FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 september 2023

Uitslag Vitesse - RKC

RKC heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Na vier eerdere nederlagen wonnen de Waalwijkers in Arnhem met 0-2.

RKC had dit seizoen nog alleen maar uit penalty's gescoord, maar tegen Vitesse in de jaarlijkse Airborne-wedstrijd kwam daar verandering in. RKC had al enkele kansen gekregen om de score te openen en vijf minuten voor rust deed Yassin Oukili dat.

In de tweede helft ging Vitesse op zoek naar de gelijkmaker en kreeg wat halve kansjes. Een kwartier in de tweede helft moest de thuisploeg met tien man verder na een rode kaart voor Million Manhoef. De scheidsrechter gaf in eerste instantie nog geel, maar na ingrijpen van VAR werd de aanvaller van het veld gestuurd. Vitesse probeerde het ook met tien man op één puntje te houden in het duel, maar zou niet tot scoren komen. In de extra tijd van het duel besliste Richonell Margaret de wedstrijd door de 0-2 te maken.

Dode bij crash Frecce Tricolori

Bij een crash van een vliegtuig van Frecce Tricolori is vandaag één dode gevallen.

Een vliegtuig van het Italiaanse demonstratieteam Frecce Tricolori stortte aan het einde van de middag neer. Het ging mis bij de take off van Turin-Caselle airport. Waar de piloot zich nog met de schietstoel in veiligheid wist te brengen, raakte het toestel een passerende auto net buiten het vliegveld. Een meisje van 5 is daarbij overleden en haar ouders en broer raakten gewond.

Wereldkampioen Van der Poel heeft eerste zege in regenboogtrui te pakken

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste zege in zijn wereldkampioentrui te pakken. In de Belgische wedstrijd SUPER 8 Classic was hij de sterkste.

Mathieu van der Poel wilde na het gewonnen WK nog zijn wereldkampioentrui tonen. Waar hij in de laatste weken in verschillende wedstrijden nog te kort kwam om mee te doen voor de winst, liet de Nederlander in de Belgische wedstrijd SUPER 8 Classic zijn klasse zien. Op tachtig kilometer versnelde Van der Poel vanuit het peloton en niemand kon volgen, maar het was nog te ver om door te zetten.

Dertig kilometer later versnelde de renner van Alpecin-Deceuninck opnieuw en ditmaal zette hij wel door. Van der Poel reed naar de kopgroep toe. De voorsprong van de kopgroep groeide richting de minuut en het was duidelijk dat de winnaar van voren zat, al kwam het peloton in de slotfase nog wel terug tot 15 seconden. In de sprint trok Gianni Vermeersch, ploeggenoot van Van der Poel, de sprint aan waarna de Nederlander voor het eerst in zijn wereldkampioenentrui het zegegebaar kon maken.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord heeft een zeer makkelijke overwinning geboekt tegen sc Heerenveen. In de Kuip wonnen de Rotterdammers met maar liefst 6-1 en lijken daarmee klaar te zijn voor de Champions League, die aankomende dinsdag thuis tegen Celtic begint.

Feyenoord kende een makkelijke middag tegen sc Heerenveen. In de Kuip stond de ploeg van Arne Slot al na twintig minuten al met 3-0 voor dankzij goals van Luka Ivanusec, Mats Wieffer en Igor Paixão. Simon Olsson deed voor Heerenveen halverwege de eerste helft wat terug, maar het zou nooit een wedstrijd worden tussen de beide ploegen.

In de tweede helft liep Feyenoord uit naar een 6-1 overwinning. Santiago Giménez, Yankuba Minteh en Ondrej Lingr waren de doelpuntenmakers voor de Rotterdamse club en daarmee lijken ze klaar voor de Champions League, die komende dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Celtic begint.

Poels zorgt voor Nederlandse ritzege in Ronde van Spanje

Wout Poels heeft op de voorlaatste dag van de Ronde van Spanje nog voor Nederlands succes gezorgd. In de twintigste etappe met maar liefst tien hellingen van de derde categorie won de Limburger nipt voor Remco Evenepoel. Sepp Kuss kwam samen met zijn ploeggenoten Joans Vingegaard en Primoz Roglic over de finish en is nagenoeg zeker van eindwinst van de Vuelta.

De voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje ging maar liefst over tien hellingen van de derde categorie rondom Madrid. De vraag was of de klassementsrenners nog voor een dagzege wilde gaan of de vroege vluchters een nieuwe kans kregen op de dagzege. Snel werd duidelijk dat het opnieuw een rit was voor de vluchters. Er zou maar liefst een kopgroep ontstaan van 35 renners met daarbij Wilco Kelderman en Wout Poels als Nederlanders. Ze hebben onder meer het gezelschap van Remco Evenepoel, die drie ploeggenoten bij zich had.

In de kopgroep deed Soudal-Quickstep dan ook het meeste werk en de voorsprong van de aanvallers liep op naar meer dan elf minuten. Op de laatste klim van de dag was het Poels die de aanval koos. De Limburger zorgde ervoor dat er uiteindelijk vijf renners voor de dagzege ging strijden. Poels ging de sprint vroeg aan. Op een oplopend stukje op 350 meter van de streep verraste hij de andere vluchters en hield het net tot aan de streep vol, voor een snel opkomende Evenepoel.

Bij de klassementsrenners werd er op de laatste klim geen verschil gemaakt. Jumbo-Visma controleerde met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard voor Sepp Kuss. In de laatste kilometer deed het drietal het rustig aan en kwamen ze gezamenlijk over de finish. Zondag staat nog een traditionele rit rondom Madrid op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Sainz poleposition, Verstappen kent dramatische kwalificatie

Carlos Sainz heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Singapore. De Spanjaard was met een tijd van 1.30,984 een fractie sneller dan George Russell en Charles Leclerc. Max Verstappen kende een dramatische sessie en eindigde op plek elf. De Nederlander mag zich bovendien bij de stewards melden voor het stilstaan in de pitsstraat en het ophouden van Yuki Tsunoda.

Voor de kwalificatie had Red Bull de setup bij de auto van Verstappen aangepast omdat het in de vrije trainingen niet liep. Het legde de Nederlander in ieder geval in het eerste deel geen windeieren want hij deed bovenaan mee. Achteraan was de strijd om de felbegeerde plek vijftien spannend, waarbij het opviel dat de coureurs meerdere rondes op een set banden konden rijden. Omdat de baan veel sneller werd moest iedereen nog een ronde rijden. Lance Stroll probeerde iets te hard en crashte hard de muur in bij start/finish en schreef zijn Aston Martin af. De Canadees eindigde op de twintigste en laatste positie. Ook Guanyu Zhou, Oscar Piastri, Logan Sargeant en Valtteri Bottas waren na deze sessie klaar. Lando Norris kon de Aston Martin maar net ontwijken, maar was wel door.

Na een lange onderbreking konden de coureurs Q2 aanvangen waarbij de verschillen opnieuw klein waren. Verstappen hield Yuki Tsunoda op die in een snelle ronde zat en krijgt hier waarschijnlijk een gridstraf voor. Voor de Nederlander werd het slechte weekend nog dramatischer, want hij eindigde op plek elf, voor Pierre Gasly, Sergio Perez, Alexander Albon en Tsunoda.

Sainz vatte in het laatste deel meteen de koe bij de hoorns door een 1.31,170 neer te zetten en daarmee ruim sneller te zijn dan Leclerc en Norris. In de tweede run ging Sainz met een 1.30,984 als enige onder de 1.31 minuten. Russell zette zijn auto op plek twee, voor Leclerc, Norris, Lewis Hamilton, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg en Liam Lawson.

Dronken bestuurder ramt winkelpui

Een auto met meerdere inzittenden is vannacht, zaterdag 16 september, tegen een gevel van een dierenwinkel in Axel gereden. De vermoedelijke bestuurder uit Axel is aangehouden. Hij had te veel gedronken.

De hulpdiensten zijn rond 01.10 uur gewaarschuwd. Ter plekke zien zij dat een auto de pui van de winkel aan de Buitenweg heeft geramd. Getuigen laten weten dat er meerdere mensen in de auto zaten, die zijn weggevlucht. Op de Singelweg treffen agenten de vermoedelijke 41-jarige bestuurder aan. Zij nemen een blaastest af. Hieruit blijkt dat hij te veel heeft gedronken. Hij wordt naar een ziekenhuis gebracht voor een medische controle. Daar is ook een bloedproef afgenomen om het alcoholpromillage in zijn bloed definitief vast te stellen. Daarna is de verdachte naar een politiebureau gebracht voor verhoor.

Er is aanzienlijke schade aan het winkelpand. Op advies van de brandweer is de auto nog niet getakeld vanwege mogelijk instortingsgevaar. Een bouwkundig inspecteur gaat onderzoek doen. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Red Bulls blijven moeizaam gaan in Singapore, Ferrari snel

Op het Marina Bay Street Circuit is zaterdagochtend de derde en laatste vrije training verreden voor de Grand Prix van Singapore. Dat leverde wederom een Ferrari op de eerste plek op, terwijl de Red Bulls het opnieuw moeilijk hadden.

Max Verstappen kende al geen lekkere vrijdag, net als teamgenoot Sergio Perez, zaterdag ging het niet heel veel beter. De wereldkampioen noteerde uiteindelijk wel de vierde tijd, hij klaagde vooral over constante schakelproblemen, die de Nederlander onacceptabel noemde.

Bij Perez ging het vooral over de algehele wegligging, die net als op vrijdag simpelweg niet in orde was. Waar Red Bull flink moet sleutelen voor de kwalificatie, is Ferrari lekker bezig: Carlos Sainz noteerde de snelste tijd van het hele weekeinde, terwijl Mercedes-coureur George Russell op minder dan een tiende van een seconde volgde, voor Lando Norris en Verstappen.

De kwalificatie in Singapore begint zaterdag om 15.00 uur Nederlandse tijd, de uitslag van de derde training is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het wasmiddellenmerk Persil zullen velen van de lezers hier wel kennen, maar wist je dat het vernoemd is naar wat erin zit? De naam van het bekende wasmiddel is afkomstig van de twee voornaamste ingrediënten in de oorspronkelijke samenstelling van het middel: per van perboraat (meer bepaald natriumperboraat) en sil van silicaat (meer bepaald natriumsilicaat).

Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel (WikiCommons/Zandcee)
Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel (WikiCommons/Zandcee)

'Supermarkten moeten winststrategie herzien voor betaalbare gezonde voeding'

Het CBS-rapport 'Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten' wijst op een zorgwekkende realiteit: 17 procent van de mensen in Nederland ervaart financiële belemmeringen bij het kopen van gezonde voeding. Dit probleem heeft diepgaande oorzaken, waarvan er drie opvallen.

Ten eerste zijn de grondstoffen voor gezonde voeding, zoals peulvruchten, noten, groenten en fruit, vaak duurder dan de ingrediënten van ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF’s), zoals witte bloem, suiker en zetmeel. Dit verschil verklaart echter slechts 20-25 procent van het prijsverschil in de winkel.

Ten tweede wordt een groter deel van de prijskloof (30-40 procent) veroorzaakt doordat gezonde voeding nog op kleine schaal wordt geproduceerd, wat extra kosten met zich meebrengt.

De derde en grootste oorzaak ligt bij de verantwoordelijkheid van de supermarkten. Zij baseren hun winstmarges op percentages, wat betekent dat een product dat tweemaal zo duur is, ook tweemaal zoveel winst oplevert per eenheid. Als supermarkten zouden overschakelen naar een benadering waarin de winstmarges in euro's gelijk blijven, zou dit de winstgevendheid niet aantasten, maar ook geen oneigenlijke extra inkomsten genereren.

Supermarkten met een focus op verantwoord aanbod zouden moeten overwegen af te stappen van het percentage-berekenings-systeem. Hierdoor zou het prijsverschil met gezonde voeding met een derde kunnen verminderen, terwijl de grotere afzet de extra productiekosten zou doen dalen.

Wat overblijft, is een fractie van de huidige meerkosten voor gezonde voeding. Deze verandering zou een aanzienlijke stap zijn naar het toegankelijker maken van gezonde voeding voor iedereen in onze samenleving.

'Starbucks-barista spuit zijn luier vol met slagroom'

Een opmerkelijk voorval bij een Starbucks in Ballwin heeft de aandacht getrokken van het Missouri Department of Health. Het zou gaan om een Starbucks barista met een fetish voor luiers en slagroom.

Het incident in kwestie kreeg publieke aandacht na een Twitter post met beelden van de barista waarin hij slechts gekleed in een blouse, bijna 48 seconden lang te zien terwijl hij slagroom in zijn luier propt, gevolgd door het gieten van ijsklontjes in zijn luier. De video was aanleiding voor @libsoftiktok om contact op te nemen met het Missouri Department of Health and Senior Services, dat in een reactie zijn bezorgdheid uitsprak over de klaarblijkelijke schending van de gezondheidsvoorschriften van zowel de staat als de betreffende gemeente.

Volgens een antwoord per e-mail van Lisa Cox, een woordvoerster van het Missouri Department of Health, heeft het departement het St. Louis County Department of Health op de hoogte gebracht van de zaak. 

Het filmpje is waarschijnlijk in scene gezet door een 'lollige' Starbucksmedewerker. Maar tot dat daar duidelijkheid over is verkregen is het raadzaam om als je een Starbucks locatie bezoekt, na te denken of je iets met slagroom bestelt of checkt of de barista een luier draagt. 

Starbucks heeft vrijdagmiddag nog niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Het bewuste filmpje kan niet meer gedeeld worden maar is nog wel op X/ Twitter te vinden.

Studenten slikken ADHD-medicijnen zonder recept als 'doping'

Studenten maken soms gebruik van medicijnen tegen ADHD zodat ze beter kunnen studeren. Ze hebben zelf geen recept voor Ritalin, Concerta of vergelijkbare middelen, maar verkrijgen de pillen via bekenden of vrienden die wel een recept hebben.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4 procent van de studenten de ADHD-medicatie weleens gebruikt als 'studiedoping'. In Groningen zou het zelfs om 16 procent gaan.

Zowel het RIVM als deskundigen benadrukken dat dit gebruik verre van onschuldig is. Volgens jeugdpsychiater Gigi van de Loo-Neus, zijn veel mensen zich niet goed bewust van de mogelijke bijwerkingen. Ze legt uit dat het gebruik invloed kan hebben op de slaap, het metabolisme en de bloeddruk. Studenten die het medicijn zonder recept gebruiken, nemen er vaak nog eentje extra, terwijl iemand die het op een gestructureerde manier inneemt precies weet hoeveel hij nodig heeft.

Studenten gebruiken de ADHD-medicatie om alerter en meer gefocust te zijn. Volgens Van de Loo is de vraag of deze medicatie effectiever is dan een simpele kop koffie. Het gebruik van dergelijke medicijnen kan echter ook tegenovergestelde effecten hebben als ze niet bedoeld zijn voor de desbetreffende persoon. Het verkeerd gebruik van medicatie vergroot bijvoorbeeld de kans op verslaving en kan negatieve bijwerkingen veroorzaken.

'Poetin traint ontvoerde Oekraïense kinderen voor toekomstige Russische oorlogen'

Het Verenigd Koninkrijk sancties opgelegd aan een aantal Russen in verband met de ontvoering van Oekraïense kinderen in juli 2023. Britse functionarissen zeiden dat de deportaties zijn opgezet om "de Oekraïense culturele en nationale identiteit uit te wissen", door de verplaatsing van de kinderen naar een netwerk van heropvoedingskampen.

In deze korte documentaire interviewde de liefdadigheidsinstelling Vans Without Borders (VWB) een Oekraïense soldaat in Zaporizjhia, die zei dat deze kinderen niet alleen wordt geleerd Oekraïne te haten, maar ook een militaire training krijgen om in de toekomst voor Rusland te kunnen vechten in oorlogen. “Ze worden opgevoed in het leger… en worden vanaf zeer jonge leeftijd getraind om granaten te gooien en zichzelf in te graven”, zei de soldaat. “Ze nemen het kostbaarste van hen af, hun kindertijd.”

Het is niet bekend hoeveel kinderen zijn ontvoerd als onderdeel van dit Russische heropvoedingsprogramma. Oekraïense functionarissen zeggen bijna 20.000 ontvoerde kinderen te hebben geïdentificeerd, maar sommigen vrezen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. 


Voor deze documentaireserie sloot Valerie Browne, een videojournalist van Telegraph, zich aan bij VWB vlakbij de frontlinie in Oekraïne. Ze reisde metde liefdadigheidsinstelling naar een legerbasis in Zaporizja, ongeveer 30 km van de frontlinie, waar ze een wapenopslagplaats te zien kregen en naar een oefenschietbaan werden gebracht. Jack Ross is een vrijwillige hulpverlener die leiding geeft aan de liefdadigheidsinstelling VWB. Sinds maart 2022 hebben hij en zijn team talloze gevaren getrotseerd. Ze hebben hulp geboden aan kwetsbare mensen die in de nasleep van Poetins invasie zijn uitgehongerd. Na ruim een jaar hulp over heel Oekraïne te hebben verdeeld, heeft VWB contacten gelegd binnen het Oekraïense leger en de veiligheidsinlichtingendiensten, die hen interviews toestaan met enkele van de moeilijkst bereikbare mensen. 

Vuelta: Etappe 20 - Slotakkoord met tien beklimmingen

De negentiende etappe van de Vuelta a España kunnen we min of meer schriftelijk afdoen, Alberto Dainese won de sprint. Vandaag weer een echte etappe, in principe de laatste van deze Vuelta, aangezien we morgen naar een paraderitje in en rond Madrid gaan kijken.

De heren stappen vandaag op in Manzanares El Real, waar niet zomaar een etappe begint: met 208 kilometer is het de langste van de hele Vuelta en er moeten maar liefst tien beklimmingen worden bedwongen. Opmerkelijk genoeg zijn die allemaal, tien stuks in totaal dus, van de derde categorie - niet zwaar, maar bij elkaar gaat het toch wel in de benen zitten.

Voor een gedetailleerde blik op alle klimmetjes en alles er tussenin verwijzen we uiteraard weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, waar we zijn dat de klimmetjes gemiddeld niet enorm zwaar zijn, maar dat er zeker wel een paar uiterst lastige stukken te vinden zijn.

De etappe eindigt in Guadarrama, waar men zo tussen kwart over vijf en kwart voor zes aan de finish wordt verwacht. Het is een erg lange etappe, dus de start is vroeg: even voor het middaguur is men al onderweg, Eurosport is zelfs om half twaalf al van de partij.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Nieuw-Zeelandse rugbyers maken gehakt van Namibië op WK

In Frankrijk hebben de Nieuw-Zeelandse rugbyers hun tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap afgewerkt. In groep A namen de All Blacks, die de openingswedstrijd van het WK verloren van Frankrijk, het in Toulouse op tegen Namibië.

Namibië is er sinds 1999 altijd bij op het WK, maar kwamen nog nooit verder dan één reglementair gelijkspel: op het vorige WK, in Japan in 2019, werd de wedstrijd tegen Canada afgelast in verband met een naderende orkaan. Tegen Nieuw-Zeeland konden de Afrikanen ook geen vuist maken, al binnen zeven minuten had half-back Cam Roigard twee tries te pakken.

Tiaan Swanepoel trapte een Namibische penalty kick tussen de palen na een dikke tien minuten, maar daar bleef het bij. Damian McKenzie scoorde nog twee tries voor Nieuw-Zeeland en verder waren er tries voor Leicester Fainga'anuku, Anton Lienert-Brown, de later met totaal onnodig rood weggestuurde Ethan de Groot, Dalton Papalii, David Havili, Caleb Carke en Rieko Ioane. McKenzie trapte acht van de elf conversies binnen en dus won Nieuw-Zeeland met 71-3.

FOK! Wat een weer: het laatste stukje zomer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het droog en zijn er flinke zonnige perioden. Er staat weinig wind, langs de kust is de zuidoostenwind matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Het wordt warmer dan gisteren met middagtemperaturen van 22°C in het noorden tot lokaal 26°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige noord- tot noordoostenwind.

Vanavond neemt de bewolking in het zuiden toe en is er in het zuiden kans op een onweersbui. Aan zee is de wind noordoostelijk en matig, boven land is er weinig wind.

Komende nacht is er meer bewolking en is er vooral in het zuiden kans op een enkele regen- of onweersbui. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noorden en 14°C in het zuiden. Landinwaarts is er weinig wind, langs de kust is de noordoostenwind matig.

Tot morgen!

Als je goed kijkt, zie je vanaf waar de foto van gister is genomen (Foto: DJMO)
Als je goed kijkt, zie je vanaf waar de foto van gister is genomen (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Ferrari's snel, Red Bulls matig in Singapore

Op het Marina Bay Street Circuit zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Singapore. Daarin gingen de Ferrari's bijzonder lekker, terwijl de dit jaar zo dominante Red Bulls het tempo nog bepaald niet lekker te pakken hadden.

In de eerste training viel het nog mee met Red Bull, waar WK-leider Max Verstappen de derde tijd liet noteren. Alleen de twee Ferrari's waren sneller: Charles Leclerc was de snelste van allemaal, minder dan één tiende van een seconde voor Carlos Sainz. Verstappen zat er prima bij, net als McLaren-coureur Lando Norris en Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De sessie werd nog even opgeschrikt door bezoek: er liep een flink reptiel op de baan, niet voor het eerst in Singapore.

Training twee was de eerste onder de omstandigheden die we in de kwalificatie en race ook hebben, in elk geval wat licht betreft, en ging allemaal maar beter voor Ferrari: Sainz was de snelste, Leclerc volgde op 0,018 seconden en de door George Russell aangevoerde rest zat er al fors achter. Red Bull kwam niet eens in de buurt: Sergio Perez reed de zevende tijd, Verstappen de achtste tijd en beiden leken het goede gevoel simpelweg niet te hebben op de baan.

De volledige resultaten van de trainingen en het schema voor het weekeinde zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.