Verstappen snelste in sprint shootout in België

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de sprintrace voor de Grand Prix van België. De Nederlander was op een opdrogende baan met een tijd van 1.49,056 slechts elf duizendste sneller dan Oscar Piastri en 25 duizendste sneller dan Carlos Sainz.

De start van de sprint shootout werd vertraagd doordat het geregend had. Een half uur later dan gepland mochten de coureurs in actie komen, waarbij de baan steeds droger werd. Dit betekende dat de rondetijden steeds sneller werden en het stuivertje wisselen was. Enige team dat de plank compleet missloeg was Haas. Het liet Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg eerst een installatieronde rijden en kreeg het daarna niet voor elkaar om het duo een fatsoenlijke rondetijd te laten noteren. Bovendien brak in de pits nog een deel van de krik af en was Hülkenberg hier slachtoffer van. Ook Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou waren na deze sessie klaar.

In deel twee droogde de baan steeds verder op, waardoor een aantal rijders wachtte met het neerzetten van een tijd. Lance Stroll was de eerste die naar slicks wisselde, maar de Canadees was net te vroeg en crashte. Hij veroorzaakte een rode vlag, waardoor Alexander Albon, Logan Sargeant, Stroll en Fernando Alonso geen tijd neer konden zetten. Daniel Ricciardo kon dat wel maar was net te langzaam.

Lewis Hamilton opende in het laatste deel het bal met de snelste tijd, maar in de tweede snelle ronde waren bijna alle rijders fors sneller. Het werd spannend in de strijd om de eerste plek en uiteindelijk ging Verstappen als laatste onder de vlag door met de snelste tijd. De Nederlander was maar een fractie van een seconde sneller dan Piastri en Sainz. De vierde plek was voor Charles Leclerc, voor Lando Norris en Pierre Gasly. George Russell en Hamilton reden elkaar flink in de weg, waardoor Hamilton als zevende zal starten, voor Sergio Perez, Esteban Ocon en Russell.