Zelenskyy: Oorlog komt naar Rusland toe

Gisteren sloegen er weer drones in op enkele kilometers van het Kremlin te Moskou. Een kantoorgebouw dat meerdere ministeries huisvest werd geraakt. President Zelenskyy van Oekraïne gaf op Telegram aan dat het natuurlijk, eerlijk en onvermijdbaar is dat ook in Rusland zelf doelen geraakt zullen worden. 

"Oekraïne wordt sterker", zei Zelenskyy op zondag. De Russische agressie faalt op het slagveld. "Vandaag is de 522e dag van de zogenaamde 'speciale militaire operatie' waarvan de Russische leiders aannamen dat deze een week of twee zou duren."

Tegelijkertijd waarschuwde de president voor nieuwe Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne in de komende winter. "We moeten ons ervan bewust zijn dat Russische terroristen deze winter onze energiesector en belangrijke activa kunnen blijven aanvallen, net als vorig jaar", zei Zelenskyy. In Ivano-Frankivsk werden de voorbereidingen voor "alle mogelijke scenario's" besproken.

"Hoezeer de Russische autoriteiten ook proberen te doen of alles is onderschept... we hebben iets geraakt", zei Yuri Ihnat, woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, tegen de Kyiv Independent. De drone-aanvallen op Moskou waren bedoeld om de Russen zelf te raken, die sinds het begin van de totale oorlog tegen Oekraïne weinig merken van de oorlog in Oekraïne, de oorlog  is voor de Russische burgers ver weg, legde hij uit. Rusland valt al bijna anderhalf jaar Oekraïense steden en dorpen aan, waarbij veel Oekraïners om het leven komen..

Moskou ligt op ongeveer 500 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens. Het stedelijk gebied en de omgeving van de Russische hoofdstad waren sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nog maar zelden doelwit geweest. Onlangs zijn er echter verschillende drone-aanvallen op Moskou geweest, waarvoor de Russische autoriteiten Oekraïne de schuld gaven.

Het Russische ministerie van Defensie meldde ook een poging tot een Oekraïense aanval met 25 drones op het Krim-schiereiland, dat Rusland illegaal heeft geannexeerd.