FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 juli 2023

Pogacar verkleint achterstand op Vingegaard in Tour de France, Kwiatkowski boekt ritzege

Tadej Pogacar heeft in de Tour de France weer wat van zijn achterstand goedgemaakt op Jonas Vingegaard. In de laatste 500 meter van de Grand Colombier sprintte de Sloveen zijn Deense concurrent uit het wiel en maakte acht seconden goed. De ritzege ging naar de Pool Michal Kwiatkowski.

De dertiende etappe in de Tour de France was er een met aankomst op de Grand Colombier. Vrij snel in de etappe werd duidelijk dat de ploeg van Tadej Pogacar de zinnen had gezet op ritwinst. De ploeg nam vrij snel de controle nadat een kopgroep van negentien was ontstaan.

UAE Emirates liet lang de kopgroep niet meer dan anderhalve minuut pakken, maar aan de voet van de slotklim van bijna achttien kilometer was het verschil opgelopen naar iets minder dan vier minuten. In de kopgroep werd snel duidelijk dat Michal Kwiatkowski de beste klimmer was in de kopgroep. De Poolse renner van Ineos nam meer dan een minuut op de rest van de kopgroep en pakte de ritwinst.

Op de beklimming voerde het tempo, waarna Adam Yates met nog twee kilometer versnelde in opdracht van Pogacar. Sepp Kuss reageerde direct en reed het gat dicht voor zijn kopman Jonas Vingegaard, waarna niet veel later Pogacar zelf ging. In de laatste 500 meter sprintte hij en niemand kon het wiel van de Sloveen volgen. Pogacar kwam als derde over de streep net achter Maxin van Gils en nam daarbij vier bonificatieseconden en pakte daarnaast ook nog vier seconden op Vingegaard, waarmee hij zijn achterstand verkleinde naar negen seconden in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Brussel accepteert ontduiking aanbestedingsrecht niet

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is verheugd over het besluit van de Europese Commissie om een procedure te beginnen tegen Nederland vanwege het onderhands gunnen van de hoofdrailnetconcessie aan de NS. De Europese Commissie kwam mede naar aanleiding van een klacht die Voor Beter OV in oktober bij de Europese mededingingsautoriteit indiende tot dat besluit.

Brussel roept de regering op zich te houden aan de EU-mededingingsregels voor de gunning van contracten voor openbaar vervoer per spoor. De zogeheten inbreukprocedure kan uiteindelijk leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie, als Den Haag niet de door Brussel vereiste stappen zet.

Het kabinet heeft twee maanden om te reageren op de brief van de Commissie.

Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen wijst er op dat de Europese Commissie jaarlijks veelvuldig bezwaar maakt tegen besluiten van nationale overheden. "90 procent van die bezwaren wordt opgelost zonder tussenkomst van een rechter". Maar daarbij laat de bewindsvrouwe in het midden, in hoeveel gevallen de betrokken partij zich heeft gevoegd naar de visie van Brussel om een bij voorbaat kansloze rechtszaak te voorkomen.

Voor Beter OV is van mening dat de gunning van de Hoofdrailconcessie aan de NS nu door de Tweede Kamer controversieel behoort te worden verklaard. Voorzitter Rikus Spithorst: Aan dat standpunt ligt niet alleen de procedure van de Europese Commissie ten grondslag, maar ook de zeer slechte prestaties van de NS, die momenteel een toe te kennen fluwelen concessie geenszins rechtvaardigen.”

Nieuwe kabelbaan nabij Matterhorn verbindt Italië met Zwitserland

De nieuwe Matterhorn Glacier Ride II van Klein Matterhorn naar Testa Grigia is officieel geopend. De 3S-kabelbaan Matterhorn Glacier Ride II verbindt het bergstation Klein Matterhorn op 3.883 meter boven zeeniveau met het dalstation Testa Grigia op 3.480 meter boven zeeniveau. Hiermee kunnen bezoekers tussen Zwitserland en Italië oversteken in de buurt van de beroemde berg Matterhorn.

India lanceert met succes raket voor maanmissie

Het Indiase ruimtevaartagentschap heeft vrijdag een raket gelanceerd die zal proberen een ruimtevaartuig op de zuidpool van de maan te laten landen, een ongekende prestatie die de positie van het land als een belangrijke ruimtemacht zou versterken.

Op televisiebeelden was te zien hoe de lanceerraket van de Indian Space Research Organisation werd afgevuurd vanaf de belangrijkste ruimtehaven van het land in de zuidelijke staat Andhra Pradesh. De Chandrayaan-3-missie is ontworpen om rond 23 augustus een lander en rover in de buurt van de zuidpool van de maan in te zetten.

En een wat langer filmpje

Japan: explosie bij test raketmotor

Opnieuw mislukte een test van een raketmotor in Japan. De raketmotor ontplofte vrijdag tijdens de test. 

De explosie vond plaats ongeveer een minuut na de test van de motor van de tweede trap op een testlocatie van het Japan Aerospace Exploration Agency in de stad Noshiro in de prefectuur Akita, zeiden functionarissen. Op beelden was te zien hoe vlammen uit de zijkant van de testfaciliteit schoten, voordat het kleine gebouw in vlammen opging en het dak eraf waaide. Er zijn geen gewonden gemeld.

Vrijspraak inzake vermeend ontucht voor man uit Barneveld

De rechtbank spreekt een 33-jarige man uit Barneveld vrij van ontucht met een minderjarig meisje. De rechtbank verklaart het meisje en haar moeder niet-ontvankelijk in de schadevergoedingsvorderingen die zij hebben ingediend. 

De man had een relatie met de moeder van het meisje. Hij paste vaak op haar, als haar moeder op haar werk was. Het meisje vertelde aan haar biologische vader wat de man bij haar had gedaan. De man ontkent dat hij dit heeft gedaan. 

Onvoldoende ondersteunend bewijs
In zedenzaken is er vaak sprake van 1 op 1 verklaringen, het is het woord van het vermeende slachtoffer tegen het woord van de verdachte. Er zijn vaak geen getuigen. De rechtbank mag niet iemand veroordelen als er maar 1 belastende verklaring is. Deze verklaring moet ondersteund worden door ander bewijs. 

De rechtbank ziet in het dossier niet voldoende steunbewijs. De meeste verklaringen in het dossier komen van dezelfde bron: het zijn getuigen die verklaren over wat het meisje hen vertelde. Het is ook niet voldoende dat deze getuigen zagen dat het meisje verdrietig was toen zij een paar uur later vertelde over wat er zou zijn gebeurd. Volgens sommige getuigen bekende de man dat hij de ontucht pleegde. De man ontkent dat hij dat heeft gezegd. De rechtbank vindt dit ook niet genoeg om tot bewijs van de ontucht te komen. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij. 

Geen schadevergoeding
Het meisje en haar moeder vroegen om een schadevergoeding. Zij zijn niet-ontvankelijk in deze vordering omdat de man vrij wordt gesproken.

Celstraf na dollemansrit op de A50 en bebouwde kom Nijmegen

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Leerdam tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 2 jaar niet rijden. De man reed zeer gevaarlijk op de snelweg en in de bebouwde kom. Met zijn rijgedrag veroorzaakte hij een ongeluk met de politie. 

Op 3 februari 2022 reed de man in de avond op de snelweg A50 met ongelooflijk hoge snelheid. Hij haalde andere weggebruikers rechts in over de vluchtstrook, hinderde andere auto's door te bumperkleven en sneed hen af, ook doofde hij zijn lichten tijdens het rijden. Zelfs nadat meerdere politieauto's met sirenes en zwaailichten hem achtervolgden reed de man door. De man reed in Nijmegen hard door de bebouwde kom. De politie reed dicht achter hem. De man remde toen abrupt, waardoor hij een ongeluk veroorzaakte. Daarna rende de man weg van de plek van het ongeluk, ook dit is een misdrijf.

Daarnaast reed de man in 2021 in een auto terwijl zijn rijbewijs door het CBR was geschorst. 

Vermoeden van drugsgebruik
De politie vermoedde dat de man onder invloed was van drugs, maar hij weigerde na zijn aanhouding mee te werken aan een bloedonderzoek. Wel vond de politie drugs in zijn auto.

Verklaring man ongeloofwaardig
Tijdens de zitting verklaarde de man dat hij dacht dat hij door een andere weggebruiker werd bedreigd. Hij dacht dat deze automobilist een wapen had en raakte in paniek, omdat hij eerder is beschoten. Hij verklaarde dat hij niet zag dat de politie achter hem reed. Het staat vast dat de man in 2019 slachtoffer was van een schietincident terwijl hij in een auto zat. Toch gelooft de rechtbank niet dat de man op 3 februari 2022 in paniek handelde en dat hij niet doorhad dat de politie hem probeerde aan te houden.

Recidiverisico hoog
De reclassering schat het recidiverisico hoog in. De man moest eerder meewerken aan een behandeling, maar deed dat toen niet. Daarom adviseert de reclassering  om geen bijzondere voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dit advies over.

Strafbepaling
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor verkeersfeiten. Toch legt de rechtbank een lagere straf op dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank vindt dat wat de man deed niet een poging tot doodslag oplevert, maar een poging tot zware mishandeling. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. Daarbij mag de man 2 jaar niet rijden.

'Ajax en Tadic in gesprek over contractontbinding'

Dusan Tadic zou gesprekken voeren met Ajax over het ontbinden van zijn contract, zo meldt AT5. Het is een publiek geheim dat de Serviër niet tevreden is over de kwaliteit van het eerste elftal en dat zou nu tot een breuk hebben geleid in wat altijd een succesvol huwelijk is geweest.

Gisteren sprak Tadic samen met zijn zaakwaarnemer Milos Malenovic op De Toekomst met directeur voetbalzaken Sven Mislintat. In eerste instantie bleef de strekking van dat gesprek geheim, maar Voetbal International weet nu te melden dat het zou zijn gegaan om een contractontbinding. De verwachting is dat dit op korte termijn rond zal worden.

Hand op de knip
In 2021 verlengde Tadic nog zijn contract bij de club, waarmee hij tot medio 2024 verbonden blijft aan Amsterdam. Maar er is nu discussie ontstaan tussen de speler die sinds het seizoen 2019/20 de aanvoerdersband draagt en het bestuur. Tadic zou namelijk willen dat Ajax investeert in betere spelers, terwijl de Amsterdammers de hand juist stevig op de knip willen houden in deze transferperiode.

De club is namelijk van mening dat er de afgelopen jaren te veel geld is uitgegeven en dat er vanwege het mislopen van het geld uit de Champions League er eerst geld moet worden verdiend, voor dat het weer kan worden uitgegeven. Ajax zou daarom willen snoeien in de salarissen van de spelers en Ajacieden die niet in de plannen van trainer Maurice Steijn voorkomen willen verkopen.

Hoog salaris
De contractontbinding en daarmee het vertrek van Tadic zou voor Ajax wel betekenen dat er meer ruimte vrij zou komen op financieel gebied. De Serviër hoort namelijk bij de topverdieners van de Amsterdammers. Zijn jaarsalaris zou zo rond de 6,5 miljoen euro zijn.

Een vervolg van de carrière van Tadic zou mogelijk in Turkije kunnen liggen. Besiktas, dat afgelopen seizoen net als Ajax derde werd in de competitie, heeft volgens verschillende Turkse media hun oog laten vallen op de verdiensten van de aanvaller. De club zou ook al een officieel voorstel hebben neergelegd bij Tadic om hem transfervrij over te nemen.

Levenslange celstraf voor schutter Vlissingen en zorgboerderij Alblasserdam

De rechtbank Rotterdam legt een levenslange gevangenisstraf op aan de verdachte die werd verdacht van dodelijke schietincidenten in een schoenmakerij in Vlissingen en op een zorgboerderij in Alblasserdam. De verdachte wordt veroordeeld voor drie moorden, twee pogingen tot moord, twee bedreigingen en vuurwapenbezit.

Op de zitting heeft de verdachte de feiten grotendeels toegegeven. Op de zitting is er discussie geweest of er sprake is van voorbedachte raad bij de schietincidenten en of de uitlatingen van de verdachte bedreigend waren. De rechtbank verwerpt de verweren.

Op de zitting is wel uitgebreid debat gevoerd over de vorderingen van de 37 benadeelde partijen. In het vonnis zijn gemotiveerde beslissingen genomen op deze vorderingen. In totaal wordt een bedrag van ongeveer 550.000 euro aan schadevergoedingen toegewezen.

De meeste aandacht in het vonnis gaat uit naar de opgelegde levenslange gevangenisstraf. De eis van de officier van justitie was een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs.

Ernst van de feiten
Met het plegen van de feiten heeft de verdachte een reeks van misdrijven begaan die zijn weerga bijna niet kent. De vijf moordaanslagen lijken op (pogingen tot) liquidaties of afrekeningen. Het geweld en de koelbloedigheid zijn angstaanjagend. Met deze gruwelijke en zinloze daden brengt de verdachte kolossaal leed toe aan velen. Drie mensen zijn er niet meer. Hun levens zijn voorbij. De nabestaanden die zij achterlaten hebben zeer veel verdriet. Uit hun verklaringen op de zitting blijkt dat dat verdriet niet te overzien is. Daarbij komt de jonge tot zeer jonge leeftijd van de meeste slachtoffers, de beperkingen bij een aantal van hen en het decor van de meeste van de daden: een zorgboerderij. Het is ook vooral die achtergrond waardoor de bewoners van Alblasserdam en Vlissingen en in nog bredere zin de maatschappij en de rechtsorde door de gebeurtenissen worden geraakt.

Uitgangspunt levenslang
Als alleen wordt gekeken naar de ernst van de feiten en de omstandigheden daaromheen is de levenslange gevangenisstraf de enig passende straf. De rechtbank heeft zich vervolgens wel de vraag gesteld of die levenslange gevangenisstraf aan de verdachte moest worden opgelegd. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte en/of de toerekening van de feiten aan de verdachte zouden een reden kunnen zijn om daarvan af te zien. Een alternatief is in dat geval een combinatievonnis waarin een (lange) tijdelijke gevangenisstraf wordt gecombineerd met een tbs.

Vragen bij combinatievonnis
Een belangrijke vraag was of in dit geval zo'n combinatievonnis wel passend is. Deze vraag valt in twee onderdelen uiteen.

  1. Zijn in een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS, zoals dat door de officier van justitie is voorgesteld, de doelen die met een TBS worden nagestreefd haalbaar?
  2. Is er gelet op de mate van toerekening van de feiten aan de verdachte ruimte voor een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager in combinatie met TBS? Dit laatste is bepleit door de verdediging.

Conclusie
Met een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS kunnen de door de wetgever gestelde doelen gericht op veilige terugkeer in de samenleving niet worden gehaald. Ook doet een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager onvoldoende recht aan de aard en ernst van de gepleegde misdrijven. Dit leidt tot de conclusie dat een combinatievonnis simpelweg geen alternatief is. De enige passende straf in deze zaak is dan ook de levenslange gevangenisstraf. Deze straf wordt daarom aan de verdachte opgelegd.

Man (66) overleden na steekincident Leiden, politie op zoek naar verdachte

Bij het steekincident dat vanmorgen rond 09.30 uur plaatsvond in een pand aan de Oude Rijn is een 66-jarige man uit Leiden overleden. Twee andere slachtoffers raakten gewond, waarvan een ernstig. De politie is een grootschalige zoekactie gestart en zoekt getuigen.

Rond 09.25 uur kwam een man het pand binnen. Om nog onduidelijke redenen heeft hij de slachtoffers neergestoken en is daarna gevlucht. Bij het steekincident raakte de 66-jarige man dusdanig gewond dat hij aan zijn verwondingen overleed, twee anderen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. De overige mensen die in het pand aanwezig waren tijdens het steekincident, zijn opgevangen en krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Signalement verdachte
Er is direct een grootschalige zoekactie gestart naar de verdachte. Het gaat om een man met een licht getinte huidskleur, kort haar en een baardje. Hij draagt een blauw t-shirt, donkerkleurige broek en een zwarte pet. Hij is vermoedelijk gewond aan zijn hoofd. Als u de verdachte ziet, benader deze niet zelf maar waarschuw direct de politie via 112.

Tennisser Koolhof dubbelt zich naar Wimbledonfinale

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de finale op Wimbledon. In het mannendubbelspel is de Nederlander samen met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst en vooralsnog maken ze die status volledig waar.

In de halve finales namen Koolhof en Skupski het op tegen het als zesde geplaatste Indisch-Australische duo Rohan Bopanna/Matthew Ebden. De eerste set was in dat duel vrij pittig, maar in de tweede set waren Koolhof en Skupski simpelweg een maatje te groot: 7-5, 6-4.

In de finale staan de twee tegenover de Spanjaard Marcel Granollers en zijn Argentijnse kompaan Horacio Zeballos, die met 6-4, 6-3 van de Duitsers Kevin Krawietz en Tim Pütz wonnen. Jean-Julien Rojer was in 2015 met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau de laatste Nederlandse winnaar van het mannendubbelspel op het heilige gras in Londen.

Jabeur en Vondrousova naar Wimbledonfinale

Tennissters Marketa Vondrousova en Ons Jabeur mogen zaterdag gaan strijden om de Wimbledontitel in het vrouwenenkelspel. De Tsjechische en Tunesische plaatsten zich donderdag via de halve finales voor de eindstrijd, de tweede op rij voor Jabeur.

Vondrousova was al de eerste ongeplaatste halvefinaliste op Wimbledon sinds legende Billie Jean King in 1963 en nam het op tegen de Oekraïnse wildcardspeelster Elina Svitolina, teruggekeerd na blessureleed en een zwangerschap. Echt spannend werd het nooit: Vondrousova was een maatje te groot en met twee keer 6-3 bereikte ze haar tweede Grand Slam-finale, nadat ze in 2019 de Roland Garros-finale verloor.

Jabeur nam in de kwartfinales al revanche op Elena Rybakina, die haar vorig jaar in de finale van de titel hield, en nam het nu op tegen Aryna Sabalenka (2) uit Wit-Rusland. Dat begon met een spannende eerste set, waarin Sabalenka de tiebreak nipt won, maar Jabeur kwam op gang en draaide het vervolgens op indrukwekkende wijze om: 6-7 (5), 6-4, 6-3 en de Tunesische krijgt dus een nieuwe poging om de eerste Noord-Afrikaanse Grand Slam-winnares ooit te worden.

Kijk 25 Bondfilms op Film1 - win 2 maanden gratis

Filmzender en streamingdienst Film1 organiseert een reeks topavonden voor James Bond-fans: elke vrijdag is een drietal Bondfilms te zien en als je een weekje mist, kun je ze daarna ook nog streamen wanneer het jou uitkomt. Heb je geen Film1? Dan kun je bij FOK! een tijdelijk abonnement winnen!

Al meer dan zestig jaar klinken de legendarische woorden ‘The name is Bond, James Bond’ in de bioscopen. In de filmwereld is James Bond uitgegroeid tot de bekendste spion en een onmiskenbaar icoon. Voor de liefhebbers is er goed nieuws: deze zomer biedt Film1 een unieke kans om 25 Bond-films opnieuw te beleven. Film1 vertoont wekelijks drie Bond-films vanaf 18.15 uur op chronologische volgorde. Als uitzondering sluit de reeks af op een zaterdag met de meest recente Bond-film No Time to Die (2021) met hoofdrolspeler Daniel Craig op 26 augustus om 20.30 uur. Heb je wat gemist of wel wat beters te doen op vrijdag? Dan is er altijd nog On Demand.

Als je ook graag 25 James Bondfilms wil zien op Film1, maar je hebt tussen al het streaminggeweld geen plek gevonden voor een abonnement, dan kun je er nu eentje winnen. FOK! verloot onder de goede antwoorden op deze prijsvraag tien abonnementen van twee maanden; genoeg om deze Bondfilms te bingewatchen. Je hoeft slechts één vraag te beantwoorden!

Update

De winnaars zijn inmiddels gekozen en zij hebben een vouchercode per mail ontvangen. Iedereen bedankt voor het meedoen!

Tour: Etappe 13 - Een potentiële aanfluiting met aankomst bergop

De twaalfde etappe van de Tour de France kende geen grote bergen, maar wel bijna de hele middag klimwerk, precies wat etappes tegenwoordig vaak zo leuk maakt. Net als eerder in de week was dat ook nu het geval: vanaf het startsein werd er aangevallen, met uiteindelijk Ion Izagirre als grote winnaar, de tweede Baskische etappezege van de week.

Vandaag een op papier lastige bergetappe, waar van alles kan gaan gebeuren, maar de realiteit gaat waarschijnlijk anders zijn. We beginnen in Châtillon-sur-Chalaronne, waar een slechts 138 kilometer korte juniorenrit geopend wordt. Die is zo in elkaar gesleuteld, dat we vermoedelijk met een joekel van een peloton der favorieten aan de voet van de slotklim op de Grand Colombier arriveren.

Goed nieuws, aldus de organisatie, want dan is iedereen nog vers en gaan we volle bak aanvallen. Slecht nieuws, aldus de realiteit, want iedereen is dan nog vers en dus gaan we uiterst gecontroleerd in een afvalkoers omhoog rijden, met misschien een kilometertje voor de finish eens wat actie tussen favorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Het belooft niet veel goeds, maar wie weet.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier vinden we nog weer de nodige toeristische details, en zaken als het feit dat de Grand Colombier ruim zeventien kilometer aan ruim zeven procent is, in elk geval wel zwaar dus. De start is pas rond kwart voor twee, Eurosport, de NOS en Sporza zijn er gelijk live bij en de aankomst staat tussen kwart over vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Het is weer wat rustiger in de atmosfeer wat betekent dat er niet heel veel te vertellen is. Het is droog en zonnig, in de middag komt er wel iets meer bewolking. Het wordt dan tussen de 21 graden op de Wadden tot 27 graden in het zuidoosten. De zwak tot matige wind draait naar het zuidoosten.

Vanavond trekt de bewolking verder aan maar blijft het nog droog, in de nacht naar zaterdag kan wel een buitje vallen, al blijft het dan op de meeste plaatsen droog. Morgen is het dan wat minder rustig, er is kans op code geel wegens onweersbuien maar daarover, je raadt het al, morgen meer.

Tot morgen!

Mooi bebost is het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)
Mooi bebost is het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Nederlander raakt bijna zijn scrotum kwijt door Spaanse stier in Pamplona

Bij het jaarlijkse stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona is donderdag een 58-jarige Nederlander door een meer dan 500 kilo zware stier verwond. De Nederlander raakte gewond in zijn scrotum en is naar het lokale ziekenhuis gebracht. Jaarlijks doen ook een aantal Nederlanders mee aan het omstreden stierenrennen.

De 58-jarige Randy Harms vertelt dat hij werd ingehaald door de stier nadat hij tijdens het wegrennen zijn evenwicht verloor. “Ik voelde hoe de hoorn door mijn been ging”, zegt hij tegen Diario de Navarra, een Spaans medium. “Wat nog het meeste pijn deed, was hoe ik op de grond terechtkwam.”

De Nederlander raakte ernstig gewond en werd met spoed behandeld door verzorgers van het Rode Kruis. Vanwege de ernst van de wond moest hij naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar hij de nacht heeft doorgebracht. Een arts vertelde dat Harms aan de dood is ontsnapt. “Als de hoorn mijn lies was binnengedrongen had ik kunnen doodbloeden.”

Het was al twintig jaar een lang gekoesterde wens van Harms om deel te nemen aan het wereldberoemde festival. Zijn zoon vertelt aan Spaanse media: “Gelukkig kan hij inmiddels weer een beetje lachen.”

Italianen woest over 'tien seconden' vrijspraak in aanrandingzaak

Er is ophef ontstaan op social media na een uitspraak van een Italiaanse rechtbank. Een 66-jarige conciërge werd beschuldigd van het betasten van een scholiere, maar de rechters spraken hem vrij omdat de betasting minder dan tien seconden duurde.

Het incident vond vorig jaar plaats op een middelbare school in Rome. Het zeventienjarige slachtoffer liep samen met een klasgenoot naar de les toen haar broek naar beneden werd getrokken en een hand zowel haar billen als haar ondergoed greep.

Volgens de studente duurde de aanranding ongeveer vijf tot tien seconden. Toen hij wegliep zou de conciërge hebben gezegd: “Schat, je weet dat ik een grapje maak”, volgens de BBC.

De studente stapte vervolgens naar de politie. De openbaar aanklager eiste een celstraf van 3,5 jaar voor de conciërge, maar de rechters besloten hem vrij te spreken. Volgens hen was er geen sprake van een misdaad omdat het incident minder dan tien seconden duurde.

Als gevolg hiervan zijn er veel video’s verschenen op sociale media waarin mensen hun afschuw uiten over deze uitspraak. In deze video’s zijn bekende en minder bekende Italianen te zien die zichzelf tien seconden betasten.

Geen verdachte voor aangetroffen zakje cocaïne Witte Huis, zaak gesloten

De Amerikaanse geheime dienst heeft het onderzoek naar de vondst van een zakje cocaïne in het Witte Huis afgerond. Er is geen verdachte gevonden.

Het zakje werd aangetroffen in een kluisje waar bezoekers hun elektronica moeten achterlaten. De FBI heeft vingerafdrukken en DNA-materiaal onderzocht, evenals de inhoud om te bevestigen of het om cocaïne of een gevaarlijke stof ging.

De Secret Service, verantwoordelijk voor de veiligheid van president Joe Biden, meldde dat er niet genoeg DNA-materiaal beschikbaar was om een verdachte te identificeren. Ook bewakingsvideobeelden hebben geen aanwijzingen opgeleverd.

Geen fysiek bewijs
Het onderzoek is daarom gesloten wegens gebrek aan fysiek bewijs. “Zonder fysiek bewijs kunnen we niet één persoon aanwijzen uit de honderden individuen die betrokken waren bij deze zaak.”

President Biden en zijn vrouw waren ten tijde van de vondst op Camp David.

Lagere huurlasten en betere toegang tot betaalbare woningen

Er zijn belangrijke stappen gezet om wonen weer betaalbaar te maken voor meer mensen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in zijn voortgangsrapportage over het vorig jaar gelanceerde programma Betaalbaar wonen. Zo kregen 600.000 huurders met lage inkomens per 1 juli huurverlaging van hun woningcorporatie naar € 575 per maand. Ook slaagden meer starters in het vinden van een betaalbare koopwoning en zorgde de nieuwe Wet goed verhuurderschap voor een betere bescherming van huurders. Tijdens de demissionaire periode blijft de inzet om wonen voor lagere en middeninkomens beter betaalbaar te maken.

Minister Hugo de Jonge: “We moeten consequent de kant van de woningzoekenden blijven kiezen. Te veel mensen met een gewoon salaris kunnen geen betaalbare woning meer huren of kopen. Mijn inzet blijft om de toegang tot betaalbare woningen te verbeteren én woonlasten weer beter betaalbaar te maken voor huurders met midden of lager inkomen.”

Lagere huurlasten
Een grote groep huurders zag hun huur per 1 juli dalen of minder stijgen dan verwacht. Corporaties mochten de meeste huren met maximaal 2,6% verhogen, maar de gemiddelde huurstijging kwam zelfs nog iets lager uit; 2,4%. Dit is fors lager dan de inflatieontwikkeling van 9,7% in dezelfde periode. Daarbij heeft driekwart van de corporaties de huren van de woningen met de ongunstigste energielabels bevroren. De toegestane jaarlijkse huurverhogingen de jaren 2023, 2024 en 2025 worden gekoppeld aan de CAO-loonontwikkeling, in plaats van aan de inflatie. Daardoor zullen de huren in de sociale sector gemiddeld niet harder stijgen dan de gemiddelde inkomensontwikkeling van huurders.

Ook middeninkomens moeten een betaalbare huurwoning kunnen vinden. Hiervoor is onlangs het wetsvoorstel betaalbare huur naar de Raad van State gestuurd. De huurprijzen zijn de laatste jaren veel te hard gestegen, onder meer omdat panden opgekocht werden in de grote steden en tegen forse prijzen verhuurd werden. Met de voorgestelde regulering van de middenhuur komt er weer een beter evenwicht op de huur- en koopmarkt en gaan huurders van middenhuurwoningen een huurprijs betalen die past bij de kwaliteit van de woning.

Met de huurtoeslag helpt de overheid mensen met een laag inkomen hun woonlasten beter te kunnen dragen. De minister wil met het wetvoorstel vereenvoudiging huurtoeslag de huurtoeslag toegankelijker, begrijpelijker en beter uitvoerbaar maken. Het wetsvoorstel is in afwachting van behandeling door de Tweede Kamer.

Meer betaalbare woningen
Het aanbod van betaalbare woningen moet de komende jaren flink blijven stijgen. Volgens de meest recente prognose moeten er tot en met 2030 981.000 woningen bij komen. Provincies en Rijksoverheid spraken recent in de woondeals af in welke regio’s flink bijgebouwd gaat worden. Hiervan is tweederde betaalbare huur, koop en sociale huur. Om betaalbare nieuwbouw te stimuleren kwam minister De Jonge eerder met een pakket maatregelen om door te blijven bouwen tijdens de verwachte dip.

De invoering van de opkoopbescherming verbeterde de kans voor starters om een betaalbare koopwoning te kopen. Zo’n 20 gemeenten voerden die al in om ervoor te zorgen dat betaalbare koopwoningen niet meer verdwijnen naar het dure huursegment. Ook kwam de minister met een handreiking over instrumenten voor betaalbare koop. Deze zetten gemeenten in bij het realiseren van betaalbare koopwoningen voor starters in de regio. Om de toegang tot betaalbare koopwoningen verder te verbeteren komt de minister na de zomer met een uitwerking van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. In het fonds zit € 40 miljoen om een nieuwe vorm van de indertijd succesvolle premie A-woningen te realiseren. Huishoudens die het momenteel financieel net niet lukt een koopwoning te bemachtigen, kunnen straks via deze regeling met financiële hulp van de overheid, ontwikkelaars en gemeenten toch een woning kopen.

Het voorstel voor herziening van de Huisvestingswet gaat gemeenten meer mogelijkheden geven om woningzoekenden met een bepaald beroep, of binding aan de gemeente, voorrang te geven bij aankoop van een nieuwbouwwoning. Ook mogen gemeenten in dit voorstel vaker huurwoningen toewijzen aan deze doelgroepen. Het wetsvoorstel is in afwachting van behandeling in de Eerste Kamer.

Betere bescherming huurders in wet vastgelegd
Sinds 1 juli is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag, zoals woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg tegen te gaan. Gemeenten kunnen voor een bepaald gebied een huurvergunning instellen. Daarmee kunnen eisen aan verhuurders worden gesteld. Denk aan maximale huurprijzen en het uitvoeren van tijdig onderhoud van de woonruimte. Ook zijn er regels in de wet opgenomen waardoor de huisvesting van arbeidsmigranten wordt verbeterd. Verder kondigde de minister recent aan dat hij bestaande regels voor servicekosten wil gaan aanscherpen om misbruik van servicekosten tegen te gaan.

In de koopsector zijn eveneens maatregelen getroffen die moeten zorgen voor betere bescherming van kopers. Zo bevordert het sinds januari 2023 verplichte biedlogboek voor leden van brancheorganisaties een open en transparanter koopproces en is inmiddels branche overstijgend tuchtrecht ingericht.

'Koffie is echt goed voor je!'

Naar de invloed van koffie op je gezondheid is ontzettend veel onderzoek gedaan. Bijna altijd vinden wetenschappers positieve effecten. Met drie tot vier kopjes koffie per dag kun je bijvoorbeeld je risico op sommige soorten kanker verkleinen. En je wordt er actiever van, waardoor je fitter blijft.

Maar: die gezondheidseffecten treden niet bij álle soorten koffie op. Wél bij filterkoffie. Voor Universiteit van Nederland legt voedingswetenschapper Ellen Kampman (Wageningen University & Research) uit welke manieren van koffie maken wél goed voor je zijn, welke niet, en waarom dan. Espresso, koffiecups, koffiepads, automatenkoffie, ze komen allemaal langs. 

0:00 Leef je langer door koffie?
1:28 Door koffie neemt je risico op bepaalde kankersoorten af
1:58 Wat doet cafeïne in koffie met je?
2:45 Wat doet chlorogeenzuur in koffie met je?
3:04 Wat doet acrylamide in koffie met je?
3:18 Wat doen cafestol en kahweol met je cholesterol?
3:53 Welke soorten koffie zijn goed voor je?
4:55 Waarom is zwarte koffie beter voor je?

'Hoe blijven toeristen in Europa de hitte de baas?'

Verschillende Europese landen werden donderdag getroffen door een zeer hoge temperaturen. De hitte was zelfs zo immens dat sommige lokale bewoners en toeristen in Kroatië zich met modder insmeerden om af te koelen. In Athene, Griekenland, omsingelden ambulances de omgeving van de Akropolis om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. Medewerkers van het Rode Kruis waren ter plaatse om waterflesjes uit te delen.

Er zijn momenteel waarschuwingen van kracht in Spanje, Italië, Cyprus en Griekenland, waarbij de Griekse autoriteiten verwachten dat de temperatuur vrijdag kan oplopen tot 43 of 44 graden Celsius. Men is alert op de impact van de extreme hitte, uit onderzoek bleek dat afgelopen zomer ten minste 61.000 mensen zijn omgekomen als gevolg van de hittegolven in Europa.

Live: vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall IJsland

Volg hier de livestreams van de IJslandse Fagradalsfjall op het schiereiland Reykanes op 30 km van de hoofdstad.

Het is voor het derde jaar op rij dat de vulkaan is uitgebarsten. De Fagradalsfjall is geen klassieke kegelvormige berg met een krater bovenin. De lava komt uit een 900 meter lange spleet in de aarde. 

De uitbarsting begon maandag 10 juli. Er werd al rekening gehouden met de uitbarsting, omdat er de dagen daarvoor al duizenden lichte aardbevingen waren geregistreerd in het gebied.

Import elektrische en hybride personenauto's laatste jaren gestegen

In 2022 werden 304 duizend personenauto's geëxporteerd, bijna 2 procent minder dan een jaar eerder. Nederland importeerde 249 duizend personenauto's, ruim 15 procent minder dan in 2021. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor corona, is de export met bijna 1 procent gestegen, de import van personenautos nam tegelijkertijd met ongeveer 11 procent toe. 

Vooral de import van hybride en volledig elektrische autos steeg de laatste jaren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers vanIn 2022 werden 304 duizend personenauto’s geëxporteerd, bijna 2 procent minder dan een jaar eerder. Nederland importeerde 249 duizend personenauto’s, ruim 15 procent minder dan in 2021. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor corona, is de export met bijna 1 procent gestegen, de import van personenauto’s nam tegelijkertijd met ongeveer 11 procent toe. Vooral de import van hybride en volledig elektrische auto’s steeg de laatste jaren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal geëxporteerde personenauto’s nam in 2022 met 6 duizend (2 procent) af ten opzichte van 2021. De export van personenauto’s herstelde in 2021, na een daling een jaar eerder. De daling werd onder andere veroorzaakt door het sluiten van grenzen en afname van autoproductie vanwege coronamaatregelen. Van de geëxporteerde auto’s was 90 procent vijf jaar of ouder.

Import gebruikte personenauto’s laatste jaar gedaald
In 2022 nam het aantal geïmporteerde personenauto’s met 44,5 duizend (15 procent) af ten opzichte van een jaar eerder. Vooral jonge auto’s werden geïmporteerd; in 2022 was 82 procent van de geïmporteerde personenauto’s jonger dan tien jaar en 57 procent was jonger dan vijf jaar.

Toename van geëxporteerde elektrische personenauto’s
Van de geëxporteerde personenauto’s in 2022 was ruim 14 duizend een volledig elektrische, hybride of plug-in hybride auto. Dit is bijna 5 procent van de totale export. Binnen deze groep is een verschuiving te zien. De export van volledig elektrische personenauto’s nam toe, terwijl de export van plug-in hybride auto’s afnam. In 2019 werden er 1.373 volledig elektrische auto’s geëxporteerd, in 2022 waren dit er 4 540. De export van plug-in hybride auto’s nam tegelijkertijd met 59 procent af naar 3 558.

Import van volledig elektrische en plug-in hybride personenauto’s toegenomen
In 2022 werden er bijna 19 duizend volledig elektrische auto’s geïmporteerd, bijna 7 keer zo veel als in 2019. Bij de plug-in hybride auto’s is de import zelfs 14 keer zo groot als in 2019; hiervan werden er bijna 24 duizend geïmporteerd in 2022.

Export benzineauto’s toegenomen
In 2022 was iets meer dan de helft (157 duizend) van de geëxporteerde personenauto’s een benzineauto en 42 procent (127,6 duizend) een dieselauto. In 2019 was dit verschil kleiner. Het aandeel benzineauto’s was toen 47 procent en 45 procent betrof dieselauto’s.

Vooral import dieselauto’s neemt af
De meeste geïmporteerde auto’s zijn benzineauto’s. In 2022 was dit 64 procent van het totaal aantal geïmporteerde auto’s (159 duizend). De import van dieselauto’s nam de laatste jaren af. In 2022 werden er 21,8 duizend dieselauto’s geïmporteerd, 40 procent minder dan in 2019.

Gemiddelde WOZ-waarde woningen 16,4 procent hoger

Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 369 duizend euro. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Lelystad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. 

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. Ten opzichte van januari 2021 waren de verkoopprijzen van koopwoningen ruim 20 procent hoger. De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen waren in januari 2023 ruim 1 procent hoger dan in januari 2022. 

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en WOZ-waarde zijn niet één op één vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Meestal hebben nieuwbouwwoningen een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.

Lelystad sterkste stijger
In de gemeente Lelystad steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 26,3 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 327 duizend euro per woning. In de provincie Flevoland steeg daardoor de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst van alle provincies met 19,2 procent tot 348 duizend euro per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam met 19,1 procent het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 17,6 procent.

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal
In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 932 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (194 duizend euro). Noord-Holland heeft de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van alle provincies (461 duizend euro). De provincie Groningen met 268 duizend euro juist de laagste.

Aantal diagnoses ziekte van Lyme blijft hoog

In 2021 bleef het aantal lyme-diagnoses met een rode ring of vlek even hoog als bij de vorige meting in 2017. In totaal 25.600 keer stelde een huisarts een rode ring of vlek vast die veroorzaakt wordt door de lyme-bacterie. Voor het eerst sinds de eerste meting in 1994 nam dit aantal niet toe.

Veel diagnoses in Noordoost Nederland
Sinds 1994 houdt het RIVM elke 4 á 5 jaar een peiling onder huisartsen om het aantal lymediagnoses in kaart te brengen. Bij elke peiling nam dit aantal toe. In de laatste meting, van 2021, veranderde deze trend en bleef het aantal diagnoses van een rode vlek of ring gelijk. Het grootste aantal diagnoses (per 100.000 inwoners) werd gevonden in gemeentes in het Noorden en Oosten van Nederland, vooral in Drenthe en Groningen. Ook in andere delen van Nederland blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten. Elk jaar bijten namelijk ongeveer 1,5 miljoen teken in Nederland iemand. Bij ongeveer 2 tot 3 op de 100 mensen met een tekenbeet leidt dit tot lymeklachten.

Afname van huisartsbezoeken
Het aantal tekenbeetconsulten bij de huisarts was in 2021 wel veel lager dan de vorige meting. Dit kan te maken hebben met de algemene afname van huisartsbezoeken tijdens de COVID-19-pandemie. Ook de stabilisatie van het aantal lymediagnoses met een rode vlek of ring zou te maken kunnen hebben met de COVID-19 pandemie, bijvoorbeeld omdat mensen met een EM minder snel naar de huisarts gingen. Dit is echter niet onderzocht.

De ziekte van lyme kun je vaak herkennen aan een groter wordende rode vlek of ring die een paar dagen tot weken na de tekenbeet kan ontstaan op de plek van de beet.

Late piek tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl dit jaar
Op Tekenradar.nl is het aantal tekenbeetmeldingen de afgelopen weken sterk gestegen. Na een vroege start van het tekenseizoen valt de piek van het seizoen dit jaar juist laat. Ook de komende weken worden veel tekenbeten verwacht. Het is dus nu extra belangrijk om een op teken te controleren als je in het bos, duin, park of tuin bent geweest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.