Trump aangeklaagd voor bezit 'classified documents'

De voormalige Amerikaanse president Trump is opnieuw aangeklaagd. Dit keer gaat het om de beschuldigingen van oneigenlijk omgaan met vertrouwelijke documenten. Volgende week moet hij voor de rechtbank in Miami verschijnen.

Trump verklaarde dat hij onschuldig was en schreef donderdag op sociale media dat hij is aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en dinsdag voor de federale rechtbank in Miami zal verschijnen. "De corrupte regering Biden heeft mijn advocaten geïnformeerd dat ik aangeklaagd ben, schijnbaar vanwege de Boxes Hoax," schreef Trump op zijn Truth Social platform.

In augustus deed de FBI een huiszoeking in Trump's privéwoning Mar-a-Lago in Florida en nam verschillende geheime documenten in beslag, waarvan sommige met het hoogste beveiligingsniveau. Het ministerie van Justitie heeft hiervoor een speciale aanklager aangesteld.

Republikeinen geven Biden de schuld
De Republikeinen geven president Biden de schuld van de beschuldigingen. Haar fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Scalise, zei met betrekking tot de presidentskandidatuur van Trump dat Biden het ministerie van Justitie gebruikte om een politieke rivaal dwars te zitten. Het Witte Huis ontkende de beschuldiging.

Bij president Biden werden ook als geheim geclassificeerde regeringsdocumenten gevonden. Ook is hier een speciale rechercheur aan het werk. Bij Biden zijn minder documenten aangetroffen. Daarnaast heeft Biden, in tegenstelling tot Trump, niet geweigerd de documenten aan de onderzoekers te overhandigen.

Verder onderzoek tegen Trump
Trump is in New York al aangeklaagd in verband met zwijggeldbetalingen aan een pornoactrice. Hij werd begin april voorgeleid aan de rechter. Tegen hem loopt verder onderzoek. Hij is momenteel kandidaat voor de Republikeinse presidentiële nominatie. In peilingen onder partijaanhangers loopt hij duidelijk voor.