Ruim 50°C in Death Valley Californië

De extreme hittegolf in het zuiden van de Verenigde Staten heeft een hoogtepunt bereikt. In de beroemde Death Valley in de staat Californië werd zaterdagmiddag 51 graden Celsius gemeten. Zondag werd zelfs een recordtemperatuur van 54 graden vastgesteld. In het nationale park, dat in de zomer een van de heetste en droogste streken op aarde is, brengt zelfs de nacht, met 38 graden, geen verkoeling.

In Zuid- en Midden-Californië werden zaterdag maximumtemperaturen van 41 tot 43 graden bereikt. De Amerikaanse weerdienst waarschuwde eerder in grote delen van het land voor een "extreem heet en gevaarlijk weekend". Hittewaarschuwingen waren van kracht voor tientallen staten van Florida in het zuidoosten via Louisiana en Texas tot Arizona, Nevada en Californië in het zuidwesten.

De regio kampt al dagen en soms zelfs weken met intense hitte. In de hoofdstad van Arizona, Phoenix, zijn de temperaturen al 16 dagen boven de 43 graden en zaterdagmiddag zelfs 47 graden gemeten. De inwoners van de megastad worden opgeroepen om vanwege de "extreme hitte" zo min mogelijk naar buiten te gaan, veel te drinken en luchtige kleding te dragen.

In Texas zijn in de stad El Paso aan de grens met Mexico gedurende 30 opeenvolgende dagen temperaturen van boven de 38 graden gemeten. In Houston riep de energieleverancier Reliant Energy mensen op om van zaterdag tot maandag van 14.00 uur tot 22.00 uur zuinig om te gaan met elektriciteit omdat airconditioningsystemen het verbruik enorm hebben verhoogd.

En tot nu toe is er geen afkoeling in zicht: Meteorologen verwachten dat de hitte in het westen van de VS in ieder geval het hele weekend aanhoudt en dat het begin volgende week nog heter zal worden in het zuiden.

Boven het zuiden van de Verenigde Staten heeft zich een zogenaamde hittekoepel gevormd, een hogedrukgebied dat de warmte als een deksel in een regio vasthoudt. Hitte is de meeste jaren het dodelijkste weerfenomeen in de Verenigde Staten. Volgens wetenschappers zorgt de klimaatverandering ervoor dat hittegolven frequenter, heter en langduriger worden.