Magistrale Van Gerwen pakt 7e Premier League-titel na winst op Price

In The O2 in Londen is donderdagavond de finaleavond van de Premier League Darts afgewerkt. Na zestien weken in het reguliere speelseizoen werkte de top-4 de playoffs af, met als inzet een van de majors in de dartswereld.

Halve finales
Gerwyn Price, de winnaar van het reguliere seizoen, en nummer vier Jonny Clayton namen het in een Welsh onderonsje tegen elkaar op. Price opende weer ijzersterk en kwam rap op een 5-0 voorsprong, waarna Clayton eindelijk een leg pakte. Dat deed hij op 8-1 zowaar nog eens, maar Price maakte het kort daarop met een heerlijke 131-finish af: 10-2.

Michael Smith en Michael van Gerwen begonnen eveneens lekker en verdeelden de eerste vier legs netjes, waarna de Nederlander een eerste break plaatste. Dat zette hij vervolgens door en na een paar indrukwekkende legs ging hij met een 7-3 voorsprong de pauze in. Na de pauze pakte Smith een break terug voor 8-6, maar Van Gerwen vond nog een extra versnelling en kwam op 9-7 op matchpoint. Via een 123-finish - na een gemiste matchdart van Van Gerwen - kwam Smith terug tot 9-8, maar Van Gerwen maakte het met zijn vierde matchdart alsnog af: 10-8.

Finale
Price en Van Gerwen stonden in het begin vooral de dubbels lekker te raken en speelden zich gestaag naar 2-2, maar met onder meer een 170-finish kwam Van Gerwen snel op 4-2. De Nederlander stoomde achter elkaar door en een 128-finish leverde hem een 6-2 voorsprong op - bijzonder detail: tijdens de negende leg stonden Price en Van Gerwen op exáct hetzelfde gemiddelde van 98,64 punten, niet wat de finale betreft, maar voor de gehele competitie over zo'n vier maanden.

Van Gerwen maakte er 7-2 van, waarna Price met een strakke 161-finish wel met legwinst de pauze in dook. Na die pauze kon Price wat beter mee, maar een 150-finish bracht Van Gerwen 'gewoon' op 10-5 en dus matchpoint. Price liet in die leg wat kansen liggen en via dubbel-9 maakte Van Gerwen het dan af: 11-5 en zijn zevende Premier League-titel was een feit, waarmee hij Phil Taylor definitief achter zich laat.