Prijzen koopwoningen ook 5,5 procent lager in juli

In juli 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,5 procent lager dan in juli 2022. De jaar-op-jaardaling is gelijk aan die van een maand eerder. Ten opzichte van juni 2023 stegen de prijzen met 0,5 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen 0.5% ten opzichte van juni
Ten opzichte van juni is de prijsindex bestaande koopwoningen in juli met 0,5 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen twee maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 88 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 14 925 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 9 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste zeven maanden zijn 99 862 woningen verkocht, ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Prijsontwikkeling van bestaande woningen (Foto: CBS)
Prijsontwikkeling van bestaande woningen (Foto: CBS)
Prijsindex bestaande woningen (Foto: CBS)
Prijsindex bestaande woningen (Foto: CBS)
Transacties bestaande woningen (Foto: CBS)
Transacties bestaande woningen (Foto: CBS)