FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 juli 2023

Heineken waardeert activiteiten in Rusland op nul, reputatieschade is groter

Heineken worstelt nog steeds met het voorgenomen vertrek uit Rusland. De bierbrouwer heeft de activiteiten in dat land verder afgewaardeerd, waardoor deze nu voor nul euro in de boeken staan. Volgens beleggersvereniging VEB lijdt Heineken echter reputatieschade door nog steeds in Rusland aanwezig te zijn.

De nieuwe afwaardering van 113 miljoen euro blijkt uit de halfjaarcijfers. Eerder schreef de brouwer al 88 miljoen euro af op de Russische dochter.

Volgens VEB had Heineken de schade kunnen beperken door meteen uit Rusland te vertrekken na de inval in Oekraïne.

VEB-directeur Gerben Everts noemt de reputatieschade voor Heineken hoger dan de afschrijving op Rusland. Hij benadrukt dat dit constant gemanaged moet worden en dat de verliezen door het achterlaten van spullen in Rusland niet heel relevant zijn.

Na de inval van Rusland in Oekraïne zei de bierbrouwer te willen vertrekken uit Rusland, maar anderhalf jaar later is dat nog niet gebeurd. Heineken investeerde juist in groei in Rusland vorig jaar.

Ondanks een mogelijke koper, is de verkoop van de Russische activiteiten nog niet rond.

Rusland heeft begin juli dochterbedrijven van Danone en Carlsberg genationaliseerd en onder leiding van Poetin-getrouwen gezet. Meer over dit onderwerp bij RTL Nieuws.

Henk Krol wil voor BVNL de Tweede Kamer in

Henk Krol wil terug naar de Tweede Kamer. Hij staat op de lijst van BVNL van Wybren van Haga bij de komende verkiezingen. Krol wil zich inzetten voor de ouderen, die volgens hem hun stem in Den Haag zijn kwijtgeraakt.

De oud-hoofdredacteur van de Gaykrant staat op plek twee, achter Van Haga. Krol wil ‘knokken voor Nederland’ met mensen die hij vertrouwt en vindt meer ervaring nodig in de Tweede Kamer.

Franse stuntman valt dood in Hong Kong

Wij zullen ons allemaal wel eens verbaasd hebben over de gevaarlijke stunts die sommige Instagram en Facebook acrobaten in het wild uithalen. En bijvoorbeeld ook tussen de daily pics op ons eigen FOK! komen er nog wel eens beelden voorbij van, voornamelijk, heren die ware doodsverachting tentoonspreiden.

Ondergetekende zal niet de enige zijn die zich regelmatig afvroeg of, danwel wanneer, het eens mis zou gaan. RTL Nieuws meldt dat een Franse stuntman die bekendheid verwierf onder de naam Remi Enigma, in Hong Kong van de 68e verdieping van een gebouw naar beneden is gevallen. Hij heeft deze val niet overleefd. Het ging altijd goed, tot deze fatale val van de Tregunter Toren.

Remi Lucidi, zoals hij eigenlijk heet, kwam met een smoes het gebouw binnen en baande zich via lift en trappen een weg naar boven en wist op de 68e verdieping naar buiten te gaan, waarna een vrouw hem nog op het raam heeft zien tikken. Het ongeval wordt onderzocht.

Mocht je willen zien wat Remi zoal deed voor zijn laatste avontuur hem naar een noodlottige val leidde, kijk dan op zijn Instagram feed.

Beeld : Instagram 160723  Remi Enigma
Beeld : Instagram 160723 Remi Enigma

Australië en Nigeria naar achtste finales WK voetbal, Japan vernedert Spanje

Op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland heeft één van de twee gastlanden zich geplaatst voor de achtste finales. Nieuw-Zeeland vloog er zondag al uit, maar Australië wist maandag vanuit groep B wél de laatste zestien te bereiken.

Australië speelde tegen olympisch kampioen Canada, min of meer een strijd om plaatsing voor de volgende ronde. Al na negen minuten scoorde Hayley Raso namens het gastland, hoewel de VAR daar nog wel even naast moest kijken. Niet veel later zorgde Canadees gepruts voor de 2-0, maar die werd afgekeurd, kort daarop gevolgd door nog meer gepruts en wél de 2-0.

Een klein kwartier na rust raakte Mary Fowler de bal vlak voor open doel helemaal verkeerd, maar op gelukkige wijze: de bal ging een totaal andere richting op dan gepland, maar belandde via de paal wél in het doel, 3-0. In blessuretijd was het feest in Melbourne compleet, want Steph Catley schoot vanaf elf meter de 4-0 binnen.

Het Ierland van Vera Pauw speelde ondertussen doelpuntloos gelijk tegen Nigeria, dat daar juist genoeg aan had: met vijf punten is de Afrikaanse ploeg ook door naar de achtste finales, Australië wint de groep met zes punten.

In groep C waren Japan en Spanje al zeker van de volgende ronde, het ging alleen nog om de groepswinst. Spanje was de hele wedstrijd beter, maar liet alle kansen liggen, terwijl Japan fenomenaal effectief was: Hinata Miyazawa opende de score na ruim tien minuten, Riko Ueki werkte een fraai afstandsschot binnen en nog voor rust tekende Miyazawa met nóg een counter voor 3-0. Mina Tanaka maakte het tien minuten voor tijd af met een fraaie solo na de zoveelste counter, wat voor de 4-0 eindstand zorgde.

Zambia en Costa Rica waren al uitgeschakeld en speelden voor de eer, waarbij Zambia na drie minuten al op voorsprong kwam doordat Lushomo Mweemba een corner binnen volleerde. Via een totaal onterechte penalty zorgde Barbra Banda voor 2-0, nota bene was dat de 1000e WK-goal ooit bij de vrouwen. Melissa Herrera raakte de bal per toeval goed genoeg voor de 2-1, waarna de 2-2 werd afgekeurd en Zambia het in blessuretijd afmaakte middels Rachael Kundananji.

Japan wint de groep en speelt op 5 augustus in de achtste finales tegen Noorwegen, Spanje neemt het die dag op tegen Zwitserland.

Majka verslaat Mohoric en Kwiatkowski in Ronde van Polen

Rafal Majka heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De 33-jarige Pool van UAE Team Emirates won het nipt in een sprint bergop van klassementsleider Matej Mohoric en zijn landgenoot Michal Kwiatkowski.

In de derde etappe in de Ronde van Polen bepaalde lang UAE Team Emirates het tempo achter een kopgroep van vier met daarbij Mick van Dijke. De kopgroep kreeg uiteindelijk zes minuten, maar in de laatste twintig kilometer was het peloton weer compleet.

Daarna ging het peloton op weg naar de laatste kilometers en daar lag een beklimming met stijgingspercentages van 15%. Ineos zorgde dat hun kopman Michal Kwiatkowski in uitstekende positie begon aan een sprint bergop, ook Matej Mohoric zat in goede positie om aan de sprint te beginnen, maar het was Rafal Majka die het haalde. De Poolse klimmer begon zijn sprint vroeg en in de sprint week hij ook van zijn lijn af. Dat was niet voldoende om Majka te declasseren en pakte daarmee zijn eerste zege van het seizoen, voor Mohoric en Kwiatkowski.

Results powered by FirstCycling.com

Loki glijdt steeds weg in trailer voor tweede seizoen

Loki Laufeyson, God of Mischief, broer van Thor, is sinds de time heist in Avengers: Endgame en zijn daarop volgende arrestatie door de Time Variance Authority een tijdreiziger. Oh en hij heeft de beteugeling van het multiversum mede helpen elimineren. In het tweede seizoen van Loki wordt de TVA geleid door een andere variant van Kang en onderzoekt Loki met Mobius een aantal eigenaardigheden.

In de nieuwe trailer is te zien hoe de serie nog steeds een lekker eigen sfeertje heeft en dat er naast bekende, ook nieuwe gezichten te zien zijn.

Loki, seizoen 2, is op Disney+ te streamen vanaf vrijdag 6 oktober.

Het nutteloze feitje van de dag: Derde Pinksterdag

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tegenwoordig is Pinksteren voor velen eerder een vrije dag dan een belangrijke Christelijke feestdag, maar wist je dat het vroeger zo belangrijk was dat er nog veel meer vrij Pinksterdagen waren? In de vroege middeleeuwen was het feest zo belangrijk dat er een week van rustdagen bij hoorde. Vanaf 1414 werd de Christelijke feest ingekort tot 3 dagen en bij de beruchte Synode van Dordrecht in 1618 werd er nog een dag vanaf gehaald. Ze pakken ons ook alles af! Al moet gezegd worden dat de traditie van een derde Pinksterdag nog lang heeft standgehouden in diverse streken.

De Synode van Dordrecht door Pouwels Weyts de Jonge (WikiCommons/Stedelijk Museum Dordrecht)
De Synode van Dordrecht door Pouwels Weyts de Jonge (WikiCommons/Stedelijk Museum Dordrecht)

Patapon-maker introduceert ritme-game Ratatan

Ken je Patapon nog? De strategische ritme-games waren vrij populair op de PSP, maar de serie kreeg na Patapon 3 in 2011 geen vervolg meer. Nu heeft Hiroyuki Kotani, de bedenker van de serie, een nieuw spel aangekondigd die als spirituele opvolger moet dienen: Ratatan.

In Ratatan moet je net als in Patapon een leger bedienen door ritmisch op allerlei knopcombinaties te drukken. Voor fans zal de eerste onderstaande trailer een feest van herkenning zijn. De game krijgt later vandaag een Kickstarter en is vooralsnog alleen aangekondigd voor pc. De ontwikkelaar heeft al bekendgemaakt dat console-ports mogelijk via stretch goals erbij komen.

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes is uitgesteld naar 2024

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes komt niet meer dit jaar uit. De spirituele opvolger van Suikoden is door ontwikkelaar Rabbit & Bear Studios uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2024. De game komt dan uit voor alle consoles en pc. Het is dan tevens ook beschikbaar via Xbox Game Pass.

Volgens Rabbit & Bear Studios is de game uitgesteld om "te verzekeren dat we het best mogelijke verhaal leveren en om onze Kickstarter backers te belonen met de best mogelijke game". De RPG werd in 2020 via Kickstarter door fans gefundeerd.

Final Fantasy XIV uitbreiding Dawntrail aangekondigd

Square Enix heeft Final Fantasy XIV: Dawntrail aangekondigd. Dit wordt de vijfde grote uitbreiding op de populaire MMORPG en moet in de zomer van 2024 uitkomen.

In Dawntrail kun je afreizen naar een nieuw tropisch ogend werelddeel genaamd Tural. Verder gaat de level cap omhoog van 90 naar 100. Zoals je zou verwachten komt de uitbreiding met nieuwe quests, dungeons en klassen. Qua verhaal is Dawntrail een meer ontspannen uitbreiding. Naoki Yoshida, de leider van het project, beschrijft Dawntrail als een 'zomervakantie voor onze helden'. Volgens Yoshida hadden ze die hard nodig na de evenementen van Endwalker.

Final Fantasy XIV krijgt tegelijk met Dawntrail een grote patch die de graphics van de hele game moet gaan updaten. Square Enix spreekt over verbeterde texturen en meer expressieve NPC's. Ten slotte heeft Square Enix aangekondigd dat Final Fantasy XIV eindelijk naar Xbox komt. De game moet in de lente van 2024 beschikbaar zijn voor Xbox Series X|S.

Meta moet gegevens van anonieme Facebookgebruiker verstrekken

Meta moet gegevens van een anonieme Facebookgebruiker verstrekken aan een man die door deze gebruiker wordt beschuldigd van overschrijdend gedrag. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in een kort geding dat de man heeft aangespannen tegen Meta. De man wilde ook dat Meta de berichten zou verwijderen, maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.

Anonieme uitlatingen
Een Facebookgebruiker heeft in Facebookgroepen over dating anoniem uitlatingen gedaan over de man. Daarin is te lezen dat hij de intentie zou hebben om vrouwen te gebruiken en daarna te dumpen, hij een pathologische leugenaar zou zijn en hij in het geheim opnamen zou maken van vrouwen. Bij deze uitlatingen zijn twee afbeeldingen van de man geplaatst.

De man stelt dat de verdachtmakingen onwaar en intimiderend zijn en dat hij er veel (reputatie)schade van ondervindt. Hij wil dat Meta de volgens hem onrechtmatige berichten verwijdert. Ook wil hij dat Meta hem informatie verstrekt over de identiteit van de anonieme Facebookgebruiker en over eventuele andere groepen waarin deze gebruiker deze uitlatingen heeft gedaan.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter wijst de vordering tot het verwijderen van de uitlatingen af. Meta kan hiertoe alleen worden verplicht als zonder meer duidelijk is dat de verdachtmakingen geen steun vinden in de feiten en openbaarmaking daarvan duidelijk niet gerechtvaardigd was. Deze hoge drempel wordt niet gehaald, omdat zonder verdere informatie niet kan worden vastgesteld dat de beschuldigingen in het geheel geen basis hebben.

Dat neemt niet weg dat de man in de gelegenheid moet worden gesteld om in contact te treden met de Facebookgebruiker en deze op de uitlatingen aan te spreken, oordeelt de rechter. Daarvoor is het noodzakelijk dat Meta hem de identificerende gegevens van deze gebruiker verstrekt. De voorzieningenrechter oordeelt dat de belangen van de man zwaarder wegen dan die van de (anonieme) Facebookgebruiker en die van Facebook. De vordering tot het verstrekken van informatie over uitlatingen in eventuele andere Facebookgroepen wordt afgewezen, omdat de man daar op dit moment onvoldoende belang bij heeft.

WSJ: World Scout Jamboree

Vanaf morgen, 1 augustus, verzamelen ongeveer 50.000 Scoutingleden van over de hele wereld zich in SaeManGeum, Zuid Korea voor de 25e editie van de World Scout Jamboree. Dit evenement duurt tot 12 augustus en vindt plaats op een terrein aan de westkust van het land, dat uit zee is gewonnen door inpoldering.

De World Scout Jamboree vindt eens in de vier jaar plaats, steeds in een ander land. Elk Scoutinglid krijgt ook maar één keer de kans om als deelnemer naar een WSJ te gaan: alleen als je tenminste 14 en niet ouder dan 17 bent kun je deelnemen. Op dit evenement kunnen de deelnemers kennismaken met Scouts uit allerlei verschillende landen en deelnemen aan een grote variëteit aan individuele en groepsactiviteiten.

Vanuit Nederland gaan er deze keer meer dan 1.200 jeugddeelnemers heen. Inclusief alle ondersteuners, allemaal vrijwilligers, zijn er vanuit Nederland 2.000 mensen naartoe. Gezamenlijk vormen de jeugddeelnemers en ondersteuners het Nederlandse Contingent. Nooit eerder waren het er zoveel. Tijdens een World Scout Jamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en maken ze kennis met elkaars culturen, gewoontes en gebruiken. Samen met een reis door Zuid-Korea maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.

Het Nederlandse Contingent is te volgen via Instagram. Over vier jaar zal de volgende WSJ plaatshebben in Gdansk, Polen.

FOK! Wat een weer: veel regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen of motregen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. Langs de westkust is de wind af en toe hard, windkracht 7.

Vanmiddag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat regen of motregen. In de tweede helft van de middag gaat het in het zuiden weer wat harder regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, kracht 6. Langs de westkust af en toe hard, kracht 7.

Vanavond is het bewolkt en regent het op veel plaatsen, vooral in het zuidoosten kan er plaatselijk veel neerslag vallen. In het westen en noorden kan later ook onweer voorkomen. De zuidwestenwind neemt langs de kust geleidelijk af naar vrij krachtig, landinwaarts is de wind meest matig.

Komende nacht regent het in het zuidoosten eerst nog stevig door. Elders trekt er een aantal buien over, mogelijk met onweer. Het koelt af naar ongeveer 15°C. De zuidwestenwind draait geleidelijk naar west en is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Een wat vriendelijker wolkenluchtje boven het Oostvaardersveld
Een wat vriendelijker wolkenluchtje boven het Oostvaardersveld

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Uitzetting in plaats van celstraf voor Nederlander die dochter (6) misbruikte

Een 49-jarige Nederlander is door een Spaanse rechtbank in Málaga niet naar de gevangenis gestuurd, maar het land uitgezet vanwege seksueel misbruik van zijn 6-jarige dochter in haar slaap in 2011. In plaats van twee jaar en zes maanden gevangenisstraf mag hij gedurende tien jaar niet terugkeren naar Spanje.

Wel legde de rechtbank de man daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf op van vier jaar en twee maanden met als voorwaarden een verbod om het slachtoffer, haar ouderlijk huis en andere plaatsen waar ze is op minder dan 500 meter afstand te benaderen. Ook werd hem een contactverbod opgelegd. Omdat de verdachte tijdens het proces bekende zijn dochter te hebben misbruikt, verklaarde de rechtbank de straf onherroepelijk. Dit houdt in dat de veroordeelde geen hoger beroep kan aantekenen. Een van de redenen om de gevangenisstraf om te zetten naar uitzetting was de lange duur tussen het seksueel misbruik en de afwikkeling van de rechtszaak - maar liefst twaalf jaar. Tevens heeft de man zijn dochter een schadevergoeding van 10.000 euro betaald vanwege zijn burgerlijke aansprakelijkheid.

Zelenskyy: Oorlog komt naar Rusland toe

Gisteren sloegen er weer drones in op enkele kilometers van het Kremlin te Moskou. Een kantoorgebouw dat meerdere ministeries huisvest werd geraakt. President Zelenskyy van Oekraïne gaf op Telegram aan dat het natuurlijk, eerlijk en onvermijdbaar is dat ook in Rusland zelf doelen geraakt zullen worden. 

"Oekraïne wordt sterker", zei Zelenskyy op zondag. De Russische agressie faalt op het slagveld. "Vandaag is de 522e dag van de zogenaamde 'speciale militaire operatie' waarvan de Russische leiders aannamen dat deze een week of twee zou duren."

Tegelijkertijd waarschuwde de president voor nieuwe Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne in de komende winter. "We moeten ons ervan bewust zijn dat Russische terroristen deze winter onze energiesector en belangrijke activa kunnen blijven aanvallen, net als vorig jaar", zei Zelenskyy. In Ivano-Frankivsk werden de voorbereidingen voor "alle mogelijke scenario's" besproken.

"Hoezeer de Russische autoriteiten ook proberen te doen of alles is onderschept... we hebben iets geraakt", zei Yuri Ihnat, woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, tegen de Kyiv Independent. De drone-aanvallen op Moskou waren bedoeld om de Russen zelf te raken, die sinds het begin van de totale oorlog tegen Oekraïne weinig merken van de oorlog in Oekraïne, de oorlog  is voor de Russische burgers ver weg, legde hij uit. Rusland valt al bijna anderhalf jaar Oekraïense steden en dorpen aan, waarbij veel Oekraïners om het leven komen..

Moskou ligt op ongeveer 500 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens. Het stedelijk gebied en de omgeving van de Russische hoofdstad waren sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nog maar zelden doelwit geweest. Onlangs zijn er echter verschillende drone-aanvallen op Moskou geweest, waarvoor de Russische autoriteiten Oekraïne de schuld gaven.

Het Russische ministerie van Defensie meldde ook een poging tot een Oekraïense aanval met 25 drones op het Krim-schiereiland, dat Rusland illegaal heeft geannexeerd. 

Duizenden Pro-Rusland betogers bestormen Franse ambassade in Niger

Aanhangers van de staatsgreep in Niger probeerden zondag de Franse ambassade te bestormen nadat ze door de hoofdstad waren gemarcheerd met Russische vlaggen en de naam van Vladimir Poetin scandeerden.

Duizenden aanhangers van de militaire junta verzamelden zich buiten de ambassade van de voormalige koloniale mogendheid Frankrijk, stenigden het gebouw en staken de deur in brand.

Terwijl de menigte "lang leve Poetin" en "weg met Frankrijk" scandeerden, probeerden sommige aanhangers de ingang te bestormen, voordat de menigte uiteengedreven werd door Nigerese soldaten die traangas afvuurden.

Emmanuel Macron waarschuwde dat iedereen die Franse onderdanen of diplomaten aanvalt zou worden geconfronteerd met "onmiddellijke en stevige" vergelding.

Niger werd gezien als de laatste betrouwbare partner van het Westen in de strijd tegen de jihadisten in de Afrikaanse Sahel-regio, waar Rusland en Westerse landen om invloed strijden. Frankrijk heeft 1.500 soldaten in het land die gezamenlijke operaties uitvoeren met Niger.

Mohamed Bazoum, de verkozen president van Niger, is bij deze staatsgreep afgezet. Generaal Abdourahamane Tchiani, het hoofd van de machtige presidentiële garde, heeft zichzelf tot leider uitgeroepen.

West-Afrikaanse staten hebben de leiders van de staatsgreep in Niger een ultimatum van een week gegeven om de macht terug te geven. Het regionale ECOWAS-blok dreigt geweld te gebruiken als de afgezette gekozen president van Niger niet in functie wordt hersteld.

Buurlanden hebben de junta ook reis- en financiële sancties opgelegd. 

'Terrormieren teisteren Voorschoten'

Bewoners van de Prins Bernhardlaan in Voorschoten zijn ze helemaal zat: de mediterrane draaigatjes. De 'terrormieren' krioelen in hun tuinen, op de straat en zelfs in hun huizen. Kinderen en huisdieren worden regelmatig gebeten. Kokend water, gif: niks lijkt te helpen om de koloniën te bedwingen. Meer hierover bij RTV West. 

Het mediterraan draaigatje is in ons land terecht gekomen met grond van tuin- of potplanten. Het is een warmteminnende soort uit Zuid-Europa. In Nederland kan het draaigatje waarschijnlijk alleen overleven op de warmste plekjes. Het gaat dan tot nu toe om trottoirs, muren, en tuinen met weinig planten die op het zuiden staan en zo flink opwarmen door de zon. Deze mieren maken superkolonies en kunnen dan overal voorkomen, niet alleen onder stoepen en in tuinen, maar ook veel in huizen tot zelfs hoog in flats.

Crowdfunding uitvaart Jayden

6 juli 2023 is de dag waarop Jayden ervoor gekozen heeft om niet meer verder te gaan met zijn leven.

Dat blijkt het topic dat Danny heeft geplaatst ( FB / E N D G A M E ).

FOK! heeft ons allemaal goeds gebracht, kleine moeite om wat terug te doen voor Danny, Jolanda en Alicia

Graag willen wij een inzameling starten voor een bijdrage van de uitvaart van Jayden.

FOK! users

Je kunt je bijdrage doen via http://steunactie.nl/actie/uitvaart-jayden/-22872

Dit is in overleg met @iteejer@yvonne en @Danny, donaties gaan ook vanuit het platform rechtstreeks naar Danny toe.

https://forum.fok.nl/topic/2685327

Denemarken overweegt het verbranden van de Koran te verbieden

Demonstranten in Denemarken en Zweden hebben meermaals de Koran in het openbaar in brand gestoken. Hoewel dit in islamitische landen op grote verontwaardiging stuitte, werd het tot nu toe beschermd door een ruime interpretatie van de vrijheid van meningsuiting. Kopenhagen overweegt nu maatregelen tegen deze koranverbrandingen, om de eigen veiligheid te beschermen.

De Deense regering overweegt het recht van vergaderen in te perken om demonstraties waarbij de koran wordt verbrand te voorkomen. Kopenhagen onderzoekt maatregelen tegen dergelijke demonstraties waarbij "andere landen, culturen en religies worden beledigd en dit aanzienlijke negatieve gevolgen kan hebben voor Denemarken, niet in de laatste plaats op het gebied van veiligheid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

"Natuurlijk moet dit gebeuren binnen het kader van de grondwettelijk beschermde vrijheid van meningsuiting", voegde het ministerie eraan toe. Vrijheid van meningsuiting is nog steeds erg ruim in Denemarken en een van de belangrijkste waarden van het land.

In Denemarken en Zweden waren recent meerdere demonstraties waarbij de koran in brand werd gestoken of het islamitische heilige boek werd vertrapt. De protestacties hebben geleid tot ernstige spanningen tussen de twee Scandinavische landen en islamitische landen. Verschillende landen in het Midden-Oosten riepen de ambassadeurs van Zweden en Denemarken bijeen. Saoedi-Arabië en Irak hebben een vergadering bijeengeroepen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), die naar verwachting maandag zal plaatsvinden.

Ook Zweden overweegt maatregelen
De Deense regering heeft nu verklaard dat Denemarken momenteel in veel delen van de wereld "wordt beschouwd als een land dat beledigingen en kleinering van culturen, religies en tradities van andere landen toestaat". Sterker nog, sommige protestacties draaiden vooral om provocatie. Dit kan "aanzienlijke gevolgen" hebben.

De Zweedse premier Ulf Kristersson zei in een verklaring dat hij nauw contact had met zijn Deense collega Mette Frederiksen in verband met de schending van de Koran. Zweden is al gestart "de juridische status te onderzoeken" en overweegt "maatregelen te nemen tegen dit soort provocerende acties om de nationale veiligheid en de veiligheid van Zweden en de rest van de wereld te waarborgen", schreef Kristersson op Instagram.

Volgens een insider heeft Turkije zowel Denemarken als Zweden opgeroepen om concrete stappen te ondernemen tegen verdere koranverbrandingen. Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zei in een telefoongesprek met zijn Zweedse collega Tobias Billstrom dat de voortzetting van dergelijke "walgelijke acties" onder het mom van vrijheid van meningsuiting onaanvaardbaar is, aldus bronnen dicht bij het Turkse ministerie. Fidan had eerder een soortgelijk verzoek gedaan aan Denemarken.

In Zweden en Denemarken zijn de afgelopen weken meerdere acties geweest waarbij een Koran is beschadigd of verbrand. Dit veroorzaakte verontwaardiging onder moslims. De Zweedse ambassade in Bagdad werd bestormd en in brand gestoken door boze demonstranten.

E N D G A M E

Vrijdag 7 juli. Rond 14:00 uur.

We komen thuis van de camping, klaar om de vrije training (terug) te kijken. Jayden is thuis. Hij is 18 en heeft helemaal geen zin om op de camping te zijn. Veel te onhandig met zijn vrienden, werk, studie en gaming. Hij komt alsnog regelmatig langs hoor, om te eten, om Secret Invasion te kijken, een film te kijken of gewoon zomaar. Zo was hij en die 45 minuten fietsen nam hij er graag bij.

Twee dagen eerder was hij nog geweest en hadden we aflevering 2 van Secret Invasion gekeken. Daarna liet hij ons op YouTube covers zien van moderne nummers, gemaakt door overleden artiesten. Met AI. We sloten af met Mission Impossible 1, want we zouden alle delen nog kijken voordat de nieuwe zou gaan draaien.

ANWB start reparaties van door hagel beschadigde auto's Gardameer

ANWB-hulpverleners hebben dit weekend auto’s gerepareerd van Nederlandse vakantiegangers bij het Gardameer. De vakantiegangers werden afgelopen week getroffen door noodweer waarbij hagelstenen zo groot als tennisballen veel schade veroorzaakten aan auto's, tenten, caravans en campers. Tien auto’s zijn nu gereed om terug naar Nederland te rijden. 

De ANWB stuurde drie monteurs met materiaal voor noodreparaties naar Noord-Italië. Ze worden geholpen door twee collega’s die in de buurt op vakantie waren. De hulpverleners hebben autoruiten, dakluiken, plexiglas en folie bij zich. Ze verwachten ongeveer tachtig tot honderd voertuigen te kunnen repareren in een week tijd.

De lokale garages kunnen het werk niet aan. Daarom voert de ANWB ter plekke reparaties uit zodat toeristen weer met hun eigen auto naar huis kunnen. Ongeveer 350 getroffen vakantiegangers zijn zondag met bussen teruggekomen uit Italië. Het vervoer werd geregeld door verschillende alarmcentrales. De voertuigen en spullen van de toeristen worden op een later moment teruggebracht naar Nederland.

Rechtbank tikt WOZ-bezwaarbureau op vingers: 'Onnodig beroepsfase uitgelokt'

De rechtbank is niet te spreken over een WOZ-bezwaarbureau dat een bewoner van Diemen hielp. "Van een professioneel rechtsbijstandverlenend bureau mag en moet een andere handelwijze worden verwacht." Zo meldt AT5.

De gemeente Diemen stelde de WOZ-waarde van de woning van de bewoner vast op 311.000 euro. De bewoner vond dat bedrag (en de belasting die ze daardoor moest betalen) te hoog en schakelde daarom het bewuste WOZ-bezwaarbureau in. Dat bureau zou vervolgens de proceskosten krijgen.

Slechte staat
Volgens de rechtbank is aan vijf eerdere zaken te zien dat het bureau steeds op dezelfde manier te werk gaat. Het bureau laat gemeentes namens de cliënten weten dat de woningen (deels) in slechte staat zijn. Als de gemeente tijdens de bezwaarfase vraagt om dat te onderbouwen met foto's wordt er niet gereageerd, waardoor er een beroepsfase volgt. In die fase toont het bureau alsnog foto's en wordt de WOZ-waarde doorgaans bijgesteld.

Dat gebeurde in dit geval ook. De WOZ-waarde ging naar 297.000 euro. In het vonnis schrijft de rechtbank dat er onnodig wordt geprocedeerd, 'kennelijk voor gewin van het bureau, met het oog op een te verkrijgen proceskostenvergoeding in beroep'. "De onderhavige zaak - waar in de beroepsfase alsnog foto's zijn overgelegd en waarin op basis daarvan partijen het al snel eens zijn geworden over de WOZ-waarde getuigt van deze handelwijze en daarmee is onnodig een beroepsfase uitgelokt."

Geen geld 
De rechtbank rekent het gedrag van het bureau de bewoner aan. Het gaat hier namelijk om 'onredelijk gebruik van procesrecht'. Toch kost het haar geen geld. De gemeente Diemen gaf namelijk aan 837 euro aan proceskosten te hebben betaald, maar volgens de rechtbank voldoet de onderbouwing van dat bedrag niet aan de voorwaarden.

Het mag namelijk alleen gaan om 'eigen kosten', zoals bijvoorbeeld reiskosten of het inschakelen van een externe rechtsbijstandsverlener. Dat zou hier niet het geval zijn. De gemeente Diemen moet voor de bezwaarfase, de fase die dus nog voor de beroepsfase kwam, wel 720 euro aan proceskosten aan de bewoner betalen.

Oproep
Eerder dit jaar deden gemeentes een oproep aan inwoners om geen commerciële bezwaarbureaus meer in te huren. Dat kost gemeentes honderden tot duizenden euro's. Als inwoners zonder het inschakelen van de externe bureaus bezwaar maken hoeft de gemeente geen proceskosten te betalen. In maart kwam daarnaast het bericht dat de overheid werkt aan maatregelen tegen deze bureaus.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.