FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 juni 2023

Bol oppermachtig in Diamond League Lausanne, superrace op 5km voor Aregawi

In het Zwitserse Lausanne is vrijdagavond weer een avond topatletiek afgewerkt in de Diamond League. Dat was inclusief de nodige Nederlandse deelname, hoewel de focus dit keer op een aantal andere bijzondere prestaties lag.

800m vrouwen
De Britse favoriete Keely Hodgkinson had het dit keer niet helemaal in de benen: Mary Moraa uit Kenia schopte de turbo in de slotfase aan en snelde met een fraaie eindsprint naar de winst in 1:57,43 minuten. Hodgkinson werd in 1:58,37 wel tweede, voor de Jamaicaanse Natoya Goule (1:58,90).

110m horden mannen
Het was een bijzonder spannende race, waar men even nodig had om de finishfoto te bestuderen. Uiteindelijk was de winst in 13,22 seconden voor de Japanner Shunsuke Izumiya, één honderdste voor thuisfavoriet Jason Joseph. Plek drie was in 13,37 voor de Fransman Just Kwaou-Mathey.

Speerwerpen vrouwen
De Australische Mackenzie Little nam met 65,70 meter in de vijfde ronde de leiding over van Haruka Kitaguchi uit Japan, die met haar 63,34 meter wel tweede werd. Plek drie was met 62,58 meter voor de Letse Lina Muze.

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser deed mee, dus de Amerikaan won: 22,29 meter dit keer, een kleinere marge dan normaal richting de 21,99 meter van de Nieuw-Zeelander Tom Walsh. Plek drie ging met 21,42 meter naar Filip Mihaljevic uit Kroatië, één centimeter beter dan de Italiaan Leonardo Fabbri.

3000m steeplechase vrouwen
Een leuke race met een trio voorop met drie nationaliteiten: de Oegandese olympisch kampioene Peruth Chemutai, wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech uit Kenia en de Ethiopische Sembo Almayew. Chemutai moest er in de slotfase af en werd in 9:11,91 minuten derde, terwijl Chepkoech een gaatje sloeg en in 9:05,98 de winst pakte, voor Almayew (9:06,82).

100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou verkeert in topvorm en de Ivoriaanse maakte dat weer waar: in 10,88 seconden pakte ze een dominante overwinning. De Britse Daryll Neita finishte in 11,07 seconden als tweede, voor de Duitse Gina Lückenkemper (11,17).

5000m mannen
Berihu Aregawi moest een dijk van een tijd lopen om namens Ethiopië naar het WK te mogen en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Grofweg halverwege de race nam Aregawi de kop en die stond hij geen moment meer af, waarna hij met een werkelijk bizar goede race naar de winst - én WK-deelname - snelde in 12:40,45 minuten, de zesde tijd ooit gelopen. De Oegandees Joshua Cheptegei ging lang mee en werd in 12:41,61 tweede, voor de Ethiopiër Hagow Gebrhiwet (12:49,80), die landgenoot Telahun Bekele met één honderdste klopte.

100m horden vrouwen
Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, de Nigeriaanse Tobi Amusan en de Amerikaanse Tia Jones maakten er weer een mooie strijd van en opnieuw ging de winst naar Camacho-Quinn: 12,40 seconden, tegen 12,47 en 12,51 van Amusan en Jones. Nadine Visser kwam er niet echt lekker in en werd in 13,09 seconden zevende.

200m mannen
De nieuwste sprintsensatie, Letsile Tebogo uit Botswana, maakte zijn rol waar en liep bijzonder soepel naar de winst in een keurige 20,01 seconden. Hij klopte de Trinbagoniaan Jereem Richards (20,11) en de voor Liberia uitkomende Joseph Fahnbulleh (20,21), terwijl Taymir Burnet het met 21,30 moest doen met plek acht.

400m horden vrouwen
Femke Bol liep vorig jaar een meetingrecord in Lausanne en in het niet heel warme Zwitserland ging dat record er nu alweer aan: Bol domineerde de race en won met verve in 52,76 seconden, ruim voor de verrassende Finse Viivi Lehikoinen (54,67) en Ayomide Folorunso uit Italië (55,12).

Verspringen mannen
Een wat verrassende uitslag, want Miltiadis Tentoglou won níet. De Griek moest met 8,07 meter genoegen nemen met de tweede plek, achter de 8,11 meter van de Bahamiaan LaQuan Nairn. Plek drie ging met 7,98 meter naar de Japanner Yuki Hashioka, die één centimeter verder sprong dan thuisheld Simon Ehammer.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Als enige sprong Katie Moon over 4,82 meter en met die beste wereldjaarprestatie pakte de Amerikaanse dus de winst. Plek twee ging met 4,77 meter naar de Finse Wilma Murto, terwijl 4,71 meter plek drie opleverde voor de Nieuw-Zeelandse Eliza McCartney, die na jaren blessureleed voor het eerst sinds 2019 weer eens een Diamond League-wedstrijd af kon werken.

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen was aanwezig en dan is het eigenlijk al wel gespeeld: de Noor leek het niet eens al te makkelijk te hebben, maar in de laatste honderd meter sprintte hij de rest toch weer uit zijn kielzog. Ingebrigtsen won in een indrukwekkend meetingrecord van 3:28,72 minuten, voor het Ethiopisch record van 3:29,51 van Lamecha Girma en de 3:29,64 van de Brit Josh Kerr.

Speerwerpen mannen
De Indiër Neeraj Chopra deed het eindelijk weer eens: winst met de 87,66 meter uit zijn vijfde poging. Plek twee was met 87,03 meter voor de Duitser Julian Weber, terwijl Jakub Vadlejch uit Tsjechië met 86,13 meter de derde plek pakte.

4x100m vrouwen
Met N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Zoë Sedney en Tasa Jiya deed Nederland het uitstekend: tweede in 43,18 seconden. De winst ging in een nieuw en ijzersterk nationaal record van 42,23 seconden naar Ivoorkust, aangevoerd door Ta Lou en veterane Murielle Ahouré, met Zwitserland in 43,35 op plek drie.

Hoogspringen vrouwen
Een dag eerder werd het hoogspringen in de stad zelf al afgewerkt en dat werd bijzonder mooi. De winst ging in een beste wereldjaarprestatie naar de Australische Nicola Olyslagers, die als enige de 2,02 meter trotseerde. De Oekraïnse Iryna Gerashchenko sprong over 2,00 meter, haar landgenote Yaroslava Mahuchikh werd met 1,97 meter derde.

Moskou neemt controle privélegers over 'om opstand als Wagner te voorkomen'

Het Russische ministerie van Defensie krijgt meer controle over huurlingenlegers in Oekraïne. Privélegers hebben onder dwang contracten getekend met het ministerie om de “effectiviteit van de Russische strijdkrachten” te verbeteren.

Yevgeni Prigozjin kwam in opstand omdat hij vreesde voor het einde van zijn Wagnergroep. Andere groepen gingen wel akkoord met het contract. De maatregel is bedoeld om controle te krijgen over privélegers en sneller in te kunnen grijpen als ze te machtig worden. Huurlingenlegers spelen een belangrijke rol in de Russische operatie in Oekraïne, waarbij ze nieuwe manschappen werven en hogere verliezen accepteren dan reguliere militairen.

Huurlingenlegers verschillen van ideologie en werven vaak sociaal kwetsbare mannen. Het is nog onduidelijk wat er verandert nu privélegers onder contract staan bij Defensie, maar ze lijken belangrijker te worden voor Rusland.

53 katten in beslag genomen in Eerbeek

In een woning in Eerbeek zijn woensdag 28 juni 53 katten in beslag genomen. Naar aanleiding van een melding over mogelijke dierenverwaarlozing werd onderzoek gedaan.

Medewerkers van de dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) troffen in de woning 53 katten en 4 honden aan. De woning was zeer ernstig vervuild door katten-en hondenuitwerpselen. De katten zijn door de politie in beslag genomen en ondergebracht in een voor hen goede omgeving. Voor de verbetering van de verzorging en huisvesting van de honden start de LID in overleg met de rijksdienst RVO een bestuursrechtelijk traject. 

Nieuwe wetten per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 treedt er nieuwe wetgeving in werking. Hieronder een overzicht van deze wetten op het terrein van Justitie en Veiligheid.

Wijziging van het Wetboek van Strafrecht i.v.m. de verhoging van het strafmaximum voor doodslag
Per 1 juli wordt de maximale gevangenisstraf voor doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar. In 2006 is met een amendement bij de Wet herijking wettelijke strafmaxima de maximumduur van de tijdelijke gevangenisstraf als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf verhoogd van 20 naar 30 jaar, om het gat tussen deze straf en de levenslange gevangenisstraf te verkleinen. Daardoor is het strafmaximum op moord verhoogd naar 30 jaar. Door het maximum voor doodslag te verhogen naar 25 jaar, wordt de balans tussen doodslag en moord hersteld. Het verschil in de maximumstraf gaat weer 5 jaar bedragen, gelijk aan het oorspronkelijke verschil. Rechters krijgen hiermee bij zeer ernstige doodslagzaken meer ruimte om passend te straffen mochten zij dat nodig achten.

Strafbaarstelling van het bezit van instructief materiaal over het seksueel misbruiken van kinderen
Het Wetboek van Strafrecht wordt verruimd met een nieuwe strafbepaling die voorbereidingshandelingen met het oog op seksueel kindermisbruik zelfstandig strafbaar stelt. Met deze strafbaarstelling wordt het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen verboden. Er komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan.

Wetsvoorstel tegengaan huwelijkse gevangenschap
Bij het wetsvoorstel tegengaan huwelijkse gevangenschap wordt ervoor gezorgd dat de rechter bij een echtscheiding een regeling kan treffen waarmee een echtgenoot bevolen wordt mee te werken aan de ontbinding van een religieus huwelijk. Ook wordt in de wet vastgelegd dat huwelijkspartners in principe verplicht zijn om mee te werken aan de ontbinding van een religieus huwelijk als de andere partner daarom vraagt. Hiermee wil het kabinet huwelijksgevangenschap tegengaan.

Besluit ongerichte reclame kansspelen op afstand
Per 1 juli wordt ongerichte reclame voor online kansspelen verboden. Het verbod moet kwetsbare groepen, waaronder jongeren, beter beschermen tegen het risico op kansspelverslaving. Reclame voor online kansspelen die per 1 juli verboden is, zijn in het kort radio- en tv-commercials en billboards op straat. Onder strikte voorwaarden mag nog wel gerichte reclame op het internet getoond worden.

Besluit aanpassing wettelijke rente
Met ingang 1 juli wordt de wettelijke rente aangepast van 4% naar 6%. Wettelijke rente is een schadevergoeding voor het niet of te laat betalen van een geldvordering. Onbetaalde vorderingen mogen met wettelijke rente verhoogd worden. Burgers met vorderingen ontvangen wettelijke rente als schadevergoeding; burgers met schulden betalen wettelijke rente als schadevergoeding wegens niet-betalen. Op grond van de wet moet de hoogte van de wettelijke rente ieder half jaar worden beoordeeld op basis van de ECB-rente. Die is sinds de vorige verhoging meer dan 2% gestegen. Daarom stijgt de wettelijke rente nu ook met 2%.

Wijziging Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren i.v.m. de aanpassing van het overeenstemmingsvereiste in artikel 51 Wrra
In de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Wrra) vervallen het overeenstemmingsvereiste en een groot aantal algemeen materiële bepalingen. Het overeenstemmingsvereiste houdt in dat wijzigingen van een rechtspositionele regeling, voor zover een rechterlijke ambtenaar daar rechten en plichten aan kan ontlenen, alleen uitgevoerd worden als daarover overeenstemming is met de Sectorcommissie rechterlijke macht. De rechtspositie van de individuele rechtelijke ambtenaar verandert met het vervallen van dit vereiste niet. Het gaat om een technische omzetting in de wet.

Automobilisten zijn vandaag massaal gaan tanken

Aangezien de korting op brandstofaccijns per 1 juli vervalt, waardoor benzine fors duurder uitvalt aan de pomp zijn velen vandaag nog even hun tank vol gaan gooien. Met als gevolg dat enkele tankstations zelfs met een lege tank stonden.

De reductie die op 1 april 2022 werd doorgevoerd, betekende een prijsverlaging van 17,3 cent voor een liter benzine, 11,1 cent voor een liter diesel en 4,1 cent voor een liter lpg. Let wel: het gaat hier om de 'kale' prijzen, die niet overeenkomen met de daadwerkelijke prijzen voor de consument. Zo wordt het btw-tarief van 21 procent geheven over het gehele bedrag inclusief accijnzen, waardoor een prijsreductie van 17,3 cent voor de consumentenprijs – in theorie – een verlaging van bijna 21 cent betekende.

Daarvan komt zaterdag de helft te vervallen, waardoor de prijs van een liter benzine al met ruim tien cent stijgt. Daar blijft het niet bij, de stijging zal uiteindelijk zelfs zo'n 13,8 cent zijn. Doordat ook de jaarlijkse inflatiecorrectie van het accijnstarief dit jaar op 1 juli plaatsvindt. Diesel wordt naar verwachting zo'n tien cent duurder, lpg ruim drie cent.

F1: Verstappen op poleposition in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander zette op het circuit van Spielberg in de kwalificatie een tijd neer van 1.04,391 waarmee hij een fractie sneller was dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Waar Verstappen zijn vierde poleposition op rij pakte moet Nyck de Vries vrezen voor zijn plekje. De Nederlander kwam slechts tot de twintigste en laatste tijd.

Verstappen was in de enige vrije training de snelste geweest en ging met het goede gevoel de kwalificatie in. Dat verdween al snel doordat hij in de eerste snelle ronde de baanlimieten overschreed en zijn tijd kwijtraakte. Dat gold voor meer rijders, terwijl Valtteri Bottas een ander probleem kende, want de Fin spinde en veroorzaakte een rode vlag. Hij kon de Alfa Romeo herstarten en de pits bereiken. In de laatste minuten was het flink stuivertje wisselen, waarna Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Longan Sargeant, Kevin Magnussen en De Vries buiten de boot vielen.

In Q2 raakte Verstappen opnieuw zijn eerste snelle tijd kwijt, maar hij herstelde zich. Dat gold niet voor teamgenoot Sergio Perez die driemaal een tijd kwijt was door het overschrijden van de baanlimieten. Veel meer rijders schoven door het afnemen van de tijden naar achteren, waardoor nadat de kruitdampen op waren getrokken George Russell, Esteban Ocon, Oscar Piastri, Bottas en Perez klaar waren.

Verstappen zette in het laatste deel met een 1.04,503 direct de snelste tijd neer gevolgd door Leclerc en Sainz. In de tweede en laatste poging kwam Verstappen tot een 1.04,391 waarmee hij een fractie sneller was dan Leclerc en Sainz. Lando Norris ging met zijn verbeterde McLaren naar de vierde tijd, voor Lewis Hamilton, Lance Stroll, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Alexander Albon.

Voormalig brandweerman verbreekt wereldrecord 'fastest full body burn'

De Franse brandweerman Jonathan Vero, 39, heeft het Guinness World Record gebroken voor de snelste 'fastest full body burn', het rennen terwijl je in brand staat zonder zuurstof. Hij wist 272 meter te rennen terwijl hij in brand stond, op 100 meter klokte hij een snelheid van 17 seconden. 

Jonathan droeg een beschermend pak en rende 272,25 meter (893 ft) terwijl hij in brand stond, waarmee hij het vorige record van 204,23 meter (670 ft) brak. Daarmee brak Jonathan ook het record voor de snelste full body burn 100 m sprint zonder zuurstof, met een kloksnelheid van 17 seconden, waarmee hij het vorige record met 7,58 seconden verbeterde.

Beide records waren voorheen in handen van Antony Britton (VK).

De voormalige brandweerman die een carriëreswitch heeft gemaakt naar stuntman, is van plan in de toekomst nog meer records te breken. 



Andere Tijden: Bloedige slavenopstand op zee

In 1784 vertrekt het slavenschip ‘de Neptunus’ naar West-Afrika om goud, ivoor en slaven te kopen in ruil voor handelswaar. Honderden Afrikanen zitten maandenlang gevangen in het ruim terwijl het schip van fort naar fort vaart. De omstandigheden zijn vreselijk en de oversteek over de oceaan moet nog beginnen. De gevangenen besluiten tot een ultieme ontsnappingspoging die resulteert in de bloedigste opstand op zee tijdens ons slavernijverleden. Het programma Andere Tijden kijkt terug op deze gebeurtenis.

In Oostenrijk en Zwitserland mag op de wolf gejaagd worden

De wolf is een moeilijk gespreksonderwerp. Het dier is wettelijk streng beschermd in de EU, maar de druk om erop te mogen jagen neemt toe, zo blijkt uit de ontwikkelingen in Zwitserland en Oostenrijk. 

Net als in Karinthië, Tirol en Neder-Oostenrijk mag  men ook in Opper-Oostenrijk vanaf 1 juli bij verordening wolven afschieten, die bijvoorbeeld verantwoordelijk worden gehouden voor het doden van boerderijdieren zoals schapen of geiten. Ook in Zwitserland gaat op 1 juli een nieuwe jachtverordening in die het doden van wolven makkelijker maakt.

De regels omtrent het mogen afschieten van wolven in Oostenrijk zijn in strijd met de EU-wetgeving, aldus Lucas Ende van Naturschutzbund Österreich. Het omzetten van de officiële maatregelen van een kennisgeving naar een regulier decreet heeft de mogelijkheid om in bezwaar te gaan, bijvoorbeeld door natuurbeschermingsorganisaties, onmogelijk gemaakt.

Economisch beeld negatiever

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in juni negatiever dan in mei, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van juni presteerden 5 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumenten- en producentenvertrouwen verslechterd
Consumenten waren in juni iets negatiever dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is laag en lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in juni minder positief en lag iets onder het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens groeit, export en investeringen krimpen
In april 2023 hebben huishoudens 0,3 procent, voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd, meer besteed dan in april 2022. Opnieuw kochten ze meer diensten, maar minder goederen.

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in april 0,5 procent kleiner dan in april 2022. Er zijn vooral minder chemische en metaalproducten uitgevoerd.

In april 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,4 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er minder is geïnvesteerd in woningen.

Productie industrie ruim 12 procent lager in april
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 12,1 procent lager dan in april 2022. Dit is de grootste daling na april 2009. Ook in de drie voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van maart 2023 daalde de productie in april met 3,0 procent.

Meer faillissementen in mei
In mei zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 16 meer bedrijven failliet verklaard dan in april. Dat is een stijging van 7 procent. Het aantal faillissementen bleef onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Wel is het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim de helft hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Prijzen koopwoningen bijna 6 procent lager in mei
In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,6 procent lager dan in mei 2022. De daling is opnieuw groter dan een maand eerder. Ten opzichte van april is de prijsindex bestaande koopwoningen in mei met 0,1 procent gedaald.

Meer gewerkte uren, minder werklozen en evenveel vacatures
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2023 in totaal ruim 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,7 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind maart stonden er 437 duizend vacatures open, net zoveel als aan het einde van het vierde kwartaal. Deze stabilisatie volgt op twee kwartalen van daling.

In mei 2023 waren 353 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking. De ontwikkeling van het aantal werklozen meet het CBS als gemiddelde verandering in de afgelopen drie maanden. In de maanden maart tot en met mei nam het aantal werklozen licht af met gemiddeld duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2023 met 3,2 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bbp daalde met 0,3 procent in eerste kwartaal 2023
Volgens de tweede berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, daalde het volume van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. In het vierde kwartaal steeg het bbp met 0,9 procent. De krimp in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan een grotere onttrekking uit de voorraden.

Horror-game Scorn krijgt PlayStation 5-port

Scorn, de horror-game die vorig jaar oktober uitkwam voor Xbox Series X|S en pc, krijgt dit najaar ook een PS5-versie. Dat hebben uitgever Kepler Interactive en ontwikkelaar Ebb Software bekendgemaakt.

In Scorn moet je vanuit een eerstepersoonsperspectief een groteske bio-mechanische wereld verkennen en puzzels oplossen. Je hebt ook een aantal geweren, maar die gebruik je slechts sporadisch. De makers zijn voor deze game geinspireerd door de kunstwerken van H.R. Giger.

De game was vorig jaar ook beschikbaar via Xbox Game Pass. Critici waren niet super onder de indruk, het spel heeft een score van 70 op metacritic.

From Software deelt nieuwe gameplay van Armored Core VI

From Software heeft meer dan vier minuten gameplay van Armored Core IV: Fires of Rubicon gepubliceerd. In de nieuwe trailer zien we vloeiende mech-actie op een gigantisch industrieterrein. Verder laat het ook kort op welke manieren je de mech kunt customizen.

Armored Core IV speelt zich af in een planeet genaamd Rubicon 3. Op deze locatie is er al een tijdlang oorlog omdat megacorporaties controle willen grijpen over een waardevol mineraal dat je alleen in Rubicon kunt vinden. Je speelt als een onafhankelijke huursoldaat die klusjes voor die megacorporaties doet.

Armored Core VI: Fires of Rubicon komt op 25 augustus uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Frietbakkers Franky en Coen lichtgewond bij raketinslag Kramatorsk

Coen van Oosten is een snackbarhouder met een snackbar in Waspik en Franky van Hintum is een snackbarhouder met een snackbar in Eindhoven. Franky en Coen zijn al meer dan vijfentwintig jaar bevriend. Toen de oorlog in Oekraïne begon vond Franky dat hij iets moest doen voor de Oekraïnse vluchtelingen. Toen Franky dit aan Coen vertelde zei Coen meteen: Ik doe mee.

Met een budget van €4000 eigen geld hebben ze de aanhanger aangekoppeld en zijn naar de Poolse grens gereden. Daar hebben ze gratis friet en snacks uitgedeeld. Natuurlijk was het budget veel te klein maar omdat ondertussen de media het verhaal had opgepakt kwamen er donaties binnen waardoor ze in hun eerste negen reizen  zo’n 150.000 porties friet en 150.000 snacks hebben kunnen uitdelen.

Het tweetal wordt door veel Nederlandse en Internationale media gevolgd en doet sinds april ook verslag van hun reizen door Oekraïne op FOK! forum in Oorlog en Defensie. Op vrijdag 16 juni zijn Franky en Coen voor de twaalfde keer afgereisd naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land om friet en snacks bakken in de omgeving van Bachmut, Lyman en Kramatorsk in de Donbas.

Op de Frontpage gaan we vanaf heden ook regelmatig aandacht besteden aan onze sympathieke frituurhelden.

Moesten ze al eerder hun frietjes bakken in kogelwerende vesten, afgelopen dinsdagavond ondervonden ze aan den lijve de risico’s van hun liefdadigheidsactie in Oekraïens oorlogsgebied. De pizzeria waar ze aten in Kramatorsk werd getroffen door een of meerdere Russische raketten. Terwijl een deel van het restaurant instortte en splinters van de glazen gevel door de luchtdruk alle kanten opvlogen, was overal geschreeuw en bloed.

"Heel heftig’’, zegt Franky, "We konden niet meer door de ingang naar buiten. Er lag overal puin. Wij zaten ook helemaal onder het bloed door onder meer glassplinters, maar we hebben vooral schrammen." Hij wist uiteindelijk via een raam naar buiten te komen. "Daar was een vrouw met een baby. Die heb ik naar buiten getild." 

De frietbakker vreest dat er nog meer doden zullen worden gevonden. "Aan de kant van het restaurant waar wij weg wilden gaan lag iedereen onder het puin." Eenmaal buiten zetten ze het op een lopen.

Later bleek één van hun koelwagens zwaar beschadigd te zijn door het rondvliegende puin. De Brabanders zouden woensdag friet en snacks gaan bakken voor hulpverleners nabij Bachmut maar zagen daar vanaf. 

Franky en Coen kunnen donaties gebruiken om hun goede werk in Oekraïne voort te kunnen zetten.

FOK! Wat een weer: perioden met zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het vrijwel overal droog met flink wat zon. In het zuidoosten en oosten komt eerst nog bewolking voor. In de loop van de ochtend ontstaan er ook elders meer wolken. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Op een enkele plek ontstaat een bui. De middagtemperatuur varieert van 20°C vlak aan zee tot 23°C verder landinwaarts. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, aan de zuidwestkust neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond zijn er eerst opklaringen en is er in de oostelijke helft nog kans op een bui. Van het westen neemt de bewolking geleidelijk toe. De wind komt uit west tot zuidwest en is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht gaat het van het westen uit regenen. In het zuidoosten blijft het nog op veel plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig, vlak aan zee (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Een van de mooie kiekjes die DJMO tijdens haar vakantie in Luxemburg maakte (Foto: DJMO)
Een van de mooie kiekjes die DJMO tijdens haar vakantie in Luxemburg maakte (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Topless zwemmen toegestaan in Catalonië, boete tot ¤ 500.000 bij verbod

In Catalonië mogen vrouwen deze zomer 'topless' gaan in openbare zwembaden. Om de gemeenten hieraan te herinneren heeft de Catalaanse regering een brief gestuurd dat "het verbieden van vrouwen om gebruik te maken van de faciliteiten met een ontbloot bovenlichaam, ook wel 'topless' genoemd, discriminatie is". Het is ook illegaal zijn om vrouwen te discrimineren die kiezen voor "een zwempak dat meer delen van hun lichaam bedekt", zoals de 'burkini' of een volledig zwempak.

De regionale regering, geleid door de onafhankelijkheidsgezinde Catalaans Republikeins Links (ERC), kan in theorie een boete opleggen aan elk gemeentehuis dat de norm overtreedt tot € 500.000.

In de zomer van 2022 ontving de Catalaanse regering meerdere klachten te hebben ontvangen over discriminatie in openbare zwembaden.

Om die reden is besloten de brief afgelopen maart naar de gemeentehuizen te sturen, drie maanden voor de opening van de zwembaden en met voldoende tijd om de regelgeving in de zwembaden aan te passen.

De Catalaanse regering dringt erop aan dat het een vrouw ook niet kan worden verboden borstvoeding te geven in een gemeentelijk zwembad, noch de toegang ontzegd kan worden van "welke groep dan ook vanwege hun etnische afkomst, zoals raciale groepen jongeren of zigeunerfamilies".

RIVM: zorgen om dalende vaccinatiegraad vaccinatieprogramma kinderen

Het deel van de kinderen dat is gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP (Rijksvaccinatie programma)) is voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat blijkt uit het rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022’. Het RIVM maakt zich zorgen om deze daling. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen.

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen. Het merendeel van de kinderen neemt vanaf de geboorte deel aan het RVP (Rijksvaccinatie programma) (zie onderstaand figuur). Uit het rapport blijkt dat de geregistreerde vaccinatiegraad ongeveer 2 tot 5 % lager is dan vorig jaar. Voor de ziekte mazelen lijkt de vaccinatiegraad voor baby’s voor het eerst in jaren net onder de 90% te zijn. Een vaccinatiegraad boven de 95% is belangrijk om alle inwoners van Nederland tegen deze ziekte te beschermen. Als dat percentage niet wordt gehaald, is de kans groter dat mazelen weer terugkomt.

Gevolgen voor deelname op latere leeftijd
Ook voor de andere ziektes uit het Rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatiegraad bij baby’s tot 2 jaar gedaald. Voor een optimale bescherming is het belangrijk het schema van het RVP te volgen. Wanneer kinderen eenmaal gestart zijn, vergroot dat de kans dat zij ook op latere leeftijd de vaccinaties gaan halen. Denk aan de vervolgvaccinaties bij 4 jaar (difterie, kinkhoest, tetanus, polio), 9 jaar (bof, mazelen, rodehond en difterie, tetanus, polio), 10 jaar (HPV (humaan papillomavirus)) en 14 jaar (meningokokken).

Deels anonieme gegevens
De exacte cijfers over de grootte van de daling kan het RIVM niet geven. Dit komt omdat het RIVM een deel van de gegevens over vaccinaties sinds 1 januari 2022 anoniem binnenkrijgt. Dat gebeurt als mensen geen toestemming geven om hun gegevens met het RIVM te delen. Anonieme vaccinaties (gemiddeld 5% van de vaccinaties in 2022) kunnen niet worden meegeteld voor de vaccinatiegraad. Dit aantal is nu nog klein. De cijfers uit deze rapportage gaan namelijk voor een groot deel over kinderen die al vóór 2022 de vaccinaties van het RVP hebben gehad.

Minder positief over vaccinaties
Een mogelijke oorzaak van de dalende vaccinatiegraad is dat jonge ouders minder positief over vaccinaties zijn gaan denken. Dat bleek uit een peiling van het RIVM uit 2022 in vergelijking met een peiling uit 2013. Ook uit Europees onderzoek blijkt dat in meerdere landen het vertrouwen van burgers in vaccins en vaccineren is afgenomen. Dit kan een gevolg zijn van de coronapandemie. De meeste ouders zijn echter nog steeds positief over vaccineren.

Verbeteren vaccinatiegraad
Het RIVM is inmiddels met de uitvoerders in gesprek om te kijken hoe de vaccinatiegraad kan worden verbeterd. Het wegnemen van belemmeringen voor ouders en tieners is daarbij belangrijk, bijvoorbeeld door meer mogelijkheden te creëren waar en wanneer ze de vaccinaties kunnen halen. Een andere oplossing zou kunnen zijn om ouders meer gelegenheid te geven om in gesprek te gaan met professionals. Daarnaast is het RIVM gestart met een nieuw onderzoeksprogramma dat inzicht gaat bieden in hoe je mensen het beste kunt informeren over vaccineren, hoe je kunt ondersteunen bij het maken van een vaccinatiekeuze en hoe vaccineren zo toegankelijk mogelijk kan worden gemaakt.

Frankrijk: wegens aanhoudende rellen 40.000 agenten ingezet, Brussel relt mee

In Frankrijk waren er na de dood van een 17-jarige opnieuw botsingen tussen de politie en demonstranten. De politieagent die de jongeman in Nanterre dodelijk verwondde, zit vast.

In de omgeving van Parijs en andere Franse steden probeerde de politie vrijdagnacht met een massaal contingent nieuwe rellen te voorkomen na de dood van een jongen (17) tijdens een verkeerscontrole. In een aantal steden waren er echter opnieuw botsingen, zo berichtten de krant 'Le Parisien' en de omroep BFMTV. Ambtenaren zijn geconfronteerd met nieuwe incidenten in Marseille, Lyon, Pau, Toulouse en Lille, aldus de nationale politie.

"De reactie van de staat moet uiterst beslissend zijn", zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin in de noordelijke stad Mons-en-Baroeul, waar verschillende gemeentelijke gebouwen in brand zijn gestoken. Volgens informatie het ministerie van Binnenlandse Zaken werden in het hele land minstens 176 mensen gearresteerd. 

Het is de derde nacht op rij met rellen. In het hele land zijn 40.000 politieagenten op de been, ongeveer vier keer zoveel als op donderdagavond. In de Parijse regio rijden sinds donderdagavond geen bussen en trams meer en in Clamart, acht kilometer van het centrum van Parijs, geldt tot maandag een avondklok.

De rellen ontstonden na een dodelijke schot van een politieagent op een jongere van Noord-Afrikaanse afkomst in de arbeiderswijk Nanterre in Parijs. Een motorpatrouille hield dinsdagochtend de 17-jarige achter het stuur van een auto aan. Toen de jongeman plotseling wegreed, schoot de politieagent met zijn dienstwapen.

Het parket heeft een procedure tegen de officier aangespannen op verdenking van doodslag. Hij werd in hechtenis genomen. Het gebruik van het wapen bij de controle was niet gerechtvaardigd, aldus de officier van justitie.

Volgens zijn advocaat heeft de agent in politiehechtenis zijn excuses aangeboden aan de familie. Zijn cliënt zag de video voor het eerst in hechtenis en was "extreem geschokt door het geweld van deze video". "Hij is er kapot van. Hij staat 's ochtends niet op om mensen te vermoorden. Hij wilde niet doden", voegde de advocaat toe, die vrijdag aankondigde in beroep te gaan tegen de voorlopige hechtenis. 

Rellen in Nanterres
Donderdagavond is in Nanterre een bankfiliaal in brand gestoken, waarbij de vlammen oversloegen naar een woongebouw erboven. De brandweer heeft het vuur geblust. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Na een begrafenismars voor de neergeschoten jongere in Nanterre, waren er 's avonds al botsingen tussen demonstranten en de politie. Er werden molotovcocktails naar de agenten gegooid, de politie hield de situatie in de gaten met helikopters en schakelde speciale troepen in, en 19 mensen werden gearresteerd. 

Winkels geplunderd in Marseille
In de havenstad Marseille kwamen honderden demonstranten in botsing met de politie, werden winkels geplunderd en werden 14 mensen gearresteerd. De politie vuurde traangas af toen er botsingen met jongeren uitbraken, bericht de krant La Provence.

Speciale politie-eenheden werden ingezet in Lille, Lyon en Bordeaux. In Grenoble werd een bus beschoten met vuurwerk en legden de arbeiders van het transportbedrijf het werk neer.

Ook rellen in Brussel
Ook in de Belgische hoofdstad Brussel waren er botsingen tussen jongeren en wetshandhavers. Volgens de politie zijn ongeveer tien mensen aangehouden. Jongeren hadden een kat-en-muisspel gespeeld met de ordehandhavers en er waren meerdere branden geweest.

Het Brusselse vervoersbedrijf zette een deel van het lokaal openbaar vervoer stop. Belgische media toonden beelden van een brandende auto en politieagenten in oproeruitrusting.

Volgens de politie hadden jongeren op sociale netwerken opgeroepen om zich te verzamelen naar aanleiding van de dood van de 17-jarige in Frankrijk. Volgens het Belgische persbureau Belga waren er vooral spanningen rond de centraal gelegen wijk Anneessens. 

WHO-bureau beschouwt aspartaam als 'mogelijk kankerverwekkend'

De Wereldgezondheidsorganisatie is blijkbaar van plan een gewone suikervervanger te classificeren als 'mogelijk kankerverwekkend'. Volgens persbureau Reuters gaat het om de zoetstof aspartaam.

De nieuwe beoordeling zou afkomstig zijn van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het IARC houdt zich niet bezig met hoeveel van een stof iemand veilig kan consumeren. De experts beoordelen alleen de mogelijkheid dat iets kanker kan veroorzaken. De categorie 'mogelijk kankerverwekkend' omvat onder andere warme dranken boven de 65 graden, nachtwerk, het kappersvak of onbewerkt rood vlees.

Aspartaam wordt sinds de jaren tachtig veel gebruikt als tafelzoetstof en in producten zoals koolzuurhoudende light-drankjes, kauwgom, ontbijtgranen en hoestdruppels. 

De voedingsindustrie uitte donderdag ernstige zorgen over de berichten. "IARC is geen orgaan voor voedselveiligheid", zegt Frances Hunt-Wood, de secretaris-generaal van de International Sweeteners Association. "Aspartaam is een van de meest grondig onderzochte ingrediënten in de geschiedenis, met meer dan 90 voedselveiligheidsinstanties over de hele wereld die verklaren dat het veilig is, waaronder de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die de meest uitgebreide veiligheidsevaluatie van aspartaam tot nu toe heeft uitgevoerd." 

Amerikaans Hooggerechtshof zet streep door positieve discriminatie universiteiten

Amerikaanse universiteiten mogen ras niet meer als factor laten meewegen bij het toelaten van studenten, zo heeft het Hooggerechtshof besloten. Het hof zet daarmee een streep door het toelatingsbeleid van Harvard en de Universiteit van North Carolina (UNC), waarin positieve discriminatie plaatsvindt. Dit beleid is bedoeld om het aantal zwarte studenten, studenten met een Latijns-Amerikaanse achtergrond en studenten uit andere ondervertegenwoordigde minderheidsgroepen op de universiteiten te vergroten.

"Universiteiten hebben ten onrechte gedacht dat de identiteit van een persoon niet wordt bepaald door overwonnen uitdagingen, opgebouwde vaardigheden of geleerde lessen, maar door hun huidskleur", zo oordeelde opperrechter John Roberts. Rechter Sonia Sotomayor is het niet eens met de beslissing van het conservatieve hof en stelt dat deze decennia van vooruitgang tenietdoet.

Een actiegroep genaamd Students for Fair Admissions, die tegen dit soort beleid is, heeft beslissingen van lagere rechtbanken aangevochten, en met succes. Volgens de 'Affirmative Action', werd bij de toewijzing van universitaire plaatsen rekening gehouden met huidskleur. De actiegroep vindt dat niet iedereen gelijke bescherming door de wet geniet met dit toelatingsbeleid. Zo geldt de positieve discriminatie niet voor Aziatisch-Amerikanen, die vaak goed presteren op school maar voor wie het moeilijker is om aangenomen te worden op de universiteit van hun keuze door dit beleid.

President Biden zei in een televisietoespraak in het Witte Huis dat de beslissing van de rechter afwijkt van tientallen jaren jurisprudentie. Hij zei het “zeer oneens” te zijn met het besluit en “diep teleurgesteld” is. Hij drong er bij de universiteiten op aan om deze uitspraak “niet als definitief” te beschouwen. “Ze moeten zich blijven inzetten voor studenten met verschillende achtergronden die heel Amerika vertegenwoordigen.” 

Maar indirect erkende de Democraat ook de zwakheden van het vorige systeem door driemaal te benadrukken: "Er bestaat nog steeds discriminatie in de VS. En daar verandert dit vonnis ook niets aan." De kinderen uit de 1 procent van de rijkste families in de VS hebben 77 keer meer kans om naar de elite-universiteit te gaan dan kinderen uit gezinnen met lage inkomens, zei Biden. Zij zouden baat hebben bij het systeem, maar arbeidersgezinnen niet. Wat nu nodig is, is een systeem dat voor iedereen werkt. 

Ex-president Donald Trump was verheugd over de uitspraak en verklaarde dat dit een prachtige dag was voor Amerika omdat het vonnis de nadruk legde op een terugkeer naar de meritocratie. 

Het promoten van etnische minderheden onder de noemer 'affirmative action' is al tientallen jaren een hot topic in de VS. Het moet de diversiteit onder studenten bevorderen. 

Coalitie gemeenteraad Den Haag gevallen, VVD stapt op vanwege De Mos.

De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. VVD verlaat de coalitie met D66, CDA, PvdA en GroenLinks vanwege onenigheid over de omgang met Richard de Mos.

De Mos werd in april vrijgesproken van corruptie en wilde terugkeren in het college. VVD, CDA en D66 waren bereid om hierover te praten, maar PvdA en GroenLinks waren tegen.

PvdA en GroenLinks wilden niet onderhandelen met De Mos’ partij Hart voor Den Haag omdat ze geen rechtse meerderheid wilden steunen. Ze wilden wel praten over betere samenwerking tussen de coalitie en Hart voor Den Haag.

VVD vond dat er snel gesprekken moesten plaatsvinden met Hart voor Den Haag. Een motie van D66 om als coalitie te praten over wensen voor de begroting met alle oppositiepartijen, inclusief Hart voor Den Haag, vond VVD niet ver genoeg gaan. Ze dienden zelf een motie in die gesteund werd door D66 en CDA, maar niet door GroenLinks en PvdA.

“We vinden het onaanvaardbaar dat andere partijen zelfs niet bereid zijn om een mogelijke samenwerking te onderzoeken”, zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg in een verklaring. De twee VVD-wethouders hebben direct ontslag genomen.

De Mos wil als leider van de grootste fractie in de gemeenteraad snel een nieuw college vormen. Hij hoopt dat dit voor het einde van het zomerreces lukt.

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van gesprekken geleid door Bruno Bruins. Hij bracht de gevolgen van de vrijspraak van De Mos en Rachid Guernaoui in kaart en voerde hierover gesprekken met alle dertien fracties.

De Mos richtte in 2013 zijn eigen partij op en werd vijf jaar later met Hart voor Den Haag de grootste partij in Den Haag. Hij werd beschuldigd van corruptie, maar werd vrijgesproken. Hart voor Den Haag zit nu in de oppositie.

Openbaar Ministerie gaat gedeeltelijk in hoger beroep tegen het vonnis.

Vader vrijgesproken van poging doodslag op eigen zoontje

Een 30-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van poging doodslag op zijn zoontje van 4,5 maand oud. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat hij verantwoordelijk is voor de schedelbreuk en de bloeduitstortingen in de hersenen bij het jongetje.

Geen adem
Op 23 december 2021 haalde de man rond 17:00 uur zijn zoontje op van het kinderdagverblijf. Volgens de man ging het mis toen hij hem op bed wilde leggen: hij werd slap en kreeg geen adem meer. Omdat hij hier hevig van schrok, gleed hij uit en viel hij met zijn zoontje in zijn armen voorover in het bed. Volgens de man ving hij zichzelf op met zijn elleboog en heeft zijn zoontje hierbij zijn hoofd niet gestoten. Bij deze val brak een deel van de lattenbodem van het bed. Vervolgens beademende hij zijn zoontje en belde hij 112. In het ziekenhuis werd uiteindelijk ernstig letsel geconstateerd: een schedelbreuk en meerdere bloeduitstortingen in de hersenen. De officier van justitie stelt dat de vader verantwoordelijk is voor dit letsel en dat sprake is van opzet. De man zelf heeft altijd stellig ontkend.

Oorzaak van letsel
Bij het onderzoek naar de vraag of wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de vader verantwoordelijk is voor het letsel zijn twee deskundigen ingeschakeld. Zij onderzochten allereerst de oorzaak van het letsel. Hun belangrijkste conclusies zijn dat het letsel moet zijn ontstaan door een forse krachtsinwerking op het hoofd van het jongetje en dat er iemand bij moet zijn geweest. Hij was nog te jong om zich zelfstandig voort te bewegen en kan dus niet zelf zijn gevallen. Een derde conclusie is dat onduidelijk is of sprake is van een ongeluk of dat de verwondingen aan hem zijn toegebracht.

Ontstaansmoment
Van belang is om vast te stellen op welk moment het letsel is ontstaan, omdat het jongetje op die bewuste dag in aanwezigheid van verschillende mensen is geweest. Overdag was hij op het kinderdagverblijf en vanaf 17:00 uur was hij alleen thuis met zijn vader. Op basis van het onderzoek van de deskundigen kan de rechtbank niet met voldoende mate van zekerheid vaststellen dat het letsel bij het jongetje is ontstaan in aanwezigheid van zijn vader, nadat hij zijn zoontje had opgehaald bij het kinderdagverblijf. De deskundigen vinden het aannemelijker dat het letsel vlak voor het naar bed brengen is ontstaan, dan eerder op de dag op het kinderdagverblijf. Tegelijkertijd kan dat laatste volgens hen ook niet worden uitgesloten. De rechtbank heeft daarom gekeken of er in de rest van het dossier ander bewijs is op basis waarvan, in aanvulling op de informatie van de deskundigen, vastgesteld kan worden dat het letsel in aanwezigheid en door toedoen van de vader is ontstaan. Dat bewijs is er niet. Ook kan de verklaring van de vader, dat de lattenbodem is gebroken doordat hij is uitgegleden, op basis van het onderzoek dat daarnaar is verricht niet worden uitgesloten. De man wordt daarom vrijgesproken. De officier van justitie had 5 jaar cel geëist.

De rechtbank begrijpt dat het voor alle betrokkenen zeer onbevredigend is dat veel onduidelijk blijft. Maar een belangrijk uitgangspunt in het Nederlandse strafrecht is dat iemand niet kan worden veroordeeld als niet buiten redelijke twijfel vaststaat (op basis van wettig en overtuigend bewijs) dat hij gedaan heeft waar hij van wordt verdacht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.