Massaal protest na dood vrouw door niet uitvoeren abortus in Polen

De recente dood van een zwangere vrouw in het ziekenhuis heeft opnieuw mensen in heel Polen op de been gebracht tegen de rigide abortuswet. De woede richt zich ook steeds meer op artsen. De regering wil de regels 'verduidelijken'.

Enorme menigten demonstranten trokken woensdagavond door de straten van Warschau om de legalisering van abortus te eisen, na de dood van een zwangere vrouw in een ziekenhuis in mei.

De zwangere Dorota Lalik (33) stierf aan een septische shock (bloedvergiftiging) in een ziekenhuis nadat haar baby stierf in de baarmoeder tijdens de 20e week van haar zwangerschap. Afgelopen maandag zei de Poolse ombudsman voor patiëntenrechten dat het ziekenhuis haar had moeten vertellen dat haar leven gered had kunnen worden door een abortus uit te voeren. Polen's anti-abortus wetten behoren tot de strengste in Europa en hebben de afgelopen jaren massale protesten uitgelokt.

Ook richting artsen wordt de kritiek groter; Vooral gynaecologen zijn 'bijzonder conservatief', schreef vrouwenactiviste Marta Lempart op internet. "Het abortusverbod in Polen is moordend, zoals we vanaf het begin voorspelden. Omdat de doktoren bang zijn voor vervolging, willen ze de levens van de vrouwen niet redden, ze vrezen voor hun carrière", zegt Monika Roza van het liberaal Burgerplatform.

De beschuldigingen zijn ernstig, maar de regering ontkent enig verband met de wetgeving. Premier Morawiecki reageerde rechtstreeks op de dood van de 33-jarige Dorota uit Nowy Targ in Zuid-Polen:

'Wat er is gebeurd, is buitengewoon triest, maar we moeten vandaag geen conclusies trekken omdat er een onderzoek loopt dat hopelijk zo snel mogelijk licht zal werpen op het publiek. We mogen het leed van het gezin niet vergroten door politisering. Maar ik wil duidelijk zeggen: als het leven en de gezondheid van een vrouw in gevaar zijn, laat de Poolse wet geen keus - dan moet het leven van de vrouw worden gered. Abortus is nooit een gemakkelijke keuze, maar soms is het gewoon noodzakelijk."

Michal Bulsa van de Szczecin Medical Association en zelf gynaecoloog klaagt: De regelgeving is niet duidelijk; men wantrouwt de rechtbanken, die vaak vele jaren over doen om tot een beslissing te komen. Patiënt en arts moeten een vertrouwensrelatie hebben. "Er kan geen openbare aanklager tussen ons staan", zegt hij. "We hebben oplossingen nodig die de patiënt een veilig gevoel geven, maar ook de verantwoordelijke arts."