7 doden en 144 gewonden bij Russische raketaanval op Tsjernihiv

Volgens bronnen in Kyiv zijn bij een Russische raketaanval op het stadscentrum van Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne minstens zeven mensen om het leven gekomen en meer dan 100 gewond geraakt. Een kruisraket raakte een centraal plein.

Het Russische leger heeft het centrum van de stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne gebombardeerd. Volgens officiële informatie kwamen zeker zeven mensen om het leven, onder wie een kind. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak in zijn nachtelijke videotoespraak van 144 gewonden. Onder de gewonden waren ook 15 kinderen. 

Een kruisraket landde op een centraal plein terwijl mensen op weg waren naar de kerk voor een religieuze feestdag.

Zelenskyy heeft een video vrijgegeven waarop puin te zien is rond een groot gebouw uit het Sovjettijdperk. Overal waren geparkeerde auto's te zien, hun daken en ramen waren gedeeltelijk vernield. De gouverneur van de regio Tsjernihiv, Vyacheslav Chaus, zei eerder dat de stad waarschijnlijk is geraakt door een ballistische raket. Hij riep de bevolking op Telegram op om voorlopig in opvangcentra te blijven.

Tsjernihiv ligt ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kyiv in de richting van de grens met Wit-Rusland, dat verbonden is met Rusland. Russische troepen zijn door Tsjernihiv heen gemarcheerd toen ze in februari 2022 aan hun invasie van Oekraïne begonnen.

Sinds de Russische troepen uit het gebied zijn verdreven, is Noord-Oekraïne grotendeels gespaard gebleven van hevige gevechten zoals die in het oosten en zuiden van het land.