Moskou kondigt 'gepaste reactie' aan op westerse dreigingen

Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft gewaarschuwd voor toenemende "dreigingen" vanuit het Westen. Deze vereisten een "snelle en gepaste reactie", zei hij tijdens een ontmoeting met hoge militaire functionarissen. Shoigu noemde de "indirecte oorlog" die het Westen tegen Rusland voert door Kyiv te steunen de grootste bedreiging. 

Bovendien beschuldigde de Russische minister van Defensie Polen ervan gebieden in het westen van Oekraïne te willen bezetten. 

"De bereidheid van het Westen om een aanzienlijk deel van zijn middelen in Oekraïne te investeren om de situatie op het slagveld te keren, brengt ernstige risico's van conflictescalatie met zich mee", aldus Shoigu. 

Rusland zal troepen aan zijn westelijke grenzen op gaan bouwen na de toetreding van Finland tot de door de VS geleide NAVO-alliantie, zei de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu woensdag tegen de raad van bestuur van het ministerie.

In zijn openingstoespraak voor het Collegium van het Ministerie van Defensie kondigde Shoigu verder aan dat het NAVO-lid Polen al plannen had aangekondigd om zijn leger te versterken, en dat hij verwachtte dat er aanzienlijke NAVO-troepen en -wapens zouden worden ingezet in Finland, door wiens deelname de lengte van de grens tussen NAVO-landen met Rusland bijna is verdubbeld.

Shoigu noemde de toetreding van Finland tot de NAVO en de toekomstige toetreding van Zweden "een ernstige destabiliserende factor". De twee Noordse staten lieten generaties van neutraliteit die tijdens de Koude Oorlog hadden bestaan, varen om NAVO-lidmaatschap aan te vragen na de start van Moskou's "speciale militaire operatie" in Oekraïne begin vorig jaar. Hij zei dat Polen zijn intentie had aangekondigd om het machtigste leger van het continent te bouwen en dat het "het belangrijkste instrument van het anti-Russische beleid van de Verenigde Staten van Amerika" was geworden. Shoigu zei dat het aantal NAVO-militaire eenheden van buiten de regio dat in Oost-Europa gestationeerd is, nu tweeënhalf keer zo groot is dan in februari 2022, in totaal zouden er volgens hem nu 360.000 NAVO-troepen gestationeerd staan aan de Oostflank.