Politie: recordaantal meldingen overlast door verwarde personen in 2022

De politie kreeg in 2022 een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. In totaal registreerde de politie vorig jaar 138.000 meldingen, in 2014 waren dat er nog zo’n 60.000. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP. In bijna de helft van alle gemeenten kwam vorig jaar een recordaantal klachten binnen.

De precieze oorzaak van de toename moet volgens de politie nog worden onderzocht. Volgens een woordvoerder zijn "onrustige tijden, tekorten in de geestelijke gezondheidszorg en eenzaamheid" mogelijke factoren. Ook valt het de politie op dat aan verward gedrag vaak financiële problemen ten grondslag liggen. Lees verder bij Skipr.

Het is onduidelijk welke groepen mensen met verward gedrag voor overlast zorgen. Ook is er maar een kleine groep mensen met ingewikkelde psychische problemen die herhaaldelijk hinder veroorzaakt, aldus de beroepsvereniging de Nederlandse ggz.

De organisatie benadrukt dat de recordstijging van het aantal meldingen van overlast door verwarde personen het afgelopen jaar niets zegt over een eventuele stijging van het aantal verwarde personen in Nederland.