Meeste Nederlanders blij met val kabinet, een Rutte V is niet gewenst

Uit een onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen blijkt dat 62 procent het goed vindt dat het kabinet is gevallen over asiel. Aan de andere kant denkt de helft dat dit slecht is voor het land gezien de vele crises waar we mee te maken hebben. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat premier Rutte niet hoeft terug te komen.

Wat betreft het functioneren van dit kabinet zijn de deelnemers duidelijk: slechts 15 procent vindt dat Rutte IV het goed heeft gedaan. De ministersploeg krijgt dan ook een laag cijfer, namelijk een 3,6. De meerderheid (41 procent) houdt Rutte verantwoordelijk voor de val van het kabinet.

Veel deelnemers zijn blij met het vertrek van het kabinet en beschouwen dit als een ongelukkig huwelijk waarin weinig tot stand is gekomen door de grote verschillen tussen coalitiepartijen.

Hoewel de meeste deelnemers het kabinet graag zien vertrekken, heeft de helft (46 procent) (ook) zorgen over de gevolgen voor ons land.

De kiezers van de betrokken coalitiepartijen zijn verdeeld over de val van het kabinet over migratie. Het merendeel van de VVD-kiezers (60 procent) en CDA-kiezers (65 procent) steunt het besluit om op te stappen. De meeste D66-kiezers (56 procent) vinden het echter jammer.

Onder de ChristenUnie-kiezers zijn er gemengde gevoelens. De helft (52 procent) is blij dat de stekker uit het kabinet is getrokken, omdat hun partij trouw is gebleven aan haar principes met betrekking tot gezinshereniging. Vier op de tien (40 procent) vinden dit echter een slechte zaak en hadden het kabinet graag nog een kans willen geven in het belang van het land.

De waardering voor dit kabinet is buitengewoon laag. Vanaf het begin was er weinig vertrouwen in deze regering. Slechts 15 procent vindt nu dat Rutte IV goed werk heeft geleverd, terwijl 83 procent vindt dat de ministersploeg slecht heeft gepresteerd.

Dit vormt een groot contrast met het vorige kabinet Rutte III, dat dezelfde vier partijen en dezelfde premier had. Daarvan vond in 2021 nog 55 procent dat deze regering goed werk had verricht. Ook het kabinet Rutte II, bestaande uit VVD en PvdA, kon op meer waardering rekenen (38 procent). Maar liefst 85 procent zou onacceptabel vinden als deze vier partijen opnieuw samen gaan regeren.

De meeste respondenten zijn van mening dat het tijdperk Rutte voorbij is. Bijna driekwart (72 procent) van de ondervraagden vindt het onacceptabel dat hij terugkeert als premier van het volgende kabinet. Veel kiezers houden hem verantwoordelijk voor de huidige problemen in het land en vinden dat het tijd is voor een frisse wind.

Eén op de vijf respondenten (22 procent) staat wel open voor een terugkeer van Rutte als premier. Dit zijn voornamelijk VVD-kiezers: tweederde (65 procent) wil graag de mogelijkheid openhouden voor een kabinet Rutte V.