F1: Sainz poleposition, Verstappen kent dramatische kwalificatie

Carlos Sainz heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Singapore. De Spanjaard was met een tijd van 1.30,984 een fractie sneller dan George Russell en Charles Leclerc. Max Verstappen kende een dramatische sessie en eindigde op plek elf. De Nederlander mag zich bovendien bij de stewards melden voor het stilstaan in de pitsstraat en het ophouden van Yuki Tsunoda.

Voor de kwalificatie had Red Bull de setup bij de auto van Verstappen aangepast omdat het in de vrije trainingen niet liep. Het legde de Nederlander in ieder geval in het eerste deel geen windeieren want hij deed bovenaan mee. Achteraan was de strijd om de felbegeerde plek vijftien spannend, waarbij het opviel dat de coureurs meerdere rondes op een set banden konden rijden. Omdat de baan veel sneller werd moest iedereen nog een ronde rijden. Lance Stroll probeerde iets te hard en crashte hard de muur in bij start/finish en schreef zijn Aston Martin af. De Canadees eindigde op de twintigste en laatste positie. Ook Guanyu Zhou, Oscar Piastri, Logan Sargeant en Valtteri Bottas waren na deze sessie klaar. Lando Norris kon de Aston Martin maar net ontwijken, maar was wel door.

Na een lange onderbreking konden de coureurs Q2 aanvangen waarbij de verschillen opnieuw klein waren. Verstappen hield Yuki Tsunoda op die in een snelle ronde zat en krijgt hier waarschijnlijk een gridstraf voor. Voor de Nederlander werd het slechte weekend nog dramatischer, want hij eindigde op plek elf, voor Pierre Gasly, Sergio Perez, Alexander Albon en Tsunoda.

Sainz vatte in het laatste deel meteen de koe bij de hoorns door een 1.31,170 neer te zetten en daarmee ruim sneller te zijn dan Leclerc en Norris. In de tweede run ging Sainz met een 1.30,984 als enige onder de 1.31 minuten. Russell zette zijn auto op plek twee, voor Leclerc, Norris, Lewis Hamilton, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg en Liam Lawson.