F1: Verstappen pakt poleposition in natte kwalificatie

Max Verstappen heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Canada. De Nederlander ging met zijn Red Bull op een natte baan in Montreal rond in een tijd van 1.25,858, waarmee hij ruim sneller was dan de verrassende Nico Hülkenberg en Fernando Alonso.

Het was nat op het Canadese asfalt, maar het regende niet meer. Hierdoor reden de coureurs vele ronden, waarbij de tijden steeds sneller werden. Wel waren er enkele momenten, zoals een rode vlag in het begin omdat Guanyu Zhou stilviel, maar de Chinees kon de auto nadat het rood was toch herstarten en naar de pits brengen. Carlos Sainz mag zich bij de stewards melden voor het ophouden van Pierre Gasly die door deze actie al na Q1 klaar was. Dat gold ook voor Yuki Tsunoda, Nyck de Vries, Logan Sargeant en Zhou.

De baan werd steeds droger en in het tweede deel was Alexander Albon de eerste die naar slicks ging, gevolgd door de rest. Het legde de Britse Thai geen windeieren, want hij ging soepel door naar het derde deel. Dat gold niet voor Charles Leclerc en Sergio Perez die hun banden niet op temperatuur kregen en te laat waren toen het opnieuw begon te regenen. Ook Lance Stroll, Kevin Magnussen en Valtteri Bottas konden uitstappen.

In Q3 ging Verstappen als eerste naar buiten en zette tot tweemaal toe de snelste tijd neer. Nico Hülkenberg sloot op 1,2 seconde aan en had geluk dat Oscar Piastri zijn McLaren in de muur zette, waardoor het code rood werd. Het regende inmiddels stevig door, tijden werden niet meer verbeterd en Verstappen pakte zijn 25e poleposition. Hülkenberg eindigde op plek twee, voor Alonso, Lewis Hamilton, George Russell, Esteban Ocon, Lando Norris, Sainz, Piastri en Albon.