Bol loopt in fenomenale race naar 3e tijd ooit, sensationele 200 meter Lyles

In het Queen Elizabeth Olympic Park is zondag de laatste Diamond League-wedstrijd afgewerkt voorafgaand aan het wereldkampioenschap atletiek, dat volgende maand in Boedapest gehouden wordt. Het werd weer een heerlijke atletiekmiddag, zeker ook vanuit Nederlands oogpunt.

400m horden vrouwen
Femke Bol was uiteraard weer de grote topfavoriete en dat maakte ze nog meer waar dan ooit: met een werkelijk fenomenaal goed doorgetrokken race knalde ze naar een bizarre 51,45 seconden, de derde tijd ooit gelopen - alleen Sydney McLaughlin was ooit sneller, vorig jaar zelfs twee keer. Achter het Diamond League- en Europees record van Bol was plek twee met 53,75 seconden voor de Jamaicaanse Janieve Russell, één honderdste van een seconde voor de Amerikaanse Shamier Little.

Kogelstoten mannen
De Amerikaan Ryan Crouser was uiteraard weer de beste: vijf van zijn zes pogingen zouden goed zijn geweest voor de winst, maar zijn vijfde was met 23,07 meter de beste. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh werd met 22,58 meter tweede, voor de 21,87 meter van de Amerikaan Joe Kovacs.

4x100m vrouwen
Nederland liep een bijzonder sterke race: N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya tekenden voor 42,38 seconden, niet ver boven het nationale record, en klopten daarmee een uiterst sterk Amerikaans team (42,47) en het eerste Britse team (42,59).

4x100m mannen
Hensley Paulina, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Raphael Bouju vertegenwoordigden Nederland, maar de ploeg finishte niet - de laatste wissel ging mis. Japan pakte in een gedeelde beste wereldjaarprestatie van 37,80 seconden verrassend de winst, voor de 38,00 en 38,14 van de twee Britse teams.

1500m mannen
Narve Nordås had er bij afwezigheid van landgenoot Jakob Ingebrigtsen zin in, maar hij kwam nét tekort: de Amerikaan Yared Nuguse snelde er in de laatste meters voorbij en won in 3:30,44 minuten. Nordås werd met 3:30,58 minuten tweede, twee honderdsten voor de Brit Neil Gourley.

5000m vrouwen
Sifan Hassan hoopte goede vorm te tonen richting het wereldkampioenschap, maar de Nederlandse kwam dit keer juist op topsnelheid tekort. In de laatste 100 meter snelde de Ethiopische Gudaf Tsegay er voorbij naar een geweldige 14:12,29 minuten, de vijfde tijd ooit gelopen. De Keniaanse Beatrice Chebet snelde naar 14:12,92 en plek twee, voor Hassan, die met 14:13,42 wel bijna tien seconden van haar eigen Nederlandse én Europese record af haalde. Maureen Koster vocht zich naar een fantastisch PR van 14:47,52 minuten, dertien seconden sneller dan ooit en goed voor de limiet voor het WK én de Olympische Spelen.

110m horden mannen
De Amerikaan Grant Holloway was weer eens de beste: met een uitstekende race snelde hij naar de winst in 13,01 seconden. De Japanner Shunsuke Izumiya was verrassend snel met 13,06 seconden en plek twee, voor de 13,25 van de Amerikaan Jamal Britt.

3000m steeplechase vrouwen
De niet aan elkaar gerelateerde Jackline en Beatrice Chepkoech uit Kenia gingen er vroeg vandoor en liepen in prima tempo door, tot een kleine kilometer voor de finish: Jackline Chepkoech zette een enorme versnelling in, hield stand en snelde naar een wereldjuniorenrecord van 8:57,35 minuten, de elfde tijd ooit gelopen. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech werd in 9:04,34 minuten tweede, ruim voor de 9:16,10 van de Britse Aimee Pratt.

Discuswerpen mannen
Geen slechte wedstrijd, maar echt fantastisch was het wat afstanden betreft ook niet, spannend wel. De Zweed Daniel Ståhl was met 67,03 meter in zijn vierde worp de beste, voor de 66,77 meter van de Australiër Matthew Denny. Plek drie ging met 66,02 meter, ietwat teleurstellend, naar de Sloveen Kristjan Ceh.

400m mannen
Een bijzonder spannende race, waarin tot de laatste meters nog drie mannen kans hadden op de winst. Die ging uiteindelijk naar de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die in 44,36 seconden naar de winst snelde, vlak voor de Amerikanen Bryce Deadmon (44,40) en Vernon Norwood (44,46) - Liemarvin Bonevacia werd in 45,51 seconden zevende.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Finse Wilma Murto maakte een zeer goede indruk en sprong over 4,80 meter. Dat deed de Amerikaanse Katie Moon ook, maar Murto had minder foutsprongen en pakte zo de winst, terwijl Tina Sutej uit Slovenië met 4,71 meter derde werd.

200m mannen
Het werd niet alleen een fantastische race, het werd misschien wel een van de beste races ooit. De Amerikaan Noah Lyles was hard op weg naar de winst en pakte die ook in een fantastische 19,47 seconden, de tiende tijd ooit gelopen. Letsile Tebogo kwam echter geweldig opzetten en de net 20-jarige Botswaanse sprintsensatie knalde naar een fantastisch Afrikaans record van 19,50 seconden. Plek drie ging in een Brits record naar Zharnel Hughes, die met 19,73 seconden welgeteld één honderdste van een seconde boven het uit 1979 (!) stammende Europese record van Pietro Mennea bleef.

100m vrouwen
Ook hier ging het hard: Marie-Josée Ta Lou maakte grote indruk en snelde naar een overtuigende zege in 10,75 seconden. De Britse Dina Asher-Smith liet zien eindelijk echt in WK-vorm te komen en pakte een prima tweede plek in 10,85 seconden, voor de 10,94 van dé sprintster van het jaar, de Jamaicaanse Shericka Jackson.

800m vrouwen
Het stadion zat grotendeels vol, onder meer voor superster Keely Hodgkinson, maar die moest helaas verstek laten gaan op het laatste moment. Toch konden de Britten juichen, want Jemma Reekie sprintte knap naar de winst in een meetingrecord van 1:57,30 minuten, voor de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin (1:57,61) en de Oegandese Halimah Nakaayi (1:57,62).

Verspringen vrouwen
Met 6,98 meter in haar eerste poging gooide Quenesha Burks de wedstrijd al vrij snel op slot, niemand kwam meer in de buurt. Plek twee was met 6,72 meter voor de Australische Brooke Buschkuehl, dezelfde afstand als Tara Davis-Woodhall. De Amerikaanse had echter 6,70 meter als op één na beste sprong staan, één centimeter minder ver dan Buschkuehl, die zo tweede werd.

Hoogspringen mannen
Het werd een mooi gevecht tussen de Amerikaan JuVaugh Harrison en de Qatarees Mutaz Essa Barshim, die uiteindelijk het hoofd moest buigen: Harrison sprong over 2,35 meter, voor Barshim eindigde het bij 2,33 meter. Plek drie was ietwat verrassend voor de Belg Thomas Carmoy met 2,27 meter.