FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 juni 2023

Random Pics van de Dag #972

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Veel minder kleine plastic flesjes in zwerfafval sinds invoering statiegeldsysteem

Nederland heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van zwerfafval, zo blijkt uit de nieuwste halfjaarlijkse Zwerfafvalmonitor die staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het rapport staan de trends en ontwikkelingen in de hoeveelheid drankverpakkingen in het zwerfafval. De resultaten laten zien dat de inspanningen van overheid, bedrijven en burgers vruchten beginnen af te werpen.

Een van de opvallendste resultaten is dat de sterke afname van kleine plastic flesjes in het zwerfafval doorzet. Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes op 1 juli 2021 is een daling van maar liefst 51% ten opzichte van 2020 geregistreerd. Het statiegeldsysteem heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van plastic vervuiling in Nederland. Ook de grote plastic flessen zijn minder te vinden in het zwerfafval, met een afname van 33% in vergelijking met 2020. Daarnaast is er een daling van 55% waargenomen in het aantal drankenkartons sinds de nulmeting in 2016/2017. De laatste jaren is sprake van een gestage afname.

Sinds 1 april 2023 is in Nederland het statiegeldsysteem voor blikjes operationeel. Het effect hiervan zal naar verwachting pas merkbaar zijn in de monitoring van 2023, met name in de tweede helft van dat jaar. In 2022 werden nog steeds veel blikjes buiten gevonden. Vergeleken met het voorgaande jaar 2021 was er zelfs een stijging van 17%.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): "Ik ben blij te zien dat we successen boeken in de strijd tegen zwerfafval. De cijfers laten een sterke afname zien van plastic flesjes en drankenkartons. Het systeem van statiegeld op kleine plastic flesjes werpt dus zijn vruchten af en dat is fijn om te zien! Ondertussen is er ook statiegeld ingevoerd op blik, ik verwacht dat dat ook zal leiden tot minder zwerfval in onze leefomgeving. Wat mij betreft geldt voor zwerfafval wat voor veel zaken in het leven geldt: liever voorkomen dan genezen, of opruimen in dit geval!"

Om een vollediger beeld te verkrijgen, maakt de Zwerfafvalmonitor niet alleen gebruik van gegevens van Rijkswaterstaat, maar ook van informatie uit andere bronnen, waaronder de bekende Zwerfinator. Hoewel de gebruikte methoden verschillen, bevestigen de gegevens van de Zwerfinator over het algemeen de bevindingen van de Zwerfafvalmonitor.

Russische media: strafzaak Wagner-baas Prigozhin niet geseponeerd

Ondanks de toezegging door het Kremlin om niet tot vervolging over te gaan na de opstand door Wagner-huurlingen, lopen volgens berichten in de Russische media de onderzoeken tegen huursoldaatbaas Yevgeny Prigozhin nog steeds.

"De strafzaak tegen Prigozhin is niet geseponeerd", citeerden de drie belangrijkste Russische persbureaus vandaag een vertegenwoordiger van het parket van de procureur-generaal. Het Kremlin zei zaterdagavond dat Prigozhin niet vervolgd zou worden in ruil voor het beëindigen van de opstand door zijn huurlingen. 

Prigozhin lijkt verdwenen sinds het einde van de opstand. Volgens een overeenkomst met de Russische president Poetin zou hij naar Wit-Rusland worden gebracht. Zijn verblijfplaats is echter nog niet bevestigd.

Volgens Amerikaanse experts zal het Russische privéleger Wagner ingezet blijven worden na de gewapende opstand onder Prigozhin. Dat meldt persbureau dpa. De terugkeer van Wagner-troepen naar hun trainingskampen met militair materieel geeft aan dat het Kremlin tenminste delen van de groep wil behouden in plaats van deze te ontbinden, aldus het Amerikaanse Instituut voor Oorlogsstudies (ISW). De toekomst van de commando- en organisatiestructuur is echter onduidelijk.

De denktank baseerde zijn beoordelingen op verklaringen van het hoofd van het Russische Defensiecomité, Andrei Kartapolov, die zei dat het niet nodig was de Wagner-groep te verbieden omdat het "de meest gevechtsklare entiteit in Rusland" was.

Volgens instructies van Vladimir Poetin, chef van het Kremlin, werkt Rusland momenteel aan een wet om particuliere militaire bedrijven te reguleren. Het feit dat Kartapolov Wagner-huurlingen probeert te ontslaan van hun eigen verantwoordelijkheid voor de opstand zou er volgens de ISW op kunnen wijzen dat de Russische regering de strijders wil blijven inzetten, bijvoorbeeld in Oekraïne of bij internationale missies.


Meer aangiftes tegen asielzoekers in AZC's

Vorig jaar registreerde de politie 5700 verdachten die verbleven in een asielzoekerscentrum of andere locaties van het COA. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van 2021, dit is in lijn met de toename in 2021 van asielzoekers van 39%. Winkeldiefstallen zijn het meest gepleegde vergrijp. 

In totaal verbleven er in 2022 zo'n 83.000 asielzoekers in Nederland, van hen werden 2.300 unieke personen op enig moment verdacht van een misdrijf; 3 procent van het totaal aantal mensen in de COA-locaties. De mate van betrokkenheid bij misdrijven verschilt echter enorm tussen de verschillende nationaliteiten in de asielopvang. De groep met het hoogste aandeel komt uit Algerije (44 procent van het totaal aantal in de opvang), Marokko (33 procent) en Tunesië (31 procent). Dat sluit aan bij de onrust in plaatsen als Ter Apel en het Brabantse Budel door de ernstige overlast van veiligelanders, die weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

Er is ook een toename van incidenten en betrokkenheid bij minderjarige vreemdelingen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat jongeren meer risicovol gedrag vertonen en het registratie-effect; bij deze groep is sprake van bovengemiddeld veel toezicht en handhaving. 

FOK! Wat een weer: minder warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend komt er in het (noord)oosten eerst nog een enkele bui voor, mogelijk met onweer. In de rest van het land is het droog en zijn er zonnige perioden. De westelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig en in het Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C vlak aan zee tot 24°C in het zuidoosten van het land. De westelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is er een afwisseling van zon en wolken. Het blijft droog. De wind komt uit het westen en wordt zwak tot matig.

Tot morgen!

 DJMO vierde gisteren alvast haar verjaardag met een heerlijk etentje met dit uitzicht als cadeautjeDJMO vierde gisteren alvast haar verjaardag met een heerlijk etentje met dit uitzicht als cadeautje (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Staat de academische vrijheid onder druk?'

Op 18 januari van dit jaar schrijft docent sociale wetenschappen Laurens Buijs een artikel in studentenblad Folia. Hierin uit hij onder andere kritiek op hoe de, in zijn ogen, wokebeweging een bedreiging vormt voor de academische vrijheid op de universiteit van Amsterdam (UvA). Heeft Buijs een punt en staat de academische vrijheid onder druk?

AT5 benaderde de afgelopen maanden ruim 50 hoogleraren en twee keer zoveel studenten. Slechts enkelen willen op camera hun verhaal doen. De reden: bang voor negatieve reacties, bang om gecanceld te worden en sommigen zijn zelfs bang om niet meer te kunnen promoveren op de UvA.

Het artikel van Buijs maakte een hoop emoties los. Zo startte een groep studenten een petitie tegen de uitspraken van Buijs en een andere groep studenten startte een petitie om Buijs te steunen.

Zestien dagen na het artikel besluit de UvA een onafhankelijke commissie in te stellen om onder andere de begrippen 'wokeness' en 'academische vrijheid' nader te beschouwen. Het rapport met verschijnt deze zomer.

Met student Jet, oud-student Job, hoogleraar Peter Sloot en wetenschapshistoricus Klaas van Berkel bespreekt AT5 de vraag: staat de academische vrijheid onder druk?

Amerika bezorgd over mentale en fysieke gezondheid Biden én Trump

Uit een peiling van NBC News bleek dat 68 procent van de ondervraagde Amerikanen zich zorgen maakt dat Biden, 80 jaar oud, niet over de “noodzakelijke” mentale en fysieke gezondheid beschikt om president te zijn, waarvan 55 procent aangeeft “zich ernstig zorgen te maken". Ter vergelijking, 32 procent zei dat ze zich weinig of geen zorgen maken over Biden’s gezondheid.

Toen hen werd gevraagd of ze zich zorgen maken over de mentale en fysieke gezondheid van voormalig president Trump, antwoordde 55 procent bevestigend, waarvan 44 procent die zich “ernstig zorgen” maakt over de gezondheid van Trump. Vierenveertig procent zei daarentegen zich weinig of geen zorgen te maken of Trump, 77 jaar oud, wel over de mentale en fysieke gezondheid beschikt die nodig is om president te zijn. 

Zestig procent van de respondenten gaf ook aan bezorgd te zijn dat Biden herkozen wordt voor nog eens vier jaar in het Witte Huis,waaronder 46 procent die zich hier “ernstig” zorgen over maakt. Vijfenvijftig procent gaf hetzelfde antwoord voor Trump, waarvan 51 procent die zich hier “ernstig” zorgen maakt.

De peiling, die werd uitgevoerd nadat Trump door het ministerie van Justitie was aangeklaagd wegens overtreding van regels met betrekking tot geclassificeerde documenten, toonde ook aan dat de voormalige president een comfortabele voorsprong heeft op zijn tegenstanders in de GOP-voorverkiezingen van 2024, en dat zijn voorsprong sinds april is gegroeid. De peiling toonde ook aan dat bijna de helft van de Republikeinen willen dat Trump doorgaat als leider van hun partij.

De peiling werd gehouden van 16 tot 20 juni onder 1.000 geregistreerde kiezers en heeft een foutenmarge van 3,1 procentpunt.

We mogen ons schamen, Nederland zakt naar plaats 20 kinderrechten ranglijst

Nederland is sterk gedaald op de internationale ranglijst voor kinderrechten. Volgens de KidsRights-index staat Nederland nu op plek 20, terwijl het vorig jaar nog op vier stond.

Dit komt door slechte scores op het gebied van gezondheid en de rechten van het kind. KidsRights beschuldigt Nederland van schending van fundamentele kinderrechten, met name in de jeugdzorg en jeugdbescherming.

De meest kwetsbare groepen worden hierdoor getroffen, zoals kinderen afhankelijk van jeugdzorg en kinderen in armoede of asielzoekerscentra. KidsRights pleit voor meer geld en wil dat de Rijksoverheid weer verantwoordelijk wordt voor jeugdzorg. (In 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg.) Zweden staat bovenaan de ranglijst, gevolgd door Finland, IJsland en Luxemburg.

Onderaan de ranglijst staan Sierra Leone, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Zuid-Sudan en Tsjaad.

Volgens KidsRights is de situatie voor kinderen wereldwijd slecht: naar verwachting zal een op de vier kinderen wereldwijd dit jaar onder de armoedegrens leven als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit komt door de wereldwijde stijging van energie- en voedselkosten. Ook wordt in toenemende mate kinderarbeid waargenomen.

Ruim 140 arrestaties bij Pride-optochten in Turkije

De Turkse autoriteiten hadden de Pride-parades dit jaar opnieuw verboden, maar toch gingen veel mensen de straat op om op te komen voor de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. In Istanbul en Izmir werden veel arrestaties verricht.

Volgens de organisatoren zijn tijdens de Pride-parade van dit jaar in de Turkse metropool Istanbul minstens 93 mensen gearresteerd. Enkele honderden mensen woonden het evenement bij.

In de West-Turkse stad Izmir trad de politie ook op tegen deelnemers aan de lokale Pride-parade en arresteerde volgens de organisatoren zeker 48 mensen.

In Istanbul zette de politie grote delen van het centrum af voordat de demonstratie begon, om de bijeenkomst te voorkomen. Daarna stapten de deelnemers over naar een ander deel van de stad. Honderden mensen werden vorig jaar gearresteerd tijdens de Pride-parade in Istanbul.

De gouverneur van de provincie Istanboel, Davut Gül, had op voorhand al aangekondigd geen evenementen toe te staan die "de familie bedreigen". Verschillende evenementen in verband met de zogenaamde Pride-maand om de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en queers (LGBTQ's) te visualiseren, waren verboden, waaronder een picknick en een filmvertoning.

Na een sensationele Pride Parade in Istanbul in 2014 met meer dan 100.000 deelnemers, hadden de Turkse autoriteiten het evenement de afgelopen jaren herhaaldelijk verboden, officieel om veiligheidsredenen. Zo ook dit jaar.

In Turkije hebben regeringsfunctionarissen en president Recep Tayyip Erdogan zich herhaaldelijk openlijk vijandig uitgesproken tegenover LGBTQ-mensen. De Turkse lhbtq-gemeenschap vreest voor toenemende druk na de herverkiezing van Erdogan.

Erdogan beschuldigde de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP en haar bondgenoten ervan pro-LGBTQ te zijn voor en na de verkiezingen, en beloofde zijn aanhangers dat de LGBTQ-gemeenschap nooit zal toetreden tot zijn islamitisch gewortelde partij. 

Litouwen eist versterking voor oostflank van de NAVO, na opstand Wagner

Na de opstand van het Russische privéleger Wagner roept de Litouwse president Gitanas Nauseda op tot verdere versterking van de oostflank van de NAVO. Mocht Wagner-baas Yevgeny Prigozhin met onduidelijke bedoelingen in ballingschap in Wit-Rusland belanden dan moet de beveiliging van de oostgrens worden opgevoerd, aldus het staatshoofd van het Baltische EU- en NAVO-land.

Litouwen grenst aan Wit-Rusland en de Russische Oostzee-exclave Kaliningrad. "We hebben te maken met een grote staat, een nucleaire staat, en elke interne onrust heeft onvermijdelijk gevolgen voor de veiligheid van de omliggende staten", zei Nauseda, verwijzend naar Rusland. Tot nu toe heeft hij geen informatie gehad die bevestigt dat de Wagner-baas inderdaad in Wit-Rusland is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.