij zijn een veteranen uit de game-industrie aangetrokken waaronder een aantal producers en artiesten. Onder andere Executive Producer Chacko Sonny (Overwatch), Creative Director Joseph Staten (Halo-franchise) en Art Director Raf Grassetti (God of War) werken mee aan de nieuwe titel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.