FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 juli 2023

Formule E-coureur Dennis slaat slag in strijd om wereldtitel

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde. In een walgelijk heet Rome werden twee races verreden in het wereldkampioenschap Formule E, waar de seizoensontknoping nadert: op 29 en 30 juli wordt het seizoen afgesloten met twee races in Londen.

Race één
Jaguar kende een topkwalificatie en stond met polesitter Mitch Evans en Sam Bird op rij één, voor Sacha Fenestraz (Nissan), Sebastien Buemi (Envision), René Rast (McLaren), Edoardo Mortarra (Maserati), Jake Dennis (Andretti), Maximilian Günther (Maserati), Nick Cassidy (Envision) en Pascal Wehrlein (Porsche) - Abt-coureur Robin Frijns vertrok vanaf de zeventiende plek.

Bij de start wisselden de Jaguars van plek, terwijl Buemi flink wat plekken inleverde - Fenestraz volgde zo op plek drie, voor Rast, Dennis en Cassidy. Wehrlein kwam in het gedrang te zitten en moest de pitstraat in, zijn race was praktisch klaar, terwijl Mortara terug viel naar de tiende plek.

Al vrij snel ramde André Lotterer zijn auto de muur in: safety car. Kort daarna nam Evans de leiding terug, waarna Fenestraz en Rast ook langs Bird reden. Voor Bird werd het kort daarna nog beduidend slechter: hij ging in een snelle bocht wijd, spinde en werd geraakt door Buemi, die zelf forse schade had. Nadat Bird stil kwam te staan werd hij nog geraakt door Mortara, die ook zware schade opliep - de drie zwaarst getroffen coureurs, Bird, Buemi en Mortara, waren gelukkig ogenschijnlijk wel allemaal in orde.

Na een flink stuk opruimen konden we door met Fenestraz, Evans, Rast en Dennis voorop - Bird, Buemi, Mortara en ook Antonio Felix da Costa, Lucas di Grassi en Robin Frijns bleven achter in de pitstraat. Dennis nam Rast snel te grazen, waarna Rast met een probleem naar binnen kwam. Dennis bleef goed door gaan en ging via Evans en Fenestraz zelfs rap naar de leiding.

Via de Attack Modes kwam Dennis achter de sterk naar voren gekomen Günther terecht, terwijl Evans en Cassidy ze allebei waren gepasseerd. Die posities gaven ze niet meer weg en dus ging de race uiteindelijk toch vrij overtuigend naar Evans, voor Cassidy en een knappe derde plek voor Günther.

Race twee
Andretti-coureur Jake Dennis vertrok vanaf poleposition, naast titelrivaal Nick Cassidy van Envision. Norman Nato (Nissan) en Mitch Evans (Jaguar) vertrokken vanaf rij twee, voor Sam Bird (Jaguar), Maximilian Günther (Maserati), Dan Ticktum (NIO), Sebastien Buemi (Envision), Edoardo Mortara (Porsche) en Porsche-coureur Antonio Felix da Costa - Robin Frijns moest het dit keer doen vanaf plek negentien.

Bij de start werd er gelijk weer hevig gevochten, waarbij Dennis de leiding behield, voor Cassidy, Evans, Nato, Bird en Ticktum. Al snel ging het voorin fout: Evans verremde zich en knalde over de auto van Cassidy heen, voor beiden was de kans op een goed resultaat verkeken en de safety car betrad logischerwijze de baan, zodat er wat troep opgeruimd kon worden.

Na een paar ronden konden we door en behield Dennis de leiding, voor Nato, Bird en Ticktum. Nato raakte Dennis vervolgens en beschadigde zijn voorvleugel vrij fors, maar kon toch doorrijden en deed dat met een prima tempo. Dennis behield de leiding ook rond de Attack Modes en pakte een uitstekende overwinning, Nato hield knap stand op plek twee en Bird completeerde het podium - Frijns haalde de finish wederom niet.

Kampioenschap
In het kampioenschap heeft Dennis een mooie slag geslagen, hij staat nu bijna één volle overwinning voor op Cassidy. In theorie kunnen Evans en Wehrlein de titel ook nog pakken, maar dan moeten er in Londen wel rare dingen gaan gebeuren en mag Dennis sowieso nauwelijks punten pakken.

Rusland stopt graandeal, Oekraïne wil doorgaan met graan leveren

Het stoppen Rusland met de graanovereenkomst heeft internationaal tot verontwaardigde reacties geleid. Oekraïne kondigde ondertussen aan dat het leveringen over de Zwarte Zee zou voortzetten - zelfs zonder veiligheidsgaranties.

De graandeal werd bijna een jaar geleden uitonderhandeld en was bedoeld om ervoor te zorgen dat landbouwgoederen veilig over de Zwarte Zee konden worden verscheept. Na twee verlengingen heeft Rusland nu aangekondigd uit de overeenkomst te stappen - deze loopt officieel 's maandagavond af. Oekraïne wil nu verder zonder Russische veiligheidsgaranties. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy bekendgemaakt, aldus zijn perswoordvoerder.

"Zelfs zonder Rusland moet er alles aan worden gedaan om deze Zwarte Zee-corridor te gebruiken", zei Zelenskyy tegen Afrikaanse journalisten, volgens een Facebook-verklaring.

Reders staan klaar om Oekraïense havens aan te doen voor graanleveringen. De overeenkomst tussen Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties is nog steeds van kracht, ook zonder Moskou. Alleen de afzonderlijke overeenkomst tussen Rusland, Turkije en de VN werd beëindigd. Zelenskyy zei niet hoe de veilgheid van de schepen en hun goederen in het oorlogsgebied moet worden verzekerd.

Duizenden tonnen graan uit Oekraïne
Volgens de VN is er tot nu toe meer dan 32 miljoen ton landbouwprodukten vanuit Oekraïne geëxporteerd naar 45 landen als onderdeel van het initiatief. Meer dan 1.000 schepen hebben de Oekraïense havens verlaten. De export van landbouwproducten is de afgelopen maanden teruggelopen. Oekraïne beschuldigde Rusland van het uitstellen van de afgesproken inspecties in Turkije.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) benadrukte dat het initiatief de wereldmarktprijzen voor voedsel heeft verlaagd en bijdraagt aan de strijd tegen honger. Met behulp van de overeenkomst kon het Wereldvoedselprogramma van de VN WFP ook 725.000 ton tarwe naar crisislanden als Afghanistan of Somalië brengen. Het initiatief had ook een politieke dimensie: het werd beschouwd als de enige langetermijnovereenkomst tussen de strijdende partijen Rusland en Oekraïne.

VN-chef: 'Levenslijn voor wereldwijde voedselzekerheid'
VN-secretaris-generaal António Guterres was diep teleurgesteld. De overeenkomst was een "reddingslijn voor wereldwijde voedselzekerheid en een baken van hoop in een onrustige wereld", vertelde Guterres aan journalisten in New York. "Men heeft de keuze om aan dergelijke overeenkomsten deel te nemen. Maar lijdende mensen overal en ontwikkelingslanden hebben geen keus."

Guterres had vorige week een brief aan Poetin geschreven met voorstellen om de overeenkomst te redden. "Ik ben diep teleurgesteld dat er geen gehoor is gegeven aan mijn suggesties", zei hij. Desalniettemin zouden de Verenigde Naties hieraan blijven werken, zei Guterres. "Ons doel moet blijven om voedselzekerheid en wereldwijde prijsstabiliteit te bevorderen."

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, beschreef de Russische acties als een "daad van wreedheid". "Terwijl Rusland politieke spelletjes speelt, zullen echte mensen lijden", zei ze tegen verslaggevers.

De gevolgen van de mislukte deal zijn nog niet te overzien. Er wordt echter gevreesd voor stijgende prijzen en leveringsknelpunten. Dit zal vooral ten koste gaan van importeurs van broodgranen in Arabische landen, Afrika en Azië. 

Rusland: 'beloften zijn niet nagekomen'
Maandagmorgen verklaarde het Kremlin de graanovereenkomst 'de facto' beëindigd. De delen uit de overeenkomst die betrekking hebben op Rusland zijn niet nagekomen, zei de Russische regeringswoordvoerder Dmitry Peskov in Moskou. Maar zodra aan de Russische voorwaarden is voldaan, stapt Rusland weer in de deal. In de kern gaat het om westerse sancties die, vanuit Russisch perspectief, voorkomen dat betalingen voor Russische landbouwexport worden verwerkt. Moskou dreigde al enkele weken de overeenkomst niet te verlengen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft verdere gesprekken met Poetin aangekondigd. Een verlenging van de overeenkomst zou mogelijk kunnen zijn vóór het bezoek van de Russische president aan Turkije, dat gepland staat voor augustus, zei hij. De onderhandelingen hierover zijn al gaande.

Overeenkomst kwam tot stand in juli 2022
Na het begin van de aanvalsoorlog tegen Oekraïne in februari 2022 blokkeerde Rusland de zee-export van het buurland. In juli 2022 kwamen Oekraïne, Rusland en Turkije als partijen in Istanbul tot overeenstemming over het Black Sea Grains Initiative. De VN trad hierbij op als bemiddelaar. De overeenkomst is meerdere keren verlengd. In Istanbul werd een tweede akkoord bereikt tussen de Verenigde Naties en Rusland.

In een 'Memorandum of Understanding' stemden de VN ermee in de onbelemmerde export van Russisch voedsel en meststoffen naar de wereldmarkten te steunen. Rusland klaagde herhaaldelijk over het gebrek aan uitvoering van het memorandum. Zo heeft de regering-Poetin geëist dat de Russische landbouwbank weer wordt aangesloten op het internationale betalingssysteem SWIFT.

Het voorlopig laatste graanschip arriveerde in Turkije nadat Rusland uit de graandeal stapte op maandag 17 juli. 

'Wereldkampioen teenworstelen dankzij verwijderde teennagels'

Ben Woodroffe, 34, begon 20 jaar geleden met de bizarre sport teenworstelen en heeft de afgelopen twee decennia besteed aan het perfectioneren van zijn techniek om deel te kunnen nemen aan de World Toe Wrestling Championships.

De spoorweg-medewerker verwijderde zijn lichaamshaar om meer wrijving te geven, en liet ook zijn beide grote teennagels verwijderen omdat hij last van de nagels ondervond tijdens het worstelen. Bij teenworstelen probeert men de voet van hun tegenstander vast te houden op een houten plank. Wedstrijden kunnen uren duren.

Britse politie rijdt stuntende motorrijder van de weg

Een snel rijdende motorrijder probeerde zonder succes te ontkomen aan zijn arrestatie. Hij sprong over een hek en dook over een heg nadat hij van zijn motor was gereden.

Joe Onley, 23, reed roekeloos wheelies in Nottinghamshire toen hij werd opgemerkt door een passerend politievliegtuig.

Aanvankelijk had hij niet door dat agenten hem volgden, maar hij maakte dat hij weg kwam toen hij een politieauto zag.

Onley reed onverzekerd en met valse kentekenplaten rond. Zijn rijbevoegdheid is voor twee jaar ontzegd.

Verdachte aangehouden voor dodelijk steekincident Leiden

Op maandagmiddag 17 juli rond 15:25 uur heeft de politie na uitvoerig onderzoek een 38-jarige man uit Leiden aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het dodelijke steekincident dat vrijdag 14 juli plaats vond in Leiden.

Dat dodelijke steekincident vond plaats in een pand aan de Oude Rijn in Leiden. Rond 09.25 uur kwam een man het pand binnen en stak om nog onduidelijke redenen drie slachtoffers neer. Na het incident is de dader gevlucht. Agenten hebben direct hulp verleend aan de slachtoffers en de politie is een grootschalig opsporingsonderzoek gestart. Een van de slachtoffers, een 66-jarige man, overleed aan zijn verwondingen. De twee andere slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Beide slachtoffers zijn buiten levensgevaar.

Het onderzoek leidde nog dezelfde dag rond 15:00 uur tot de aanhouding van een 39-jarige man uit Leiden. Nadat de politie deze verdachte aan hield ging het opsporingsonderzoek onverminderd door. Een onderdeel van dat onderzoek is het uitzoeken van de rol van de aangehouden verdachte bij het incident. De aanhouding en inverzekeringstelling van de op vrijdag aangehouden man is vandaag getoetst door de Rechter-Commissaris en is als rechtmatig beoordeeld.

De politie is sinds vrijdagochtend onafgebroken bezig geweest met het onderzoek naar en het opsporen van de dader van het incident. De voortgang van het onderzoek leidde maandag tot de aanhouding van een 38-jarige man uit Leiden. De man is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor en zit in volledige beperkingen, het onderzoek is nog in volle gang.

BIJ1 verdwijnt uit Amsterdamse raad na afsplitsing door 'toxische werksfeer'

BIJ1-raadsleden Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen verlaten de fractie. Reden is de "toxische, structureel onveilige" werksfeer waar ze mee te maken hebben, zeggen ze in het NRC. Beiden gaan verder als zelfstandige raadsleden. Met hun vertrek heeft de partij geen vertegenwoordiger meer in Amsterdamse raad.

Ahmadi en Veldhuyzen zeggen in de krant zich "sociaal-emotioneel onveilig" te voelen. In de partij zou veel wantrouwen, machtsmisbruik en gebrek aan transparantie zijn, zo lezen we op AT5.nl.

"We zijn op het punt gekomen dat er onoverkomelijke morele, principiële en politieke bezwaren zijn om nog voor deze partij uit te komen", zegt Veldhuyzen, die al bijna een jaar thuiszit met een burn-out.

Machtsstrijd
Binnen de partij zou volgens Ahmadi geen recht worden gedaan aan de verschillende minderheden die in de partij zitten. Ahmadi, van Afghaanse komaf, zegt regelmatig "te wit" genoemd te zijn: "Daarmee werd bedoeld: je bent minder relevant voor de partij. Ik kreeg te horen: welke uitdaging heb jíj in de maatschappij?”, vertelt ze.

Veldhuyzen diende naar eigen zeggen vorig jaar een klacht in tegen de toenmalig voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de partij: "Toen kreeg ik een telefoontje van een vriend van mij. Hij zei: Bro, watch your back. In de partij word je een antizwarteracist genoemd.”

De aanleiding voor beide raadsleden om juist nu zelfstandig door te gaan, is een artikel met fractievoorzitter Dinah Bons in Het Parool, waarin ze zei dat de gemeenteraad voor Ahmadi "misschien niet de beste plek voor haar is”.

De twee krijgen naar eigen zeggen amper bijstand van partijleider Sylvana Simons: "Toen ik in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onzichtbaar werd gemaakt, heb ik twee uur lang wanhopig met Sylvana aan de telefoon gehangen. Daarna heeft ze nooit meer contact opgenomen.”

Meerdere problemen
Het rommelt al langer in de partij. Vorig jaar september stapte het voltallig bestuur van het Amsterdamse afdeling van BIJ1 al op. Volgens het bestuur was destijds sprake van racisme binnen de partij, zat het niet goed met de partijleiding en was er sprake van fraude op de ledenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Daarvoor splitste raadslid Carla Kabamba zich af en ging ze verder als eenmansfractie. Reden hiervoor was de benoeming van Dinah Bons als fractievoorzitter. Bons verving de wegens ziekte vertrokken oud-fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen.

Ahmadi en Veldhuyzen willen na de verkiezingen zich blijven inzetten tegen uitsluiting. Een nieuwe partij beginnen, zien ze niet zitten.

Bons zegt bij het NRC geen reactie op het vertrek te willen geven, omdat ze ook deel uitmaakt van het landelijke partijbestuur. Duo-raadslid Vreer Verkerke en fractie-ondersteuners Anja Meulenbelt en Emiel Bottenheft zeggen dat Bons "absoluut onrecht aangedaan” wordt met de aantijgingen van Ahmadi over haar leiderschap.

Xbox Live stopt, wordt Xbox Game Pass Core

Xbox Live, het online netwerk van Xbox sinds 2002, stopt ermee per 14 september. Xbox Live zal op die datum volledig geïntegreerd worden in Xbox Game Pass, wat betekent dat er dan vier verschillende Xbox Game Pass-abonnementen beschikbaar zullen zijn.

Het nieuwe abonnement dat Xbox Live Gold zal vervangen heet Xbox Game Pass Core. Met de integratie naar Xbox Game Pass zal dit abonnement wel veranderen. Het Core-abonnement geeft je toegang tot online multiplayer, net zoals Xbox Live Gold dat deed. Abonnees zullen nu ook toegang hebben tot een select aantal games uit het normale Xbox Game Pass-assortiment. Games with Gold, het programma waarbij Gold-leden iedere maand enkele games zonder extra kosten konden claimen, stopt per 1 september. Alle games die voorheen via Games with Gold zijn geclaimd, blijven in de toekomst gewoon speelbaar voor alle Xbox Game Pass-abonnees. Xbox Game Pass Core behoudt zijn huidige prijs van €6,99 per maand, en voor Xbox Live Gold-leden word hun abonnement automatisch omgezet naar Xbox Game Pass Core.

Voor de overige Xbox Game Pass-abonnementen veranderd er niets. Wanneer Xbox Game Pass Core start op 14 september, zullen er meer dan 25 games speelbaar zijn voor Xbox Game Pass Core-leden. Momenteel zijn er 19 daarvan aangekondigd, en deze zijn als volgt:

  • Among Us
  • Descenders
  • Dishonored 2
  • Doom Eternal
  • The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
  • Fable Anniversary
  • Fallout 4
  • Fallout 76
  • Forza Horizon 4
  • Gears 5
  • Grounded
  • Halo 5: Guardians
  • Halo Wars 2
  • Hellblade: Senua's Sacrifice
  • Human Fall Flat
  • Inside
  • Ori and the Will of the Wisps
  • Psychonauts 2
  • State of Decay 2

Nieuwe titels voor Xbox Game Pass Core zullen zo'n 2 tot 3 keer per jaar worden aangekondigd.

Het nutteloze feitje van de dag: De langste van het land

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Om de hernieuwde reeks nutteloze feitjes af te trappen komen we eerste nog even terug op een feitje van de vorige reeks. Destijds beloofde uw redacteur terug te komen op een feitje waar enige discussie over ontstond. Zo kon je op 2 december 2021 lezen dat de Linge de langste, geheel in Nederland liggende rivier zou zijn. Dat klopt niet en daarom trappen we de come back van deze rubriek af met een rectificatie. De (Gelderse) IJssel is namelijk met 127 kilometer formeel de langste rivier die alleen door het grondgebied van Nederland stroomt en van begin tot eind dezelfde naam draagt.

De IJssel bij Zwolle (WikiCommons/Ogidya)
De IJssel bij Zwolle (WikiCommons/Ogidya)

BZN? Boete!

Ben je fijn met vrienden op ’t Spaarne in Haarlem aan het varen in je sloep, krijg je zomaar een boete!

Vanuit Heemstede de rivier op varend werden zij gecontroleerd op alcohol en legitimatie. Dat was allemaal in orde. De dienstdoende agent zocht echter verder en vond toch een verbaliseerdare overtreding: BZN.

De eigenaar van de sloep maakte zich schuldig aan het gebruik van een Boot Zonder Naam. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat ook een kleine motorboot een naam moet hebben die overeenkomt met het registratieformulier, maar dat de naamkeuze wel vrij is.

Welke naam het sloepje gedoopt zal worden is niet bekend.

IndyCar-coureur Lundgaard domineert in straten Toronto en pakt eerste zege

In de straten van Toronto is zondagavond de enige Canadese race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. De Grand Prix of Toronto werd een vermakelijk schouwspel, hoewel de strijd om de winst aan het einde niet zo spannend meer was.

Poleposition was voor Christian Lundgaard, die Scott McLaughlin naast zich had staan. Op rij twee stonden Pato O'Ward en Marcus Ericsson, voor Felix Rosenqvist, Will Power, Scott Dixon, Kyle Kirkwood, Romain Grosjean, Marcus Armstrong, Josef Newgarden en de van plek twaalf startende Rinus van Kalmthout.

Het oplijnen voor een rollende start kreeg men zoals gebruikelijk niet echt goed voor elkaar, hoewel het dit keer nog een beetje acceptabel was en we dus konden beginnen aan 85 ronden. Dat ging na krap één bocht al fout: in het achterveld reden onder meer Ryan Hunter-Reay, Jack Harvey en IndyCar-debutant Tom Blomqvist tegen elkaar aan, waardoor in totaal zes man stil kwamen te staan.

Nadat de boel was opgeruimd konden we echt gaan racen, met Lundgaard, McLaughlin, O'Ward, Ericsson, Dixon en Rosenqvist voorop. Na een ronde of zeventien was Rosenqvist de eerste van de voorste mannen die zijn eerste pitstop maakte, Lundgaard volgde iets later vanaf een ruime koppositie - de op de harde banden vertrokken McLaughlin, Ericsson, Dixon en Power bleven allemaal langer buiten.

Na 35 ronden kwam ook McLaughlin binnen, hij betrad een handvol seconden achter Lundgaard de baan weer. Nadat ook de rest was gestopt was de orde voorin weer wat hersteld: Lundgaard had de leiding, ruim voor McLaughlin, O'Ward en Kirkwood, met achter hen de stevig knokkende Ericsson, Newgarden, Power en Dixon.

Halverwege de race kwam de safety car de baan op: Romain Grosjean had zijn auto tegen de muur geparkeerd. Onder meer Kirkwood, Palou, Rosenqvist en Colton Herta kwamen tijdens de caution binnen voor nieuwe banden en gokten erop dat ze de race daar verder mee uit konden rijden. Met Lundgaard voorop konden we door, maar Helio Castroneves stond na nog niet één bocht al achterstevoren dankzij een tik van Kirkwood: caution.

Tijdens deze caution kwamen Lundgaard, O'Ward, Ericsson, Newgarden en Power toch maar binnen, maar McLaughlin en Dixon reden ook nu door, net als de daardoor ineens op plek drie rijdende Van Kalmthout. Zo konden we door voor nog ruim dertig ronden, met McLaughlin, Dixon en Van Kalmthout voorop - dat waren de drie die sowieso nog moesten stoppen, de door Kirkwoord, Herta, Palou en Lundgaard aangevoerde rest hoopte het uit te kunnen rijden.

Een kleine tien ronden later kwam Van Kalmthout zijn laatste stop maken, maar dat ging niet goed: de auto kwam niet goed omhoog, waardoor er kostbare seconden verloren gingen alvorens de nieuwe banden onder de auto werden geschroefd. McLaughlin kwam kort daarop ook zijn laatste stop maken, terwijl Lundgaard voorbij Palou ging voor de virtuele leiding - Dixon reed er nog voor, maar moest nog stoppen.

Dixon kwam snel daarop naar binnen en zo was de leiding weer voor Lundgaard. Dat stond hij niet meer af en op indrukwekkende wijze pakte hij zijn allereerste IndyCar-zege, ruim voor Palou en Herta. Van Kalmthout werd uiteindelijk dertiende.

FOK! Wat een weer: onweer en winderig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er in het noorden en noordwesten eerst enkele buien, in het noordelijk kustgebied soms met onweer. Elders zijn er flinke zonnige perioden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee vrij krachtig, aan de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er vooral in de zuidoostelijke helft buien met vooral in het oosten later onweer en windvlagen tot 60 km/uur. In het noordwesten zijn er flinke zonnige perioden. Aan het einde van de middag trekken de buien oostwaarts en klaart het van het westen uit op. De middagtemperatuur ligt rond 21°C. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, aan zee matig tot vrij krachtig.

Vanavond klaart het verder op. In het oosten komen eerst nog een bui voor. Er staat een meest matige wind uit het westen.

Komende nacht blijft het droog en de minimumtemperatuur is ongeveer 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is aan zee matig. Boven land is er niet veel wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


Lekker uitwaaien aan het strand in Bergen aan zee. (Foto: DJMO)
Lekker uitwaaien aan het strand in Bergen aan zee. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Oekraïne verloor eerste weken tegenoffensief tot 20% van materieel frontlinie

Oekraïne voert nu al iets meer dan een maand een tegenoffensief tegen de binnengevallen Russische troepen. Het terugslaan heeft echter aanzienlijke kosten met zich meegebracht.

Volgens een rapport van de New York Times hebben de Oekraïense strijdkrachten in de eerste twee weken van het offensief tot 20 procent van hun militaire frontuitrusting verloren.

De verliezen zijn nu afgenomen, net als het tempo van het tegenoffensief. Volgens The Times is Oekraïne erin geslaagd om nog maar 8 van de 96 kilometer langs de geplande route te heroveren. Deze week erkende de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dat er een pauze was geweest in het offensief door een gebrek aan uitrusting en munitie.

Iran wacht al ruim een jaar op al betaalde Russische Su-35 jets

Iran, de enige staat die Rusland helpt met hun koloniale veroveringstocht in Oekraïne, heeft zelf ook niet veel vriendjes in de wereld. En zeker weinig vrienden die hen kunnen helpen aan nieuwe vliegtuigen. Hun oude F-14 Tomcats en F-4 Phantoms vallen wegens gebrek aan onderdelen van ellende bijna uit de lucht en zijn al jaren aan vervanging toe. Daarom hebben ze dus maar besloten bij de Russen 50 nieuwe Sukhoi Su-35's te kopen, die dit jaar geleverd zouden moeten worden. Maar nu beginnen ze in Teheran toch wel een beetje boos te worden dat Rusland ze maar niet levert, terwijl ze al betaald zijn.

Eerder deze maand maakte brigadegeneraal Hamid Vahedi, de commandant van de Iraanse luchtmacht, een einde aan weken van speculatie over de op handen zijnde levering van Russische Sukhoi Su-35 straaljagers. “Wat betreft de aankoop van Su-35 straaljagers [uit Rusland], we hebben ze nodig, maar we weten niet wanneer ze aan ons squadron zullen worden toegevoegd. Dit heeft te maken met de beslissing van [Iraanse] hoge functionarissen”, verklaarde hij in een interview op de staatstelevisie.

Vahedi's opmerkingen leidden tot speculaties over disfunctioneren in het partnerschap tussen Rusland en Iran. Terwijl functionarissen in Teheran een partnerschap met Rusland blijven nastreven, wordt het steeds duidelijker dat Russische functionarissen hun relatie met Iran zien als weinig belangrijk.

De mogelijke verkoop van Su-35-jets door Rusland aan Iran hangt samen met de diepere militaire samenwerking tussen de twee landen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Iraanse drones worden door Russische troepen gebruikt om Oekraïense steden te bombarderen. Ongeveer een jaar geleden werden de eerste drones vanuit Iran naar Rusland overgebracht. Maar Iran wacht al langer dan een jaar op de ontvangst van de Su-35, die een belangrijke verbetering zou betekenen in de capaciteiten van de verouderende luchtmacht van Iran, die grotendeels bestaat uit Amerikaanse jets die al in dienst waren sinds de revolutie van 1979.

De vertraging in de levering zou kunnen worden toegewezen aan de sterke relatie tussen Rusland en Israël. In juni meldde Axios dat Israëlische functionarissen Russische tegenhangers confronteerden over de groeiende militaire samenwerking van Rusland met Iran en de mogelijkheid dat Rusland Iran geavanceerde wapensystemen zou leveren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte op 13 juni een "open en openhartige" dialoog met Russische functionarissen bekend tijdens een hoorzitting achter gesloten deuren met Israëlische wetgevers.

Volgens de voormalige diplomaat zijn Iraanse hoogwaardigheidsbekleders door hun eigen hoogmoed "in de val getrapt" door te geloven dat ze een gelijkwaardige partner van Rusland zijn, simpelweg omdat "de Russen in de rij staan om wapens van hen te kopen".

Extreme regenval Zuid-Korea: aardverschuivingen en overstromingen

In Zuid-Korea blijven hulpverleners zoeken naar overlevenden die vastzitten in een tunnel die overstroomde toen een rivier in Cheongju buiten haar oevers trad. Het water stroomde de tunnel in, waardoor een onbekend aantal personen en meerdere auto's vast kwamen te zitten.

Reddingsteams probeerden zondag de tunnel droog te leggen om hen te bereiken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er ten minste 37 mensen waren omgekomen door de hevige regenval, die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Er zijn nog 14 mensen vermist en duizenden zijn zaterdag geëvacueerd toen het extreme weer aardverschuivingen veroorzaakte in Zuid-Korea.

Het land wordt sinds 9 juli geteisterd door hevige regenbuien. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid zei dat ongeveer 4.760 mensen moesten evacueren en dat duizenden huishoudens de afgelopen zeven dagen zonder elektriciteit zaten. 

Ruim 50°C in Death Valley Californië

De extreme hittegolf in het zuiden van de Verenigde Staten heeft een hoogtepunt bereikt. In de beroemde Death Valley in de staat Californië werd zaterdagmiddag 51 graden Celsius gemeten. Zondag werd zelfs een recordtemperatuur van 54 graden vastgesteld. In het nationale park, dat in de zomer een van de heetste en droogste streken op aarde is, brengt zelfs de nacht, met 38 graden, geen verkoeling.

In Zuid- en Midden-Californië werden zaterdag maximumtemperaturen van 41 tot 43 graden bereikt. De Amerikaanse weerdienst waarschuwde eerder in grote delen van het land voor een "extreem heet en gevaarlijk weekend". Hittewaarschuwingen waren van kracht voor tientallen staten van Florida in het zuidoosten via Louisiana en Texas tot Arizona, Nevada en Californië in het zuidwesten.

De regio kampt al dagen en soms zelfs weken met intense hitte. In de hoofdstad van Arizona, Phoenix, zijn de temperaturen al 16 dagen boven de 43 graden en zaterdagmiddag zelfs 47 graden gemeten. De inwoners van de megastad worden opgeroepen om vanwege de "extreme hitte" zo min mogelijk naar buiten te gaan, veel te drinken en luchtige kleding te dragen.

In Texas zijn in de stad El Paso aan de grens met Mexico gedurende 30 opeenvolgende dagen temperaturen van boven de 38 graden gemeten. In Houston riep de energieleverancier Reliant Energy mensen op om van zaterdag tot maandag van 14.00 uur tot 22.00 uur zuinig om te gaan met elektriciteit omdat airconditioningsystemen het verbruik enorm hebben verhoogd.

En tot nu toe is er geen afkoeling in zicht: Meteorologen verwachten dat de hitte in het westen van de VS in ieder geval het hele weekend aanhoudt en dat het begin volgende week nog heter zal worden in het zuiden.

Boven het zuiden van de Verenigde Staten heeft zich een zogenaamde hittekoepel gevormd, een hogedrukgebied dat de warmte als een deksel in een regio vasthoudt. Hitte is de meeste jaren het dodelijkste weerfenomeen in de Verenigde Staten. Volgens wetenschappers zorgt de klimaatverandering ervoor dat hittegolven frequenter, heter en langduriger worden.

EU sluit migratiedeal met Tunesië

De EU en Tunesië hebben een migratiedeal gesloten. Tunesië zal de grensbewaking versterken en mensensmokkel aanpakken in ruil voor investeringen van de EU om de Tunesische economie te verbeteren.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie heeft samen met demissionair premier Rutte en de Italiaanse premier Meloni in Tunis afspraken gemaakt met de Tunesische president Saied. De Tunesische president is vastbesloten om de overeenkomst zo snel mogelijk uit te voeren. Rutte twitterde dat ze samen de mensensmokkelaars willen bestrijden en illegale migratie willen beteugelen met meer controles, registraties en teruggaven. Meloni benadrukte dat ze hoopt op soortgelijke overeenkomsten met andere Noord-Afrikaanse landen.

Er wordt meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in grensbewaking, het tegengaan van mensensmokkel, terugkeer van migranten en coördinatie van reddingsoperaties. Deze deal is bedoeld om irreguliere migratie tegen te gaan en bij te dragen aan economische groei in Tunesië. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over onderwijs- en werkuitwisseling, handel, investeringen en hernieuwbare energie.

De EU had Tunesië vooraf al 900 miljoen euro financiële steun toegezegd. De EU-politici waren al in juni voor besprekingen in het Noord-Afrikaanse land. Saied zei destijds dat Tunesië geen soort grenspolitie van Europa wilde worden. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dit jaar alleen al meer dan 30.000 migranten vanuit Tunesië in Italië aangekomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.