Pogacar wint laatste bergrit in Tour de France

De laatste bergrit in de Tour de France is gewonnen door Tadej Pogacar. In een sprintje met vijf was de Sloveen de snelste voor Felix Gall, en Jonas Vingegaard. Voor Pogacar was het zijn tweede ritzege in de Tour de France.

Veel spanning in de strijd om het geel was er voor de laatste bergrit niet, maar voor de derde plaats in het eindklassement was het nog wel spannend. Adam Yates stond voorafgaand aan de twintigste rit op de derde plaats, vlak daarachter gevolgd door Carlos Rodríguez en zijn tweelingbroer Simon Yates. Vrij snel in de rit kwam Rodríguez hard ten val, waar ook Sepp Kuss bij betrokken was.

Die valpartij in de afdaling zorgde voor wat verschillen in het peloton en Jonas Vingegaard zat in de eerste groep, terwijl Pogacar niet mee was en hij zijn team op kop zette om het verschil met de eerste groep te dichten. Dat lukte uiteindelijk, mede doordat Vingegaard zich samen met zijn ploeggenoot Dylan van Baarle liet terugzakken.

Giulio Ciccone kwam op de eerste vier beklimmingen van de dag als eerste boven en daarmee stelde hij zijn bolletjestrui veilig, daarna ging de aandacht vooral naar Thibaut Pinot. De populaire Fransman, die dit jaarafscheid neemt van het profwielrennen, zat samen met Mattias Skjelmose, Warren Barguil, Chris Harper, Valentin Madouas, Maxim Van Gils, Kevin Vermaerke en Rigoberto Uran in de kopgroep, maar op de Petit Ballon ging hij er alleen vandoor. Op die klim stond het helemaal vol met zijn fans en zou hij ook als eerste boven komen.

Met nog één klim te gaan mocht Pinot even hopen op ritwinst, maar na een aanval van Pogacar vroeg op de slotklim werd de populaire Fransman bijgehaald door de Sloveen en Jonas Vingegaard. Ook Felix Gall kon de twee beste renners van de Tour de France volgen. Na de top konden ook Adam en Simon Yates de aansluiting maken, waarna in een sprint Pogacar duidelijk de snelste was. Hij boekte zijn tweede ritzege deze Tour.

Vingegaard kwam als derde over de streep en mag zondag zijn tweede Tour de France-winst vieren op de Champs-Élysées.

Results powered by FirstCycling.com