Erdogan scheldt politieke tegenstander uit voor dronkenlap

De Turkse president Erdogan (69) heeft zijn uitdager Kilicdaroglu (74) uitgescholden voor dronkenlap. Op een campagnebijeenkomst in Istanbul waar honderdduizenden van zijn kiezers aanwezig waren zei Erdogan dat hij het Turkse volk het land niet aan een dronkaard zal overlaten. Erdogan beschuldigde Kilicdaroglu opnieuw van collaboratie met 'terroristen'. 

Peilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen Erdogan en de oppositieleider bij de parlements- en presidentsverkiezingen op 14 mei. Kilicdaroglu stelt zich kandidaat voor een alliantie van zes oppositiepartijen uit verschillende kampen. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, volgt er op 28 mei een tweede ronde. 

Erdogan, die wegens ziekte een campagnepauze moest inlassen, gebruikt herhaaldelijk scherpe retoriek om het oppositieblok en delen van de samenleving aan te vallen. Zo beschuldigde hij delen van de oppositie ervan zich uit te spreken voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

De oppositie klaagde ondertussen dat de autoriteiten probeerden te voorkomen dat de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, campagne zou voeren in Erzurum in het oosten van Turkije, wat gepland stond voor zondagavond. Imamoglu (van de grootste oppositiepartij CHP) wordt vicepresident als hij de verkiezingen wint. Erdogan zei dat er op zijn evenement in Istanbul 1,7 miljoen bezoekers aanwezig waren. Kilicdaroglu trad zaterdag ook op voor een grote hoeveelheid supporters in Istanbul tijdens een groot evenement - maar een officieel aantal deelnemers werd niet gegeven.