F1: Uitslag Grand Prix van België

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Nederlander won in de Formule 1 al voor de achtste maal op rij en deed dat ditmaal voor teamgenoot Sergio Perez die ook de tweede plek in het kampioenschap bezig. Charles Leclerc bezette de laatste plek op het podium.

Leclerc startte de race vanaf poleposition nadat Verstappen vijf plaatsen terug moest vanwege een versnellingsbakwissel. Nico Hülkenberg vertrok vanuit de pits na de wissel van diverse motoronderdelen. Leclerc was goed weg, maar had Perez in zijn versnellingsbak die op het eerste rechte stuk gelijk de leiding pakte. Lewis Hamilton sloot aan op plek drie, met de goed gestarte Verstappen in zijn versnellingsbak. De Nederlander deed het richting eerste bocht nog rustig aan, maar daarna pakte hij zowel Oscar Piastri als Carlos Sainz. Laatstgenoemde had schade aan zijn Ferrari, terwijl Piastri met een kapotte McLaren stilviel naast de baan. Uit de beelden bleek dat ze elkaar raakten in de eerste bocht.

Perez trok snel een gaatje met Leclerc die Hamilton en Verstappen in zijn kielzog had. Daarachter wist Fernando Alonso Sainz te passeren met daarachter de goed gestarte Yuki Tsunoda en Alexander Albon die in de beginfase Lando Norris en Lance Stroll passeerde. Norris voelde zich niet op zijn gemak, want de Brit viel snel terug en ook Sainz moest posities prijsgeven.

Het duurde zes rondes voordat Verstappen Hamilton voorbij was waarna de Nederlander op jacht ging naar Leclerc. Dat duurde enkele rondes voordat de Red Bull voorbij de Ferrari was. Verder naar achteren waren er mede door de eerste stops veel inhaalacties waarbij het hele veld flink door elkaar gehusseld werd.

Vooraan stopte Hamilton na twaalf ronden, waarna Perez en Leclerc volgden. Verstappen ging nog een ronde langer door, waardoor de verschillen gelijk bleven tot Verstappen op zijn nieuwe rubber gas gaf en het gat met Perez snel dichtte. De Nederlander wist zijn teamgenoot snel te verschalken, terwijl nummer drie Leclerc nog niets te duchten had van Hamilton. Daarachter reed Alonso, voor de nog niet gestopte George Russell, Lance Stroll, Pierre Gasly, Tsunoda en Esteban Ocon.

Net voor halverwege de race begon het te regenen, maar het was te weinig om te wisselen naar de intermediates. Het water op de baan zorgde voor tempoverschillen en diverse inhaalacties, waardoor plotseling Norris met zijn McLaren weer op een positie in de punten reed. Na acht ronden stopte het met regenen en werd de baan droger en droger.

Op twee derde van de race ging het veld nogmaals naar binnen voor de tweede en laatste stop waarbij Verstappen wederom als laatste van rubber wisselde. In de slotfase wisten de Alpinecoureurs Gasly en Ocon door fraaie inhaalacties nog iets naar voren te komen.

Na 44 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd met een ruime voorsprong op Perez en Leclerc. Hamilton eindigde op plek vier, voor Alonso, Russell, Norris, Ocon, Stroll en Tsunoda die AlphaTauri een puntje schonk.