Nederland tegen Zuid-Afrika op WK, Jamaica schakelt Brazilië uit

Op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland zijn woensdag weer twee groepen beslist. Daar kwam ook de tegenstander voor Nederland uit in de achtste finales, zondagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd in Sydney.

Groep G
Met twee overwinningen was Zweden al zeker van een plekje in de volgende ronde én zo goed als zeker van groepswinst, tegen Argentinië werden dan ook wat wisselspeelsters ingezet. Uiteindelijk was het Rebecka Blomqvist die na een ruim uur een perfecte pass het doel in kopte, waarna Elin Rubensson in blessuretijd vanaf elf meter voor de 2-0 eindstand zorgde.

Interessanter was het duel tussen Italië en Zuid-Afrika, met als inzet een plek in de volgende ronde. Met een niet-winnend Argentinië had Italië genoeg aan een gelijkspel en via een penalty tekende Arianna Caruso al snel voor de 1-0. Benedetta Orsi schoot twintig minuten later een prachtige goal binnen, helaas voor haar wel in eigen doel: ze liet haar keepster verbijsterd achter.

Een mooie Zuid-Afrikaanse aanval werd na ruim een uur beloond met de 2-1 van Hildah Magaia, maar nog geen tien minuten later stond het dankzij Caruso vanuit een corner weer gelijk: 2-2. Kort voor tijd kon aanvoerster Cristiana Girelli Italië voor bijna open doel de achtste finales in schieten, maar die enorme kans ging mis, waarna het helemaal fout ging voor Italië: in blessuretijd kon Thembi Kgatlana een extreem knullig verdedigde aanval afmaken door Zuid-Afrika met 3-2 naar de winst én de achtste finale tegen Nederland te schieten.

Groep F
Frankrijk en Jamaica begonnen met vier punten tegen respectievelijk Panama en Brazilië, die op nul en drie punten stonden. Panama was dus al uitgeschakeld, Brazilië móest winnen van Jamaica - er voor het gemak van uit gaande dat Frankrijk wel van Panama zou winnen.

Marta Cox zette Panama zowaar al na anderhalve minuut op voorsprong, maar Maëlle Lakrar trok de stand twintig minuten later gelijk en nog voor rust waren Kadidiatou Diani - twee keer zelfs - en Léa Le Garrec ook trefzeker: 4-1. Diani maakte er met een tweede penalty 5-1 van, Yomira Pinzon deed vanaf elf meter wat terug en dankzij Lineth Cedeño werd het bijna nog even spannend, maar Vicki Béchi tekende voor de 6-3 eindstand, diep in blessuretijd.

Wetende dat een Franse zege wel zo goed als zeker was, moest Brazilië dus inderdaad winnen, maar de ploeg van bondscoach Pia Sundhage liep er laveloos bij. De kansjes die hier en daar ontstonden gingen faliekant mis, voormalig superster Marta koos alleen voor zichzelf en Jamaica hield stug stand en creeërde zelfs prima kansen. Die gingen allemaal ook mis, maar dat mocht de pret voor de Reggae Girlz niet drukken: het bleef bij 0-0 en dus is Jamaica voor het eerst in de historie door naar de tweede ronde van het WK, terwijl Brazilië juist voor het eerst sinds 1995 niet door de groepsfase heen komt.