Australië en Nigeria naar achtste finales WK voetbal, Japan vernedert Spanje

Op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland heeft één van de twee gastlanden zich geplaatst voor de achtste finales. Nieuw-Zeeland vloog er zondag al uit, maar Australië wist maandag vanuit groep B wél de laatste zestien te bereiken.

Australië speelde tegen olympisch kampioen Canada, min of meer een strijd om plaatsing voor de volgende ronde. Al na negen minuten scoorde Hayley Raso namens het gastland, hoewel de VAR daar nog wel even naast moest kijken. Niet veel later zorgde Canadees gepruts voor de 2-0, maar die werd afgekeurd, kort daarop gevolgd door nog meer gepruts en wél de 2-0.

Een klein kwartier na rust raakte Mary Fowler de bal vlak voor open doel helemaal verkeerd, maar op gelukkige wijze: de bal ging een totaal andere richting op dan gepland, maar belandde via de paal wél in het doel, 3-0. In blessuretijd was het feest in Melbourne compleet, want Steph Catley schoot vanaf elf meter de 4-0 binnen.

Het Ierland van Vera Pauw speelde ondertussen doelpuntloos gelijk tegen Nigeria, dat daar juist genoeg aan had: met vijf punten is de Afrikaanse ploeg ook door naar de achtste finales, Australië wint de groep met zes punten.

In groep C waren Japan en Spanje al zeker van de volgende ronde, het ging alleen nog om de groepswinst. Spanje was de hele wedstrijd beter, maar liet alle kansen liggen, terwijl Japan fenomenaal effectief was: Hinata Miyazawa opende de score na ruim tien minuten, Riko Ueki werkte een fraai afstandsschot binnen en nog voor rust tekende Miyazawa met nóg een counter voor 3-0. Mina Tanaka maakte het tien minuten voor tijd af met een fraaie solo na de zoveelste counter, wat voor de 4-0 eindstand zorgde.

Zambia en Costa Rica waren al uitgeschakeld en speelden voor de eer, waarbij Zambia na drie minuten al op voorsprong kwam doordat Lushomo Mweemba een corner binnen volleerde. Via een totaal onterechte penalty zorgde Barbra Banda voor 2-0, nota bene was dat de 1000e WK-goal ooit bij de vrouwen. Melissa Herrera raakte de bal per toeval goed genoeg voor de 2-1, waarna de 2-2 werd afgekeurd en Zambia het in blessuretijd afmaakte middels Rachael Kundananji.

Japan wint de groep en speelt op 5 augustus in de achtste finales tegen Noorwegen, Spanje neemt het die dag op tegen Zwitserland.