Frietbakkers Franky en Coen lichtgewond bij raketinslag Kramatorsk

Coen van Oosten is een snackbarhouder met een snackbar in Waspik en Franky van Hintum is een snackbarhouder met een snackbar in Eindhoven. Franky en Coen zijn al meer dan vijfentwintig jaar bevriend. Toen de oorlog in Oekraïne begon vond Franky dat hij iets moest doen voor de Oekraïnse vluchtelingen. Toen Franky dit aan Coen vertelde zei Coen meteen: Ik doe mee.

Met een budget van €4000 eigen geld hebben ze de aanhanger aangekoppeld en zijn naar de Poolse grens gereden. Daar hebben ze gratis friet en snacks uitgedeeld. Natuurlijk was het budget veel te klein maar omdat ondertussen de media het verhaal had opgepakt kwamen er donaties binnen waardoor ze in hun eerste negen reizen  zo’n 150.000 porties friet en 150.000 snacks hebben kunnen uitdelen.

Het tweetal wordt door veel Nederlandse en Internationale media gevolgd en doet sinds april ook verslag van hun reizen door Oekraïne op FOK! forum in Oorlog en Defensie. Op vrijdag 16 juni zijn Franky en Coen voor de twaalfde keer afgereisd naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land om friet en snacks bakken in de omgeving van Bachmut, Lyman en Kramatorsk in de Donbas.

Op de Frontpage gaan we vanaf heden ook regelmatig aandacht besteden aan onze sympathieke frituurhelden.

Moesten ze al eerder hun frietjes bakken in kogelwerende vesten, afgelopen dinsdagavond ondervonden ze aan den lijve de risico’s van hun liefdadigheidsactie in Oekraïens oorlogsgebied. De pizzeria waar ze aten in Kramatorsk werd getroffen door een of meerdere Russische raketten. Terwijl een deel van het restaurant instortte en splinters van de glazen gevel door de luchtdruk alle kanten opvlogen, was overal geschreeuw en bloed.

"Heel heftig’’, zegt Franky, "We konden niet meer door de ingang naar buiten. Er lag overal puin. Wij zaten ook helemaal onder het bloed door onder meer glassplinters, maar we hebben vooral schrammen." Hij wist uiteindelijk via een raam naar buiten te komen. "Daar was een vrouw met een baby. Die heb ik naar buiten getild." 

De frietbakker vreest dat er nog meer doden zullen worden gevonden. "Aan de kant van het restaurant waar wij weg wilden gaan lag iedereen onder het puin." Eenmaal buiten zetten ze het op een lopen.

Later bleek één van hun koelwagens zwaar beschadigd te zijn door het rondvliegende puin. De Brabanders zouden woensdag friet en snacks gaan bakken voor hulpverleners nabij Bachmut maar zagen daar vanaf. 

Franky en Coen kunnen donaties gebruiken om hun goede werk in Oekraïne voort te kunnen zetten.