Bosbranden blijven Rhodos teisteren

Op het Griekse eiland Rhodos zijn honderden brandweerlieden nog steeds bezig de zware bosbranden te bestrijden. De krachtige wind bemoeilijkt de werkzaamheden en zorgt ervoor dat het vuur zich verder verspreidt. Op dit moment verblijven duizenden evacués in noodopvanglocaties of op het vliegveld.

Er zijn geen gewonden gemeld als gevolg van de bosbranden. Sinds gisteren hebben al zeker 19.000 mensen hun huis of vakantieaccommodatie verlaten. 

Volgens de regering in Athene werden 16.000 mensen over land naar andere regio's vervoerd en 3.000 over zee vanaf de stranden. Het is de grootste evacuatieoperatie die ooit in Griekenland heeft plaatsgevonden.

Het kan nog dagen duren voordat de branden onder controle zijn. Er zijn momenteel drie branden in het zuiden en zuidoosten van Rhodos. Hitte en wind bemoeilijken het bluswerk. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen zich verder naar het noorden verspreiden. Grote delen van centraal Griekenland, het grotere gebied van Athene en het schiereiland Peloponnesos worden momenteel ook getroffen door bosbranden.

Niet alle geëvacueerde toeristen willen het eiland verlaten. Zo'n vijftig Nederlandse geëvacueerde vakantiegangers hebben aangegeven hun vakantie voort te willen zetten op veilige delen van Rhodos volgens Tui. Corendon meldt dat er zo’n veertig Nederlanders al veilig per vliegtuig naar huis zijn vertrokken. Voor nog eens honderdenzestig andere vakantiegangers zoekt de reisorganisatie nog een passende oplossing.