Heineken verkoopt zijn Russische activiteiten voor 1 euro, Moskou profiteert mee

Heineken heeft zijn Russische bieractiviteiten verkocht en zal voorgoed Rusland verlaten. Er is geen optie afgesproken om de aandelen op termijn terug te kopen, meldt het bedrijf. De bierbrouwer werd hevig bekritiseerd vanwege het trage vertrek, met name het feit dat de Russische afdeling bleef investeren in nieuwe merken en reclame stuitte bij velen op onbegrip.

Het concern heeft zeven brouwerijen en 1800 lokale werknemers afgestoten. Als gevolg van de verkoop en het vertrek zal Heineken 300 miljoen euro afschrijven. De koper van de activiteiten is de Russische industriële Arnest Group, die slechts een symbolisch bedrag van 1 euro betaalt.

Bovendien zal de koper opdraaien voor de vertrekbelasting aan de Russische staatskas. “Dit maakte deel uit van de onderhandelingen,” aldus een woordvoerder van Heineken. “We wilden zelf niets betalen aan de Russische overheid.” Heineken wil niet bekendmaken hoeveel geld er met deze belasting gemoeid is. Het bedrag zal worden bepaald door een Russische taxateur.

De nieuwe eigenaar zal geen licentie krijgen om het merk Amstel en andere internationale bieren van Heineken te verkopen. Binnen zes maanden zal het brouwen van Amstel worden stopgezet. Er zullen echter enkele uitzonderingen zijn voor kleinere merken, die nog drie jaar lang gebrouwen mogen worden.