FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 juni 2023

Spanje wint na strafschoppen Nations League van Kroatië

Spanje heeft de Nations League gewonnen. De Spaanse voetballers waren na strafschoppen te sterk voor strafschoppen nadat er in de reguliere speeltijd en verlengingen niet werd gescoord.

Spanje en Kroatië maakte in De Kuip er geen spektakel van. In zowel de eerste als in de tweede helft waren de kansen schaars en stond het na negentig minuten voetballen ook nog 0-0. Ook in de verlenging was er in Rotterdam weinig te beleven en moesten er stafschoppen genomen worden wie de winnaar werd van de Nations League.

In de strafschoppenserie schoten de Spanjaarden als de Kroaten de eerste eerste drie penalty's van beide team feilloos in, waarna Kroatië als eerste de fout in ging. Lovro Majer schoot op de voeten van de Spaanse doelman Unai Simon. Aymeric Laporte mocht aanleggen voor de beslissende strafschop, alleen zijn strafschop eindigde op de lat. Simon redde opnieuw een strafschop ditmaal van Bruno Petkovic, waarna Dani Carvajal de winnende binnenschoot en Spanje de Nations League bezorgde.

Amerikaanse minister Blinken op bezoek bij collega Qin in China

Het is zijn eerste reis naar China als minister van Buitenlandse Zaken van de VS: Antony Blinken ontmoette zijn ambtgenoot Qin in Peking. Er is genoeg om over te praten, en Beijing identificeerde duidelijk het onderwerp met het 'grootste risico'.

'Constructief' - zo beoordelen zowel de VS als China de eerste gesprekken tussen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Chinese ambtgenoot Qin Gang in Peking. Beide partijen verklaarden dat er nog geen vooruitgang is geboekt met betrekking tot de kwesties die hen scheiden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de bilaterale betrekkingen "op het diepste punt ooit" zijn beland.

Aan het begin van hun gesprekken met hun delegaties zaten de twee ministers tegenover elkaar aan twee tafels in het staatspension Diaoyutai in Peking. Na de fotosessie gingen de gesprekken achter gesloten deuren verder.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde open communicatie als doel van zijn reis, zodat beide landen "op verantwoorde wijze vorm kunnen geven aan hun betrekkingen". Maar hij wilde ook een aantal conflictueuze kwesties aan de orde stellen. Blinken wil maandag tijdens een persconferentie commentaar geven op het verloop van het bezoek. Qin accepteerde een uitnodiging van Blinken om Washington te bezoeken. Dit is bevestigd door de Chinese kant. Een datum is echter nog niet vastgelegd.

Darters Price en Clayton pakken met Wales wereldtitel voor landenteams

Wales is voor de tweede keer de winnaar van de World Cup of Darts, het WK voor landenteams. Gerwyn Price en Jonny Clayton waren in de finale duidelijk te sterk voor de Schotten Peter Wright en Gary Anderson en wonnen met 10-2.

De finale tussen Wales en Schotland was nooit spannend. Het team van Wales bestaand uit Gerwyn Price en Jonny Clayton ging al snel naar een 3-0 voorsprong en zou zelfs uitlopen naar 8-1. Daarna wisten Peter Wright en Gary Anderson voor Schotland nog een leg te pakken, waarna Wales de wedstrijd vervolgens snel naar zich toe trok en de finale won met 10-2.

Voor het duo Price en Clayton is het de tweede wereldtitel als team. In 2020 pakten de darters ook al de wereldtitel voor Wales. In de halve finale had Wales maar nipt gewonnen van België (8-7).

Nederland kwam niet ver. Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode verloren zaterdag in de tweede ronde al met 6-7 van België. Michael van Gerwen kwam voor Nederland niet in actie omdat de beste Nederlandse darter niet voldoende was hersteld van een tandheelkundige operatie.

Premier Netanyahu wil gerechtelijke hervorming toch voortzetten

De Israëlische premier Netanyahu houdt ondanks aanhoudende volksprotesten vast aan de geplande herstructurering van de rechterlijke macht in zijn land.

Na een kabinetsvergadering in Jeruzalem kondigde hij passende maatregelen aan voor de komende week. Onderhandelingen met de oppositie, bemiddeld door president Herzog, hebben tot nu toe geen bevredigend resultaat opgeleverd, bekritiseerde Netanyahu.

De oppositie verwerpt de plannen van de regering om de rechterlijke macht te herstructureren. Velen in de bevolking waarschuwen dat de hervorming de scheiding der machten en de democratische orde in Israël in gevaar brengt. Tienduizenden mensen protesteerden gisteravond opnieuw - voor de 24e week op rij.

Het kabinet, geleid door Netanyahu, keurde ook stappen goed om de uitbreiding van de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te vergemakkelijken. De verantwoordelijkheid hiervoor is gegeven aan minister van Financiën Smotrich, die pleit voor meer woningbouw.

F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde op het circuit van Montreal van start tot finish. Fernando Alonso eindigde op plek twee, voor Lewis Hamilton. Nyck de Vries kende tijdens de race een aanvaring met Kevin Magnussen en eindigde op plek achttien.

Verstappen startte vanaf poleposition en was goed vertrokken. De Nederland behield de eerste positie, voor de goed gestarte Hamilton en Alonso. Verder naar achteren vochten Carlos Sainz en Sergio Perez om plek elf een stevig gevecht uit dat gewonnen werd door Sainz. Daarachter reed Kevin Magnussen, maar hij verslikte zich voor de laatste chicane, ging rechtdoor en verloor veel plekken. Yuki Tsunoda begon na zijn straf vrijwel achteraan en zocht na één rondje de pits op voor nieuwe banden.

Verstappen trok meteen een klein gat met Hamilton, terwijl achter de op de vierde plek liggende George Russell een groter gat onstond met Esteban Ocon en Nico Hülkenberg die langzaam maar zeker terugzakte. Oscar Piastri was de eerste die hem passeerde en gelijk een gat kon trekken. Ondertussen was er een korte virtuele safety car omdat Logan Sargeant zijn Williams langs de baan parkeerde.

Na elf ronden ging Russell in de fout bij een van de chicanes, gleed over de kerbstones en knalde met de achterkant van de Mercedes de muur in. Er volgde een safetycar waarbij vrijwel het hele veld stopte. Hierbij was het Hamilton die zo dicht voor Alonso naar buiten kwam dat de Spanjaard moest remmen. Een soortgelijk geval was er tussen Lando Norris en Alexander Albon. Russell bracht zijn auto naar de pits en ging na een stop weer de baan op.

Verstappen trok na de herstart meteen weer een gat met Hamilton, Alonso en de nog niet gestopte Charles Leclerc, Sainz en Perez. Alonso zette na 22 ronden de aanval in op Hamilton voor plek twee en slaagde in zijn opzet. Halverwege de race kon Nyck de Vries nij de eerste bochtt de aanval inzetten op Kevin Magnussen, de twee reden zij aan zij bochtt twee door, waarna De Vries het opnieuw probeerde bij de derde bocht. Beiden schoten rechtdoor, moesten achteruit rijden en konden achteraan aansluiten.

Langaam maar zeker gingen de coureurs vooraan opnieuw naar binnen, waarbij de volgorde onveranderd bleef. Met nog twintig ronden te gaan ontstond er achter Alexander Albon op plek zeven een strijd, want de Thai had Russell, Esteban Ocon, Valtteri Bottas en Lando Norris achter zich aan. Laatstgenoemde wist dat hij een straf van vijf seconden had omdat hij te langzaam reed achter de safety car. Russell moest met nog vijftien ronden te gaan zijn Mercedes met remproblemen in de pits parkeren en was de tweede uitvaller van de race.

Na 70 ronden pakte Verstappen zijn 41e zege in de Formule 1 waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Ayrton Senna. Ook betekende het de honderdste overwinning voor Red Bull Racing. Alonso eindigde op plek twee, voor Hamilton. Leclerc eindigde op plek vier, voor Sainz, Perez, Albon, Ocon en Stroll die op de streep Bottas nog verschalkte. Norris werd als negende afgevlagd, maar viel door zijn straf terug tot buiten de punten.

Griekspoor verovert titel in Rosmalen

Tallon Griekspoor is de winnaar geworden van het ATP toernooi van Rosmalen. In de finale versloeg de Nederlander de Australiër Jordan Thompson in drie sets: 6-7 (4), 7-6 (3) 6-3.

Griekspoor werd meteen in de eerste game maar hij raakte niet in de war en brak meteen weer terug. De rest van de eerste set liep gelijk op en moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin bleek Thompson met 7-4 de sterkste. Ook de tweede set draaide uit op een tiebreak daarin was het Griekspoor die met 7-3 de set naar zich toe trok.

In de derde set viel de beslissing toen hij op 3-2 zijn tegenstander brak en vervolgens geen servicegames meer weg gaf. Ze werd Griekspoor de opvolger van Tim van Rijthoven die het toernooi vorig jaar won. Hij stijgt dankzij de zege ook naar de 29e plek op de wereldranglijst. 

"Ik wil het publiek bedanken," zei de zichtbaar geëmotioneerde Griekspoor na afloop op de baan. "In een finale is het altijd moeilijk om je beste tennis te spelen. Ik was zo gespannen voor deze partij, ik wilde zo graag winnen. Het was belangrijk om me te focussen op mijn eigen spel, want hij speelde heel erg goed. Ik heb hier geen woorden voor. Dit was de allermooiste week van mijn leven."

Bij de dames ging de titel naar de Russische Jekaterina Aleksandrova, zij versloeg in de finale haar landgenote Veronika Koedermetova 4-6, 6-4, 7-6 (3) en prolongeerde daarmee haar titel.

Nederlands Elftal verliest ook troostfinale Nations League

Het Nederlands Elftal is er niet in geslaagd de Nations League af te sluiten met een overwinning. In de strijd om de derde plek werd in Enschede met 2-3 verloren van Italië.

Nederland kende een beroerde start en keek al snel tegen een achterstand aan. De Italianen konden bijna ongestoord combineren in het strafschopgebied van Oranje en uiteindelijk was het Dimarco die de trekker overhaalde het openingsdoelpunt scoorde. Daarna was het tempo van Nederland te laag om iets terug te kunnen doen en nadat Dimarco, niet voor het eerst, ongehinderd kon opstomen was het uiteindelijk Frattesi die de 0-2 maakte. Nederland kreeg zijn beste kans van de eerste helft vijf minuten voor rust maar een schot van Gakpo ging ruim naast.

Na meerdere wissels zorgde een offensief in de tweede helft wel voor resultaat, Bergwijn scoorde de aansluitingstreffer. De marge werd echter snel weer twee toen Chiesa, nauwelijk gehinderd door Van Dijk, de 1-3 kon scoren. Nederland probeerde het daarna nog wel en Wghorst scoorde een goal uit een vrije trap van Koopmeiners, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. Vlak voor tijd scoorde Wijnaldum nog wel maar kwam de ploeg van Ronald Koeman niet meer.


Nederland

2 - 3

Italië

 68' Bergwijn
 89' Wijnaldum
   6' Dimarco
 20' Frattesi
 72' Chiesa
 
 Gele kaart: Weghorst, (Nederland), Dimarco, Barella, Acerbi, (Italië)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 21.292
Arbiter: Nyberg (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Dumfries
Geertruida (Wijnaldum/46)
v.Dijk
Aké
Wieffer (Veerman/76)
Simons (Koopmeiners/63)
De Jong
Malen (Bergwijn/46)
Gakpo
Lang (Weghorst/46)
  Donnarumma
Tolói
Acerbi
Buongiorno
Dimarco (Spinazzola/74)
Frattesi
Cristante
Verratti (Barella/ 85)
Gnonto (Zaniolo/64)
Retegui (Pellegrini/86)
Raspadori (Chiesa/63)

Skjelmose eindwinnaar Ronde van Zwitserland, tijdritwinst voor Ayuso

Mattias Skjelmose heeft de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. In een spannende tijdrit hield de Deense klassementsrenner net voldoende tijd over op Juan Ayuso, die wel de individuele tijdrit over 25,7 kilometer wist te winnen.

Mattias Skjelmose begon als leider aan de individuele tijdrit over 25,7 kilometer van St. Gallen naar Abtwil. Bij het eerste tussenpunt leek al kansloos voor de eindzege. Bij het eerste tussenpunt verloor de Deense klassementsrenner negentien seconden op Juan Ayuso, die daarmee Skjelmose met één seconde voorbij ging in het algemeen klassement. Bij het eerste tussenpunt zette Remco Evenepoel de snelste tijd neer en werd duidelijk dat hij ook meedeed voor de eindzege.

Bij het tweede tussenpunt na twintig kilometer was het Aysuo die de snelste tijd noteerde. De jonge Spanjaard leek op weg naar de eindzege, maar dankzij een geweldig tweede deel van Skjelmose, waarbij de Deen tien seconden was ingelopen op Aysuo, had hij weer het voordeel in het virtuele klassement.

In het slot gaf Skjelmose zijn virtuele voorsprong in het algemeen klassement niet meer weg en pakte hij de eindzege in de Zwitserse WorldTour-koers. Hij pakte het eindklassement met negen seconden voorsprong. Aysuo werd tweede in het eindklassement, maar pakte wel de zege in de slottijdrit. Hij won de tijdrit van 25 kilometer met acht seconden voorsprong op Evenepoel.

Wilco Kelderman reed een solide tijdrit en zou als twaalfde tijd neerzetten. In het algemeen klassement eindigde de Nederlander van Jumbo-Visma op de vierde plaats in Zwitserland. 

Results powered by FirstCycling.com

Moving Out 2 lanceert in augustus

Moving Out 2 komt op 15 augustus voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch en pc. Dat hebben uitgever Team 17 en ontwikkelaar SMG Studio bekendgemaakt. Van 19 t/m 26 juni is er een demo op Steam beschikbaar van zes levels.

Moving Out 2 is een co-op mulitplayer-game waarin je een verhuisploeg speelt. Daarbij verhuis je niet alleen gewone huizen met meubilair, maar ook kinderboerderijen en ziekenhuizen. Je probeert het zo snel mogelijk doen, zonder dat je de omgeving om je heen sloopt. De eerste game kwam in 2020 uit.

Mountainbikester Pieterse wint met overmacht wereldbeker Leogang

Puck Pieterse heeft haar tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. Nadat ze eerder de beste was in het Tsjechische Nove Mesto won de 21-jarige Nederlandse nu met overtuiging in het Oostenrijkse Leogang.

Puck Pieterse had direct de kopstart in Leogang. Op het lastige parcours in Oostenrijk zette ze de concurrentie direct onder druk en in de eerste ronde. Anne Terpstra probeerde in eerste instantie nog aan te haken, maar de Nederlandse kampioene moest al snel passen bij het tempo van haar landgenote. Terpstra zakte gedurende de race wat naar achteren en zou op de achtste plaats eindigen.

Pieterse verzwakte zelf nooit en haar voorsprong op de nummer twee ging richting de minuut. In de voorlaatste ronde kwam de Mona Mitterwallner nog wel wat terug, maar de zege van Pieterse werd nooit bedreigd. De 21-jarige Nederlandse won uiteindelijk met 38 seconden voorsprong op Mitterwallner. Een andere Oostenrijkse Laura Stigger werd derde net binnen de minuut.

Results powered by FirstCycling.com

Feit of fabel: gaan Russen een nieuw biowapen ontwikkelen?

Werken Russische wetenschappers aan een biologisch wapen wat alleen angelsaksische mensen gaat treffen? 

Onderschrift submitter: Bizar militair kanaaltje met deze video, geen idee of het echt is.

Cholera uitbraak in Kherson en de Krim

De Russen hebben het zichzelf moeilijk gemaakt door de dam op te blazen. Naast het wegspoelen van verdedigingslinies en het afsnijden van de watertoevoer naar de Krim is er nu een nieuw probleem bijgekomen: Cholera.

Een cholera-epidemie verspreidt zich onder het Russische leger personeel in de oblast Kherson en de Krim na een Russische terroristische aanslag op de waterkrachtcentrale van Kakhovka zo meldde de partizanenbeweging Atesh op Telegram op 17 juni.

Uit de meest recente informatie blijkt dat dagelijks talloze Russen met vermoedelijke gevallen van cholera worden opgenomen in militaire ziekenhuizen.

“De Russische eenheden in de richting van Kherson, gepositioneerd langs het Noord-Krimkanaal, verliezen hierdoor hun operationele capaciteiten en worden naar achteren geëvacueerd voor behandeling”, aldus Atesh. Het is bekend dat er al verschillende militairen zijn omgekomen. De cholera-epidemie is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat de Russen water uit open bronnen gebruikten. Er wordt opgemerkt dat ze moeilijk aan gebotteld of gezuiverd water kunnen komen.

"Natuurlijk heeft de ondermijning van de Kakhovka-dam kolossale schade aan het milieu veroorzaakt, met als gevolg het uitbreken van tal van ziekten waarover we nog niets hebben vernomen. We dringen er bij de inwoners van de oblast Kherson en de Krim op aan om bijzonder voorzichtig te zijn met het water dat ze consumeren", voegde Atesh eraan toe.

De Oekraïnse vice-minister van Volksgezondheid en hoofdarts Ihor Kuzin had eerder verklaard dat er een cholera-uitbraak zou kunnen ontstaan na de sabotage van de Kakhovka-dam. Bovendien zouden schadelijke stoffen die als gevolg van de Russische terreurdaad in de rivier de Dnipro terecht zijn gekomen, acute gastro-intestinale infecties, virale hepatitis en botulisme veroorzaken.  

'De overgave van een Russische soldaat'

De Russische soldaat Ruslan Anitin was een van de laatste nog levende strijders in zijn eenheid aan de frontlinie van Bakhmut nadat Oekraïense aanvalsdrones dodelijke explosieven op zijn kameraden hadden gedropt. Dronebeelden van het slagveld tonen de ingewikkelde  keuzes die hij maakte om te overleven. De Wall Street Journal sprak met de soldaat op 19 mei in een detentiecentrum in de regio Kharkiv, waarmee de beelden als waarheidsgetrouw worden gezien.

'Weense politie voorkomt terroristische aanslag op Pride-optocht'

Volgens de Oostenrijkse staatsveiligheidsdienst DSN is er een aanslag op het Pride-evenement in Wenen verijdeld.

De politie heeft drie verdachten aangehouden die vlak voor de zogenaamde regenboogparade een aanslag hadden gepland.  Er was echter geen concreet gevaar voor de deelnemers aan de Pride, aangezien de drie islamistisch geradicaliseerde verdachten - 14, 17 en 20 jaar oud - al onder toezicht stonden en voor de start van de parade werden gearresteerd in hun huizen in Neder-Oostenrijk en Wenen.

Bij de huiszoekingen zijn diverse wapens in beslag genomen, waaronder een sabel, mes, werpsterren en alarm- of gasdrukwapens in de vorm van aanvalsgeweren, machinepistolen en pistolen. Met sommige vuurwapens was duidelijk geknoeid, maar of ze zijn aangepast om scherpe munitie af te vuren moet nog onderzocht worden, zei DSN-directeur Omar Haijawi-Pirchner op een persconferentie. Een aanval met een auto was in principe ook mogelijk, aangezien een van de verdachten in het bezit van een voertuig was.

De organisatoren van de optocht werden zondagochtend pas ingelicht over de situatie, aangezien er 'op geen enkel moment een specifiek gevaar was' voor de bezoekers. Om operationeel-tactische redenen willen ze niets bekendmaken over de bijzondere beschermingsmaatregelen voor de aan de Pride deelnemende regeringsleden en vertegenwoordigers van de oppositiepartijen. 

Haijawi-Pirchner vertelde dat de verdachte jonge mannen, drie Oostenrijkers met wortels in Tsjetsjenië of Bosnië, zich op internet hadden geradicaliseerd en vervolgens plannen voor aanslagen hadden ontwikkeld, zoals bleek uit onderzoek naar de sympathisanten van de terroristische organisatie 'Islamitische Staat'. Hoe specifiek deze bedoelingen waren en of de regenboogparade ook daadwerkelijk het doel was, bleef onduidelijk, de DSN-directeur sprak alleen van een 'mogelijk doel'. De 17-jarige stond al bekend bij de veiligheidsdienst vanwege zijn islamistische opvattingen, maar hij heeft nog geen strafblad. 

Andere bronnen van de veiligheidsautoriteiten zien de feitelijke risicosituatie als minder dramatisch - mede omdat de verdachten ruim op tijd thuis konden worden opgepakt. Haijawi-Pirchner verwees echter naar de verklaring van het EU-politiecoördinatiebureau Europol in zijn meest recente situatierapport over terrorisme in de EU, volgens welke, met name op het gebied van jihadistisch terrorisme, de modus operandi zich meestal afspeelt in de gebied van individuele daders of kleine groepen. Sterker nog, een massale paniek onder de 300.000 deelnemers en toeschouwers van de parade, bijvoorbeeld als een voertuig op de stoet was ingereden, had vreselijke gevolgen kunnen hebben.

Er kwamen tal van reacties van politici nadat de politie-informatie bekend was gemaakt. De burgemeester van Wenen Michael Ludwig (SPÖ) maakte zich zorgen: "Er mag geen plaats zijn voor haat en uitsluiting in Wenen! Onze stad is kleurrijk en kosmopolitisch", kondigde hij aan. Hij bedankte ook de veiligheidstroepen. Minister van Integratie Susanne Raab (ÖVP) reageerde op Twitter: "Ik ben geschokt door de laffe plannen om de Pride Parade aan te vallen. Ik dank de DSN en de politie voor het snel en tijdig reageren. Extremisme in elke vorm moet krachtig worden bestreden en de zwaar gestraft worden."

Meer dan 300.000 mensen namen zaterdag deel aan de regenboogparade in Wenen om aandacht te vragen voor de rechten van homo's, lesbiennes en transgenders. Op een vechtpartij na, is de optocht gemoedelijk verlopen.

Live: Elfstedentriatlon met Maarten van der Weijden van start voor goed doel

Kijk mee op deze 360° livestream naar de Elfstedentriatlon van Maarten van der Weijden. Deze keer legt hij de tocht der tochten niet alleen zwemmend af, maar ook op de fiets én lopend.

Maarten van der Weijden is zondagochtend in Leeuwarden begonnen aan zijn Elfstedentriatlon. De opbrengst van deze actie gaat naar kankeronderzoek, de teller staat al boven de 336.000 euro. De Elfstedentriatlon bestaat uit achtereenvolgens 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen, met zo min mogelijk slaap en rust tussendoor. Zeshonderd kilometer afzien dus. Maar voor een belangrijk doel!

Van der Weijden wil de tocht op 24 juni hebben volbracht en in Leeuwarden over de finish gaan.

Meer informatie over de Elfstedentriatlon is hier te vinden.


'Russische krijgsgevangenen blijven liever in Oekraïne'

Tijdens hun tegenoffensief arresteren Oekraïense troepen veel Russische soldaten. In een interview bevestigen deze soldaten geruchten over Russische blokkadesquadrons en andere onmenselijke praktijken van de Russische militaire leiding. Ze willen een uitwisseling van gevangenen vermijden - uit angst voor represailles door hun eigen landgenoten.

Twee dagen lang was alles stil, toen begon de aanval plotseling in de buurt van Welyka Novosilka - een klein stadje bijna 100 kilometer ten zuidwesten van Donetsk in het oosten van Oekraïne. "Het was chaotisch", zegt Anatoly. "Er werd overal geschoten, iedereen rende. Ik probeerde de vijand in het veld voor ons te vinden, maar ik kon niemand zien. Een paar minuten later bestormden Oekraïners onze positie en gooiden granaten in onze loopgraaf. Ik stond op en riep: 'Ik geef me over! Ik geef me over!'."

Vijf andere mannen in de greppel zijn op dit moment al dood, onder wie zijn goede vriend Georgi, legt Anatoli uit. Hij vocht voor het Russische leger in Oekraïne en werd een paar dagen geleden gearresteerd door Oekraïense eenheden. In de 'Wall Street Journal' doen hij en andere krijgsgevangenen verslag van hun ervaringen. Journalisten van de Amerikaanse krant bezochten hen in een tijdelijk krijgsgevangenenkamp in de Oekraïense stad Kramatorsk, niet ver van de frontlinies. De verslaggevers spreken van een gestage stroom van nieuwe gevangenen die daar elke dag arriveren.

Verschillende herkomst, vergelijkbare rapporten
Volgens de Wall Street Journal waren er onder de gevangenen gewone soldaten van het Russische leger, maar ook dienstplichtigen en huurlingen. Velen van hen behoren dan ook tot Russische minderheden uit Siberië. Onder hen zijn inwoners van het Russische St. Petersburg en de stad Vladivostok aan de andere kant van het land aan de Stille Oceaan.

De afkomst van de mannen is verschillend maar ze doen hetzelfde verhaal: ze beschrijven het moreel van de Russische troepen als slecht, hun eigen leven als zinloos en zichzelf als slachtoffers van Russische propaganda.

"Ons is verteld dat Oekraïne slecht is. De mensen hier zouden nazi's zijn. Dat hebben we overal gehoord", zegt Anatoly, die als bouwvakker in Zuid-Siberië werkte voordat hij zich vrijwillig aanmeldde voor het Russische leger om te dienen in het buurland. Dat zouden met hem ook veel vrienden en kennissen gedaan hebben.

"Ze schieten ons neer!"
Ook Anton ging vrijwillig ten strijde, zo meldt hij. In tegenstelling tot Anatoly behoorde hij echter tot de paramilitaire eenheid 'Storm Z', die voornamelijk uit gevangenen bestaat: Anton werd voor de oorlog in de gevangenis gerekruteerd en gelokt met het vooruitzicht op gratie als hij zes maanden in Oekraïne zou vechten. De oud-militair zat in de gevangenis voor drugshandel.

Volgens Anton is het twijfelachtig of hij ooit als vrij man naar Rusland had kunnen terugkeren. Al in maart raakte hij zo zwaar gewond door granaatscherven aan zijn ledematen en hoofd dat een dokter hem arbeidsongeschikt achtte. Toch stuurde zijn commandant hem en andere gewonde strijders terug naar het front, vertelt hij aan de Wall Street Journal. 

Ook de tactische terugtocht zou door hun commandanten zijn verboden: achter hen stonden zogenaamde blocking squads met schietopdracht te wachten. Nadat hij bij Welyka Novosilka door Oekraïense kogels eerst in het been en daarna in de arm was geraakt, gaf hij het toch op. "Als we teruggaan, schieten ze ons neer!", zo beweert hij naar de Oekraïense eenheden te hebben geroepen. In gevangenschap zegt hij nu te beseffen "dat we niet aan de goede kant staan in deze oorlog".

"Niemand kwam"
Het leven van dienstplichtige Dmitri uit het Verre Oosten van Rusland lijkt ook niet veel te hebben betekend voor zijn commandanten. Hij beschrijft zijn eenheid, die ten zuiden van Welyka Nowosilka was gestationeerd, als slecht opgeleid en uitgerust. Hij kreeg slechts korte tijd wapen- en EHBO-training voordat hij naar de frontlinies werd gestuurd. Eenmaal daar aangekomen bleven troepen met tanks en ander zwaar materieel uit. En ook zijn vervanger: "Op een gegeven moment vonden we in onze documenten dat we een maand eerder al zouden worden afgelost, maar er kwam niemand."

De meeste Russische krijgsgevangenen zullen niet lang in Oekraïne blijven. Het Oekraïense leger wil ze zo snel mogelijk inruilen voor hun eigen manschappen die in Russische gevangenschap zitten. Strijders als Dmitri willen niet terug naar Rusland: ze zijn bang dat Russische veiligheidstroepen zoals de binnenlandse geheime dienst FSB hen zullen straffen of doden als ze levend uit Oekraïne terugkeren.

Britse media publiceert beelden lockdownfeest Tories

Voor het eerst is er een video online gezet van Britse politici die een lockdownfeest houden in coronatijd. Onthullingen over het bestaan van de feesten leidden in het Verenigd Koninkrijk tot grote publieke verontwaardiging, maar behalve enkele foto's waren de feestende politici niet duidelijk in beeld. 

Op beeld is te zien hoe leden van de Conservatieve Partij naast elkaar staan, met elkaar drinken en dansen. De beelden zijn van 14 december 2020, toen het Verenigd Koninkrijk in lockdown was en zulke bijeenkomsten strikt verboden waren.

FOK! Wat een weer: buien in het zuidwesten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het zuidwesten van ons land, met name zeeland heeft te maken met buien. Ook in Noord-Brabant kan deze ochtend een bui vallen. Elders in het land blijft het droog te blijven maar is er wel wat bewolking. De wind is matig en komt uit het oosten.

Vanmiddag is er nog steeds in het zuiden en westen kans op een bui, terwijl het elders nog altijd half tot zwaarbewolkt is. Het wordt tussen de 25 en 29 graden dus het kan onaangenaam worden voor velen. Vanavond is het overal droog, pas op het eind van de avond kan er in het zuidwesten een bui vallen. 

Komende week zullen er met name op dinsdag als op donderdag nog wat buien vallen, mogelijk met onweer. Dan is de temperatuur ook wat lager, op veel plekken zal er een eind komen aan de nog steeds durende hittegolf. ot morgen!

Ouwesok zag een tijdje terug een prachtige buienlucht naderen (Foto: Ouwesok)
Ouwesok zag lang geleden prachtige buienlucht naderen ((Archief)foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Duizenden huishoudens in Overijssel zonder stroom

In Overijssel hebben zo'n 8000 huishoudens van Zwolle tot aan Twente de hele avond geen elektriciteit gehad. 

Volgens netbeheerder Enexis begon de storing rond 18.15 uur, na een brand in een onderstation in Vroomshoop. Halverwege de avond was de brand onder controle en konden storingsmonteurs het station in. Rond 01.00 uur was vrijwel iedereen in het getroffen gebied weer voorzien van electriciteit.

Politie pleit voor snelle invoering verbod designerdrugs

De politie roept de politiek op vaart te maken met het verbod op designerdrugs. Een wetsvoorstel ligt al enige tijd klaar, maar wacht nog steeds op behandeling in de Tweede Kamer. "De wet is nodig om handel in deze drugs snel en effectief aan te pakken."

"Zonder zo’n alomvattende wet lopen we continue achter de feiten aan", zegt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de politie. Hij heeft het over designerdrugs. Dit zijn chemische varianten van synthetische drugs zoals xtc. Deze zogeheten Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) zijn door scheikundige handigheden van de makers vaak niet illegaal, terwijl de wereld achter de drugs wel de rechtsstaat en de volksgezondheid bedreigen.

"Telkens als een nieuwe schadelijke NPS-drug wordt gevonden, proberen we die op de Opiumlijst te krijgen. Dat traject om een middel verboden te krijgen, neemt veel tijd in beslag, omdat elk product steeds afzonderlijk moet worden beoordeeld. Ondertussen veranderen de producenten een of twee atomen in de samenstelling van de drugs, waardoor het ineens een ander middel is. Maar wel met een vergelijkbare werking. Zo werd de synthetische drug 4-MMC verboden, maar kwam deze drug met een kleine aanpassing als 3-MMC weer ‘legaal’ op de markt. Dat ‘nieuwe’ middel kwam ook op de Opiumlijst, waarna ineens 3-CMC opdook. Zo blijf je dus doorgaan."

Stofgroepen verbieden
Andere landen, zoals Duitsland en België, kennen een soort parapluwet. Daarmee verbied je stofgroepen die in de (moleculaire) basis hetzelfde zijn opgebouwd. Welke varianten men ook ontwerpt; het is en blijft verboden. De Nederlandse politie pleit voor eenzelfde soort wet. "Je verbiedt daarmee stofgroepen, niet steeds een bepaald stofje. Zo kun je op voorhand veel gevaarlijke drugs tegelijkertijd verbieden en dat maakt het opsporen en aanpakken van de drugsproductie en -export veel daadkrachtiger", meent Woelders.

Rechtshulpverzoeken
Drugsrechercheurs merken ook dat andere landen vreemd opkijken van de huidige Nederlandse wetten. "Bij rechtshulpverzoeken in internationale drugsonderzoeken kunnen we lang niet altijd helpen, omdat het spul hier niet strafbaar is. Dat doet wat met de reputatie van Nederland op het gebied van drugsbestrijding. Zo lijkt een soort vrijstaat te ontstaan, waarbij de wet producenten hun gang laat gaan. Vergis je niet: er gaat veel geld in om en er zit verwevenheid tussen de vooralsnog legale NPS-handel en de verboden drugshandel. Die gaat gepaard met bedreigingen, aanslagen, ontploffings- en brandgevaar, corruptie, intimidatie. Dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsrisico’s van deze drugs."

Designerdrugs vormen een steeds groter probleem, dat blijkt ook uit het Europees Drugsrapport 2023. Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) kwam daar vrijdag 16 juni mee naar buiten. Het Europese centrum beschrijft dat de illegale drugs die allang bekend zijn op grote schaal verkrijgbaar zijn, maar dat daarnaast regelmatig nieuwe, krachtige middelen opduiken.

Volgens Woelders ijveren Openbaar Ministerie en politie al zo’n tien jaar voor NPS wetgeving, maar is er tot op vandaag nog geen besluit genomen. "Het is hard nodig dat zo’n besluit er snel komt. Het EMCCDA-rapport ondersteunt onze oproep. We willen internationaal kunnen samenwerken om effectief de handel tegen te gaan. De behandeling van de wet in de Kamer staat nu op de agenda voor eind juni. Maar een concrete datum is nog niet vastgesteld. De behandeling is al twee keer doorgeschoven. Ik hoop echt dat er nu snel een beslissing over dit verbod gaat komen."

Hadrosauriër kwam ook in Chili voor

Onderzoekers hebben voor het eerst in Chili de overblijfselen van een eendensnaveldinosaurus ontdekt. Hieruit blijkt dat hadrosauriërs, d.w.z. eendensnaveldinosaurussoorten, heel lang geleden ook in Chileens Patagonië leefden. Eerder was het al bekend dat hadrosauriërs tijdens het Krijt in Noord-Amerika, Azië en Europa voorkwamen.

De soort 'Gonkoken nanoi' zijn "slank uitziende dinosaurussen die zowel op twee als op vier poten kunnen staan om vegetatie op hoogte en op de grond te bereiken", zei de directeur van het paleontologische netwerk van de Universiteit van Chili, Alexander Vargas. Hij was betrokken bij een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. Volgens dit zou de dinosaurus vier meter lang kunnen zijn en een ton wegen en 72 miljoen jaar geleden geleefd hebben.

De overblijfselen van de 'Gonkoken nanoi' waren al in 2013 ontdekt, gevolgd door jaren van onderzoek. Het is de vijfde dinosaurussoort die in Chili is ontdekt. De naam 'Gonkoken' betekent 'lijkend op een eend of een zwaan' in de taal van de oorspronkelijke bewoners van de regio.

'De belangrijke rol van gewapende bendes in Haïti'

Sinds de moord op de president van Haïti, Jovenel Moïse, in 2021, is het land in chaos, met bendes die de baas zijn in een groot deel van de hoofdstad, Port-au-Prince. 

Bendes spelen sinds de jaren vijftig een hardnekkige rol in het politieke leven van Haïti. De wortels van de ellende in het land gaan nog verder terug. Verslaggever Josh Toussaint-Strauss onderzoekt de historische achtergrond van de huidige crisis en ontdekt hoe bendes zo 'ingebed' zijn geraakt in de Haïtiaanse politiek.

Motorrijder rijdt vijf dagen na halen rijbewijs honderd kilometer per uur te hard

De politie heeft zaterdagavond de rijbewijzen ingenomen van twee motorrijders in Amsterdam-Noord. Ze reden op de Cornelis Douwesweg beiden zo'n honderd kilometer per uur te hard. Een van de twee was een beginnend motorrijder. Zo meldt AT5

Agenten met een lasergun voerden korte tijd snelheidscontroles uit. "Twee motorrijders (waarvan een slechts 5 dagen in bezit van zijn motorrijbewijs) maakten het wel heel erg bont. De ene reed na correctie 154 km/u en de ander 142 km/u."

Beide motorrijders moeten ook een cursus over gedrag en verkeer bij het CBR volgen. Die cursus kost bijna 1300 euro.

F1: Verstappen pakt poleposition in natte kwalificatie

Max Verstappen heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Canada. De Nederlander ging met zijn Red Bull op een natte baan in Montreal rond in een tijd van 1.25,858, waarmee hij ruim sneller was dan de verrassende Nico Hülkenberg en Fernando Alonso.

Het was nat op het Canadese asfalt, maar het regende niet meer. Hierdoor reden de coureurs vele ronden, waarbij de tijden steeds sneller werden. Wel waren er enkele momenten, zoals een rode vlag in het begin omdat Guanyu Zhou stilviel, maar de Chinees kon de auto nadat het rood was toch herstarten en naar de pits brengen. Carlos Sainz mag zich bij de stewards melden voor het ophouden van Pierre Gasly die door deze actie al na Q1 klaar was. Dat gold ook voor Yuki Tsunoda, Nyck de Vries, Logan Sargeant en Zhou.

De baan werd steeds droger en in het tweede deel was Alexander Albon de eerste die naar slicks ging, gevolgd door de rest. Het legde de Britse Thai geen windeieren, want hij ging soepel door naar het derde deel. Dat gold niet voor Charles Leclerc en Sergio Perez die hun banden niet op temperatuur kregen en te laat waren toen het opnieuw begon te regenen. Ook Lance Stroll, Kevin Magnussen en Valtteri Bottas konden uitstappen.

In Q3 ging Verstappen als eerste naar buiten en zette tot tweemaal toe de snelste tijd neer. Nico Hülkenberg sloot op 1,2 seconde aan en had geluk dat Oscar Piastri zijn McLaren in de muur zette, waardoor het code rood werd. Het regende inmiddels stevig door, tijden werden niet meer verbeterd en Verstappen pakte zijn 25e poleposition. Hülkenberg eindigde op plek twee, voor Alonso, Lewis Hamilton, George Russell, Esteban Ocon, Lando Norris, Sainz, Piastri en Albon.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.