We mogen ons schamen, Nederland zakt naar plaats 20 kinderrechten ranglijst

Nederland is sterk gedaald op de internationale ranglijst voor kinderrechten. Volgens de KidsRights-index staat Nederland nu op plek 20, terwijl het vorig jaar nog op vier stond.

Dit komt door slechte scores op het gebied van gezondheid en de rechten van het kind. KidsRights beschuldigt Nederland van schending van fundamentele kinderrechten, met name in de jeugdzorg en jeugdbescherming.

De meest kwetsbare groepen worden hierdoor getroffen, zoals kinderen afhankelijk van jeugdzorg en kinderen in armoede of asielzoekerscentra. KidsRights pleit voor meer geld en wil dat de Rijksoverheid weer verantwoordelijk wordt voor jeugdzorg. (In 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg.) Zweden staat bovenaan de ranglijst, gevolgd door Finland, IJsland en Luxemburg.

Onderaan de ranglijst staan Sierra Leone, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Zuid-Sudan en Tsjaad.

Volgens KidsRights is de situatie voor kinderen wereldwijd slecht: naar verwachting zal een op de vier kinderen wereldwijd dit jaar onder de armoedegrens leven als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit komt door de wereldwijde stijging van energie- en voedselkosten. Ook wordt in toenemende mate kinderarbeid waargenomen.