Jabeur en Vondrousova naar Wimbledonfinale

Tennissters Marketa Vondrousova en Ons Jabeur mogen zaterdag gaan strijden om de Wimbledontitel in het vrouwenenkelspel. De Tsjechische en Tunesische plaatsten zich donderdag via de halve finales voor de eindstrijd, de tweede op rij voor Jabeur.

Vondrousova was al de eerste ongeplaatste halvefinaliste op Wimbledon sinds legende Billie Jean King in 1963 en nam het op tegen de Oekraïnse wildcardspeelster Elina Svitolina, teruggekeerd na blessureleed en een zwangerschap. Echt spannend werd het nooit: Vondrousova was een maatje te groot en met twee keer 6-3 bereikte ze haar tweede Grand Slam-finale, nadat ze in 2019 de Roland Garros-finale verloor.

Jabeur nam in de kwartfinales al revanche op Elena Rybakina, die haar vorig jaar in de finale van de titel hield, en nam het nu op tegen Aryna Sabalenka (2) uit Wit-Rusland. Dat begon met een spannende eerste set, waarin Sabalenka de tiebreak nipt won, maar Jabeur kwam op gang en draaide het vervolgens op indrukwekkende wijze om: 6-7 (5), 6-4, 6-3 en de Tunesische krijgt dus een nieuwe poging om de eerste Noord-Afrikaanse Grand Slam-winnares ooit te worden.