Duitsland: Biontech's eerste rechtszaak wegens 'vaccinatieschade'

Het biotechbedrijf Biontech moet zich maandag in Hamburg voor het eerst verantwoorden in een civielrechtelijke strafzaak wegens vermeende schade door zijn coronavaccin Comirnaty. Een eiser wil een schadevergoeding  van 150.000 euro voor pijn en lijden door vermeende vaccinatieschade, volgens de regionale rechtbank van Hamburg. De vrouw, die anoniem wil blijven, zegt sinds de Covid 19-vaccinatie last te hebben van pijn in het bovenlichaam, zwelling van de ledematen, uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen.

Biontech verwerpt de beschuldigingen. "We hebben de door de eiser beschreven gezondheidsproblemen zorgvuldig onderzocht op basis van alle verstrekte informatie en zijn tot de conclusie gekomen dat de rechtszaak ongegrond is", aldus het in Mainz gevestigde bedrijf. In de komende weken en maanden worden er honderden van dergelijke rechtszaken verwacht tegen verschillende vaccinfabrikanten in Duitsland.

Onder de verdachten bevinden zich naast Biontech ook fabrikanten als Moderna. Tot nu toe heeft advocatenkantoor Rogert & Ulbrich zo'n 250 rechtszaken aangespannen bij de rechtbank, aldus de advocaat van de eiser, Tobias Ulbrich. Het advocatenkantoor Caesar-Preller vertegenwoordigt naar eigen zeggen 100 soortgelijke zaken. De twee advocatenkantoren maakten bekend dat de meerderheid van de eisers op dit gebied werd vertegenwoordigd door een van de twee advocatenkantoren.

In Duitsland zijn fabrikanten van medicijnen of vaccins wettelijk aansprakelijk voor bijwerkingen als wetenschappelijk is bewezen dat de betreffende producten onevenredige schade aanrichten in vergelijking met hun voordeel. Dit is precies wat in de rechtbank moet worden gepresenteerd, zei Ulbrich. Concreet wil hij de beoordeling van de Duitse autoriteiten en de Europese Unie (EU) aanvechten dat de Biontech-vaccinatie een positief risico-batenprofiel heeft. Hiertoe dienen deskundigenoordelen te worden voorgelegd die twijfel doen rijzen over het levensreddende effect en de positieve veiligheidsbeoordeling van de vaccinatiecampagne.

Diverse corona-vaccinatiefabrikanten hebben afspraken met EU
Hij verwacht de komende week nog geen beslissing, aldus Ulbrich. De mondelinge behandeling had onder meer tot doel de juridische situatie te bespreken. Biontech legde uit dat de tot nu toe door het bedrijf onderzochte gevallen betrekking hebben op gezondheidsstoornissen, ofwel bekende mogelijke bijwerkingen die worden vermeld in de productinformatie en gebruiksaanwijzing - voornamelijk tijdelijke vaccinatiereacties zoals hoofdpijn of koorts. Of het gaat om gezondheidsbeperkingen waarvoor tot op heden geen vaccin-geassocieerd verband is vastgesteld volgens de huidige stand van de wetenschap en in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten.

Zelfs als Biontech voor de rechtbank verliest, zal het bedrijf waarschijnlijk geen schadevergoeding hoeven te betalen. Volgens verschillende insiders zijn vaccinfabrikanten aan het begin van de pandemie met de EU overeengekomen dat de EU-staten en niet zij zouden betalen voor de financiële compensatie voor mogelijke bijwerkingen. Biontech en Pfizer, die samenwerken om het Comirnaty-vaccin buiten China te vervaardigen, behoren volgens ingewijden ook tot die bedrijven. Het blijft onduidelijk of de lopende kosten geheel of gedeeltelijk gedekt worden.

Na een Comirnaty-vaccinatie is er een zeer zeldzaam risico op hartspierontsteking (myocarditis) en pericarditis (pericarditis), vooral bij jonge mannen, constateerde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De EMA bevestigde de voordelen van alle coronavaccins die het heeft goedgekeurd, inclusief het Biontech-Pfizer-preparaat. In het eerste jaar van de pandemie werden wereldwijd naar schatting 20 miljoen levens gered door coronavaccins.