20 jaar cel voor moord op ex-vrouw uit Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Arnhem voor de moord op zijn ex-vrouw uit Arnhem. Hij krijgt celstraf van 20 jaar. Daarbij moet hij de kinderen en familie van het slachtoffer ruim 119 duizend euro schadevergoeding betalen.

Het slachtoffer wilde van de man scheiden. Ze wilde haar eigen leven leiden. Bij de man ontstond daardoor - waarschijnlijk ten onrechte - het idee dat zij een ander had. Dit kon hij niet verteren. Gewapend met een mes reed de man op 18 augustus 2022 naar haar woning in Arnhem. Daar handelde hij eerst wat administratieve zaken af en bracht hij haar - nadat hij haar confronteerde met zijn vermoedens - in haar slaapkamer om het leven met 86 messteken. Hun 2 minderjarige kinderen waren op dat moment beneden in de woning aanwezig. Zij hoorden hun moeder schreeuwen dat ze doodging en zagen vervolgens bloed op het lichaam van hun vader zitten.

Vooropgezet plan
Volgens de man handelde hij in een opwelling en was hij niet van plan om de vrouw te doden. De rechtbank gaat hier niet in mee. De rechtbank oordeelt dat de man geruime tijd voordat hij haar doodde het besluit daartoe al had genomen, maar nog naar bevestiging van haar ontrouw zocht. Ook was de man op meerdere momenten in de gelegenheid om over zijn besluit en de gevolgen hiervan na te denken. Volgens de rechtbank was er gelet op de handelingen die hij in de tussentijd verrichte in combinatie met de uitlatingen die hij deed sprake van een vooropgezet plan. Daarom veroordeelt ze de man voor moord. De handelswijze van de man doet denken aan een uiterst gewelddadige afslachting.

Onherstelbaar leed
De man heeft het slachtoffer het - meest fundamentele - recht op leven op een gruwelijke wijze ontnomen. Met de moord op het slachtoffer is aan de kinderen, haar familie en vrienden onbeschrijfelijk veel en onherstelbaar leed toegebracht. Door het handelen van de man verloren de kinderen die dag in feite hun beide ouders.

Straf gelijk aan eis
Bij deze zeer ernstige en gruwelijke zaak past volgens de rechtbank alleen een langdurige gevangenisstraf. Ook legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende- en/of vrijheidsbeperkende maatregel op, omdat zij het vanuit veiligheidsoogpunt niet verantwoord vindt als man na detentie zonder enig toezicht terugkeert in de maatschappij. Of de tenuitvoerlegging van de maatregel nodig is zal in de laatste fase van de detentie en voorwaardelijke invrijheidsstelling worden bekeken. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 119 duizend euro betalen aan de kinderen, de ouders, de broers van het slachtoffer voor affectieschade (smartengeld), shockschade en de kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart.