FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 september 2023

PSV hard onderuit in Champions League tegen Arsenal

PSV is het Champions League-seizoen begonnen met een zware nederlaag. In Londen verloren de Eindhovenaren met 4-0 van Arsenal.

PSV probeerde in het Emirates Stadium aanvallend te voetballen, maar gaf daarbij ook de nodige ruimte weg aan Arsenal en na twintig minuten stond de Engelse ploeg al met 2-0 voor via goals van Bukayo Saka en Leandro Trossard. Gabriel Jesus zorgde dat PSV met een 3-0 achterstand de rust in ging.

In de tweede helft deed Arsenal het wat rustiger aan, maar desondanks liep de thuisploeg uit naar een 4-0 overwinning dankzij een afstandsschot van uitblinker Martin Odegaard. PSV kon daar weinig tegenover stellen.

Het verlies in Londen betekende een evenaring van de recordnederlaag van PSV in de Champions League.

Volleybalsters met soepele zege op Oekraïne naar cruciale OKT-duels

De Nederlandse volleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo hun derde zege in vier wedstrijden geboekt. Na zeges op Tsjechië en Mexico won Nederland woensdag van Oekraïne, waarna vrijdag, zaterdag en zondag de cruciale wedstrijden volgen voor Oranje.

De ploeg van bondscoach Felix Koslowski maakte het met name in de eerste set nog even redelijk spannend, maar pakte de set wel gewoon. In set twee was er opnieuw een beetje moeite nodig, maar het verschil was al groter en in de derde set domineerde Nederland, waarna een verkeerd geraakte Nederlandse bal op matchpoint op de Oekraïnse vloer landde voor de winst: 25-23, 25-21, 25-16.

Canada won later verrassend met 3-2 van China, samen met Servië een van de favorieten voor de twee beschikbare olympische startbewijzen. Servië staat na vier speelrondes nu als enige zonder verliespartij bovenaan, China, Nederland en de Dominicaanse Republiek hebben drie zeges en Canada heeft er twee.

Vanaf vrijdag volgen er dan ook cruciale wedstrijden, met Servië tegen de Dominicaanse Republiek en Nederland - China. Zaterdag speelt Nederland tegen Servië en China tegen de Dominicaanse Republiek, waar Nederland zondag tegen afsluit - Servië en China spelen passend genoeg de laatste wedstrijd van het OKT in Ningbo.

Tarling en Reusser Europees kampioen tijdrijden

Joshua Tarling en Marlen Reusser zijn de nieuwe Europees kampioenen in de tijdrit. Tarling was bij de mannen duidelijk de sterkste. De 19-jarige Brit won met meer dan veertig seconden voor uittredend kampioen Stefan Bissegger en Wout van Aert. Bij de vrouwen prolongeerde Reusser haar titel.

Tarling was als favoriet gestart bij het EK na zijn derde plaats op het afgelopen WK en het 19-jarige talent maakte het meer dan waar. Aan het eerste tussenpunt was hij vijf seconden sneller dan Van Aert. In het restant van de tijdrit zou Tarling alleen maar meer tijdwinst pakken en uiteindelijk won hij met meer dan veertig seconden voorsprong op Bissegger. Stefan Küng deed ook lang mee om de medailles maar kwam in de slotkilometer hard ten val.

Bij de vrouwen prolongeerde Reusser haar titel. De Zwitserse had vorige maand nog opgegeven tijdens het WK tijdrijden, maar in Emmen was ze weer in uitstekende vorm. Ze won met 43 seconden voorsprong op Anna Henderson, de Oostenrijkse Christina Schweinberger legde beslag op het brons. Nederlands kampioene Riejanne Markus kwam samen met Reusser over de finish, alleen was de Zwiterse één minuut later gestart. Markus eindigde uiteindelijk op de zevende plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

EU onderneemt actie tegen 'greenwashing'

De Europese Unie wil reclame verbieden voor producten die ten onrechte als milieuvriendelijk worden geadverteerd. 

Onderhandelaars van het EU-Parlement en de EU-lidstaten zijn dat overeen gekomen. Uitspraken als ‘milieuvriendelijk’, ‘biologisch afbreekbaar’, ‘klimaatneutraal’ of ‘eco’ mogen alleen worden gebruikt als daadwerkelijk bewezen kan worden dat deze uitspraken waar zijn. Daarnaast moet informatie over reparatiemogelijkheden en de garantie beter zichtbaar worden.

Dit is bedoeld om het zogenaamde ‘greenwashing’ door bedrijven moeilijker te maken, hierbij geven bedrijven zichzelf een groen imago, ook al doen ze in feite niets aan duurzaamheid.

Azerbeidzjan en Armeniërs komen staakt-het-vuren overeen

Na de aanval van gisteren door Azerbeidzjan op de regio Nagorno-Karabach legden de Armeniërs daar hun wapens neer. De autoriteiten zeiden dat ze hadden ingestemd met een staakt-het-vuren, bemiddeld door Russische vredeshandhavers. Daarom trad deze om 12.00 uur in werking.

Het Russische persbureau Interfax meldde dat de overeenkomst de ontwapening en ontbinding van de Armeense strijdkrachten in Nagorno-Karabach nastreeft. De Armeense autoriteiten hebben ook gesprekken aangekondigd over de status van Nagorno-Karabach, die morgen zullen beginnen. De Azerbeidzjaanse regering bevestigde het staakt-het-vuren.

Azerbeidzjan lanceerde gisteren een grote aanval op de Kaukasus. Er werd gezegd dat het een antiterreuroperatie was, gericht tegen militaire doelen. Volgens het internationaal recht behoort Nagorno-Karabach tot Azerbeidzjan, maar wordt het bewoond door een meerderheid van Armeniërs. Volgens Armeense bronnen kwamen bij de aanslagen zeker 27 mensen om het leven. Duizenden  burgers werden in veiligheid gebracht.

Tientallen jaren oud conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan
De twee voormalige Sovjet-buren Armenië en Azerbeidzjan vechten al tientallen jaren om Nagorno-Karabach. Pas in 2020 veroverde het Azerbeidzjaanse leger grote delen van Karabach. Een staakt-het-vuren waarover vervolgens werd onderhandeld, werd herhaaldelijk verbroken. Nagorno-Karabach riep in 1991 de onafhankelijkheid uit, maar dit wordt internationaal niet erkend.

Onlinepiraterij: Europeanen kijken vaker illegale kopiën tv-programma's en sport

Uit een vandaag door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) gepubliceerd verslag blijkt dat digitale piraterij in 2022 met 3,3 % is toegenomen. De stijging was grotendeels te wijten aan het illegaal kopiëren van tv-programma’s, series, films en manga-publicaties.

Dit is een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek 'Online Copyright Infringement in the European Union, Films, Music, Publications, Software and TV, 2017-2022'.

Uit het verslag blijkt dat piraterij, gemeten als het aantal keren per maand dat een bepaalde internetgebruiker zich toegang verschaft tot illegaal gekopieerde inhoud, in de loop van de jaren langzaam was afgenomen, totdat de trend in 2021 omsloeg.

Illegaal gekopieerde inhoud: wat is populair in Europa?
De trendbreuk was voornamelijk toe te schrijven aan de groei van het aantal illegaal gekopieerde tv-programma’s, die in 2022 goed waren voor bijna de helft (48 %) van alle toegang tot inbreukmakende sites in de EU. Andere soorten illegaal gekopieerde inhoud waren publicaties (28 %), films (11 %), software (7 %) en muziek (6 %).

In 2022 werd een stijging van 15 % in illegaal gekopieerde tv-programma’s waargenomen. De genres die het vaakst illegaal worden gekopieerd, zijn tv-programma’s en -series en films op aanvraag, gevolgd door anime-producties (series en films) en livestreams van sportevenementen en speciale sportkanalen.

Ook de illegale toegang tot publicaties, de op één na grootste bron van piraterij na tv-programma’s, is sinds januari 2021 toegenomen. Het belangrijkste genre in deze categorie is dat van de manga-stripboeken, op enige afstand gevolgd door luisterboeken en e-boeken.

Ondanks een aanzienlijke daling tijdens de eerste maanden van de coronapandemie is het illegaal kopiëren van films in 2021 en 2022 licht gestegen. Volgens een eerder onderzoek van EUIPO op titelniveau zijn de meeste illegaal gekopieerde films Hollywood-kaskrakers.

Ook het illegaal kopiëren van software, zoals games en software voor mobiele apparaten, is langzaam maar zeker gegroeid. Terwijl alle categorieën vorig jaar een stijging lieten zien, nam het illegaal kopiëren van muziek af en bleef dit een bescheiden fenomeen.

Tegen eind 2022 had iedere internetgebruiker in de EU zich gemiddeld ongeveer 10 keer per maand toegang verschaft tot websites met inhoud die inbreuk maakt op het auteursrecht. Er zijn evenwel aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. Estland en Letland liggen op kop met de hoogste piraterijcijfers: bijna 25 keer toegang per gebruiker per maand. De laagste cijfers werden waargenomen in Duitsland, Italië en Polen, met ongeveer 7,5 keer toegang.

Uitvoerend directeur van EUIPO, Christian Archambeau: "Het probleem van inbreuk op het auteursrecht in het digitale tijdperk blijft zeer ernstige zorgen baren en vormt een directe bedreiging voor de creatieve sector in Europa. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er nog veel werk moet worden verzet om piraterij aan te pakken. Het is lastig om dit fenomeen een halt toe te roepen, aangezien de piraterij zich voortdurend technologisch ontwikkelt. Daarom is het essentieel om inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van piraterij, zodat er effectieve beleidslijnen en maatregelen kunnen worden aangenomen die bijdragen aan het terugdringen ervan."

De opkomst van livesportevenementen en streaming
Volgens het onderzoek is streaming nu de populairste methode om toegang te krijgen tot illegale tv-inhoud. 58 % van de piraterij in de EU vindt plaats via streaming en 32 % via downloads.

In het onderzoek wordt ook voor het eerst de illegale toegang tot live uitgezonden sportevenementen onderzocht. Dit type piraterij vertoonde een opwaartse trend in 2021 en 2022, met een stijging van 30 % in slechts één jaar. In sommige landen, zoals Frankrijk en Spanje, is dit type inhoud verantwoordelijk voor meer dan een derde (34 %) van alle piraterij.

Bovendien is er elk jaar in april en in september-oktober een piek in de piraterij van live-evenementen te zien, terwijl de cijfers in juni-juli het laagst liggen. Dit vloeit mogelijk voort uit de respectievelijke wedstrijdperioden en zomerstops in de belangrijkste Europese voetbalcompetities.

In dit verband heeft de Europese Commissie in mei 2023 een Aanbeveling aangenomen over de bestrijding van onlinepiraterij van sport- en andere live-evenementen, die tot doel heeft de ongeoorloofde doorgifte van dergelijke evenementen tegen te gaan. EUIPO werkt samen met de Europese Commissie en belanghebbende partijen om de invloed van deze aanbeveling te monitoren.

Wat betreft de factoren die van invloed kunnen zijn op het gebruik van illegaal gekopieerde inhoud in de EU, wordt er in het verslag op gewezen dat economische en sociale factoren – zoals het bbp per hoofd van de bevolking, de inkomensongelijkheid of het aandeel jongeren in de bevolking – van invloed kunnen zijn op piraterij. Het groeiende legale aanbod draagt ook bij aan het terugdringen van het illegaal kopiëren van muziek, films en tv.

Bovag: 'kabinet zet rem op verduurzaming mobiliteit'

Het ontbreken van een MRB-gewichtscorrectie en het verhogen van de BPM voor elektrische auto’s vanaf 2025 is een gemiste kans en een rem op de transitie naar duurzame mobiliteit. Tel daarbij op dat de accijns aan de pomp per 1 januari 2024 volgens de vandaag gepresenteerde plannen weer flink omhooggaat en autorijden, toch zo belangrijk voor economisch en sociaal verkeer, wordt voor veel mensen vrijwel onbetaalbaar.

Dat is de conclusie van BOVAG na een eerste analyse van de Prinsjesdag-stukken.  

Elektrisch rijden
Vanaf 2026 zal een elektrisch voertuig (EV) in de Motorrijtuigenbelasting (MRB) 60% duurder zijn per maand dan een benzinevariant. Het kabinet lijkt namelijk niet van plan om het meergewicht van het accupakket van EV’s te willen compenseren. Dit is desastreus voor het draagvlak voor de transitie naar duurzame mobiliteit. En voor de noodzakelijke snelle ontwikkeling van een tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s, die nodig is zodat ook mensen met een smallere beurs mee kunnen gaan doen met de elektrificatie. Een gemiste kans die het kabinet zich, met het oog op onze gezamenlijke klimaatdoelen, niet kan permitteren.

Campers & oldtimers
Het kabinet slaagt er met deze rijksbegroting niet in een belangrijke slag te slaan richting een duurzaam wagenpark, maar lijkt zich vast te bijten in symbolische, weinig effectieve maatregelen. Zo heeft het aangekondigd rijdend erfgoed in Nederland aan te willen pakken door de vrijstelling voor oldtimers (40 jaar en ouder) vanaf 2028 te versoberen. Een eveneens aangekondigde afschaffing van het relatief gunstige MRB G3-tarief werkt zelfs averechts voor het milieu. Daarnaast is aangekondigd dat het kwarttarief dat geldt voor campers in de MRB per 2026 zal worden verhoogd tot een halftarief. In beide gevallen gaat het om voertuigen die relatief weinig kilometers maken en waar dus ook weinig (CO2-) winst te behalen valt. Daarnaast worden beide categorieën straks eerlijker belast als betalen naar gebruik wordt ingevoerd. Nu tijdelijk een ander systeem optuigen dat binnen een paar jaar weer moet worden afgebroken, is niet verstandig en zal ook bij de Belastingdienst kostbare uitvoeringscapaciteit kosten.

Verleden jaar heeft de Belastingdienst nog aangegeven dat het laten vervallen van de oldtimer-vrijstelling een systeemvernieuwing vergt en daarom op korte termijn onuitvoerbaar is. BOVAG ziet liever dat er werk wordt gemaakt van de digitalisering van de BPM-aangifte. Dat is efficiënter voor ondernemers en consumenten en lost namelijk wél problemen op: de Belastingdienst kan hierdoor beter handhaven en fraude voorkomen.

Accijnskorting
Als het aan het kabinet ligt, dan stijgt de benzineprijs aan de pomp vanaf 1 januari met 21 cent omdat er een eind komt aan de accijnskorting die verleden jaar is doorgevoerd om automobilisten tegemoet te komen bij de hoge energieprijzen. Het kabinet zou er verstandig aan doen om deze korting te verlengen zodat mobiliteit ook op de korte termijn betaalbaar blijft. Een dergelijke verlenging blijft echter uit in de Prinsjesdag-stukken. Gelukkig lijkt zich in de tweede kamer inmiddels een meerderheid af te tekenen voor handhaven van de huidige accijnstarieven.

Goed nieuws
Gelukkig is er ook goed nieuws op BPM-gebied. Zo worden de proceskostenvergoedingen voortaan uitgekeerd aan het autobedrijf in plaats van aan taxateurs, omdat dat een perverse prikkel bleek en in de praktijk een verdienmodel werd voor taxatie-bedrijfjes. 

Daarnaast valt op dat de onbelaste reiskostenvergoeding met 1 cent extra wordt verhoogd van 21 cent naar 23 cent per kilometer, in plaats van de eerder aangekondigde 22 cent per kilometer.

Geen extra verhoging energiebelasting
Eerder kondigde het kabinet een éxtra verhoging van de Energiebelasting aan voor ondernemers. Deze extra verhoging is niet opgenomen in de Rijksbegroting. Dat is ook verstandig, want veel van de randvoorwaarden moeten nog worden ingeregeld. Denk daarbij aan de beperkte netcapaciteit en financieringsissues, nu banken vaak niet thuisgeven wanneer ondernemers financiering aanvragen. De geplande verhoging van de energiebelasting op gas, om elektrificatie te stimuleren, zit er wel in. Deze belasting is, onder meer door inzet BOVAG, voornamelijk neergedaald bij grootverbruikers: 112 procent extra voor grootverbruikers, 8 procent erbij voor het MKB.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Bedrijfsoverdracht mag geen impact hebben op het ondernemingsvermogen. De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is essentieel voor het in stand houden van familiebedrijven. Echter: de kabinetsplannen om het vrijstellingspercentage te verlagen zorgt voor een stevige toename van de (marginale) belastingdruk voor familieondernemingen bij een bedrijfsoverdracht. Dit vrijstellingspercentage gaat van 83% naar 70% in 2025. Dit ondermijnt de concurrentiepositie van ondernemers omdat veel van onze buurlanden een volledige vrijstelling bij bedrijfsoverdracht kennen. Daarnaast heeft het een negatieve impact op het ondernemingsvermogen dat juist zou moeten bijdragen aan bedrijfscontinuïteit. 

Politie dringend op zoek naar 28-jarige Tornike Manvelidze

De Hoofdofficier van Justitie van het arrondissementsparket Midden-Nederland vraagt uw aandacht voor het volgende:

Vanwege een dodelijk steekincident in Utrecht is de politie dringend op zoek naar Tornike Manvelidze. Tornike is 28 jaar oud en afkomstig uit Tbilisi in Georgië.

De politie verdenkt de 28-jarige man ervan op dinsdag 19 september betrokken te zijn geweest bij het dodelijke steekincident. Het incident vond dinsdagavond rond 18.00 uur plaats in een hotel aan de Helling in Utrecht. Eén slachtoffer, een 32-jarige man uit Georgië, raakte daarbij ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis. Het is onbekend waar Tornike Manvelidze momenteel verblijft. Daarom wordt een recente politiefoto en zijn identiteit vrijgegeven.

De verdachte heeft een licht getinte huidskleur, is niet erg lang en heeft een slank postuur. Hij heeft bruin haar, bruine ogen en een donkere baard. Dinsdagavond droeg hij donkere of zwarte kleding. Denkt u te weten waar hij zich bevindt of heeft u andere informatie? Bel dan met de opsporingstiplijn op 0800-6070. Ziet u Tornike Manvelidze? Benader hem dan niet zelf, maar bel direct de politie op 112.

Nieuwe Resident Evil 4 Remake DLC aangekondigd

Uitgever Capcom heeft een nieuwe gameplay trailer gelanceerd met een uitbreiding voor het spel Resident Evil 4: Seperate Ways. Fans van het eerste uur die teleurgesteld waren in de weggelaten content van het origineel in de remake van eerder dit jaar, kunnen nu deels weer juichen omdat er een deel van die weggelaten content terugkomt in de vorm van deze DLC.

In deze uitbreding kruip je ditmaal in de huid van freelance, sexy corporate spy en femme fatal Ada Wong, deze dame is niet voor de poes, met een uitgebreid wapenarsenaal loopt ze door donkere corridoren van de stad Los Illuminados en slacht ze zombies met alle gemakken af net zoals Leon S. Kennedy, samen met haar partner in crime Luis Serra Nevarro.

In de trailer is ze ook te zien als een soort spider-man die door de lucht vliegt met een iconische grappling gun en het opneemt tegen gigantische eindbaas El Gigante. Een aantal campaigns zoals U3, The Cable Car en The Laser Room lijken ook weer in deze campaign te zitten en met een kleine twist tot het origineel hint de trailer ernaar dat Ada ook geïnfecteerd is, wat hopelijk weer tot een interessante uitwerking van het verhaal leidt.

De uitbreiding staat gepland voor donderdag 21 september en komt beschikbaar voor de platformen Playstation 4/5, Xbox Series X|S en pc voor de adviesprijs van €9,99. Naast de betaalde DLC komt er ook op dezelfde dag een gratis DLC uit genaamd: The Mercenaries, waarin zowel Ada Wong als Albert Wesker beschikbaar zijn als speelbare karakters. En VR mode voor Resident Evil 4: Remake staat ook nog gepland voor komende winter.

Starfield bereikt 10 miljoen spelers

Uitgever Bethesda heeft via het officiele Twitter-kanaal laten weten dat Starfield inmiddels een mijlpaal van 10 miljoen spelers bereikt heeft sinds de eerste twee weken na de officiële releasedatum. Voor Bethesda is dit de grootste lancering van een spel in de historie van het bedrijf.

starfield - logo

Op de officiële launch-day waren er al meer dan 6 miljoen spelers begonnen aan de game, waaronder een groep van 1 miljoen gelijktijdige spelers volgens Microsoft's Phil Spencer.

Gamesindustry.biz geeft aan dat Starfield in de top 5 van dit jaar van de verkoopcharts staat boven titels zoals: Final Fantasy 16 en Resident Evil 4 Remake, alleen moeten ze zich alleen nog Hogwarts Legacy, Diablo IV, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Star Wars Jedi: Survivor voor zich dulden.

Starfield is overigens niet de beste launchgame van Microsoft. In 2021 bereikte het platform met Forza Horizon 5 al 10 miljoen spelers in de eerste week na release.

Na een reeks van tegenvallende releases (zoals Red Fall en Halo: Infinite) en een gapend gat met interessante nieuwe exclusive titels, lijkt Microsoft nu met deze Space RPG eindelijk een commercieel succes binnen te hengelen voor hun Xbox-en pc-platform.

Nieuwe Yakuza Like a Dragon: Infinite Wealth gameplay trailer onthuld

Sega heeft tijdens een speciale Like a Dragon Direct livestream vandaag, een nieuwe gameplay trailer uitgebracht van de nieuwste telg in de Yakuza-series. Like a Dragon: Infinite Wealth. Dit is inmiddels alweer het achste deel in deze alomprezen reeks van het JRPG- genre door de studio Ryu Ga Gotoku. Het is een direct vervolg op het eerdere Yakuza: Like a Dragon dat hierin voor het eerst een nieuwe held Ichiban Kasuga en een turn-based gevechtssysteem introduceerde.

Waarbij het vorige deel nog de steden Osaka (Dotombori) en Tokyo en als achtergrondomgeving had, speelt het verhaal zich ditmaal af in Yokohama's Isezaki Ijincho district en Hawaii, waarbij onze held Ichiban Kasuga op zoek gaat naar zijn biologische moeder. De game belooft een vernieuwd Live-command turn-based RPG gevechtssysteem, nieuwe mini-games, nieuwe jobs en nieuwe metgezellen en "poundmates" om uit te kiezen.

Het spel staat gepland voor 26 januari 2024 en komt uit voor Playstation 4/5, Xbox Series X|S en pc.

Daarnaast staat er in november van dit jaar nog een ander spinoff deel gepland Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name dat het verhaal verteld van Kazuma Kiryu met wat er met hem gebeurde tussen deel 7 en 8 van de Yakuza: Like A Dragon series.

Start juridische procedure: kippen te weinig leefruimte

Nederland overtreedt al meer dan tien jaar Europese wetgeving over de leefruimte van vleeskippen in een stal. Wakker Dier start een handhavingsprocedure bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en vraagt de Europese Commissie om in te grijpen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Kippen zijn massaal de dupe van dit plofkipproppen.”

Sinds 2007 mogen vleeskippen in Europa met maximaal 33 kg dier per vierkante meter worden gehouden. Dit komt neer op circa 16 kippen. Lidstaten mogen hier bij uitzondering van afwijken indien de kippensterfte beperkt is en de minimale welzijnsregels worden nageleefd. Alleen dan mag een land boeren toestaan om meer kippen te houden, oplopend tot 42 kg dier per vierkante meter (circa 21 kippen). Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat Nederlandse boeren onterecht hebben geprofiteerd van deze uitzonderingsregeling.

Geen controle
Alhoewel Nederlandse supermarkten geen plofkip meer verkopen, fokt de pluimveesector nog massaal plofkip voor de export. Daarbij is het gebruikelijk om rond de 21 kippen per vierkante meter te houden; het maximum binnen de uitzonderingsregeling. De NVWA blijkt echter niet te controleren of bedrijven voldoen aan de bijbehorende voorwaarden.

Te hoge sterfte
Uit de landelijke sterftecijfers blijkt dat veel boeren die gebruik maken van de uitzonderingsregeling, een hogere kippensterfte hebben dan toegestaan. Zij mogen dus niet zoveel kippen per vierkante meter houden, maar de Nederlandse overheid laat dit oogluikend toe.

Propkip
Beperkte leefruimte is nadelig voor het welzijn van kippen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeerde onlangs dat bij meer dan vijf á zes kippen (11 kg) per vierkante meter het aantal voetzoolzweren toeneemt, het loopvermogen afneemt en de dieren worden belemmerd in hun gedragsbehoeften. De autoriteit adviseerde de Europese Commissie dan ook om de toegestane kipdichtheid in een stal flink te verlagen.

Stukken opgevraagd
Wakker Dier ontdekte de grootschalige wetsovertredingen middels een Wob-verzoek (nu Woo). De NVWA gaf de in 2021 opgevraagde beleidsstukken pas vrij na twee jaar en twee gerechtelijke uitspraken. Uit de stukken bleek dat de Europese Commissie de Nederlandse overheid al meermaals heeft gewezen op haar foutieve handhaving van de wetsovertreding.

Overleg NVWA en LNV over wetsinterpretatie
Mede naar aanleiding van vragen van Wakker Dier zijn de NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu in overleg over de interpretatie van de wet en de handhaving ervan. Hilhorst: “De regels zijn al meer dan vijftien jaar oud en het standpunt van de Europese Commissie is helder. Waarom wordt deze discussie nu pas gevoerd?”

Procedures
Om verder uitstel te voorkomen wil Wakker Dier nu handhaving afdwingen met een handhavingsprocedure bij de NVWA. Tegelijkertijd verzoekt zij de Europese Commissie om een inbreukprocedure te starten tegen Nederland. Dit kan uiteindelijk leiden tot een veroordeling door het Europees Hof van Justitie en het opleggen van boetes en dwangsommen aan Nederland. Hilhorst: “We weten inmiddels dat de NVWA dit soort zaken erg traag afhandelt, dus vragen we ook de Europese Commissie om in te grijpen.” Beide procedures worden deze maand opgestart.

Voor meer informatie lees hier de factsheet over de zaak (PDF).

Hond overleeft overdosis fentanyl, door snel optreden van zijn baas

Een hondenbezitter uit Surrey, BC, hoopt dat zijn verhaal kan helpen levens van viervoeters te redden, nadat zijn hond ternauwernood aan een fatale overdosis opioïden ontsnapte. De close call kwam eerder deze maand, nadat Derek Thornton zijn achtjarige labrador Charlie meenam voor een late wandeling. Ongeveer een half uur nadat ze thuiskwamen, kwam Thorntons tienjarige zoon en vertelde hem dat Charlie zich vreemd gedroeg. 

“Zijn ogen waren open, terwijl hij leek te slapen. Zijn ogen waren troebel, knipperden een beetje, het zag er raar uit. Charlie reageerde niet op zijn naam, en zijn hoofd en zijn poot waren slap," aldus Thornton. 

De familie belde snel een plaatselijke dierenarts die tot laat open was en haastte Charlie om hulp. Toen hij bij de dierenarts aankwam, was de hartslag van de hond extreem laag en haalde het dier slechts drie keer adem per minuut.

De medewerkers van de dierenarts intubeerde Charlie en stabiliseerde hem, voordat ze naar een noodhospitaal voor huisdieren in Langley belden, die voorstelde om de hond  naloxone te geven.

Na één dosis naloxone steeg Charlie's ademhaling tot 20 per minuut, en na een tweede dosis kwam de hond overeind, zei Thornton. “De dokter in Langley bevestigde toen dat de hond opioïden binnen had gekregen, wat voor ons nogal een schok was”, zei hij.

“De dierenarts vermoedde fentanyl. Ze zeiden dat hij het waarschijnlijk gewoon ergens op de grond was tegengekomen, want hij is die avond met niets bijzonders in aanraking gekomen. Maar vergiftiging van huisdieren door opioïden schijnt vaker voor te komen."

Thornton gelooft dat zijn familie geluk heeft gehad omdat ze binnen 15 minuten een dierenarts konden bereiken die open was, en Charlie snel kon worden behandeld. 

Dr. Hanna Weitzenfeld, senior manager diergezondheid voor de BC SPCA, zei dat medicijnvergiftiging bij honden niet ongewoon is in British Columbia, nu er een opioïdencrisis gaande is. Hoewel ze geen aanwijzing heeft dat het nu vaker voorkomt, is het iets waar eigenaren van gezelschapsdieren rekening mee moeten houden. 

'Mannen slepen gestrande makreelhaai terug naar de zee'

Een groep strandgangers in Florida versleepten met gevaar voor eigen leven een gestrande haai terug naar wat dieper water in de zee. In een online geplaatste video zijn vier mannen te zien die de makreelhaai terug het water in helpen op het strand in Pensacola, Florida. De haai spartelt en bijt om zich heen, maar zwemt door toedoen van de niet bang uitgevallen mannen terug de zee in.

EU belooft miljoenen aan hulp aan Turkije, Italië en Roemenië

Na ernstige natuurrampen in Turkije, Italië en Roemenië steunt de Europese Unie de landen met ongeveer 455 miljoen euro uit het EU-Solidariteitsfonds. 

Zoals het Europees Parlement in Brussel heeft aangekondigd, heeft de Begrotingscommissie de desbetreffende fondsen goedgekeurd. Turkije krijgt 400 miljoen euro na de aardbevingen in februari dit jaar. Italië krijgt bijna 21 miljoen euro vanwege overstromingen in september vorig jaar. Roemenië krijgt bijna 44 miljoen euro aan steun vanwege een extreme droogte in de zomer van 2022.

De parlementsleden wezen erop dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen als gevolg van de klimaatverandering. Een paar dagen geleden riep de Europese Commissie op tot verhoging van het rampenfonds, omdat de fondsen gezien de talrijke rampen niet langer toereikend zijn.

20 jaar cel voor moord op ex-vrouw uit Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Arnhem voor de moord op zijn ex-vrouw uit Arnhem. Hij krijgt celstraf van 20 jaar. Daarbij moet hij de kinderen en familie van het slachtoffer ruim 119 duizend euro schadevergoeding betalen.

Het slachtoffer wilde van de man scheiden. Ze wilde haar eigen leven leiden. Bij de man ontstond daardoor - waarschijnlijk ten onrechte - het idee dat zij een ander had. Dit kon hij niet verteren. Gewapend met een mes reed de man op 18 augustus 2022 naar haar woning in Arnhem. Daar handelde hij eerst wat administratieve zaken af en bracht hij haar - nadat hij haar confronteerde met zijn vermoedens - in haar slaapkamer om het leven met 86 messteken. Hun 2 minderjarige kinderen waren op dat moment beneden in de woning aanwezig. Zij hoorden hun moeder schreeuwen dat ze doodging en zagen vervolgens bloed op het lichaam van hun vader zitten.

Vooropgezet plan
Volgens de man handelde hij in een opwelling en was hij niet van plan om de vrouw te doden. De rechtbank gaat hier niet in mee. De rechtbank oordeelt dat de man geruime tijd voordat hij haar doodde het besluit daartoe al had genomen, maar nog naar bevestiging van haar ontrouw zocht. Ook was de man op meerdere momenten in de gelegenheid om over zijn besluit en de gevolgen hiervan na te denken. Volgens de rechtbank was er gelet op de handelingen die hij in de tussentijd verrichte in combinatie met de uitlatingen die hij deed sprake van een vooropgezet plan. Daarom veroordeelt ze de man voor moord. De handelswijze van de man doet denken aan een uiterst gewelddadige afslachting.

Onherstelbaar leed
De man heeft het slachtoffer het - meest fundamentele - recht op leven op een gruwelijke wijze ontnomen. Met de moord op het slachtoffer is aan de kinderen, haar familie en vrienden onbeschrijfelijk veel en onherstelbaar leed toegebracht. Door het handelen van de man verloren de kinderen die dag in feite hun beide ouders.

Straf gelijk aan eis
Bij deze zeer ernstige en gruwelijke zaak past volgens de rechtbank alleen een langdurige gevangenisstraf. Ook legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende- en/of vrijheidsbeperkende maatregel op, omdat zij het vanuit veiligheidsoogpunt niet verantwoord vindt als man na detentie zonder enig toezicht terugkeert in de maatschappij. Of de tenuitvoerlegging van de maatregel nodig is zal in de laatste fase van de detentie en voorwaardelijke invrijheidsstelling worden bekeken. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 119 duizend euro betalen aan de kinderen, de ouders, de broers van het slachtoffer voor affectieschade (smartengeld), shockschade en de kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart.

X (voorheen Twitter) mogelijk niet meer gratis

Als het aan Elon Musk ligt, zal X (voorheen Twitter) in de toekomst niet meer gratis zijn. Dit om de vele bots tegen te gaan. Dit zei hij tijdens een gesprek met de Israëlische president Netanyahu. Met de inzet van "een paar dollar per maand" zouden de kosten voor bots te hoog zijn.

Volgens Musk zijn er momenteel 550.000 accounts die tesamen tussen de 110 en 200 miljoen berichten plaatsen. In de eerste drie maanden van 2022 waren er nog "slechts" 229 miljoen actieve accounts.

Vorig jaar waren er al premium accounts te verkrijgen, met dat abonnement krijg je een blauw vinkje, zie je minder advertenties en sta je hoger in zoekopdrachten. Ook kun je langere berichten schrijven en deze bewerken na publicatie. Zo'n abonnement kost in Nederland met €9.68 iets minder dan een tientje per maand. Heel warm loopt men er niet voor: er zijn maar 800.000 premium accounts.

Op X is men niet van plan lang te blijven als er betaald moet worden om X-jes de lucht in te sturen, wat na een snelle blik op het platform blijkt. Zou jij betalen voor X?

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend overheerst op veel plaatsen de bewolking met slechts af en toe zon. In het noordwestelijk kustgebied is nog wat motregen mogelijk. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag zijn er in het zuidoosten flinke perioden met zon, in het noordwesten is er meer bewolking. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit een zuidelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond komen er steeds meer opklaringen en blijft het droog. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht is het eerst droog. Pas aan het einde van de nacht kan het in het westen af en toe gaan regenen. Het is een zachte nacht met aan het einde van de nacht op veel plaatsen nog een graad of 18. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Tot morgen!

"Beach resort Thalassa" in Zandvoot, waar de zee aantrekt. (Foto: DJMO)
"Beach resort Thalassa" in Zandvoot, waar de zee aantrekt. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2023 gestegen naar 27,6 miljard kWh, 14 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 46 procent van de totale elektriciteitsproductie. De productie uit zon en wind namen het eerste half jaar toe, die uit fossiele bronnen daalde juist. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 25 procent (2,2 miljard kWh) gestegen naar 11 miljard kWh. Dit is met name het gevolg van meer zonnepanelen. Tegelijkertijd nam de productie uit wind met 1,8 miljard kWh (16 procent) toe tot 13 miljard kWh door meer capaciteit op zee en door meer gunstige wind op land.

In het eerste halfjaar van 2023 kwam er 0,6 miljard kWh minder elektriciteit uit biomassa, vooral als gevolg van de lagere bijstook door kolencentrales.

elek (Foto: CBS)
Elektriciteitsproductie uit aardgas en kolen is gedaald
De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen is in de eerste helft van 2023 vergeleken met een jaar eerder gedaald met 8 procent naar 30 miljard kWh. Kolencentrales produceerden 1,2 miljard kWh (-16 procent) minder elektriciteit, met name als gevolg van hogere prijzen voor kolen en 
CO2.

De productie uit aardgas nam af met 6 procent (1,4 miljard kWh), vooral als gevolg van hogere prijzen voor aardgas en in mindere mate CO2. Zowel de relatief duurdere productie uit aardgas als die uit kolen moest wijken voor de toegenomen goedkopere productie uit hernieuwbare bronnen

in uit (Foto: CBS)
Invoer van elektriciteit daalt, uitvoer stijgt
De invoer van elektriciteit is in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gedaald met 3 procent naar 9 miljard kWh. De invoer uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk nam af, terwijl de invoer uit Noorwegen steeg.

De uitvoer van elektriciteit is het eerste half jaar gestegen met 17 procent naar 14 miljard kWh. Vooral de uitvoer naar Duitsland nam toe, met name omdat in Duitsland de elektriciteitsproductie daalde, onder andere door een lagere productie van Duitse kolen- en kerncentrales. Hiermee is dit het zevende kwartaal op rij dat Nederland per saldo meer elektriciteit uitvoert dan invoert.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.