Meer aangiftes tegen asielzoekers in AZC's

Vorig jaar registreerde de politie 5700 verdachten die verbleven in een asielzoekerscentrum of andere locaties van het COA. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van 2021, dit is in lijn met de toename in 2021 van asielzoekers van 39%. Winkeldiefstallen zijn het meest gepleegde vergrijp. 

In totaal verbleven er in 2022 zo'n 83.000 asielzoekers in Nederland, van hen werden 2.300 unieke personen op enig moment verdacht van een misdrijf; 3 procent van het totaal aantal mensen in de COA-locaties. De mate van betrokkenheid bij misdrijven verschilt echter enorm tussen de verschillende nationaliteiten in de asielopvang. De groep met het hoogste aandeel komt uit Algerije (44 procent van het totaal aantal in de opvang), Marokko (33 procent) en Tunesië (31 procent). Dat sluit aan bij de onrust in plaatsen als Ter Apel en het Brabantse Budel door de ernstige overlast van veiligelanders, die weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

Er is ook een toename van incidenten en betrokkenheid bij minderjarige vreemdelingen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat jongeren meer risicovol gedrag vertonen en het registratie-effect; bij deze groep is sprake van bovengemiddeld veel toezicht en handhaving.